PARTNER SERWISU
ocrwgyru
110 111 112 113 114
Greenthumb
0
Wpisów: 162
Wysłane: 19 listopada 2015 13:01:42 przy kursie: 2,26 zł
Cytat:
Świadczy o sporej słabości CDR

Tjjja, albo o kupowaniu bliżej nieokreślonego marzenia na CI. Zwłaszcza w kontekście, jak to napisali w raporcie - korzyści związanych z przesuwaniem premiery, bo to zwiększa hype na grę Liar

Zresztą po co tu porównywać ceny nominalne?

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 19 listopada 2015 13:08:20 przy kursie: 2,26 zł
Cytat:
dziś przed chwilą akcje CIG i CDR dokładnie taka sama cena 22,61 - trochę mnie to zdziwiło. Świadczy o sporej słabości CDR

yyy... serio?
To, że kursy akcji CDP i CIG są na tym samym poziomie cenowym świadczy o słabości jednej z nich?

Idąc tropem twojej "analizy" można powiedzieć np. że Vivid (kurs 8,20 zł) też wypada słabo na tle Jujubee (kurs 8,80 zł) itd. itd.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 19 listopada 2015 13:09

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 19 listopada 2015 14:03:09 przy kursie: 2,26 zł
Baks, czasem ręce opadają jak coś skomentujesz.
Obecnie nie ma żadnej perspektywy spadków przychodów na CDR, ponieważ w następnym raporcie będą one sporo wyższe.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 19 listopada 2015 14:31:25 przy kursie: 2,26 zł
No pewnie, że będą sporo wyższe tylko o ile .... ja nie widzę już znacznego "motoru" do napędu wpływów. Pozycja jaka jest W3 każdy widzi, dodatki są już na pozycjach zbliżonych do TWOM bez promocji więc w którym miejscu widzisz taką górę kasy.
Oczywiście mogą do końca roku mogą zarobić jeszcze kilkadziesiąt mln ale ile to będzie 20,30 mln chyba dużo więcej nie nawet pomimo dużych promocji. Na ostatniej promocji W3 nie przebił się nawet na podium mimo 30 % promocji mimo niedużej konkurencji - siła promocji nie jest już tak duża jak na premierze. Rozumiem, że taki wniosek jest bolesny dla akcjonariusza - ale to fakt.
Co więcej bardzo wątpliwy jest plan wysokości przychodów na rok przyszły. Dochodzę do wniosku, że może być nawet 30-50mln mniejsze sądząc po wysokości aktualnej sprzedaży. Z tego co pamiętam to jest chyba jeden dodatek w przygotowaniu (chyba ten 30 godzin) to może dać jeszcze kilka mln może nawet blisko 10mln zysku ale nie ma tej pewności. Chyba więc trzeba skorygować plan przychodów.
Mogę się mylić bo nie siedzę na bieżąco CDR tylko z "daleka" monitoruję. Więc jakiś szczegół mógł mi umknąć ale raczej nie tak istotny. Nie ulega wątpliwości, że raport bardzo rozczarował .... nawet ja spodziewałem się wyraźnie większego zysku. "Jaki jest król..... " każdy widzi ...
Nie da się czarować, że wyniki są takie jak spodziewane przez cały rynek - a paliwa już zaczyna brakować.
Nie wypowiadam się na temat perspektyw samego CIG ale w przeciwieństwie do CDR ostatnio jest więcej pozytywnych informacji niż dla CDR stąd sam byłem zaskoczony zrównaniem cen.
Nie można podważyć, że odzyskanie około 9mln zł nie ma znaczenia dla tej spółki.
Ma bo powoduje, że spółka spłaca cały wykorzystany do tej pory limit z linii kredytowej i są na zero lub nawet trochę na plusie .... mówimy oczywiście o zadłużeniu z końca kwartału.
Chyba wszyscy wiedzą, że w tym kwartale chyba zadłużenie znów się pokaże, bo płacą przecież dużą kasę za wykonane prace zewnętrzne. Jednak tak duża kasa zdecydowanie poprawia bieżącą kondycję spółki i daje dużo większy komfort. Te miliony pozwolą na znaczne powiększenie akcji promocyjne, której przy LoF prawie nie było. Można nie dostrzegać tej różnicy w wymowie faktów dla obu spółek ale nie da się tego zanegować stąd zrównanie kursów.
Wcale nie twierdzę, że ten trend utrzyma się w najbliższych dniach ale odchyłka może być tak w jedną jak i w drugą stronę.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

baks
152
Wysłane: 19 listopada 2015 14:42:36 przy kursie: 2,26 zł
Greenthumb napisał(a):
Cytat:
Świadczy o sporej słabości CDR

Tjjja, albo o kupowaniu bliżej nieokreślonego marzenia na CI. Zwłaszcza w kontekście, jak to napisali w raporcie - korzyści związanych z przesuwaniem premiery, bo to zwiększa hype na grę Liar

Zresztą po co tu porównywać ceny nominalne?

No akura przesuwanie premiery może nie zauważyłeś W3 też był przesuwany .... i to aż 2 razy i uważasz, że źle to im zrobiło ?
Jak wyglądałby W3 gdyby wydali go rok wcześniej w pierwotnym terminie ?
A jak wyszło z LoF gdy koniecznie chcieli dotrzymać terminu ?
Może nie zauważyłeś ale Ubisoft i inni też przesuwają. Ja sam nie mam nic do spółki ale gdybym miał akcje i miał coś do poradzenia to sam bym im sugerował aby gdy to będzie potrzebne przesuneli premierę aby nie było tak jak z LoF.
Przesunięcie premiery da lepsze skutki niż wydanie gry z licznymi błędami.
W przypadku W3 nawet ponad 6 miesięczne przesunięcie nie zaszkodziło a pomogło.
Może przypomnij sobie pierwotnie gra miała być wydana na początku 2014 roku więc rzeczywiste opóźnienie było ponad rok. Osobiście wolę grać w dopracowane gry a nie gdy mnie szlag trafia.
Takie błedy się zdarzają wszędzie ... przykład najnowsza przeglądarka (aktualizacja kilka dni temu) rozpier.... mi wykresy notowań giełdowych i musiałem wszystko odinstalowywać - niby profesjonaliści duża organizacja a też wypuszczają kaszanę. Lubisz takie zabawy. Uważa, że produkty powinny być maksymalnie dopracowane przed wyjście w rynek.....Angel

baks
152
Wysłane: 19 listopada 2015 14:47:40 przy kursie: 2,26 zł
sasky napisał(a):
Cytat:
dziś przed chwilą akcje CIG i CDR dokładnie taka sama cena 22,61 - trochę mnie to zdziwiło. Świadczy o sporej słabości CDR

yyy... serio?
To, że kursy akcji CDP i CIG są na tym samym poziomie cenowym świadczy o słabości jednej z nich?

Idąc tropem twojej "analizy" można powiedzieć np. że Vivid (kurs 8,20 zł) też wypada słabo na tle Jujubee (kurs 8,80 zł) itd. itd.

Nie zapominajmy, że CDR miał ostatnio bardzo dobrą prasę i dużo funduszy ale ma kilka razy (ponad 6) więcej akcji na rynku i była raczej tendencja oczekiwania wzrostu kursu ale wyniki pokazały, że są małe szanse na osiągnięcie oczekiwanych wyników stą (trochę niespodziewanie dla mnie) kurs dość znacznie się osunął. Nie robi na mnie bo nie mam ani CIG ani CDR.....
NIE nie świadczy to o słabości tylko o pewnym zmianie trendu na CDR - chyba na razie można zapomnieć o kursie z rekomendacji - bo zakładały one poziom zysku raczej nierealny w świetle ostatniego raportu i to chyba wszystko.

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 19 listopada 2015 14:52:49 przy kursie: 2,26 zł
Baks: w przypadku CIG przesunięcie premiery byłoby o tyle niekorzystne, że oni dopinają budżet praktycznie na styk i zbyt duża obsuwa uderzyłaby w finanse spółki, która i tak nie dysponuje zbyt dużymi środkami na przyszłą kampanię marketingową. Dlatego te 9 mln zł od Namco to dla nich jak woda dla człowieka na pustyni.
Co do czwartego kwartału dla CDR, to już na koniec września pokazano w rubryce ''Inne zobowiązania'', że przyszłe przychody z preorders dodatków przekroczą 43 mln zł...

baks
152
Wysłane: 19 listopada 2015 15:18:20 przy kursie: 2,26 zł
Chłopie o czym Ty piszesz, że CIG nie ma kasy .... a kto sfinansował marketing dla W3 .... czy CDR miał na to kasę ?
Przy bardzo dobry recenzjach i dalszym udanym nakręcaniu zainteresowania grą znajdą się partnerzy którzy wydadzą kilka mln USD na kampanię najważniejsza jest jakość - już raz spółka na siłę wydała grę w pierwszym terminie ze względów "wizerunkowych" i co z tego wyszło. Sądzę, że drugi raz tak nie zrobią - jeśli nie będą gotowi na 99% - to przesuną. Nie mam co do tego wątpliwości i to jedyne słuszne posunięcie.

Greenthumb
0
Wpisów: 162
Wysłane: 19 listopada 2015 16:20:41 przy kursie: 2,26 zł
Cytat:
Przesunięcie premiery da lepsze skutki niż wydanie gry z licznymi błędami.

Tyle, że w przypadku CDR było to faktycznie spowodowane chęcią poprawy bugów i optymalizacją, a przy tym byli szczerzy w tym temacie z rynkiem. Za to w raporcie CI czytamy:

"Rynek gier video jest napędzany przez oczekiwania związane z debiutem nowych produktów. Istnieje ryzyko, że niektóre produkty zostaną ukończone później niż to było planowane. Może to w konsekwencji negatywnie wpłynąć na generowane przepływy pieniężne i wynik finansowy w poszczególnych okresach. Wewnętrzne czynniki mogące wpłynąć na przesunięcie daty premiery związane są z określeniem czasu koniecznego do ukończenia procesu produkcji gry tak, aby spełniała oczekiwania jakościowe. Wydanie gry niespełniającej przyjętych przez Grupę wysokich
standardów mogłoby negatywnie wpłynąć na przychody ze sprzedaży konkretnego produktu, ale też osłabić jej wizerunek.
Czynnikiem zewnętrznym mogącym mieć wpływ na podjęcie decyzji o przesunięciu premiery jest sytuacja rynkowa, gdyż istotnym elementem procesu decyzyjnego jest wydanie gry w momencie najmniejszej konkurencji ze strony innych produktów. Innym ważnym czynnikiem są opóźnienia dostawców w przygotowaniu na czas zamówionych komponentów
gier.
Z przesunięciem daty premiery w wielu przypadkach związany jest element marketingowy „długo oczekiwanej gry”, który korzystnie wpływa na budowanie wizerunku produktu. "
To taki zawoalowany komunikat, który należy odczytać jednoznacznie - będzie obsuwa. A przyczyną, będzie budowanie napięcia niczym u Hitchcocka... no czy to jest poważne?Liar
Btw. czy naprawdę uważasz, że ludzie w CDP mając tyle gotówki, doświadczenia, tak duży zespół i 2 oddziały (szukają 3) będą produkowali już tylko wiedźmina co 4 lata? Bo ja myślę, że ich ambicje i możliwości mogą jeszcze nas zaskoczyć.

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 19 listopada 2015 17:01:10 przy kursie: 2,26 zł
Baks, to ty sie zastanów o czym piszesz. CIG chwali się, ze w USA sam będzie wydawcą i zaoszczędzi sporo na marży. Marketing się sam nie zrobi, dystrybutorzy za darmo reklam umieszczać nie bedą.

baks
152
Wysłane: 19 listopada 2015 21:50:08 przy kursie: 2,26 zł
Nie wiem ale masz poważne braki w informacjach lub czytasz wybiórczo lub bez zrozumienia - wybierz sam....
Wyraźnie pisali, że podpisali umowę z agencją promującą - a czy takie firmy nie zajmują się promocją. Spółka pisał tylko, że zajmie się dystrybucją czyli zawieraniem umów z sieciami sklepów - jeśli mają rozeznanie rynku to po co mają płacić 15% lub więcej za to, że ktoś zrobi to za nich ..... głupota. A marketing zostawiają specjalistom.
Poszukaj jeszcze raz bo chyba nie rozumiesz co to marketing a co dystrybucja ..... Angel wave

Sprzedawcy i dystrybutorzy umieszczanie reklam mają w cenie kontraktu i aby więcej sprzedać ..... bo żyją z marży a marketingiem nie zajmują się sieci sklepów (zazwyczaj) bo byłaby to amatorszczyzna.
Reklama musi być taka sama kampania w mediach , plakaty itp.
A sprzedawca tylko wiesza abyś wiedział, że możesz to kupić u niego a nie po drugiej stronie ulicy....wave

Myślę, że temat wyczerpany jeśli jeszcze czegoś nie rozumiesz to poGoogluj ... tam jest wszystko co potrzebne. Rozumiem fanatyzm dla CDR ale żeby aż taki - czy nerwy Ci puściły , że CIG dogonił CDR ?
To norma na giełdzie wszystko się zmienia. To co było fajne na CDR już się skończyło teraz może być już tylko gorzej. Zarobiłeś trzeba było wyjść puki czas - było kilka ostrzeżeń nie było już za dużo perspektyw na spółce. Nie wiem na co czekałeś na mannę z nieba ...?

Może spółke dla podgrzania atmosfery wrzuci coś o Cyber tak jak kiedyś grzała kurs na infach o W3 ale skoro jeszcze nic nie wrzucają to z Cyberem jeszcze cienko, bo widocznie nie mają jeszcze nic do pokazania. Jeszcze daleko do pierwszej Alfy. Nie ma pewnie jeszcze żadnego gameplayu - bo inaczej by już coś o tym nadawali.
Edytowany: 19 listopada 2015 21:59

aircanada15
PREMIUM
289
Wysłane: 19 listopada 2015 23:34:22 przy kursie: 2,26 zł
Baks, do ciebie nie docierają fakty, z takimi ludźmi nie ma sensu dyskutować...
CIG będzie w USA wydawcą gry, a nie żadnym dystybutorem jak ty twierdzisz.

Prezes sam w kilku wywiadach mówił, że nawet dobra gra nie obroni się bez marketingu ( :D:D ) Dlatego w USA za promocję tytułu odpowiada agencja Petron. Wstepnie twierdził, że CIG przeznaczy 15 mln zł na marketing, ale jeśli te nakłady przełożą się na liczbę sprzedanych preorderów, postarają się podtrzymać tę passę i przeznaczą na działania marketingowe większe sumy niż zakładano.

Teraz wytłumaczę ci jak dziecku: ta agencja będzie koordynowała działania promocyjne w mediach itp. Nie za darmo. Na zakupy miejsca/czasu reklamowego będzie miała pięniądze od Polaków. Do tego ich prowizja wynikająca z umowy.

baks
152
Wysłane: 20 listopada 2015 12:44:49 przy kursie: 2,25 zł
aircanada15 napisał(a):
Baks, to ty sie zastanów o czym piszesz. CIG chwali się, ze w USA sam będzie wydawcą i zaoszczędzi sporo na marży. Marketing się sam nie zrobi, dystrybutorzy za darmo reklam umieszczać nie bedą.

Przeczytaj jeszcze raz swoje i moje wypowiedzi sam sugerowałeś, że marketingu nie będzie bo nie wystarczy na to pieniędzy. A pieniądze chętnie wyłożą partnerzy o ile gra będzi gwarantować odpowiednio dobry poziom. A taką formę (osobistego zawierania kontraktów) można nazwać mieszanką dystrybucji i wydawania gry. Spółka sam ma zawierać umowy na sprzedaż z największymi sieciami .... tak więc de facto będzie dystrybuować (dostarczać) na miejscu do dużych magazynów sieci a one zajmą się tylko dystrybucją wewnętrzną - to jest sposób mieszany. Namco brał kupę kasy za właśnie ten etap dostawę do sieci handlowych i wydrukowanie "kilku plakatów" a marketing i tak robił inny partner. To uważam za świetne posunięcie - po co płacić komuś za pośrednictwo w złożeniu zleceń na transport pudełek do kilkunastu magazynów. Przecież sam może to zrobić przedstawiciel firmy oszczędzając kilkanaście %. Firma na tym raczej nie straci a powinna coś zyskać. Oceniam, że to korzystny krok patrząc na obecny etap to najlepsze posunięcie. Jednak akcjonariusz CDR tego nie zrozumie może bardziej martw się o własne aktywa. Ja jako niezaangażowany mam pozytywny stosunek do tego ruchu i uważam, że przyniesie im pozytywy a czas pokaże czy sobie z tym poradzą. Uważam, że CIG ma lepsze perspektywy na wzrost niż CDR. Ty możesz mieć na to własny pogląd i chyba nie dojdziemy do konsensusu, bo mając akcje CDR nie jesteś obiektywny - i to nas różni.
Edytowany: 20 listopada 2015 12:46

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 28 lutego 2016 21:23:28 przy kursie: 2,08 zł
Omówienie sprawozdania CI Games SA po IV kw. 2015 r.

Od połowy maja kurs akcji wzrósł z około 8 do ponad 24 zł, co można oczywiście łączyć z pokazami fragmentów trzeciej części Snajpera na światowych targach. W poniższym tekście postaram się opisać jaką wartość dla akcjonariuszy tworzy spółka i odpowiedzieć na pytanie co obecnie dyskontuje obecnie rynek.

Po całej serii rozczarowań (poczynając od 2 części SGW, poprzez Alien Fear na Enemy Front kończąc), w 2014 r. CI Games zmienił nieco model biznesowy i przekazał znaczącą część kolejnej produkcji do niemieckiego DECK13, a sam w zasadzie postanowił tylko tę grę wydać. Spod skrzydeł tandemu wyszedł całkiem udany Lords of the Fallen, choć nie obyło się bez zgrzytów. Ci Games wypowiedziała niemieckiemu studiu umowę nie wskazując konkretnego powodu, a ugodę podpisano dopiero w ostatnich dniach. Rok 2014 mimo aż dwóch premier zakończył się finansową klapą – zysk netto w okolicy zera. W dużej mierze przez bardzo duży udział kosztów własnych pisanych gier, do czego z pewnością przyczyniła się klapa Enemy Front,a pewnie także model współpracy z DECK13.

W tym miejscu trzeba dodać, że wynik mógł być jeszcze gorszy, ale spółkę uratowała „księgowość”. Skapitalizowane koszty gier spółka księguje w bilansie na wartościach niematerialnych i prawnych, a dokładnie kosztach prac rozwojowych. Potem oczywiście je amortyzuje, choć nie jest to tradycyjny model liniowy, a sam okres amortyzacji też nie jest krótki - nawet do 3 lat.

kliknij, aby powiększyć

Czas rozpoznawania kosztów nie jest na rynku najdłuższy, ale wraz z modelem pokazywania przychodów dla „pudełek” stanowi model mocno agresywny. CI Games jako wydawca rozpoznaje przychód po przekazaniu gry do dystrybutora, czyli w zasadzie wszystko co wytłoczy na bazie początkowych szacunków i zamówień. Ewentualne zwroty korygują prawdopodobnie przychody w kolejnych okresach. W związku z takim a nie innym modelem przychody i zyski spółki są mocno „szarpane” jak widać powyżej.

Premiera LOTF miała miejsce w IV kwartale 2014 r. i jeszcze można było mieć nadzieję, że wyniki roku 2015 nie będą złe, wszak można było zakładać, że spółka podeszła ostrożnie do nakładu początkowego. Dodatkowo w I kwartale 2015 r. wydano DLC, ale rynek przyjął je już dużo chłodniej niżeli samą grę. Brak premier w kolejnych kwartałach kazał sądzić iż będzie to kolejny słaby rok co faktycznie miało miejsce. Wyniku nie uratował nawet zwyczajowo dobry w branży IV kwartał

kliknij, aby powiększyć

Jak widać na powyższym wykresie spółka rozpoznaje wysokie przychody i zysk w kwartale premiery, a następnie najczęściej pokazuje już straty, co prawdopodobnie także ma związek z rozpoznawaniem kosztów i zwrotów.

Oczywiście saldo WNIP nie spada nigdy do zera i fluktuje. W momencie premiery gry spółka rozpoznaje wysoką amortyzację co obniża saldo, a następnie wraz z postępami prac nad kolejnym tytułem rośnie:

kliknij, aby powiększyć

O ile na koniec 2014 r. 23,3 mln nierozliczonych kosztów zakończonych produkcji gier nie robiło jeszcze większego kłopotu (premiera LOTF miała miejsce w tym okresie) to już saldo na koniec 2015 roku (12,8 mln zł) jest dość problematyczne patrząc na raportowane w kolejnych kwartałach przychody.

Wygląda na to, że choć spółka pokazuje czasem spore zyski, to tak naprawdę do tej pory nie budowała wartości dla akcjonariuszy. Proszę zerknąć na poniższy wykres, gdzie zaprezentowałem skumulowane przepływy operacyjne (czyli gotówkę generowaną na sprzedaży gier) oraz skumulowane przepływy inwestycyjne (gdzie spółka pokazuje wydatki na pisanie gier).

kliknij, aby powiększyć

Po 5 latach saldo jest ujemne na kwotę 17 mln zł. Oczywiście, część kosztów poszła już na produkcję kolejnej części Snipera (z której nie ma jeszcze przychodów) – dokładnie 32,7 mln zł, bo tyle wynoszą estymowane koszty prac rozwojowych w realizacji. Per saldo mamy więc w ciągu 5 lat realny/gotówkowy przychód na poziomie 15,2 mln zł, co daje rocznie około 3 mln zł. Jak na spółkę o kapitalizacji 300 mln zł, jest to wynik o rząd wartości za niski.

Rynek oczywiście kupuje przyszłość i sukces kolejnej części Snipera, którego fragmenty zobaczyliśmy w połowie poprzedniego roku. Według deklaracji spółki kolejna część przygód bohatera posiadającego karabin z lunetą ma posiadać otwarty świat. Dodatkowo:

Cytat:
W odróżnieniu od poprzednich części cyklu, tym razem jednak znaczna część prac wykonana została przez 60-osobowy zespół zewnętrzny. Na jego czele stanęli zaś: Steve Hart – mający na swoim koncie prace przy Sniper Elite V2 studia Rebellion oraz Paul Robinson – współtwórca takich tytułów jak Killzone 2, Full Spectrum Warrior, Comanche czy Armored Fist.

www.gry-online.pl/S016.asp?ID=...

Hart zajął miejsce Tomka Gopa, który powędrował do Techlandu, a wcześniej koordynował współpracę z DECK13. Choć zestaw gier Robinsona może robić wrażenie, to nie należy zapominać, że osoba ta brała udział także w największej porażce CI Games, czyli Enemy Front. Z jednej strony mamy więc postać znaną, ale zastępującą producenta wykonawczego jedynego sukcesu spółki w ostatnich latach, czyli LOTF, z drugiej Robinsona, który nie zdołał uchronić CI Games od takiej porażki jaką okazał się Enemy Front. Z pewnością plusem jest fakt, że spółka nie stara się już sama produkować gier w 100 proc. sama, do czego wyraźnie zabrakło kompetencji. Jednak taki model współpracy rodzi znacznie wyższe koszty. Zauważmy, że budżet miał wynieść około 30 mln zł:

Premierę Snipera 3 planujemy za około rok, czyli w II kw. 2016 r. lub na przełomie II i III kw. Jeśli chodzi o koszt produkcji, to będzie zbliżony do kosztów wyprodukowania Lords of the Fallen [ponad 30 mln złotych - przyp. red.] lub nieco wyższy. Budżet marketingowy będzie ustalony na kilka miesięcy przed premierą.”
www.benchmark.pl/aktualnosci/p...

Wspomnianą kwotę CI Games już przekroczył, a patrząc na ostatnie wydatki kwartalne, można się spodziewać do czasu premiery kolejnych 12 mln zł, co da łącznie kwotę 44 mln i przekroczenie budżetu o 50 proc. Oczekiwania co do gry są spore:

Cytat:
From what’s been shown of Sniper: Ghost Warrior 3, CI Games is finally going to be able to step up their game and give the series the AAA feel it deserves. While the complete title won’t be released until Q2 of 2016, the demo shown left a lasting impression that hints at a surprisingly quality experience. Even if you’ve never cared for the series before, this entry might be the one to finally catch your interest.

wegotthiscovered.com/gaming/sn...
Cytat:
Ten potencjał sprawił, że CI Games może myśleć nie tylko o kontynuacji swojej gry, ale też stworzeniu swojej pierwszej gry FPS klasy AAA, sprzedawanej w standardowej cenie. Tytuł ten ma być wyjątkowo rozbudowany, przemyślany i ciekawy. Po obejrzeniu gameplay’a, który miałem okazję zobaczyć podczas konferencji prasowej CI Games jestem w stanie uwierzyć, że taki naprawdę będzie.

www.spidersweb.pl/2015/08/snip...

Ale nawet udostępniane na E3 czy gamescon fragmenty nie do końca dopracowane, co nie umknęło użytkownikom i recenzentom:

Cytat:
Ze spraw technicznych warto odnotować liczne spadki ilości klatek na sekundę. Na razie powstrzymamy się od komentarza - zostało jeszcze wystarczająco dużo czasu na dopracowanie tego elementu.
Sniper: Ghost Warrior 3 jest naprawdę świeżym podejściem do tematu skradanek. Czuć, że każdy nasz ruch ma realne znaczenie na przebieg rozgrywki - wielokrotnie ginąłem w tym samym miejscu, zastanawiając się, skąd padł strzał. Wystarczyło zbadać dronem okoliczne zarośla, w których ukrywał się wrogi strażnik. Wiele elementów wymaga jednak poprawy - przede wszystkim sposób zapisywania gry, jak również optymalizacja silnika graficznego.

gry.onet.pl/zapowiedzi/e3-2015...

Cytat:
Sniper: Ghost Warrior 3 już teraz prezentuje się okazale. CI Games przyłożyło się do kwestii wyglądu i rozbudowania gry, pozostawiając w niej odpowiednio wyważony "snajperski feeling". Martwić może konieczność zabawy ze snajperskimi zmysłami, których pominięcie skutkuje szybką śmiercią na minie. Wciąż kuleje również Sztuczna Inteligencja. Mając jednak świadomość, że do premiery został jeszcze rok, na premierę Sniper: Ghost Warrior 3 czekam z optymizmem. Nie szykuje się najlepsza gra FPS, ale jest duża szansa, że dostaniemy solidną produkcję na światowym poziomie.

www.gamezilla.pl/zapowiedzi/20...

W obecnej wycenie gry na poziomie prawie 300 mln zł jest w mojej opinii oczekiwanie co do powtarzalnego średniego zysku netto na poziomie około 30 mln zł. Brutto daje to kwotę na poziomie około 36 mln zł, po powiększeniu o koszty sprzedaży i zarządu na poziomie około 20 – 25 mln daje oczekiwany zysk brutto w kwocie 55-60 mln zł, co przekłada się na przychody w kwocie nawet 110-120 mln. Z jednej strony taki wynik zrobił średnio udany Sniper II, ale z drugiej mamy w tym modelu założoną powtarzalność wyniku, czyli wydanie LOTF II w roku 2017 i brak porażek na innych tytułach po drodze, co wydaje się dość optymistyczne. Oczywiście spółka musi poprawić szczegóły, w tym wydajność i inteligencję przeciwników.

Można powiedzieć, że obecna wycena nie jest wygórowana o ile uda się wydawać jedną dobrą grę rocznie. Potencjał wydaje się w kolejnej odsłonie Snipera drzemać, ale po drodze może się jeszcze wiele zdarzyć. Pamiętajmy także, że LOTF może pojawić się dopiero w 2018 r. Wtedy obecną wycenę spółki uzasadnia dopiero dwukrotnie większy sukces obecnie tworzonej odsłony od poprzedniej. Jak będzie oczywiście nie wiemy, ale wzrosty w połowie roku wydają się mieć uzasadnienie, a sama spółka na obecnym etapie produkcji i informacji rynkowych wyceniana prawidłowo. Spore ryzyko zepsucia tytułu i potencjalna premia w przypadku braku materializacji.

>> Wyceny automatyczne są tutaj
>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 120 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 31 marca 2016 11:03:22 przy kursie: 2,30 zł
www.stockwatch.pl/przeglad-pra...

lol wave

po premierze jeszcze można taki ruch jakoś pozytywnie tłumaczyć, ale tak niedaleko przed ? Whistle

Chińczyki nie dali rady ?

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 8 kwietnia 2016 08:12:41 przy kursie: 2,50 zł
Mała czarna – analiza techniczna CI Games w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/m...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

lelo-pakero
12
Wpisów: 698
Wysłane: 8 kwietnia 2016 09:19:49 przy kursie: 2,56 zł
vladinho napisał(a):
www.stockwatch.pl/przeglad-pra...

lol wave

po premierze jeszcze można taki ruch jakoś pozytywnie tłumaczyć, ale tak niedaleko przed ? Whistle

Chińczyki nie dali rady ?

Z tego co informowała spółka to wszystkie prace u podwykonawców zostały już jakiś czas temu zakończone. Teraz nad grą pracuje tylko zespół w Polsce. W ostatnim raporcie okresowym nie było też wykazanych żadnych sporów sądowych i przedsądowych z podwykonawcami (a w raporcie za III kw. 2015 takowy był), więc chyba wszystko jest w tej kwestii ok.

We wczorajszym czacie prezes spółki poinformował, że w ciągu dwóch tygodni ma podać szczegóły projektu finansowego, w który zainwestował sprzedany pakiet akcji - który podobno planował od miesięcy.

baks
152
Wysłane: 16 maja 2016 22:51:43 przy kursie: 2,44 zł
Coś słabo spółka przedzie w ostatnich miesiącach. Przy dużej produkcji i ostatnich słabszych latach należało się tego spodziewać. Miejmy nadzieję, że poprawią wyniki po premierze.
Masz lelo jakieś wieści co do tego projektu prezia.... jakoś nie widziałem nic na ten temat. Tutaj też nikt nie pisze. Sam byłbym ciekaw czy coś z tego wyszło czy może był to jakiś blef ?

baks
152
Wysłane: 20 maja 2016 22:56:03 przy kursie: 2,45 zł
Ta informacja wydaje mi się, że może mieć dość istotne znaczenie dla spółki - choć czas pokaże co z tym zrobią...
Trudno powiedzieć jak duże mogą mieć z tego tytułu przychody ale zawsze to coś.

CIG Zawarcie umowy znaczącej między CI Games USA, Inc., Elbo, Inc. i Polarford Ltd.

Zarząd spółki CI Games S.A. z siedzibą w Warszawie ("Emitent") informuje, że w dniu dzisiejszym, tj. 20 maja 2016 r., spółka zależna Emitenta - CI Games USA Inc. z siedzibą rejestrową w Delaware, USA ("CI Games USA") oraz Elbo, Inc. z siedzibą w rejestrową w Delaware, USA i Polaford Limited z siedzibą w Dublinie, Irlandia (łącznie "Klient") zawarły trójstronną umowę o świadczenie usług wydawniczych ("Umowa").

Na podstawie Umowy, CI Games USA będzie świadczyć na rzecz Klienta usługi, obejmujące wydawanie gier wideo na platformę Microsoft Xbox One w wersji pudełkowej, wyprodukowanych na zlecenie Klienta przez autoryzowane przez Microsoft Corporation tłocznie, które następnie sprzedawane będą przez Klienta za pośrednictwem sieci Internet oraz w określonych punktach sprzedaży, w tym w punktach sprzedaży kontrolowanych przez Klienta.
całość artykułu tutaj
www.money.pl/gielda/komunikaty...

inwestorkrajowy
0
Wpisów: 3
Wysłane: 23 maja 2016 23:08:50 przy kursie: 2,46 zł
Dopóki nie wybijemy poziomu cenowego, który zaznaczyłem na wykresie(czerwony prostokąt poniżej ceny) to trend wzrostowy trwa. Przełamanie 22zł, powinno otworzyć drogę do spadku w wyznaczony poziom przez aplikację, a widać tam ładne wsparcie. Wybicie niebieskiego prostokątu otwiera drogę byko, w okolice 28-29z, a tam opór z tygodniowego wykresu.
http://i.imgur.com/GjZ1Ltv.png
Edytowany: 23 maja 2016 23:10

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CIGAMES

110 111 112 113 114

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,193 sek.

zgzquatt
pwlqhzor
kjsnlrfl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cujcozxf
dhvqeskw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat