0 Dołączył: 2009-04-26 Wpisów: 8
Wysłane:
8 sierpnia 2009 22:59:09
przy kursie: 8,92 zł
Siwy246 napisał(a):markuz12 napisał(a): ostatnio do komornikow trafia coraz wiecej wierzytelnosci przeciwko techmexowi (zaslyszane na miescie)
Ja też zasłyszałem podobnie - tych wierzytelności może być kilka ładnych milionów, co gorsza do aktualnej egzekucji... A ja "zasłyszałem" (obrzydliwa maniera językowa), że rozpowszechnianie tego typu niesprawdzonych informacji może być niezgodne z prawem. Rodzina Kennedych umiarkowanie dobrze na tym wyszła. markuz, wyjątkowo nachalnie naganiasz na spadki, przenieś się lepiej na forum b**.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
8 sierpnia 2009 23:19:19
thoronnil napisał(a): A ja "zasłyszałem" (obrzydliwa maniera językowa)...[...]
Oj... Bez przesady z tą obrzydliwością. Żaden to manieryzm, zupełnie poprawne słowo, znaczące tyle, co "usłyszałem mimochodem"... Markuz ma osobiste doswiadczenia z Texem, ktore go uwrazliwily na takie zasłyszane wiadomości, ale zeby od razu go na BANKIERA wysyłać?? Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 8 sierpnia 2009 23:21
|
|
0 Dołączył: 2009-07-12 Wpisów: 13
Wysłane:
8 sierpnia 2009 23:19:53
mk napisał(a):Mam sporo akcji Techmexu i dlatego może moje obserwacje są subiektywne. W czwartek i piatek wyraźnie zbierano z ukrytego na 9,1 i jak na mój gust poszło około 100.000 sztuk. W piątek była próba odbicia, zduszona na dogrywce. I tu pojawia sie pytanie: czy ktoś musiał wyrzucić sporo akcji i zdołował kurs nie patrząc za siebie, czy tez są to celowe działania mające na celu dalsze dokupienie akcji. Faktem jest, że po tej cenie było wielu kupujących i praktycznie nikt nie sprzedawał.
Tak więc wydaje mi się, że będziemy krążyć w okolicach 8,5-9,5 przez kilka dni a póżniej, jeżeli będzie sprzyjająca sytuacja na rynku pojdziemy w okolice ponad 10 PLN. ..tez mi sie wydaje, ze mogla to byc proba zduszenia - poszla chyba ponad 20.000 ..
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
8 sierpnia 2009 23:30:49
Słuchajcie, człowiek który coś wie, nigdy nie powie że jest insiderem. Im bardziej coś wie, tym bardziej będzie udawał, że kompletnie nie ma z tym związku. Niestety, nie da się odróżnić go od takiego, który zmyśla albo usłyszał od kogoś, kto zmyśla. Toteż nie flame'ujmy jeszcze człowieka, żeby potem nie przepraszać. Po prostu spokojny dystans (wiem, niewykonalne gdy się ma akcje).
Edytowany: 8 sierpnia 2009 23:31
|
|
0 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 336
Wysłane:
9 sierpnia 2009 00:03:31
Maniek napisał(a):kijekjjk napisał(a):a nie mowili na miescie jakie jutro numery wygrywaja w duzym lotku? Jak usłyszę jakieś dobre informacje to też tutaj napisze i tak myślę że wtedy nie będziesz mi tu pisał o totku tylko się cieszył jak ta emoikonka moja wrodzona nieufnosc..dziala w kazda strone..i powoduje sceptycyzm do tego rodzaju informacji taki juz jestem ... choc to nie znaczy ze nie biore takich w ogole wpisow pod uwage.. szczegolnie gdy po komentarzu pojawia sie gotowosc obrony wlasnych racji...i o to chodzi;) przynajmniej moge stwierdzic ze ktos cos chce przekazac..a nie rzucil kilka slow na wiatr..jak to czesto bywa „Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”... "Taka jest moja koncepcja Tak ja to widzę"
Edytowany: 9 sierpnia 2009 00:04
|
|
0 Dołączył: 2009-03-09 Wpisów: 237
Wysłane:
9 sierpnia 2009 01:05:57
wg mnie 2Q będzie najgorszym z dotychczasowych dla wielu spółek; redukcje etatów to oczywisty skutek kryzysu, często chwalebny; oczekuję po tym forum bardziej konstruktywnych informacji Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
|
|
0 Dołączył: 2009-03-09 Wpisów: 237
Wysłane:
9 sierpnia 2009 01:09:33
Maniek napisał(a):A ja na mieście słyszałem że ludziska z TEXa zwalniają się na potęgę, a kadra to najważniejsza rzecz w tej branży. zapomniałem kogo cytuję a propos zadłużania i wierzytelności - czasy nie sprzyjają terminowemu ich regulowaniu ... Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 354
Wysłane:
9 sierpnia 2009 01:10:34
thoronnil napisał(a):Siwy246 napisał(a):markuz12 napisał(a): ostatnio do komornikow trafia coraz wiecej wierzytelnosci przeciwko techmexowi (zaslyszane na miescie)
Ja też zasłyszałem podobnie - tych wierzytelności może być kilka ładnych milionów, co gorsza do aktualnej egzekucji... A ja "zasłyszałem" (obrzydliwa maniera językowa), że rozpowszechnianie tego typu niesprawdzonych informacji może być niezgodne z prawem. Rodzina Kennedych umiarkowanie dobrze na tym wyszła. markuz, wyjątkowo nachalnie naganiasz na spadki, przenieś się lepiej na forum b**. społeczność na tym forum ich opinie i spostrzezenia pomogła mi ostatnich miesiącach wyciągnąć dość przyzwoite profity z giełdy , za co wszystkim Wam jestem wdzięczny i z forum mimo wyraźnej Twojej niechęci nie zrezygnuje.. pewne "zasłyszane informacje" są nauralna potrzeba podzielenia sie wiedza ktora moze pozwoli Wam uwazniej przyjzec sie spolce , zacheci do glębszej analizy, szukania innych zrodel, ktore nakresla pelniejszy obraz firmy w rezultacie czego podejmiecie dla siebie korzystne decyzje inwestycyjne..ja tej spolki sie boje ..i takie sygnaly wam puszczam ..a ze moge być w bledzie nie wykluczam tego..nie kreśle obrazu bankruta..nie puszczam bluzgów na ten podmiot..a ze uzywam formy "zasłyszane"? coż jestem bliżej tej firmy niż niejeden z Was.. nie naganiam na spadki..nie mam tej spolki i nie bede mial .. choc mialem ...kiedys mialem
Edytowany: 9 sierpnia 2009 01:13
|
|
0 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 155
Wysłane:
9 sierpnia 2009 02:28:28
Poniżej małe zestawionko na temat zatrudnienia na przestrzeni ostatnich lat
...............................2008 rok................2007 rok.....................2006 rok....................2005 rok ................................Liczba.....................Liczba..........................Liczba.......................Liczba ............................Pracowników..........Pracownikow................Pracowników............Pracowników
Kadra zarządzająca…...10……………........….13.................................14...........................6 Administracja …………...48…………….......…..69.................................56.........................40 Sprzedaż …………………..48…………….......….186...............................186........................185 Logistyka …………………..21…………….......…..22.................................22.........................24 Usługi IT ……………….…53……………............52..................................56.........................58 Produkcja GIS …………...102………….. ..........85.................................57.........................33 Razem………………………282…………............427..............................391.....................346
|
|
0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
9 sierpnia 2009 12:13:42
dyskusja się ożywiła i to w sobotni wieczór... widzę że zdania bardzo podzielone i co poniektóre niepokojące dla posiadaczy wierze bo nie raz obiło mi się o uszy o cięciach na IT w dużych korporacji i nie spodziewam się SUPER wyników artykuł, który ktoś tu przytoczył na forum SGN był przekonywujący
Edytowany: 10 sierpnia 2009 08:36
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 23
Wysłane:
11 sierpnia 2009 12:32:07
przy kursie: 9,31 zł
a podchodzac czysto teoretycznie jakby techmex mial jakies paskudne zajecie komorniczke na kilka baniek i blokade rachunkow to po dotarciu takich info na rynek, jakby zachowal sie kurs? spadek do 5zl?
|
|
0 Dołączył: 2009-07-12 Wpisów: 13
Wysłane:
11 sierpnia 2009 19:48:24
vedor napisał(a):a podchodzac czysto teoretycznie jakby techmex mial jakies paskudne zajecie komorniczke na kilka baniek i blokade rachunkow to po dotarciu takich info na rynek, jakby zachowal sie kurs? spadek do 5zl? .. jak narazie to, przynajmniej z oficjalnych zrodel, uslyszelismy ze tex raczej zainkasuje "kilka dodatkowych baniek".. -> run na 15?? pozdr.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 23
Wysłane:
11 sierpnia 2009 20:38:00
no ale ja sie pytam o co by bylo gdyby teoretycznie mial dlugi bo nikt z nas nie wie co sie moze dziac w spolce i to co zarzad mowi, nie mozna brac za pewnik Duda tez zapieral sie ze jego spolka nie ma dlugow pytam sie tylko czysto teoretycznie jak zmieni sie kurs? czy poleci na lep na szyje i odrazu z techmex'a bankrut czy spokojniej to przyjmie rynek i bedzie tylko mala strata czy poleci w gore
|
|
3 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 83
Wysłane:
11 sierpnia 2009 21:19:14
vedor napisał(a):no ale ja sie pytam o co by bylo gdyby teoretycznie mial dlugi bo nikt z nas nie wie co sie moze dziac w spolce i to co zarzad mowi, nie mozna brac za pewnik
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem długi, tym bardziej, że dalej piszesz o bankructwie. Zakładam więc, że masz na myśli zobowiązania skutkujące niewypłacalnością. Jeżeli dłużnik jest niewypłacalny, to jest to przesłanka do ogłoszenia upadłości. W takim przypadku jest zobowiązany do zgłoszenia wniosku o upadłość w ciągu 2 tygodni. Gdyby teoretycznie się działo coś złego to akcjonariusze powinni sie o tym dowiedzieć, bo niezgłoszenie wniosku skutkuje odpowiedzialnością za szkody przez to poniesione. Teoretycznie jest wiele możliwości, co byłoby dalej.
|
|
Wysłane:
11 sierpnia 2009 22:43:03
Dług to wstyd, ale nie w spółce. Zgodnie z teorią Modiglianiego-Millera, zwrot z aktywów nie jest uzależniony od struktury kapitału. A więc należy na maksa napakować ją długiem, bo to generuje wartość dla akcjonariuszy, dodatkowo wzmocnioną efektem tarczy podatkowej. No i na tym przekonaniu wyhodowano kryzys finansowy, gdyż zawiodły mechanizmy oceny ryzyka. Teoria jednak nie przestaje działać. Proponuję zacząć od analizy ratingu Techmeksu oraz od sprawdzenia jego zobowiązań pozabilansowych. Główną przesłanką dla upadłości jest utrata płynności, a więc do sprawdzenia są jeszcze zapasy gotówki, kapitał obrotowy (poziom, dynamika) oraz zdolność kredytowa. Wtedy będzie widać więcej.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-22 Wpisów: 66
Wysłane:
14 sierpnia 2009 17:39:12
przy kursie: 10,25 zł
Słyszałem od środka (nie na mieście), że mają tam naprawdę dobrych - kreatywnych - księgowych. Wtedy jeszcze komornicy nie chodzili a dziś mnie to nie dziwi. Pewnie na półrocznym raporciku będzie już coś widać -wszystkiego się nie ukryje. A kursik - bardzo często jest tak chcę się pozbyć papierka to go trochę podwinduję inni podłapią a ja sprzedam. Mam na myśli fundusze bo do tego trzeba dużżżo kasy.
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2009 19:01:22
Przeczytam raport z podwójną uwagą. Twoja hipoteza - jak każda - może być prawdziwa, albo i nie. Ze swej strony dodam, że zaobserwowałem parę przypadków, iż przed słabym raportem prezes jest bardzo skory do udzielania wywiadów. Nam natomiast odmówił, jakiś czas temu (przed wakacjami), spróbujemy jeszcze raz.
|
|
0 Dołączył: 2008-08-01 Wpisów: 489
Wysłane:
14 sierpnia 2009 22:03:47
kurka wodna nie sledzilem sesji (urlop) no i nie zdazylem dobrac na wybiciu z choragiewki. o ile nie zajdzie nic nieprzewidzianego to lecimy na 12 zl, i to raczej szybko. wydaje mi sie tez, ze to 12 zl moze byc powazniejsza zapora niz bylo 10,00. In the name of all that which does not suck!
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
14 sierpnia 2009 22:16:22
Ekhm... wśród jezior i lasów net dzięki GSM jest rewelacyjny... ale moim zdaniem tylko w reklamie ;) Czasami obrót laptopa pozwolił jedynie na uruchomienie GG a co tu dopiero wklepać zlecenie... O inwestowaniu w buszu to może innym razem, gdyż urlop urlopem ale szulernia żyje swoim życiem ;)
Udało mi się cudem wbić kilka zleceń podczas ostatnich 2-tygodni, na szczęście dzisiaj i jutro pakowanie sprzętu i dobytku i wracam... do cywilizacji, do porządnego netu, do naszej kochanej szulerni i coś mnie noś swędzi akurat jak zaczną szarpać rynkiem spore emocje ;) te z kolorem red oczywiście ;)
Techmexa "dobrało mi się" w międzyczasie... co cieszy że pep spęczniał okazale ale to było do przypuszczenia... O innych spółkach to w ich wątkach napisze jak do domu się zwale może już jutro wieczorem lub w niedzielę ;)
Mam nadzieję że za mną nie tęskniliście ;)
|
|
0 Dołączył: 2008-10-20 Wpisów: 51
Wysłane:
14 sierpnia 2009 22:59:39
Jarbas napisał(a):Ekhm... wśród jezior i lasów net dzięki GSM jest rewelacyjny... ale moim zdaniem tylko w reklamie ;) Czasami obrót laptopa pozwolił jedynie na uruchomienie GG a co tu dopiero wklepać zlecenie... O inwestowaniu w buszu to może innym razem, gdyż urlop urlopem ale szulernia żyje swoim życiem ;)
Udało mi się cudem wbić kilka zleceń podczas ostatnich 2-tygodni, na szczęście dzisiaj i jutro pakowanie sprzętu i dobytku i wracam... do cywilizacji, do porządnego netu, do naszej kochanej szulerni i coś mnie noś swędzi akurat jak zaczną szarpać rynkiem spore emocje ;) te z kolorem red oczywiście ;)
Techmexa "dobrało mi się" w międzyczasie... co cieszy że pep spęczniał okazale ale to było do przypuszczenia... O innych spółkach to w ich wątkach napisze jak do domu się zwale może już jutro wieczorem lub w niedzielę ;)
Mam nadzieję że za mną nie tęskniliście ;) Wierz mi tęsknimy, wracaj
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.