PARTNER SERWISU
ximlmakr
374 375 376 377 378
Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 20 grudnia 2015 21:55:07 przy kursie: 67,00 zł
baks@ kolego, nie właściwie interpretujesz moje niezadowolenie. Chodzi mi o to że słyszeliśmy huczne zapowiedzi programu w ramach 11 bit Launchpad na rok 2016, a teraz słyszymy że przeznaczą na to środki w wysokości 300k, za tyle to domku jednorodzinnego nie postawisz a co dopiero pokrycie/pomoc w realizacji trzech projektów. Druga rzecz to termin Industriala, my nie usłyszeliśmy dokładnego terminu wydania gry tylko przybliżony czasookres a to może oznaczać koniec 2016 ale równie dobrze 1/2Q 2017. Dlaczego taka obsuwa? Tego już nie mówią, słyszeliśmy wcześniej że rozbudowują grę i to było ok ale teraz nie było uzasadnienia tylko suche info. Myślę że rozumiesz teraz moją frustrację i niezadowolenie. A ten kto nie chce widzieć minusów w działaniach spółki pisze o tym że musimy czekać 2-3 lata na efekty. Może ktoś zapyta na forum inwestorskim spółki o przyczynę przesunięcia gry jak również z czego wynika mikro budżet programu launchpad?

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 20 grudnia 2015 22:02:44 przy kursie: 67,00 zł
mrJackson napisał(a):
Aby spodziewać się jakiś większych przychodów zarówno jak i z GR jak i Launchpada trzeba będzie poczekać 2-3 lata.

A czy w tym kontekście nie wydają Ci się nieco zabawne słowa Prezesa, iż dywidendy nie będzie, bo spółka potrafi lepiej zainwestować zyski z TWoM?

Minął rok, i jakich to niby inwestycji dokonali, których nie byliby w stanie dokonać bez dużego sukcesu TWoM? Trochę zwiększyli zatrudnienie? Mogli to zrobić bez sukcesu TWoM. Zainwestowali 300k w trzy projekty z Launchpada? Mogli to zrobić bez sukcesu TWoM. Przez cały rok nawet nie raczyli zasygnalizować, w jaki sposób zamierzają te pieniądze pomnażać.

Patrząc po raportach, jak na razie jedyną dużą inwestycją w tym roku jest „inwestycja” w wynagrodzenia zarządu. A kasa leży na koncie i czeka nie wiadomo na co. Przy takim podejściu spokojnie mogliby wypłacić 3-4 złote dywidendy na akcje, ale oczywiście tego nie zrobią, bo najwyraźniej bardzo spodobał im się psychiczny komfort siedzenia na dużej kupce pieniędzy.

Prospekt emisyjny i zmiana rynku to była świetna okazja do prezentacji poszerzonej strategii inwestycyjnej, a stać ich było tylko na kolejne podkreślenie że w ich rękach pieniądze z TWoM będą czuły się najlepiej blah5

Zarząd ma komfort, za to akcjonariusze będą się w nadchodzących tygodniach zastanawiać, czy fakt wygaśnięcia lockupów zarządu zanim spółka pokaże choć jeden screenshot z Industriala to jedynie przypadek, czy może ten układ terminów wcale nie jest taki przypadkowy?

mrJackson
5
Wpisów: 279
Wysłane: 20 grudnia 2015 22:03:13 przy kursie: 67,00 zł
Rekinek napisał(a):
A to teraz mamy czekać 2-3 lata? Znałem taką spółkę której prezes mówił że trzeba poczekać 2-3lata a było to Kov.

Napisałem wyraźnie, że taki okres trzeba dać spółce aby wypracowała jakieś przyzwoite dochody z gałęzi wydawniczej i sklepu GR. Popatrz od ilu lat robią gry, można powiedzieć, że dopiero teraz są znanym studio i są w stanie zrobić hita. Najłatwiej śledzić rozwój GR, widzisz jakie nowe funkcje pojawiają się w sklepie, jakie nowe gry, można mniej więcej sprawdzić jakie jest pozycjonowanie ich strony czy oceny promocji na reddit. Ale widać także na przykładzie ile czasu zajmuje zbudowanie bazy gier i napisanie zakładanych funkcjonalności. Pojawienie się gier danego wydawcy to nie tylko kilka grafik ale pewnie też negocjacje, licencje i umowy. Tak tworzy się know how tego biznesu. Jak sami wspominali na samym początku niektórzy wydawcy nie chcieli z nimi rozmawiać, dzisiaj mając na półce najnowsze AAA dużo łatwiej im się negocjuje z kolejnymi podmiotami. Tak samo dział wydawniczy, musi zdobyć pierwszych klientów, mieć za sobą udane wydania i konkretne argumenty być przyciągnąć kolejnych.

11b już dowierciło się do ropy, która leje się strumieniami. Jeśli kolejny raz dowiercą się do jeszcze większego złoża to przekonają rynek, że umią to robić z dużą dozą prawdopodobieństwa za każdym razem.

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 20 grudnia 2015 22:17:03 przy kursie: 67,00 zł
Dowiercili się do ropy? Ale się uśmiałem, zródełko wysycha i zaraz będzie kapało a nie waliło strumnieniem na kila metrów. rockq@ nie przepadam za Twoim sceptyzmem ale to co napisałeś w ostatnim poście jest czystą prawdą. Ciekawe jak teraz zachowa się kurs jak juz wszyscy przetrawią wiadomości podane przy okazji tak ważnego wydarzenia jak zmiana rynku.

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 grudnia 2015 23:01:48 przy kursie: 67,00 zł
anty_teresa napisał(a):
CIG najwięcej gotówki miał w 3 kw. 2012 r. - 18,4 mln zł

To jeszcze tylko obrazek:

kliknij, aby powiększyć

mrJackson
5
Wysłane: 20 grudnia 2015 23:16:52 przy kursie: 67,00 zł
rockq napisał(a):

Minął rok, i jakich to niby inwestycji dokonali, których nie byliby w stanie dokonać bez dużego sukcesu TWoM? Trochę zwiększyli zatrudnienie? Mogli to zrobić bez sukcesu TWoM. Zainwestowali 300k w trzy projekty z Launchpada? Mogli to zrobić bez sukcesu TWoM. Przez cały rok nawet nie raczyli zasygnalizować, w jaki sposób zamierzają te pieniądze pomnażać.

To, że nie zrobili żadnej dużej inwestycji nie oznacza, że jej nie zrobią. CDR, również śpi na kasie ale też nie wypłaci dywidendy. Na razie mają ponad 20mln w kasie i raczej się nie zanosi, żeby kolejne kwartały przyniosły straty. Być może mają w zanadrzu duże plany ale potrzebują potwierdzenia sukcesu Industriala.

Strategia ogłoszona półtora roku temu jest aktualna i realizowana. Z dwojga złego wole jak spółka kisi kasę niż ją topi w błocie. To tak jak z inwestowaniem, jak masz kasę na koncie a nie masz pewnej spółki to nie kupujesz byle jakiej, tylko po to by mieć jakieś akcje a nie gotówkę.

rockq
0
Wysłane: 20 grudnia 2015 23:35:21 przy kursie: 67,00 zł
mrJackson napisał(a):
CDR, również śpi na kasie

Rzecz w tym że nie śpi. Od razu bardzo agresywnie zaczęli zwiększać zatrudnienie. Zresztą od lat podstawą ich strategii jest agresywne inwestowanie w rozwój spółki, a nie zabawy w cash hoarding. Czasami jadą po bandzie, ale patrząc po kapitalizacji, rynkowi najwyraźniej bardzo podoba się taka ambitna strategia rozwoju i jest skłonny wspierać ją dodatkowym kapitałem gdy zajdzie taka potrzeba.
Edytowany: 20 grudnia 2015 23:37

krewa
PREMIUM
1 363
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 962
Wysłane: 21 grudnia 2015 08:39:03 przy kursie: 67,00 zł
anty_teresa napisał(a):
CIG najwięcej gotówki miał w 3 kw. 2012 r. - 18,4 mln zł

Myślę, że możemy podsumować wątek gotówkowy cytatem samego miszcza alfy i omegi:
baks napisał(a):
...więc nie odzywaj się jak jakiś temat jest Ci nie znany a tylko wydaje Ci się, że wiesz wszystko. Trochę pokory bo nikt nie jest alfą i omegą ..

Proponuję przenieść dyskusję o CIG i CDR na dedykowane tym spółkom wątki. Tutaj wieczorem wkroczy zły moderator i posprząta.

wariatus
0
Wpisów: 49
Wysłane: 21 grudnia 2015 10:19:00 przy kursie: 69,40 zł
Rekinek napisał(a):
baks@ kolego, nie właściwie interpretujesz moje niezadowolenie. Chodzi mi o to że słyszeliśmy huczne zapowiedzi programu w ramach 11 bit Launchpad na rok 2016, a teraz słyszymy że przeznaczą na to środki w wysokości 300k, za tyle to domku jednorodzinnego nie postawisz a co dopiero pokrycie/pomoc w realizacji trzech projektów.

Tyle tylko, że to nie musi być tak, że 11Bit ponosi 100% kosztów tych projektów. Jako developer jestem zainteresowany utrzymaniem maksymalnej kontroli nad projektem - czym więcej środków wyłożyć na projekt inwestor/wydawca, tym mniejszą mam kontrolę.

Trzeba byłoby wiedzieć, co dokładnie w tych nakładach się mieści - może sama promocja? A może 100% developmentu i są to klikajki na poziomie Cow Clickera?

Po drugie - część kosztów Launchpada może być "ukryta" w formie konsultingu. Jest rzeczą oczywistą, że dla mniejszych firm możliwość otrzymania feedbacku od doświadczonych na międzynarodowym rynku wyjadaczy 11Bit jest sporą dodaną wartością. A tu godzinka, tam godzina - i nagle się okazuje, że w postaci takich konsultacji poszło kilkaset godzin na każdy projekt. A to już spore pieniążki - i do tego te najbardziej wartościowo zainwestowane (bo w jakość)

mrJackson
5
Wysłane: 21 grudnia 2015 10:45:12 przy kursie: 69,40 zł
mrJackson napisał(a):
.... Być może ten czas będzie wykorzystany na wypuszczenie w jednym terminie wersji na więcej platform np. PC i konsole?

Spółka odniosła się to "problemu" premiery Industriala pod koniec roku oraz potwierdziła moje przypuszczenia blackeye

Cytat:
Zakładamy, że "Industrial", inaczej niż "TWoM" zostanie jednocześnie wydany w wersji na komputery PC oraz konsole Xbox One i PS4.
W tym miejscu pozwolę też sobie odnieść się do zarzutów, że wciąż przesuwamy premierę "Industriala". Nie będziemy się wypierać, że pierwotnie była planowana na koniec 2015 r. Przesunęliśmy ją, bo sukces, w tym finansowy "TWoM" sprawił, że możemy sobie pozwolić na dłuższe prace nad kolejnym tytułem, dzięki czemu będzie on większy, ciekawszy i lepszy graficznie a zatem o dużo większym potencjale komercyjnym. Wielokrotnie deklarowaliśmy też, że chcemy z kampanią promocyjną "Industriala" ruszyć na ok. pół roku przed premierą gry (podobnie rozegraliśmy to w przypadku "TWoM"). Prosty rachunek podpowiada, że skoro o szczegółach "Industriala" chcemy powiedzieć na przełomie I i II kwartału 2016 r., to premiera będzie możliwa jesienią 2016 r. (czyli pod koniec roku). Nigdzie nie obiecywaliśmy, że będzie to wcześniej. Nie będziemy przyspieszać premiery i wypuszczać na rynek niedopracowany produkt bo to byłby, z perspektywy długoterminowego rozwoju spółki, strzał w kolano.

Kolejną istotną informacja. DM BOŚ dodał 11 bit do 'top picks'.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 21 grudnia 2015 10:59:33 przy kursie: 69,40 zł
rockq napisał(a):
[
Zarząd ma komfort, za to akcjonariusze będą się w nadchodzących tygodniach zastanawiać, czy fakt wygaśnięcia lockupów zarządu zanim spółka pokaże choć jeden screenshot z Industriala to jedynie przypadek, czy może ten układ terminów wcale nie jest taki przypadkowy?

Pewnie nie zauważyłeś (co typowe w Twoich opiniach) , że spółka dość skromnie dzieli się z rynkiem swoimi planami .... i nic w tym się nie zmieniło od ponad 5 lat.
Spółka od lat konsekwentnie podaje w zasadzie tylko to co musi i to moim zdaniem jest lepsze niż strategia jaką w latach 2011-2014 miał CIG ..... obiecanki cycanki a głupie......Angel
Mając lata doświadczeń można widzieć więcej niż nowi rozgorączkowani gracze.
Nie twierdzę, że doświadczeni gracze zawsze widzą lepiej, bo obraz czasem bywa złudny dlatego warto przyglądać się każdej informacji aby czegoś nie przeoczyć.
Pokaż mi 5 spółek która ma lepszy stosunek kosztów do zysków w ostatnich 2 latach.
Nie licz na to, że spółka pokaże Ci ze szczegółami cały roadmap wydawniczy ze szczegółami. Prze lata już do tego przywykłem i potrafię odczytać potrzebne mi informacje z komunikatów i rozmów z pracownikami. Mi to wystarczy ale każdy ma własny plan inwestycyjny.
Nie wymagaj aby spółka dopasowywała się do wymagać każdego drobnego akcjonariusza po to tylko aby w kilka miesięcy mógł skasować swoje kilkadziesiąt % i zapomniał o spółce. Oni mają trochę dłuższą perspektywę. Z rozmów wynika, że mają plany podobnie jak w CDR w ich opinii 5-7 lat. Jak sami mówią plany są co kilka miesięcy aktualizowane w zależności od sytuacji spółki i rynku.
To mi wystarczy.
Przykładem są skasowane projekty - nie ciągnęli ich do końca widząc, że słabo rokują - a mogli tracić czas licząc .....a może coś z tego wyjdzie.
Jak coś wygląda gorzej niż się spodziewali to trzeba zmienić jeśli własny projekt lub podziękować za współpracę jeśli zewnętrzny producent nie spełnił oczekiwań.
Co do kosztów to wiemy, że 11bit zajmuje się tylko opieką jako koordynator projektów zewnętrznych więc nie ponosi samych kosztów produkcji a jedynie 2-3 osób które nadzorują projekty. Jeśli projekt zostanie ukończony to zapewniają marketing i obsługę sprzedaży. Stąd koszty 100tyś na projekt moim zdaniem to i tak sporo. Z raportów wynika, że projekt który upadł na początku roku kosztował niespełna 100tyś. Może warto pamiętać, że cały koszt produkcji TWOM w wersji na PC kosztował blisko 1,5mln. Sądzę, że Spacecom mógł kosztować około 500tyś a może nieco więcej choć był stosunkowo prostą grą.
O ile wiadomo koszt produkcji takiego Kurska może sięgnąć podobnie jak TWOM czyli około 2mln ale w wersji na PC i konsole. Chyba nie ma w planach wydania na mobilne.
Tak więc niezbyt duże gry niezależnych twórców kosztują na poziomie 1-3 mln.
Z tego grona już zdecydowanie wybije się Industrial. Dlatego z opiniami chyba warto poczekać do pierwszych informacji jaka to będzie gra i jaką nazwę dostanie.
Na razie jest to dyskusja o"o obcych" a nikt ich nie widział ani nie wiadomo czy w ogóle istnieją....Angel
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 21 grudnia 2015 11:01

jurror
0
Wpisów: 650
Wysłane: 21 grudnia 2015 12:03:52 przy kursie: 69,40 zł
rockq napisał(a):
mrJackson napisał(a):
CDR, również śpi na kasie

Rzecz w tym że nie śpi. Od razu bardzo agresywnie zaczęli zwiększać zatrudnienie. Zresztą od lat podstawą ich strategii jest agresywne inwestowanie w rozwój spółki, a nie zabawy w cash hoarding. Czasami jadą po bandzie, ale patrząc po kapitalizacji, rynkowi najwyraźniej bardzo podoba się taka ambitna strategia rozwoju i jest skłonny wspierać ją dodatkowym kapitałem gdy zajdzie taka potrzeba.

REALLY?? Co do CDR, powiedz mi ile osób pracowało nad W1 , a ile teraz jest zatrudnionych w firmie?? I czy to jest faktycznie tak agresywny angaż z roku na rok , biorąc pod uwagę że CDR dłubać nad W1 zaczął w 2002 roku.blah5

Zabawa w cash hoarding nie wynikała z tego ze spali na forsie, tylko że tej forsy to dużo nie mieli, po 5 latach robienia W1 zarobili przez kolejne 4 lata -3 mln PLN na czysto. Po roku od wejścia na rynek i sprzedaży 1 mln kopii pokryli tylko część wydatków związanych z produkcją W1. Jeśli chodzi o W2 mieli zarobić 150 mln według niektórych rekomendacji, a zarobili dużo, dużo mniej, gdyby nie rozwój gog mogliby mieć spore problemy, co pokazywała ilość gotówki w kwartale poprzedzającym wejście W3 na rynek.Wiec nie czaruj,że to było takie ich widzimisię z tym że koniecznie nie chcieli trzymać kasy. Te pożyczki od inwestorów i akcjonariuszy przed debiutem W2 pomimo ze przedpłaty ze sklepów i dystrybutorów do nich wpływały pokazywały że z kasą było cienko.

Sprawdź ile mieli kasy pod koniec roku w którym W2 debiutował i potem sie zastanów nad swoimi wypowiedziami totalnie nieprzemyślanymi.

P.S.Kto wie może za 3-4 lata będzie w 11 bit pracowało 120 osób , a kapitalizacja będzie 2 mld PLN.thumbright
Edytowany: 21 grudnia 2015 12:05

rockq
0
Wysłane: 21 grudnia 2015 12:21:00 przy kursie: 69,40 zł
mrJackson napisał(a):
mrJackson napisał(a):
.... Być może ten czas będzie wykorzystany na wypuszczenie w jednym terminie wersji na więcej platform np. PC i konsole?

Spółka odniosła się to "problemu" premiery Industriala pod koniec roku oraz potwierdziła moje przypuszczenia blackeye

Tylko dlaczego nie umieścili tak ISTOTNEJ informacji w prospekcie emisyjnym? Dlaczego ta informacja wypłynęła dopiero gdy akcjonariusze urządzili awanturę na forum firmowym?
Edytowany: 21 grudnia 2015 12:21

mrJackson
5
Wysłane: 21 grudnia 2015 13:09:06 przy kursie: 69,40 zł
rockq napisał(a):
Tylko dlaczego nie umieścili tak ISTOTNEJ informacji w prospekcie emisyjnym? Dlaczego ta informacja wypłynęła dopiero gdy akcjonariusze urządzili awanturę na forum firmowym?

"Rockq, bierzesz to zbyt osobiście a to jest biznes." Parę stron temu był lament, że premiera pod koniec roku. Spółka działa już od kilku lat w ten sam sposób. Udzielają informacji kiedy jest stosowny czas, bo jak nieopatrznie powiedzą "A" to muszą zaraz się z tego tłumaczyć. Pewne, kwestie można samemu wydedukować tak jak pisałem o wersji konsolowej TWoM dużo wcześniej niż była potwierdzona, bo wiele na to wskazywało. Czasami lepiej warto się zastanowić stawiając się pozycji zarządu jakie powinny być następne kroki w rozwoju niż szukać teorii spiskowych.
Większe produkty z reguły są wypuszczane na wielu platformach równocześnie. Wielu sugeruje błędną kolejność wypuszczania wersji TWoMa na poszczególne platformy czy też sens robienia wersji konsolowej rok po premierze wersji PC. 11b nie robił równoczesnej premiery na wiele platform albo ze względów finansowych albo technicznych (brak rąk czy rozeznania platform). Te problemy dzisiaj nie są już przeszkodą, ba nawet jest pewnie chętny wydawca na konsole i pudełka.
Jeśli dodamy sobie jeszcze jeden aspekt: projekt w ramach InnoTech (do którego spółka powróciłam więc jest może potrzeby dla Industriala) to spodziewać się można gry typu multiplayer, a takie gry potrzebują dużą liczbę graczy. Jak pamiętamy ani Anomay2 ani Spacecom nie umożliwiały rozgrywki międzyplatformowej więc jeśli Industrial wyjdzie równocześnie na PC, konsole i być może mobilne i będzie miał tryb multiplayer to będzie to "coś" na co było warto czekać ten rok.
To są moje osobiste przemyślenia, na ile okażą się prawdziwe czas okaże.

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 21 grudnia 2015 13:26:54 przy kursie: 69,40 zł
Panie i Panowie !
troche się zdenerwowałem wypowiedziami CEO podczas piątkowego debiutu i zadałem trudne pytania na forum....

no i jest reakcja -

mamy Industrial debiut na PC, XBOX i PS4 ! nie można tego było "upublicznic podczas upublicznienia" spółki na głównym ? zaiste pokrętna jest ich logika komunikacji z rynkiem..

ale: CEO CDR tez podał iz nie będa podawac danych osprzedaży W3 az do raportu w sierpniu... akcje w dół...po czym podali ile sprzedali W3...akcje w górę... ????
Everything you know is wrong.........
Edytowany: 21 grudnia 2015 13:29

chris_martin
35
Wysłane: 21 grudnia 2015 13:30:29 przy kursie: 69,40 zł
rockq napisał(a):
mrJackson napisał(a):
mrJackson napisał(a):

po raz pierwszy sie zgadzam z Twoją opinią......blackeye

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 21 grudnia 2015 14:15:42 przy kursie: 69,40 zł
chris_martin napisał(a):

ale: CEO CDR tez podał iz nie będa podawac danych osprzedaży W3 az do raportu w sierpniu... akcje w dół...po czym podali ile sprzedali W3...akcje w górę... ????

Ile razy to można wałkować ?
1 czerwca br., prezes spółki Adam Kiciński w wypowiedzi dla PAP stwierdził, że informacje na temat sprzedaży pojawią się NAJPRAWDOPODOBNIEJ dopiero w raporcie półrocznym (26 sierpnia 2015 r.).

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 21 grudnia 2015 17:26:22 przy kursie: 69,40 zł
Dziś cała seria iformacji. Nie będzie raportu za IVQ. Będzie za to skonsolidowany za 2015 w dniu 20.03.2016 r. Nowi przewodniczący i wice RN. A do tego nabycie akcji (symboliczne) przez osobę związaną z członkiem zarządu i wyczekiwana promocja na google play wave

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 21 grudnia 2015 17:54:37 przy kursie: 69,40 zł
Promocja też na ios. Cena $4,99 i na ios i na google play.

chris_martin
35
Wysłane: 21 grudnia 2015 18:22:50 przy kursie: 69,40 zł
aircanada15 napisał(a):
chris_martin napisał(a):

Ile razy to można wałkować ?
1 czerwca br., prezes spółki Adam Kiciński w wypowiedzi dla PAP stwierdził, że informacje na temat sprzedaży pojawią się NAJPRAWDOPODOBNIEJ dopiero w raporcie półrocznym (26 sierpnia 2015 r.).

Zgrywus ? czy na powaznie ?

przeciez komunikat byl czytelny - info o sprzedazy W3 w sierpniu (26.08) - akcje w dół.. ktoś sprzedał, ktoś kupił...info w trakcie sesji o sprzedaży w3 (przed 26.08) - ktos sprzedał i zarobił.... proste 3some

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11bit

374 375 376 377 378

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,197 sek.

sdiapauj
yehtkule
qlzloosn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 379,35 zł +381,90% 96 379,35 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
llinaxxq
pgnhtaaf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat