PARTNER SERWISU
vfljjgfx
21 22 23 24 25

ORZEŁ (Catalyst)

stefanjaracz
0
Wpisów: 23
Wysłane: 7 października 2015 19:52:05
Powtarzana jest tu informacja o 10 latach splaty rat ukladowych.
Wydaje mi sie, ze jest to 'tylko' 7,5 roku tj 90 miesiecy a ostatnią ratą jest rata osma:

• 8-ma rata płatna w terminie do 90 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego w wysokości 225,00 złotych na każdą obligację serii B podlegającą spłacie w ramach układu.

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 8 października 2015 07:48:26
stefanjaracz - oczywiscie masz racje.

artur251
0
Wpisów: 116
Wysłane: 8 października 2015 08:42:27
Skoro są uzasadnione obawy czy Orzeł przetrwa 3-lata, to czekanie 7,5roku do tego bez odsetek to raczej kiepski pomysł...

KrisKorner
0
Wpisów: 6
Wysłane: 12 października 2015 10:30:00
Panowie

Generalnie czas decyzji czas się kończy. Myślę że warto uczestniczyć w rolce na obligacje serii C.
Coś mi mówi że nadchodzi zmiana u szczytów władzy. Tzw "ciemne" czasy co może dopomóc w uzyskaniu manny z nieba :-)

Daje to możliwość uciec z tej szalupy wcześniej i odsetki :-)

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 12 października 2015 13:52:45

jeśli spółka stanie się obiektem przejęcia to ktoś może być chętny na zakup obligacji po cenie wyższej niż 30% wartości..
tak naprawdę wchodzi w grę tylko jedna opcja czyli rolowanie obligacji (bo dostajesz jednak walor który będzie w obrocie), druga opcja jest chyba tylko po to żeby była.. że niby jest wybór...

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

artur251
0
Wysłane: 29 listopada 2015 10:19:25
Czy ktoś dostał już dokumenty dot. nabycia obligacji serii C w ramach układu?
I co dalej?
Edytowany: 29 listopada 2015 10:19

bartekj
0
Wpisów: 61
Wysłane: 29 listopada 2015 10:34:59
Artur, naprawdę jeszcze nie wybrałeś? Niezależnie od decyzji sposób postępowania jest prosty (nic albo wysłanie wypełnionego fomularza ze świadectwem depozytowym).

artur251
0
Wysłane: 29 listopada 2015 11:28:20
W zasadzie wybrałem... W związku z wcześniejszą deklaracją dostałem dokumenty dot. nabycia serii C w ramach układu. Jestem ciekawy czy/ile osób już się na to zdecydowało i odesłało dokumenty.

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 5 grudnia 2015 09:53:26
W zasadzie można powiedzieć, że familii orłów tym razem się udało, dzięki mżące zapisu elektronicznego dla obligatariuszy, że nie stracili na upadłości. Należy tu dodać, że spółka nadal jest nierentowna (generuje tylko straty), spółka nie posiada kapitałów własnych czyli istnieje tylko żeby spłacać swoje długi. To są realia. Jeśli ktoś wierzy Pray że to cudo za trzy lata wykupi obligacje to naprawdę jest fantastą Shame on you Został tu popełniony błąd, ponieważ upadłość likwidacyjna była lepsza tym bardziej że był chętny na zakup biznesu orłów.

Co do rolowania obligacji to chyba nie ma wyboru. Analizując obie propozycje można stwierdzić, że po trzech latach obligatariusz otrzyma 15% odsetek, w drugiej propozycji po 30 miesiącach na koncie będzie 20% kapitału bez odsetek. Jednak nie liczyłbym na spłatę obligacji po tym terminie Boo hoo! Boo hoo! Boo hoo! Niestety trzeba przedłużyć tą agonię wave
Edytowany: 5 grudnia 2015 09:54

stefanjaracz
0
Wysłane: 9 grudnia 2015 20:49:45
W trakcie rozmowy z DM o swiadectwie depozytowym i wymaganiach spolki dotyczacym oswiadczenia ( po rozmowie DM z prawnikiem spolki) otrzymalem nastepujaca informacje od DM:

'Zwracamy uwagę na fakt, że oświadczenie jest podpisywane na Pana własne ryzyko, ponieważ jeśli Spółka nie wywiąże się ze swoich zobowiązań wobec Pana, to niestety nie będzie Pan miał podstawy do dochodzenia swoich roszczeń – oświadczenie bowiem wskazuje, że Spółka rozliczyła się z Panem, a zmiana statusu obligacji w KDPW również wskazywać będzie, że na ww. obligacjach nie ma już żadnych zobowiązań.'

Ktos skomentuje?

zjk
zjk
0
Wysłane: 9 grudnia 2015 21:03:06
O jakim oświadczeniu piszesz? Czy masz na mysli to:

Cytat:
Niniejszym oświadczam, iż przyjmuję Propozycję Nabycia Obligacji Serii C w ilości xxxx (słownie: xxxx sztuk) oraz że:
składam nieodwołalną dyspozycję i bezwarunkowo oświadczam, iż wyrażam wolę objęcia Obligacji serii C oraz zamiany posiadanych przeze mnie Obligacji serii B na Obligacje serii C poprzez zaliczenie na poczet ceny emisji Obligacji serii C, przysługujących mi wierzytelności z tytułu wykupu Obligacji serii B według wartości nominalnej (stosunek zamiany 1:1);
zapoznałem/łam się z treścią Propozycji Nabycia Obligacji serii C, akceptuję Warunki Emisji przyjęte Uchwałą Nr 1 Zarządu Emitenta z dnia 6 listopada 2015 roku w sprawie emisji obligacji serii C, przesłane mi wraz z Propozycją Nabycia i zgadzam się na opisane w nich zasady przydziału i warunki emisji;
dokonałem nieodwołalnej blokady posiadanych przeze mnie ww. Obligacji serii B w związku z ich umorzeniem, na dowód czego przedkładam stosowne świadectwo depozytowe;
wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i powyższych informacji zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych (tekst jedn.: Dz.U. z 2002r. Nr 101, poz. 926, z późn. zm.) przez Emitenta i inne podmioty, którym Emitent powierzy przetwarzanie danych osobowych dla celów rozliczenia transakcji zamiany obligacji oraz wykonania obowiązków z nią związanych; oświadczam również, że przyjmuję do wiadomości, iż przysługuje mi prawo wglądu, uaktualnia oraz prostowania moich danych osobowych.

Taka konwersja jest bardzo prostą operacją do przeprowadzenia - maja listę osób, maja świadectwa depozytowe, a wymagają dodatkowo nie wiadomo czego.

Ta operacje można było bardzo prosto przeprowadzić - zebrać papiery podpisujące objecie nowej emisji oraz automatycznie w tym samym czasie umorzenie starej.

Orzeł znów gra na zwlokę.

Zaleta tego jest to, ze powstaną nowe zobowiązania - niestety nie zabezpieczone - które nie były w masie spadkowej wiec można iść do sadu/komornika i ściągać z majątku bieżącego spółki.
Jeśli mnie pamięć nie myli, ta nie możne wystąpić o kolejna upadłość układowa przez okres do 5 lat od ogłoszenia ostatniej.

Edytowany: 9 grudnia 2015 21:05

stefanjaracz
0
Wysłane: 9 grudnia 2015 21:51:20
Generalnie tak przy czym wersja mojego DM po rozmowie ze spolka jest nastepujaca:

Niniejszym oświadczam, że zobowiązanie z tytułu posiadanych przeze mnie ……….szt. (słownie:…..) obligacji Serii B wyemitowanych przez Orzeł S.A. w upadłości układowej z siedzibą w Poniatowej przy ul. Przemysłowej 50, KRS 0000296327 (dalej „Emitent”) o łącznej wartości nominalnej ……….PLN (słownie:…..), oznaczonych kodem ISIN PLORZL000100, zostało rozliczone pomiędzy mną a Emitentem poza Krajowym Depozytem Papierów Wartościowych S.A., na podstawie porozumienia zawartego pomiędzy mną a Emitentem.

Jednocześnie oświadczam, że rozliczenie z Emitentem wyczerpuje wszelkie moje roszczenia związane z ww. obligacjami i wyrażam zgodę na wyksięgowanie ww. obligacji z mojego rachunku papierów wartościowych o numerze ……… na podstawie instrukcji przekazanej przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. do Domu Maklerskiego

zjk
zjk
0
Wysłane: 9 grudnia 2015 22:05:55
Ja osobiście nie widzę podstawy aby przeprowadzać takie rozliczenie poza Krajowym Depozytem Papierów Wartościowych.

Mamy zapisane aktywna serii B na rachunkach, obejmujemy serii C tez ma trafić na rachunek.
To ze Orzeł kombinuje i zmienia trzy razy w czasie trwania całej procedury podejście to tylko pokazuje jakimi są specjalistami od kombinowania.

Dom Maklerski wystawi ci wszystko co sobie zażyczysz o ile jest to zgodne ze stanem prawnym.
Pytanie czy musisz się zgodzić na to.

Dziwnym trafem inne instytucje potrafią zrobić rolkę za pomocą KDPW bez żadnych świadectw depozytowych.

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 9 grudnia 2015 22:58:38
jaka to różnica i tak w sumie nigdy nie odzyskasz kasy za te obligacje. Dostaniesz nowy zapis elektroniczny ale wątpię w wykup za 3 lata Liar

artur251
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 13:09:30
Czyli jest co raz ciekawiej...
Pytanie : czy w związku z tymi niuansami rolowanie dużo traci na atrakcyjności (o ile o atrakcyjności w ogóle można tu mówić...). Albo inaczej : warto w nie wchodzić?

zjk
zjk
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 14:12:05
Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedziec.

Pytanie czy faktycznie obligatoriusze musza zagrac w ich karty, jesli wyrazili wole konwersji, wyslali swiadectwa depozytowe (w formie zgodnie z prawem) oraz podpisane umowy konwersji spolka nie moze odmowic konwersji ze wzgledu na to ze nagle sobie zachciala zrobic to nie przez kdpw tylko jakos bokiem bo tak im pani prawnik poradzila - co skutkuje jakimis dziwnymi oswiadczeniami na swiadectwach depozytowych.

Wlasciwie wydaje mi sie ze jesli obligatoriusz dopelnil swoich obowiazkow, a spolka nie dokona konwersji maja podstawe do tego aby isc do sadu/komornika w zwiazku z niewywiazaniem sie emitenta.

Czy ktos wie co sie stalo z reszta obligacji? Bylo ich 10 mln, natomiast nowa emisja nie bedzie opiewac na taka kwote...

Bercik40 - zapewne masz racje, jako ze firma obecnie jest niedochodowa i nie widze perspektyw aby wyszla na plus w najblizszym czasie. Jesli tak samo kombinuja z kontraktami to zapewnie nikt niechce z nimi ich podpisywac:)

artur251
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 20:18:31
Mój DM (mBank) do wystawienia świadectwa zażądał przesłania podpisanego formularza przyjęcia propozycji konwersji. Na pytanie "po co", skoro proszę tylko o świadectwo depozytowe, dowiedziałem się, że "dlatego, że mają takie procedury dot. tego przypadku". Co prawda do DM odesłałem podpisany skan, ale jak rozumiem, ostateczna decyzja to ewentualne przesłanie podpisanego formularza i świadectwa depozytowego do Orła (zgodnie z propozycją), więc mam jeszcze możliwość wyboru.
Pytanie tylko czy w związku z niejasnymi zasadami i konsekwencjami o których ostatnio tu mowa nadal decydować się na konwersję? Nie wierzę w osiągnięcie rentowności w szczególności w ciągu najbliższych 3 lat, więc nie wierzę w spłatę obligacji serii C. Przewiduję dalsze kłopoty i mam świadomość, że wybór jest jak "między dżumą a o cholerą" ale coś trzeba wybrać.
A jakie są Wasze decyzje?
Edytowany: 10 grudnia 2015 20:19

michu123
0
Wpisów: 16
Wysłane: 10 grudnia 2015 21:07:11
Coś mi się wydaje , że Orły przestraszyły się dużej ilości deklaracji konwersji obligacji i teraz kombinują jak parę baniek z tego utrącić. Potrafią liczyć i wiedzą, że w trzy lata prawie dziewięciu baniek + odsetki oraz spłaty pozostałych rat układowych nie udźwigną a wtedy likwidacja pewna. Chyba liczyli, że większość nic nie zrobi a wtedy będą mieli znacznie więcej czasu i mniejszy stres.

stefanjaracz
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 22:12:33
Jak rozumiem oprocz niewielkiego oprocentowania sa dwie podstawowe zalety konwersji:
1. Mozliwosc sprzedazy obigacji serii C bo wg słów prezesa 'będą one notowane'. Jaka będzie ich cena oczywiscie nikt teraz nie zgadnie.
2. Chore warunki spłaty rat układowych (przy braku konwersji). W zasadzie to warunki skandaliczne i mam dużą pretensję do Sądu, że je zatwierdzono w takim kształcie. Są one skandaliczne nie tylko z punktu widzenia finansowego ale także i z tego powodu, ze linia produkcyjna po kilku latach moze przestac byc faktycznym zabezpieczeniem z uwagi na zmniejszającą się wartość.

artur251
0
Wysłane: 12 grudnia 2015 10:56:23
To chyba reguła, że w przypadku kłopotów emitenci tak wymyślają układy, by opcja domyślna była mniej atrakcyjna dla posiadaczy papierów i tylko nieliczni zainteresowani/aktywni/obserwujący/... którzy "coś zrobią" skorzystali z innej opcji.
Tu działania wymaga konwersja co wskazuję, że Orzeł jej nie preferuje a to z kolei sugeruje, że jest lepsza dla posiadaczy a nie emitenta.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

21 22 23 24 25

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,404 sek.

qzkbmzaa
iadviyxt
dfhkguxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
areunzir
mxyhluul
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat