Energa mi się bardzo spodobała - widać za bardzo , fundamentalnie, i wskaźnikowo zdrowa Spółka płacąca dywidendę, z (ówcześnie) dobrym zarządem - po to zainwestowałem (nie spekulowałem, i nie oddawałem po 25zł), i podejrzewam że nie tylko ja a wiele uczestników rynku inwestowało pod dywidendę - współczuje ludziom którzy kupowali po 27+ zł bo kilka lat zajmie im odzyskanie pieniędzy z dywidendy ale powoli pieniądze będą się zwracać, o tyle o ile Skarb Państwa nie urwie Spółką energetycznym skrzydeł (to mnie najbardziej martwi) a Ci co kupli spekulacyjnie niestety stracili pieniądze bo taniej nie będzie - ale tych mi nie szkoda.
Akcje nic nie gwarantują ? Jeśli nic nie gwarantują to zastanawiam się po śledzę notowania, czytam forum, dyskutuje, analizuje, jak i tak na koniec kupię 'papier toaletowy'.
Przecież Akcje dają prawo do: udziału w zysku, poboru nowej emisji Akcji,udziału w kwocie likwidacyjnej Spółki, i po to się kupuje Spółki dywidendowe z majątkiem, kupując Akcje zostaje się współwłaścicielem Firmy.
Co gwarantuje pieniądz w portfelu (a w zasadzie legalny środek płatniczy) ? Ochronę przed inflacją ?
Jak nim nie obracasz to tracisz.
Zagranica ma udziały w Spółkach SP, to nie tajemnica ale ENERGA była reklamowana jako stabilna i pewna inwestycja to ludzie kupowali.
@Obligacje i Rynek Catalyst to Porażka ale to wie chyba każdy - niestety na Giełdę wprowadzane są Spółki jak leci - (Doradcy i GPW chcę zarabiać pieniądze więc łapią kogo się da),Polscy Biznesmeni to wykorzystują i wprowadzają Spółki na Nc, Catalyst, z zamiarem oszustwa.
Ja trochę mam inne podejście do Niedźwiedzi i Byków - ale to już offtop.