Klimt zrobiłem prostą ocenę tego co powiedział Alex, proszę tylko nie brać mojego wyliczenia jako wyznacznik ponieważ to są
jedynie moje ogólne przypuszczenia.
Więc opierając się na tym, iż sensortower wycenia same aplikacje bez względu na podział app na games, zatem zakładam, że Alex bazuje na znanych jemu danych rynkowych (głównie rynku USA) gdzie podobne transakcje były przeprowadzane. Analizując przykład Alexa (zakładam że oparty jest na średnich rynkowych wskaźników): wartość appki 500mln$, przychód ze sprzedaży 40mln$+, ilość userów 10mln oraz 50$ na usera potencjalnego przychodu, mamy następujące wartości:
1. 10/500=2% współczynnik userów do wyceny;
2. 40/500=8% współczynnik przychodów do wyceny,
3. 500mln$/50$=10mln ilość userów
zatem podkładając do wartości TWoM 3,7mln*2%=74000 userów oraz 3,7mln$/50$=74000 userów. Nie stosuję tutaj współczynnika przychodów do wyceny ponieważ w przykładzie Alexa appka kosztowała klienta/usera około 4$. Prosta wyliczanka, to tyle :)
Chciałbym dodać jeszcze, że w mojej ocenie sensortower jest świetnym narzędziem do prawdziwej wyceny appki głównie na rynku USA i zakładam, że potencjalny klient (z sektora gamedevu) może dokonywać wycen aplikacji właśnie w ten sposób w jaki dokonuje tego sensortower co dla 11bit może być doskonałą okazją do zrobienia dobrego deala (po co 11bit ma dystrybuować TWoM na mobilkach skoro klient może za to dobrze zapłacić?). Taka oferta na pewno warta jest głębszego zastanowienia.
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett