aurora80 napisał(a):@Wojetek
W jakim procencie polegasz na RSI podejmując decyzję o kupnie/sprzedaży akcji? Zakupów OPN i PSW dokonałeś, kiedy oscylator znajdował się w strefie wykupienia (i to na trzech interwałach), a więc miejscu, gdzie słabe ręce i spekulanci wyrzucają akcje? Portfel co prawda jest pasywny, ale przecież nie długoterminowy. Teoria mówi, że kiedy RSI przekracza 70, nie należy kupować akcji, bo będą w/w korekty.
Kiedyś już pisałem i powtórzę - nie używam RSI zgodnie z podejściem książkowym. RSI służy mi jako filtr w postaci ukazania trendu (łatwiej odróżnić korektę wzrostową od czegoś nowego), szukania ew dywergencji która może być zagrożeniem/szansą. Zakupy często robię gdy RSI jest na poziomie 60-70, bo z reguły na takich poziomach następują wybicia, w trendach wzrostowych na tyg też rzadko RSI schodzi poniżej 50 np. Zagrożeniem RSI robi się gdy na tygodniach jest powyżej 80 (podobnie dni), zwłaszcza gdy ostro rośnie.
Cytat:w takim razie zapytam o Twoje zdanie na temat sytuacji technicznej na pozostałych walorach które mam w portfelu :MABION, K2 Internet i SFINKSThink
K2 miałem pod dywidendę, sprzedałem tuż przed wybiciem czego do dziś żałuję, ale cóż. Spółka ciągle w trendzie wzrostowym, ostatnio wybicie z konsoli i to mocne, SL poniżej 15-14 i mocne hold. TP na 22-23.
Mabion - też obserwuję, było wybicie ostatnio w górę, dużo zależy od obecnej korekty. Jeśli będzie płytka i wraca MAB do wzrostów to mamy nowy trend i możliwość ataku na 64 a potem 70. Jeśli wróci do 45 i niżej dalej nudna konsola, raczej nie warta wtedy trzymania bo dywidend spółka nie płaci.
SFS - Od raportu spółki się odbiłem szczerze mówiąc (mógłby wystarczyć na dobrą pracę mgr pewnie;)), była próba wybicia 4,5, obecnie rysuje nieciekawe podażowe cienie na oporze. Jeśli ich nie zanegują wzrostową świecą to pewnie powrót do konsolidacji, ale póki co warto poczekać bo obroty na wybiciu były niezłe.
PSW i OPN mamy wspólne więc moje zdanie znasz ;). Generalnie poza SFS to bym wziął twój portfel nawet w stanie 1:1 ;), chociaż "moje" Robyg czy Bytom też mi się podobają :).