Zgadza się. Na dole strony: Innoecojest mapka z powiązaniami Innoeco z Orzeł (osoby i funkcje w tych i powiązanych podmiotach) Proponowanie wykupu własnych obligacji przez własną ale inną spółkę to bezczelne traktowanie obligatariuszy jak idiotów. Skupić własne obligacje za 45% - każdy by tak chciał. Podejrzewałem, że będzie to jakaś finezyjnie "podstawiona" spółka a tu taki prymityw. O ile pamiętam, to obligacje są zabezpieczone linią produkcyjną, więc jeśli w styczniu 2019r nie będzie środków na wypłatę i nie będzie innych pomysłów to linia pod młotek a zarząd na trawkę <- to chyba najbardziej prawdopodobny smutny scenariusz:(
|
|
Jest i oferta: Cytat:Witam Państwa, W związku z wyrażeniem zgody i zainteresowaniem odsprzedaniem obligacji serii C firmy Orzeł SA chciałbym przedstawić ofertę zakupu obligacji za 45% wartości nominału przez spółkę INNOECO Polska Sp. z o.o. Obligacje Orzeł SA podczas ostatnich notowań w 2015 roku notowane były między 25-30 % ich wartości nominalnej. Dodam, że w styczniu 2016 roku spółka Orzeł SA zakupiła 664 obligacje serii C za 35% ich wartości. Analizując wyniki z ostatnich miesięcy można przypuszczać, że spółka Orzeł SA nie będzie w stanie wykupić obligacji serii C w terminie ich wygaśnięcia (styczeń 2019r) i najprawdopodobniej przedstawi propozycję rolowania czyli zamiany obligacji serii C na kolejną emisję serii E. Proszę o zastanowienie się nad powyższą propozycją sprzedaży posiadanych obligacji, która będzie aktualna tylko w ciągu najbliższych 2 tygodni tj do 27 kwietnia 2018r. W przypadku pytań proszę wysyłać email na adres: innoecopolska@gmail.comW dniach 16-27 kwietnia (poniedziałek-piątek w godzinach 9:00-19:00) będę do dyspozycji również pod numerem telefonu: 503-505-950 W imieniu INNOECO Polska Robert Karabasz
|
|
Płatność zobowiązań objętych układemCytat:Orzeł SA: Płatność zobowiązań objętych układem Nr raportu: RB nr 17/2018 ESPI 8 marca, 2018 | Raporty Bieżące
Zarząd Orzeł S.A. informuje, iż w dniu 8 marca 2018 roku, w wykonaniu zobowiązań układowych, dokonał wpłaty należności z tytułu częściowej spłaty kapitału od obligacji serii B na rachunek Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych S.A. w Warszawie, za pośrednictwem którego należności te zostaną przekazane na rachunki poszczególnych obligatariuszy, co powinno nastąpić w dniu 09 marca 2018 roku.
Wartość częściowej spłaty kapitału jednej obligacji serii B wynosi 100,00 zł.
|
|
Dostał ktoś coś takiego ? Cytat:Szanowni Państwo,
Zwrócił się do nas Inwestor zainteresowany odkupieniem posiadanych przez Państwa obligacji serii C wyemitowanych przez Orzeł S.A. z prośbą o pośredniczenie w nawiązaniu bezpośredniego kontaktu z Państwem. Jeżeli wyrażacie Państwo zgodę na udostępnienie potencjalnym Inwestorom danych do kontaktu z Państwem w celu przedstawienia oferty odkupu od Państwa obligacji serii C, prosimy o przesłanie w odpowiedzi maila następującej treści:
„Wyrażam zgodę na przekazanie przez ORZEŁ S.A. potencjalnym Inwestorom moich danych osobowych wraz z ilością zakupionych obligacji serii C i ich przetwarzanie w celu przedstawienia oferty odkupu obligacji wyemitowanych przez Orzeł S.A."
Z poważaniem
Zarząd ORZEŁ S.A. I co o tym sądzicie?
|
|
W grudniu 2014roku SKARBIEC Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. w dokumencie: www.skarbiec.pl/web/uploads/fi...informował, że w związku z likwidacją wypłata środków pieniężnych z certyfikatów zostanie opóźniona o 2 lata(!) czyli do 10 stycznia 2017. Już wiadomo, że nawet ten termin nie zostanie dotrzymany.W ogłoszeniu z 16 grudnia 2016: www.skarbiec.pl/web/uploads/fi... SKARBIEC ogłosił, że nowa planowana data zakończenia likwidacji to 10 września 2017roku i już zapowiada, że jest pierwsza z dwóch informacji o zmianie terminy zakończenia likwidacji Funduszu. Takie działania są niezgodne z zapisami prospektu emisyjnego np. z Art 43. Dodatkowo biorąc pod uwagę katastrofalne wyniki inwestowania i prawdopodobną niegospodarność można podejrzewać, że celem uporczywego przedłużania likwidacji jest oczekiwanie na przedawnienie się dokumentów z inwestycji i dopiero wtedy ogłoszenie “katastrofy” w której poszkodowanymi będzie liczna grupa posiadaczy certyfikatów. W związku z działalnością Funduszu jest przygotowywany pozew zbiorowy. Zainteresowanych proszę o kontakt na maila bestparkiet@wp.pl Spora grupa osób już się zgłosiła.
|
|
|
|
Planowany termin zakończena likwidacji 10 stycznia 2017 roku jest co raz bliżej. Poprzednie notowanie Skarbca z 4 czerwca 2016 r www.skarbiec.pl/web/uploads/fi...(III%20p%C3%B3%C5%82rocze)%202016%2006%2004_FInal.pdf wycenia certyfikat na 967,01 PLN Ciekawe jaka będzie ostatnia wycena a jeszcze ważniejsze jaka będzie cena wykupu. Poniżej kilka linków dot. niedawnej likwidacji podobnego funduszu BPHFIZSN, którego certyfikaty były emitowane po 100,00zł a cena wykupu 0,64zł (to nie pomyłka: 64 grosze) czyli klienci stracili 99%: pulsinwestora.pb.pl/4430658,90...www.forbes.pl/czego-nauczy-por...samcik.blox.pl/2015/11/Nieloty...Po pozwie zbiorowym i wygranym wygranej posiadaczy certyfikatów, została zaproponowana nowa cena wykupu 60,92zł, przy której klienci tracą "tylko" 39% businessinsider.com.pl/finanse...Podejrzewam, że historia z SRNFIZ może być podobna i dlatego warto się zorganizować. W sprawie działalności funduszu jest przygotowywany pozew zbiorowy. Zainteresowanych proszę o kontakt na maila bestparkiet@wp.pl
|
|
|
|
|
|
W mBank zaksięgowali już chyba nawet 15-go, więc w innych bankach to kwestia czasu:)
|
|
|
|
Czy poprzedni post ma jakiś związek z tematem wątku tzn. PBS SANOK?
|
|
|
|
Nie - na szczęście:) Nadal nie widzę przyczyny takiego spadku notowań. Chyba, że ktoś już coś wie o czym my nie wiemy...
|
|
a zjazd notowań nadal trwa...
|
|
Z ostatnich wpisów rozumiem, że przynajmniej na razie ze strony kondycji PBS nie ma powodów do niepokoju (aktualny spadek notowań to efekt kilku zewnętrznych przyczyn prowadzących do dużej podaży a nie skutek uzasadnionych obaw) ?
|
|
Cytat:Z obligacji notowanych na Catalyst, poza będącym w upadłości SK Bankiem z Wołomina, w portfelu funduszu wg ostatnich dostępnych informacji były jeszcze papiery trzech innych firm rozumiem, że jedną z tych firm jest PBS i to Copernicus zaczął zbywać obligacje PBS0720?
|
|
a jaki to ma związek ?
|
|
Niska płynność to pewnie jedna z przyczyn, ale poprzednio (w poprzednich miesiącach) nie była wyższa a kurs nie był tak niski... Mam nadzieję, że teraz pierwotna/główna przyczyna to "ogólna atmosfera" plus mała płynność : przy małym popycie pojedyncze zlecenia sprzedaży po co raz niższym kursie pogrążają notowania. Jeśli tak jest rzeczywiście to by znaczyło, że aktualnie jest dobry moment na zakupy:)
|
|
PBS0720 dzisiaj chodzi po 75% Jest uzasadnienie do obaw i takiego kursu?
|
|
Jeśli z problemem (bo tak należy to nazywać...) udało by się pozytywnie rozwiązać nawet w 7 lat - to nie było by źle:)
|
|
Czy ktoś tu jeszcze zagląda :) ?
|
|
|
|
|
|
Jeszcze pytanie o zabezpieczenia opcji konwersji i spłat. Była już o tym mowa, ale ostatnio pojawiły się nowe zapisy i interpretacje stąd pytanie : czy biorąc pod uwagę treść propozycji konwersji/nabycia serii C jest istotna różnica w zabezpieczeniach a nawet dokładniej "w dochodzeniu spłat" w przypadku niewypłacalności?
|
|
To chyba reguła, że w przypadku kłopotów emitenci tak wymyślają układy, by opcja domyślna była mniej atrakcyjna dla posiadaczy papierów i tylko nieliczni zainteresowani/aktywni/obserwujący/... którzy "coś zrobią" skorzystali z innej opcji. Tu działania wymaga konwersja co wskazuję, że Orzeł jej nie preferuje a to z kolei sugeruje, że jest lepsza dla posiadaczy a nie emitenta.
|
|
Mój DM (mBank) do wystawienia świadectwa zażądał przesłania podpisanego formularza przyjęcia propozycji konwersji. Na pytanie "po co", skoro proszę tylko o świadectwo depozytowe, dowiedziałem się, że "dlatego, że mają takie procedury dot. tego przypadku". Co prawda do DM odesłałem podpisany skan, ale jak rozumiem, ostateczna decyzja to ewentualne przesłanie podpisanego formularza i świadectwa depozytowego do Orła (zgodnie z propozycją), więc mam jeszcze możliwość wyboru. Pytanie tylko czy w związku z niejasnymi zasadami i konsekwencjami o których ostatnio tu mowa nadal decydować się na konwersję? Nie wierzę w osiągnięcie rentowności w szczególności w ciągu najbliższych 3 lat, więc nie wierzę w spłatę obligacji serii C. Przewiduję dalsze kłopoty i mam świadomość, że wybór jest jak "między dżumą a o cholerą" ale coś trzeba wybrać. A jakie są Wasze decyzje?
|
|
Czyli jest co raz ciekawiej... Pytanie : czy w związku z tymi niuansami rolowanie dużo traci na atrakcyjności (o ile o atrakcyjności w ogóle można tu mówić...). Albo inaczej : warto w nie wchodzić?
|
|
W zasadzie wybrałem... W związku z wcześniejszą deklaracją dostałem dokumenty dot. nabycia serii C w ramach układu. Jestem ciekawy czy/ile osób już się na to zdecydowało i odesłało dokumenty.
|
|
Czy ktoś dostał już dokumenty dot. nabycia obligacji serii C w ramach układu? I co dalej?
|
|
Skoro są uzasadnione obawy czy Orzeł przetrwa 3-lata, to czekanie 7,5roku do tego bez odsetek to raczej kiepski pomysł...
|
|
Tak pisałem dla mnie też wszystko przemawia za A. Tylko obawiam się, że może być jakiś ważny "kruczek" na którego nie znam a który powoduje, że wybór nie jest już tak oczywisty... Dlatego pytam doświadczonych forumowiczów.
|
|
Czy ktoś z forumowiczów wybrał już bramkę (którą)? - bo czas decyzji się kończy...
|
|
Czy Orzeł może skupować swoje obligacje np. poprzez Catalyst? Między opcjami układu jest duża różnica w okresie spłat A - przez obligacje serii C w ciągu 3 lata B - przez "spłatę" w ciągu 10 lat To duża różnica i biorąc pod uwagę aktualną kondycję, to można chyba założyć, że A - nie spłacą bo "z czego" a czasu mało... B - to odwleczenie problemu na dalszy horyzont... Czy dość "szybka" opcja A nie ma na celu ponownego wprowadzenia do obrotu tych zobowiązań i jednym z jej celów nie jest wykupywanie tych obligacji przez Orzeł? Zapewne ich notowania będą mizerne, więc z punktu widzenia Orła taka operacja była opłacalna. Przepraszam jeśli użyłem nieprecyzyjnych pojęć lub moje podejrzenie jest niezasadne.
|
|
Czy to info wpływa na Wasze decyzje dot. wyboru opcji układu (co wybieracie)? Termin wysyłania decyzji to 12.X.2015 ?
|
|
Jak rozumiem, to kolejny i ważny argument za opcją 1=A=zamianą obligacji serii B na obligacje serii C?
|
|
RB nr 36/2015 2015-09-04Cytat: ...propozycja nabycia obligacji planowanej emisji serii C poprzez zaliczenie wierzytelności z tytułu obligacji serii B na poczet ceny obligacji nowej emisji według wartości nominalnej (stosunek wymiany 1:1), zostanie skierowana do obligatariuszy uprawnionych z obligacji serii B, którzy złożą wstępne deklaracje nabycia obligacji serii C w terminie 1 miesiąca od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego. ...
O terminie uprawomocnienia się postanowienia o zakończeniu postępowania upadłościowego i związanym z tym terminem, do którego składane mogą być wstępne deklaracje nabycia obligacji serii C, Spółka informować będzie w odrębnym raporcie...
Czy postanowienie się uprawomocniło? - nie widzę takiej informacji na stronie Orła. Albo inaczej : do kiedy można składać deklaracje nabycia serii C w zamian za serię B?
|
|
Cytat:Wątpię czy spółka w ogóle dotrwa tych trzech lat to chyba tym bardziej nie ma sensu liczyć na "doTrwanie" i spłatę przez 10lat.
|
|
Cytat:Wątpię czy spółka w ogóle dotrwa tych trzech lat to chyba tym bardziej nie ma sensu liczyć na "dorwanie" i spłatę przez 10lat.
|
|
Ja myślę o opcji A, bo: 1. Obligacje serii C dają szansę spłaty w "tylko" 3 kolejne lata (opcja B to 10lat) 2. Obligacje serii C będą oprocentowane 5% (opcja B to 0%) 3. Obligacje serii C będą zabezpieczone (opcja B nie ma zabezpieczeń) W zasadzie porównując opcję A i B, to A wygląda zdecydowanie/jednoznacznie lepiej i wybór jest oczywisty. Chyba, że czegoś nie zauważam, o czym ważnym nie wiem i dlatego pytam o opinie innych.
|
|
Czytałem Twój wpis i uzasadnienie - THX. Ale miałem nadzieję na większą dyskusję i głosy innych (być może też na A)
|
|
Nikt nic ?
|
|
|
|
Racja - przeoczyłem. Dla przypomnienia wg. www.orzelsa.com/external/showR... Opcje są takie Cytat:Opcja A. w odniesieniu do Obligatariuszy, którzy skorzystają z oferty nabycia obligacji serii C proponuje się: - wykup tych obligacji przez Spółkę w wartości nominalnej w zamian za wyemitowane przez Spółkę w terminie do 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego obligacje serii C o odpowiadającej im wartości nominalnej; - w odniesieniu do wierzytelności Obligatariuszy z tytułu niewypłaconych odsetek od obligacji, których termin płatności przypadał na dzień 22 sierpnia 2014 roku, będą one płatne w terminie do 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego. Proponuje się następujące warunki emisji Obligacji serii C. 1. W ramach emisji wyemitowanych zostanie maksymalnie 10.000 (dziesięć tysięcy) obligacji serii C na okaziciela o wartości nominalnej 1.000,00 (tysiąc złotych) każda. 2. Obligacje serii C będą obejmowane po cenie emisyjnej równej ich wartości nominalnej 3. Obligacje serii C będą obligacjami 3-letnimi. 4. Obligacje serii C zostaną przydzielone Obligatariuszom serii B z zaliczeniem wierzytelności z tytułu obligacji serii B na poczet ceny obligacji nowej emisji według wartości nominalnej (stosunek wymiany 1:1) i oprocentowane w wysokości 5% w skali roku. Wypłata odsetek następowała będzie w okresach kwartalnych. 5. Obligacje serii C zostaną zaoferowane Obligatariuszom, którzy złożą wstępne deklaracje zakupu obligacji serii C w terminie 1 miesiąca od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego, w ramach subskrypcji przeprowadzonej przez Upadłego, skierowanej wyłącznie do tych Obligatariuszy, którzy we wskazanym powyżej terminie złożą wstępne deklaracje zakupu (subskrypcja prywatna). W subskrypcji obligacji serii C uczestniczyć może Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. 6. Zabezpieczeniem wyemitowanych przez ORZEŁ S.A. obligacji serii C będzie zastaw rejestrowy na mieniu ruchomym przedsiębiorstwa Emitenta - linii technologicznej do recyklingu opon samochodowych oraz opon do innych pojazdów, która stanowi zabezpieczenie wierzytelności wynikających z Obligacji serii B i jest obciążona z tego tytułu zastawem rejestrowym. 7. Administratorem zastawu rejestrowego stanowiącego zabezpieczenie obligacji serii C będzie podmiot nie powiązany kapitałowo ani osobowo z upadłym. 8. Obligacje będą mogły podlegać wcześniejszemu wykupowi lub natychmiastowemu wykupowi w przypadkach określonych w warunkach emisji Obligacji serii C. 9. Szczegółowe warunki emisji określone zostaną w Uchwale Zarządu Upadłego. Opcja B. W odniesieniu do Obligatariuszy, którzy nie skorzystają z oferty nabycia obligacji, zgodnie z pkt. A powyżej, proponuje się spłatę przysługujących im wierzytelności, w tym obejmujących odsetki od obligacji, których termin płatności przypadał na dzień 22 sierpnia 2014 roku, w następujących ratach układowy i terminach płatności tych rat: • 1-sza rata płatna w terminie do 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego w wysokości 27,42 złote na każdą obligację serii B podlegającą spłacie w ramach układu; • 2-ga rata płatna w terminie do 18 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego w wysokości 100,00 złotych na każdą obligację serii B podlegającą spłacie w ramach układu; • 3-cia rata płatna w terminie do 30 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego w wysokości 100,00 złotych na każdą obligację serii B podlegającą spłacie w ramach układu; • 4-ta rata płatna w terminie do 42 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego w wysokości 125,00 złotych na każdą obligację serii B podlegającą spłacie w ramach układu; • 5-ta rata płatna w terminie do 54 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego w wysokości 150,00 złotych na każdą obligację serii B podlegającą spłacie w ramach układu; • 6-ta rata płatna w terminie do 66 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego w wysokości 150,00 złotych na każdą obligację serii B podlegającą spłacie w ramach układu; • 7-ma rata płatna w terminie do 78 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego w wysokości 150,00 złotych na każdą obligację serii B podlegającą spłacie w ramach układu; • 8-ma rata płatna w terminie do 90 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu i zakończeniu postępowania upadłościowego w wysokości 225,00 złotych na każdą obligację serii B podlegającą spłacie w ramach układu. Co wybieracie i dlaczego?
|
|
Przyłączam się do pytania Cytat:Którą opcję wybieracie? I dodatkowo : jest skutecznie zgłosić decyzję dot. wybrania opcji?
|
|
Jakie są przyjęte warunki układu (zasady, terminy, kwoty) ?
|
|
To co na stronie np. www.orzelsa.com/external/showR...to widzę i nie bardzo wiem jak to interpretować. A jakieś przecieki, niepublikowane plany, perspektywy, nadzieje ...?
|
|
Ktoś był? Wiadomo coś nowego?
|
|
|
|
Skarbiec informuje o rozpoczęciu likwidacji funduszu jak w temacie http://www.skarbiec.pl/srnCertyfikaty były emitowane w 2004roku po 1000,00zł a dzisiaj (czyli po 10latach) są wyceniane przez Skarbiec na 931,73zł. Niestety, to nie jest koniec złych wiadomości Na: www.skarbiec.pl/web/uploads/fi...Skarbiec informuje, że "Planowany termin zakończenia likwidacji Funduszu przypada na dzień 10 stycznia 2017 roku." Czyli przez kolejne 2lata Skarbiec nie planuje wypłacić zainwestowanych środków. Biorąc pod uwagę ich systematyczną utratę wartości, jest to tym bardziej niepokojące. W sprawie działalności funduszu jest przygotowywany pozew zbiorowy. Zainteresowanych proszę o kontakt na maila bestparkiet@wp.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
3 967 wyświetlenia i ZERO odpowiedzi? Czy to forum w ogóle działa?
|
|
|
|
31.07.2014 skarbiec ogłosił wyceną na 939,17zł Wykup jest za 1-2 miesiące a na GPW można je kupić za ok. 620zł Cena wykupu oczywiście może być nieco inna od wyceny z 31.07.2014 (oczywiście niższa) - ale skąd aż takie obawy sprzedających? Czy są uzasadnione?
|
|
Może ktoś ma jakieś nowe wieści, prognozy, przeczucia najchętniej dobre?
|
|
Twoim zdaniem która opcja daje największą szansę odzyskania środków?
|
|
Czy ktoś mógł by chociaż naszkicować jak powinien wyglądać taki wniosek do Kuratora ? Rozumiem, że konieczne jest świadectwo depozytowe + wniosek o jakiejś treści - jakiej, jeśli oczekuję wykupu (ewentualnie jaką mam inną możliwość) ?
|
|
I co dalej? Jaki przewidujecie rozwój wypadków?
|
|
Jak powinna brzmieć treść zgłoszenia wierzytelności? Czy/jak podnosi to szanse "odzyskania"?
|
|
Może jednak jakaś wskazówka?
|
|
czmielon napisał(a):Zgłosiłem wierzytelność do sądu i otrzymałem poniższą odpowiedź:
Sąd [..] wzywa wierzyciela do usunięcia braków formalnych poprzez złożenie oświadczenia w jakiej prawdopodobnie sumie wierzytelność nie będzie zaspokojona z przedmiotu zabezpieczenia, w terminie 7 dni pod rygorem zwrotu zgłoszenia.
Czy mogę prosić o pomoc w zredagowaniu odpowiedzi? Chodzi o obligacje ORL0814, seria C.
Z góry dziękuję. Jak powinna brzmieć treść zgłoszenia wierzytelności? Czy/jak podnosi to szanse "odzyskania"?
|
|
|
|
Wycena linii =10 700 000 zł Obligacje =10 000 szt*1 000zł=10 000 000zł Czy z tego wynika, że posiadacze obligacji mogą być spokojni nawet opcji zlicytowania linii (oczywiście jeśli znalazł by się "chętny" po cenie wyceny)?
|
|
Czy w takim razie posiadacze tych obligacji w celu zwiększenia szansy na odzyskanie pieniędzy powinni teraz wykonać jakieś czynności (jakie) ? Czy może mogą tylko czekać na rozwój wypadków...?
|
|
Cytat:4.Dla wierzytelności wynikające z emisji Obligacji serii B proponuje się wykup tych obligacji przez Spółkę w zamian z wyemitowane przez Spółkę w terminie 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia Sądu o zatwierdzeniu układu obligacje serii C o odpowiadającej im wartości nominalnej. Obligacje serii C byłyby obejmowane według wartości nominalnej (stosunek wymiany 1:1) i oprocentowane w wysokości 5% w skali roku Widzę w tym odsunięcie w czasie nieuchronnego... Chyba, że w międzyczasie (ciekawe na jaki okres miały by być te obligacje) interes zaczął by się kręcić.
|
|
|
|
Może ktoś byłby w stanie napisać coś pozytywnego?
|
|
|
|
Dzisiaj spory obrót : 88szt. zakończony kursem 30,00%
|
|
Konwulsje ?
|
|
Myślicie, że biorąc pod uwagę ostatnie informacje to aktualny kurs 32,50% odpowiada procentowym szansom odzyskania pieniędzy czy oceniacie, że są one szanse wyższe/niższe ?
|
|
Do końca stycznia spółka miała przedstawić wyniki konsultacji z wierzycielami... Jakie macie typy na rozwój sytuacji ?
|
|
Dzisiaj cena to już -60% ale obroty niewielkie - myślicie, że dążą do posiadania 50% i "pełnej władzy" ?
|
|
ORZEŁ SA: Załącznik do raportu miesięcznego – grudzień 2013 r.Cytat:Zarząd prowadził negocjacje z Obligatariuszami posiadającymi ponad 50% obligacji serii B. Na obecnym etapie przygotowywane jest porozumienie zakładające rolowanie długu na kolejną serię obligacji dwuletnich. Stosowny dokument powinien zostać przygotowany do końca stycznia 2014 roku.
Jednak rolowanie ?
|
|
Wrócę jeszcze do linki opisanego tam zabezpieczenia Obligacji Cytat:6. Wysokość i forma zabezpieczenia i oznaczenie podmiotu udzielającego zabezpieczenia. Zabezpieczeniem wierzytelności wynikających z Obligacji serii B jest zastaw rejestrowy na mieniu ruchomym przedsiębiorstwa Emitenta - linii technologicznej do recyklingu opon samochodowych oraz opon do innych pojazdów, który ustanowiony został w dniu 5 sierpnia 2011r. poprzez stosowny wpis do rejestru zastawów prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Lublinie, Wydział XII Rejestru Zastawów. Podmiotem pełniącym funkcję administratora zastawu będzie Pan Józef Sławomir Orzeł zamieszkały w Ćmiłowie (nr PESEL 59080605539). Zabezpieczenie w postaci zastawu rejestrowego na mieniu ruchomym przedsiębiorstwa Emitenta - linii technologicznej do recyklingu opon samochodowych oraz opon do innych pojazdów ustanowione jest do najwyższej sumy zabezpieczenia na poziomie 15.526.900,00 zł. (piętnaście milionów pięćset dwadzieścia sześć tysięcy dziewięćset złotych), co stanowi 155% wartości emisji Obligacji. Wycena linii technologicznej stanowiącej przedmiot zastawu rejestrowego, na podstawie której ustalona została najwyższa suma zabezpieczenia, udostępniana jest do wglądu na żądanie inwestora w siedzibie Emitenta, a jej kopia stanowi załącznik do niniejszego raportu. Kopia Postanowienia Sądu Rejonowego w Lublinie, Wydział XII Rejestru Zastawów w sprawie ustanowienia zastawu rejestrowego na linii technologicznej do recyclingu opon samochodowych oraz opon do innych pojazdów stanowi załącznik do niniejszego raportu. Jak z rozumiem, z momentem niewypłacenia Obligacji ww. linia idzie "pod młotek" (co de facto będzie oznaczać koniec działalności Orła przynajmniej w segmencie recyklingu)?
|
|
Wiadomo coś nowego ?
|
|
Ciekawe... - czy ktoś coś z tego rozumie ?
|
|
Skąd pochodzi ta informacja ? - na stronie jej nie widzę...
|
|
Temat : czy/kiedy znajdzie się jakiś chętny i za ile to inny problem. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że na obligacje jest zabezpieczenie - jakie ono jest to inna sprawa... Cytat:Podmiotem pełniącym funkcję administratora zastawu będzie Pan Józef Sławomir Orzeł
|
|
Pytam czy "nie zmienia" i mam nadzieję że zmienia. Bo rozumiem, że na spłatę obligacji zabezpieczeniem jest owa linia (która w ostateczności może zostać sprzedana i nawet 100% tych środków może pójść na spłatę obligacji)
|
|
Zgodnie z linkCzy zabezpieczenie opisane w : Cytat:6. Wysokość i forma zabezpieczenia i oznaczenie podmiotu udzielającego zabezpieczenia. Zabezpieczeniem wierzytelności wynikających z Obligacji serii B jest zastaw rejestrowy na mieniu ruchomym przedsiębiorstwa Emitenta - linii technologicznej do recyklingu opon samochodowych oraz opon do innych pojazdów, który ustanowiony został w dniu 5 sierpnia 2011r. poprzez stosowny wpis do rejestru zastawów prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Lublinie, Wydział XII Rejestru Zastawów. Podmiotem pełniącym funkcję administratora zastawu będzie Pan Józef Sławomir Orzeł zamieszkały w Ćmiłowie (nr PESEL 59080605539). Zabezpieczenie w postaci zastawu rejestrowego na mieniu ruchomym przedsiębiorstwa Emitenta - linii technologicznej do recyklingu opon samochodowych oraz opon do innych pojazdów ustanowione jest do najwyższej sumy zabezpieczenia na poziomie 15.526.900,00 zł. (piętnaście milionów pięćset dwadzieścia sześć tysięcy dziewięćset złotych), co stanowi 155% wartości emisji Obligacji. Wycena linii technologicznej stanowiącej przedmiot zastawu rejestrowego, na podstawie której ustalona została najwyższa suma zabezpieczenia, udostępniana jest do wglądu na żądanie inwestora w siedzibie Emitenta, a jej kopia stanowi załącznik do niniejszego raportu. Kopia Postanowienia Sądu Rejonowego w Lublinie, Wydział XII Rejestru Zastawów w sprawie ustanowienia zastawu rejestrowego na linii technologicznej do recyclingu opon samochodowych oraz opon do innych pojazdów stanowi załącznik do niniejszego raportu. nie zmienia sposobu dochodzenia roszczeń wierzycieli ?
|
|
ORZEŁ SA: Raport miesięczny – listopad 2013Cytat:Spółka rozważa rozpoczęcie skupu obligacji własnych notowanych na Catalyst przy cenach znacząco niższych od wartości nominalnej tych obligacji. <- jeśli ten skup doszedł by do skutku, to ciekaw jestem tej ceny...
|
|
Cytat: zgłaszania swojego zainteresowania wykupem poprzez adres mailowy: ri@orzelsa.com. czy dobrze rozumiem, że by Orzeł wykupił obligacje które wyemitował i sprzedał to teraz ich aktualni posiadacze mają pisać, że oczekują tego wykupienia? (czy może chodzi o wykup przez planowaną datą wykupu) ?
|
|
Jeśli by spłacić odsetki rzeczywiście musieli sprzedać nieruchomość to nie widzę jak spłacą same obligacje...
Nie bardzo rozumiem: jeśli na odsetki potrzebowali tylko 280 tyś (które wg. raportu za IIIq nawet mieli ) to po co wypłatę odraczali do czasu sprzedaży nieruchomości za 2,3 mln? I tu przyszło mi do głowy, że jeśli miałbym wykupić swoje obligacje za 100%, to robił bym wszystko by ich notowania spadały (np. przez operacje jw.) i odkupywał je po 50%...
O co tu chodzi ?
|
|
Prawie 200 odsłon i 0 (ZERO) odpowiedzi?!
|
|
Certyfikaty 10-letnie z datą wykupu 3 listopada 2014 roku. http://www.skarbiec.pl/srnIch wycena przez Skarbiec od dłuższego czasu spada (ostatnia to 1005,21) a ich notowania na GPW były jeszcze niższe od wyceny. W ostatnich dniach ich notowania na GPW zaczęły i to zdecydowanie przewyższać wyceną (np. dzisiaj to 1077,00). O co chodzi?
|
|
Macie jakieś typy na dalszy rozwój wypadków w temacie wykupu VED0613 ?
|
|
Nie bardzo rozumiem pytanie (być może dlatego że też jestem tu stosunkowo nowy) : kupujesz/sprzedajesz po cenie "rynkowej", ewentualne odsetki dostajesz "normalnie" a ewentualny wykup też "normalnie" tzn. po cenie nominalnej. Przyjąłem tu optymistyczne założenie, że odsetki i wykup dochodzą do skutku...
Przede wszystkim cieszę się, że ktoś jest zainteresowany zakupem tych obligacji - może nie jest z nimi jednak tak źle...
A propos : czy spadek notowań do 77,80% ma uzasadnienie w jakichś nowych informacjach ze spółki (bo ich nie znalazłem)?
|
|
|
|
|
|
Czy ktoś dostał już środki z kuponu 2013-07-02 obligacji BPS0720 ?
|
|
I co dalej...?
|
|
Aktualne notowania na poziomie 89,00 odpowiadają zaistniałemu ryzyku czy to bardziej efekt "paniki"? Myślicie, że jest realne/znaczące/istotne(takie które "na poważnie trzeba rozważać")(*) zagrożenia niewykupienia tych obligacji?
(*) wiem, że zawsze jakieś jest, ale wiadomo o jakie mi chodzi
|
|
Skąd nagle taka awersja do ORL0814? Owszem, wyniki i prognozy mogły by być lepsze ale uzasadnia to tak duży spadek notowań?
|
|
No i mamy 89,00 z pokaźnym obrotem... Co dalej ?
|
|
Czy z wypłatą kuponu 2013-01-02 obligacji PBS0720 jest jakiś "poślizg" ?
|
|
|
|
Czyli KRUKi raz jeszcze, pewnie Inkaso a coś jeszcze ?
|
|