PARTNER SERWISU
rexsbfwa
2 3 4 5 6

Kerdos (Catalyst)

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 14 listopada 2015 11:24:34

Bercik40
0
Wysłane: 14 listopada 2015 11:29:47
stokrotek napisał(a):
Bercik, wypisujesz niewiarygodne bzdury, tylko po to aby poprawić sobie nastrój, po tym jak umoczyłeś na Catalyst tylko ze względu na swoją ignorancję. Catalyst niestety nie jest dla durniów.

Pozdrawiam, dar

Oczywiście, że umoczyłem w większości na swoje życzenie i nie mam z tym problemu. Jak twierdzisz że napisałem niewiarygodne bzdury to odnieś się konkretami, a nie jakimś ogólnikiem bez konkretów.
Jazda w tym wątku dopiero się zacznie w poniedziałek jak do ludzi dotrze co się stało i będą szukać informacji.

sgalant
0
Wpisów: 104
Wysłane: 14 listopada 2015 11:37:19
Nie wiem czym się podniecacie to że jest to bankrut było wiadomo od dawna a naiwni są zawsze więc szkoda pisać tylko pogodzić się ze startą i myśleć jak w przyszłości nie popełniać błędów.

Arcio
0
Wpisów: 144
Wysłane: 14 listopada 2015 13:45:36
sgalant,
powiedz jak definiujesz :
"od dawna", "wiadomo było" i "bankrut". Skoro tak prognozujesz, to podaj która spółka jest DZIŚ bankrutem, o której dowiemy się za pół roku.

Oczywiście wybierz spółkę:
-notowaną na GPW,
-która wykazuje zyski,
-nie jest przesadnie zadłużona
-ma wskaźniki płynności na przyzwoitym poziomie,
-prezes ma w niej udziały i obligacje.

Pozdrawiam

Marc0101
0
Wpisów: 237
Wysłane: 14 listopada 2015 16:22:46
stokrotek napisał(a):
Bercik, wypisujesz niewiarygodne bzdury, tylko po to aby poprawić sobie nastrój, po tym jak umoczyłeś na Catalyst tylko ze względu na swoją ignorancję. Catalyst niestety nie jest dla durniów.

Pozdrawiam, dar

Nie jest dla durniów on jest dla ZŁODZIEI. thumbright thumbright thumbright
Zresztą jak całe to żałosne teoretyczne PaństwO.

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 14 listopada 2015 16:50:49
Dokładnie w wrześniu kilka osób w tym wątku unaoczniło posiadaczom obligacji Kerdosu - że prezes rżnie głupa na całego. Czy wy sądzicie doprawdy, że będzie walczył o ratowanie spółki tylko dlatego że będzie miał stratę na tych samych papierach co wy? Ludzie drodzy on się nachapał tyle, że i tak i tak będzie na "+"!

Chcecie, to zaklinajcie sobie rzeczywistość, jak to na Catalyscie moczą pieniądze frajerzy i durnie. Lada chwila do nich dołączycie i wtedy sobie wspólnie podamy rękę. Może wtedy do was cokolwiek dotrze.

Marc0101
0
Wysłane: 14 listopada 2015 17:30:12
Arcio napisał(a):
sgalant,
"od dawna", "wiadomo było" i "bankrut". Skoro tak prognozujesz, to podaj która spółka jest DZIŚ bankrutem, o której dowiemy się za pół roku.
-notowaną na GPW,
-która wykazuje zyski,
Pozdrawiam

Zmień "bankrutem" na jest zagrożona lub prawdopodobieństwo bankructwa jest duże a kilka Ci znajdę od zaraz.
Getin Noble Bank, Mirbud, Wodzrzewska. (o tych wiem bo obligi tych mam)
A jak by miał znaleźć preziów zagrożonych pobytem w pierdlu to nic mi nie przychodzi do głowy.
I to właśnie jest największym problemem catalystu można ograbić inwestorów na bez czela i być bezkarnym.

1mariusz
0
Wpisów: 46
Wysłane: 15 listopada 2015 08:43:58
w piątek upadłość Kerdosu
typuje w tym miesiącu jeszcze upadłość Włodarzewskiej , Property Lease Fund S.A. (d. Leasing-Experts),
2C Partners
jakie wasze typy na ten miesiąc lub w tym roku

Bercik40
0
Wysłane: 15 listopada 2015 12:35:00
Dla mnie praktycznie 100% pewniaki na upadłość to:

Property Lease Fund S.A. (d. Leasing-Experts)

ARRINERA

to tylko kwestia czasu, kto zostanie na papierze. Na leasngu praktycznie wyjście nie możliwe papiery już chodzą po 30%

Wtajemniczony
0
Wpisów: 63
Wysłane: 15 listopada 2015 14:05:13
Ja bym dołączył Czerwoną Torbę, patrząc na kurs obligacji i wnioski o upadłość Merlina.
Patria o Muerte.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 15 listopada 2015 14:06:28
Marc0101 napisał(a):
Arcio napisał(a):
sgalant,
-notowaną na GPW,
-która wykazuje zyski,
Pozdrawiam

Zmień "bankrutem" na jest zagrożona lub prawdopodobieństwo bankructwa jest duże a kilka Ci znajdę od zaraz.
Getin Noble Bank, Mirbud, Wodzrzewska. (o tych wiem bo obligi tych mam)
A jak by miał znaleźć preziów zagrożonych pobytem w pierdlu to nic mi nie przychodzi do głowy.
I to właśnie jest największym problemem catalystu można ograbić inwestorów na bez czela i być bezkarnym.

GNB? I to jeszcze w takim zestawieniu? Wydaję mi się mało poważne. Mają problemy, ale innego typu i zestawianie szóstego co do wielkości banku w Polsce z Kerdosem, Murbudem, Wlodarzewska itp wydaję mi się nadużyciem.

barek45
0
Wpisów: 1
Wysłane: 15 listopada 2015 15:13:39
Mówią, że akcje są ryzykowne. Akcje przy obligacjach to pikuś

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 15 listopada 2015 15:36:46
Ciężko porównywać. W takich emisjach jak Kerdos powinno się mieć 0,5%-1% portfela.
I wtedy nie byłoby lamentu. Niestety zazwyczaj większość osób zapomina o odpowiednim zarządzaniu kapitałem.
Nie rozumiem po co ryzykować dla 2-3%.

Marc0101
0
Wysłane: 15 listopada 2015 16:33:48
"GNB? I to jeszcze w takim zestawieniu? Wydaję mi się mało poważne. Mają problemy, ale innego typu i zestawianie szóstego co do wielkości banku w Polsce z Kerdosem, Murbudem, Wlodarzewska itp wydaję mi się nadużyciem."
wave Zobacz jak GNB traktował i traktuje swoich klientów.
www.oszukani-finanse.pl/viewfo...
Pod względem moralności czarnecki nie odstaje od takich kolesi jak sukienkowy prezio od MNI czy koleś od ubota tylko skala przekrętów większa.
Szósty bank i co z tego - nawalił do wora całą masę kredytów frankowych popsuł sobie opinie ma słaby bilans.
Jaki problem dla czarnusia przewalić wartościowe aktywa do innych podmiotów (antek z Ganta tak zrobił i co i gówno nie siedzi ).
Władza się zmieniła koniec z parasolem. Kradłże (ten od prokomu) też był mocny i co blackeye .
Jeżeli PIS zdecyduje się na osłabienie PLN to może być tak że za 12 miesięcy CHF/PLN będzie 1/6 ,
a rząd zmusi banksterów pokroju czarusia do przewalutowania kredytów.
A oprócz tego ryzyka jest jeszcze zagrożenie kryzysem większym niż ten z 2008.
Zobacz o ile wzrosło zadłużenie w skali globalnej, firmy wydobywcze mają olbrzymie problemy jak zdechną to nie spłacą zobowiązań problem przejdzie na banki nastąpi spadek zaufania i inwestorzy zaczną wywalać obligi nie tylko korporacyjne ale i takich krajów jak np. Italia rentowności wzrosną do 5-6 a później to już będzie lawina ostanie się może USA.
Oczywiście jest to tylko jeden ze scenariuszy może być i tak że żadnych problemów nie będzie.
Ale ryzyko trzeba szacować i nie otumaniać się tym że to 6 bank w POland.
wave

dlugi603
0
Wpisów: 2
Wysłane: 17 listopada 2015 13:47:41
Takie pytanko,
Czy mam rozumieć ze obligacje stały się wymagalne? Do kogo się zwracać? czy zaświadczenie o posiadanych obligacjach jest potrzebne?

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 17 listopada 2015 14:19:49
@dlugi603 przeczytaj dokładnie komunikat:

Cytat:
stosownie do postanowień "Warunków Emisji Obligacji F" (dalej WEO F) wyemitowanych przez Spółkę:

- popadnięcie w niewypłacalność (pkt 12 f WEO F zgodnie z którym: Niewypłacalność.(...)

- wszczęcie postępowania w związku z niewypłacalnością (pkt 12 g WEO F zgodnie z którym: Postępowanie w związku z niewypłacalnością. Emitent złoży wniosek o ogłoszenie upadłości(...)

stanowią tzw. przypadki naruszenia, których zaistnienie (któregokolwiek z nich) uprawnia zgodnie z punktem 13 WEO F każdego z obligatariuszy obligacji serii F do złożenia pisemnego zawiadomienia, że świadczenia z obligacji przez niego posiadanych stają się natychmiast wymagalne i płatne, przy czym Emitent zobowiązany jest do wykupu obligacji, w stosunku do których zostało złożone zawiadomienie, w terminie 30 (trzydziestu) dni roboczych od dnia doręczenia mu zawiadomienia. Zgodnie z pkt 12 WEO F obligatariusz przed dokonaniem wezwania o którym mowa w zdaniu poprzedzającym, winien wezwać Emitenta na piśmie do usunięcia zaistniałego przypadku naruszenia wyznaczając termin nie krótszy niż 30 (trzydzieści) dni roboczych na jego usunięcie, przy czym obowiązek wezwania nie dotyczy przypadku naruszenia opisanego w punkcie 12 f WEO F (popadnięcia w niewypłacalność).

kopiuj-wklej masz przy obligacjach serii G, H, I, J..
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Z tego wynika (jeśli dobrze rozumiem), że trzeba spółkę wezwać do wykupu, w terminie 30 dni. Teoretycznie powinna wykupić. Ale to nie trzyma się kupy, bo przecież spółka nie ma kasy, upada, wiec wzywanie jej do wykupu nic nie da.
No chyba, że to jest myk na wyprowadzenie kasy dla Kliniewskiego. Spółka oficjalnie informuje, że przyjmuje zgłoszenia wykupu i czeka 30 dni. Mało kto wierzy w wykup wiec obligatariusze się nie fatygują. A prezes w tym czasie składa papiery i wychodzi z trefnej inwestycji.
Normalnie powinno się czekać na decyzję sądu - jak ogłosi upadłość likwidacyjną to automatycznie wyznaczy syndyka. Syndyk przygotuje listę masy upadłościowej - czyli wszystko to, co można sprzedać. Kasę na koniec rozdzieli między wierzycieli, w tym obligatariuszy.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 17 listopada 2015 14:30

Bercik40
0
Wysłane: 17 listopada 2015 14:51:42
Czy przynajmniej obligacje mają jakieś zabezpieczenie? Co prawda to nie gwarantuje szybkiego odzyskania kasy ale chociaż coś nakapie po latach.

stokrotek
0
Wpisów: 32
Wysłane: 17 listopada 2015 15:55:43
Koniecznie należy w tym przypadku składać wezwanie do wykupu obligacji ze względu na możliwość wyprowadzenia kasy przez kliniewskiego. Ta "niewypłacalność" spółki jest tylko po to aby kliniewski mógł wycofać się z obligacji za pieniądze spółki, której akcje już wcześniej sprzedał, oczywiście kosztem pozostałych obligatariuszy. To zwykłe, bezczelne oszustwo będące jak najbardziej w stylu kliniewskiego.

Pozdrawiam, dar

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 17 listopada 2015 16:18:11
Zaczęło się. Pytanie kto złożył te wezwania. Kliniewski? Ktoś pamięta ile prezes miał obligacji Kerdosa?

Cytat:
Zarząd Kerdos Group S.A. (dalej Spółka lub Emitent), informuje, iż w dniu 16 listopada 2015 r. otrzymał od obligatariuszy posiadających obligacje Spółki, działających na mocy odpowiednich postanowień Warunków Emisji Obligacji G, Warunków Emisji Trzydziestosześciomiesięcznych Obligacji na okaziciela Serii I oraz Warunków Emisji Obligacji zwykłych na okaziciela serii J, żądania natychmiastowego wykupu 254 sztuk obligacji serii G, 103 sztuk obligacji serii I oraz 50 sztuk obligacji serii J, w związku ze stanem niewypłacalności Spółki.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Guma92
0
Wpisów: 146
Wysłane: 17 listopada 2015 19:30:17
Wygląda na to że ma ich dużo wiecej, więc albo to nie on albo wie na ile może sobie pozwolić wykupić.
Cytat:
W grudniu zeszłego roku w emisji na 13,2 mln zł objął on papiery za 3 mln zł. Wprawdzie seria ta (KRS1217) w ostatnich dniach najbardziej taniała, ale obrót to około 0,33 mln zł.

obligacje.pl/pl/a/4899-kamil-k...

Wygląda żę znowu utopiłem. Co za prawo, co za rynek, co za ludzie...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,413 sek.

dsdwnwco
wswuapnx
ylgmdrxv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lrogdkoh
pfpopdgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat