PARTNER SERWISU
wwfzrldl
10 11 12 13 14
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 17 sierpnia 2009 21:52:15 przy kursie: 22,22 zł
Zahary napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Zahary napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Zahary napisał(a):
Do przewidzenia było - że skoro gant spadał przy mocnym rynku, to spadnie x2 przy słabym...
Niektórzy zarzucają, że oferta mieszkaniowa się kończy - ale przecież nowa oferta będzie wybudowana dużo taniej, a z nagrodami/certyfikatami (zaufany deweloper itp.) Gant ma duże szanse sprzedawać "dziury w ziemii" w konkurencyjnej cenie..

Poza tym Gant spadał z 120zł do 10zł - zatem przy takim rynku wypada odrobć choćby 38% fibo - m.in. dlatego, ze spółka przetrwała kryzys, nie zbankrutowała - co więcej zaczęła znowu zarabiać...

Zarzuty sa uzasadnione. Jesli konczy im sie oferta to przestana generowac przychody. Proces budowania trwa pare lat. Obecnie nikt nie kupi dziury w ziemi(no chyba iz oferta bedzie bardzo, bardzo ciekawa), bo wybierze mieszkanie z rynku. Tu tez sa okazje. Owszem spadly ceny materialow budowlanych. robocizna za to pozostala bez zmian. Nie wiem jak obecnie jest z gruntami, ale jesli maja kupione w 2007, 2008 to sa to grunty drogie. Jesli wczesniej to ok, da sie zbidowac taniej iz wczesniej. Jak beda kupowac dopiero ziemie to powiedzmy ze tez powinno byc w miare.
Tylko zadluzenie wynosi 60%!... i to obecnie... Jak przestana generowac przychody to z czega beda splacac kredyty?
Kolejna sprawa to zastrzezenia bieglego rewidenta to sprawozdan! Jesli uwzglednic uwagi to policz wskazniki i juz nie wyjdzie wcale tak tanio... Przy obecnych problemach z budzetem z koncem roku moze sie skonczyc rodzina na swoim i co wtedy? Otwarte kosztowne projekty, zadluzenie i brak sprzedazy...
Katastroficznie to troszke przedstawiam, ale patrzysz troszke przez rozoweokulary... Jest to napewno ryzykowna inwestycja...

Ta.. 5zł..
Sprzedali prawie całą swoją ofertę - to i zadłużenie ich spada, skąd wziąłeś 60% i co to za wartość (od czego)?
Rozumiem, że Twoim zdaniem lepsza jest sytuacja deweloperów, którzy mają tysiące mieszkań budowanych w szczycie hossy w cenach po 8k/m2, zabezpieczonych ogromnymi kredytami - niż sytuacja Ganta, który wg mojej wiedzy ma teraz zadłużenie stosunkowo niewielkie i może budowac taniej, na tańszych gruntach + dostosować oferte do aktualnego popytu rynku. Czyli właśnie "rodzina na swoim".
O ten program to bym się nie martwił - został niedawno prolongowany, a dodatkowo była zapowiedź nie tylko dalszego jego wspierania - ale nawet rozszerzania...
Pozdrawiam

...z takiej fajnej stronki.... Stockwatch.pl blackeye Znajdziesz tez tam definicje... i do tego mozesz porownac spolki pod wzgledem zadluzenia. Tylko uwaga! porowoj te rozliczajca sie tym samym MSR... Nie napisalem iz lepsza jest oferta zadluzonych bardziej deweloperow z duzym zapasam mieszkan, ale ze sytuacja ganta wcale nie jest rozowa. Ilosciowo inni tez zaczeli sprzedawac podobnie jak gant, ale sa mniej zadluzeni. Gant zszedl z cen i szukal progu gdzie klient kupi za gotowke. Fakt faktem sprzedal sporo pod koniec roku i na poczatku w porownaniu do innych. Ja nie twoerdze iz GNT jest wart ani 5 ani 50 PLN, a jedynie iz sytuacja jego jest znacznie inna i nie mozna wprost porownac wskaznikow, bo nie oddaja one w takiej sytuacji wartosci wewnetrznej i ryzyk.

Strona fajna zgadzam się - ale jakbyś dokładniej przebadał deweloperów, to zauważ, że właśnie przez StockWatch.pl - Gant jest zakwalifikowany jako deweloper o najwyższym potencjale wzrostu kursu akcji (+140% !!!)...
Poza tym wartość którą tu cytujesz (Wskaźnik ogólnego zadłużenia) nie jest niczym nadzwyczajnym (cokolwiek znaczy) oto przykłady dla innych z branży:
- JWC: 82,6 %
- Echo: 63,5%
- Marvipol: 80,30 %
- Polnord: 50,4 %
- Orco: 85,5%
- GTC: 56,3%
- GANT: 59% (zapewne bez ostatnich inf. o spłacie kredytu i obligacji)

Ale rozumiem Ciebie - nie kupiłeś po 10zł to zapewne nie kupisz po 20zł :)

Pozdrawiam

Wyceny SW sa automatyczne i nie uwzgledniaja 2 spraw:
-MSRu
-uwag instytucji badajacych sprawozdania spolek gieldowy czyi bieglych rewidentow... W przypadku Ganta ma to znaczenie bo to jedyny deweloper ktoremu sie rewident czepnal do rocznego.
Automatyka nie czyta sprawozdan. jak GNT zmieni msr wzrosnie zadluzenie spadnie cwk i cz.
Np Jw ma taki poziom, bo zmienilo MSR i spadly mu kapitaly wlasne o polowe... Jak sie porownuje to trzeba wiedziec co...
Nie jest niczym nadzwyczajnym, ale mozna takze znalezc spolki o mniejszym np. Dom... czy JPR. Poziom ten ma znaczenie jesli nie bedzie czego sprzedawac. Beda koszty. O to mi chodzilo Zachary. Spolkajest wyceniana w miare adekwatnie. Jest roche bardziej ryzykowna dlatego wyceny wskaxnikowe sa nieporownywalne.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 sierpnia 2009 22:01:13 przy kursie: 22,22 zł
Tak - dzięki AntyTeresa - i najczęściej gdzieś jest jakiś powód tak dużego i długo utrzymującego się niedowartościowania. Napompowane aktywa? Zyski memoriałowe nie potwierdzone generowaniem gotówki? Na przykład coś w tym rodzaju. Oprócz oczywiście dyskonta na "trudne" sektory.

Zahary
0
Wpisów: 268
Wysłane: 17 sierpnia 2009 22:02:06 przy kursie: 22,22 zł
anty_teresa napisał(a):
Zahary napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Zahary napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Zahary napisał(a):
Do przewidzenia było - że skoro gant spadał przy mocnym rynku, to spadnie x2 przy słabym...
Niektórzy zarzucają, że oferta mieszkaniowa się kończy - ale przecież nowa oferta będzie wybudowana dużo taniej, a z nagrodami/certyfikatami (zaufany deweloper itp.) Gant ma duże szanse sprzedawać "dziury w ziemii" w konkurencyjnej cenie..

Poza tym Gant spadał z 120zł do 10zł - zatem przy takim rynku wypada odrobć choćby 38% fibo - m.in. dlatego, ze spółka przetrwała kryzys, nie zbankrutowała - co więcej zaczęła znowu zarabiać...

Zarzuty sa uzasadnione. Jesli konczy im sie oferta to przestana generowac przychody. Proces budowania trwa pare lat. Obecnie nikt nie kupi dziury w ziemi(no chyba iz oferta bedzie bardzo, bardzo ciekawa), bo wybierze mieszkanie z rynku. Tu tez sa okazje. Owszem spadly ceny materialow budowlanych. robocizna za to pozostala bez zmian. Nie wiem jak obecnie jest z gruntami, ale jesli maja kupione w 2007, 2008 to sa to grunty drogie. Jesli wczesniej to ok, da sie zbidowac taniej iz wczesniej. Jak beda kupowac dopiero ziemie to powiedzmy ze tez powinno byc w miare.
Tylko zadluzenie wynosi 60%!... i to obecnie... Jak przestana generowac przychody to z czega beda splacac kredyty?
Kolejna sprawa to zastrzezenia bieglego rewidenta to sprawozdan! Jesli uwzglednic uwagi to policz wskazniki i juz nie wyjdzie wcale tak tanio... Przy obecnych problemach z budzetem z koncem roku moze sie skonczyc rodzina na swoim i co wtedy? Otwarte kosztowne projekty, zadluzenie i brak sprzedazy...
Katastroficznie to troszke przedstawiam, ale patrzysz troszke przez rozoweokulary... Jest to napewno ryzykowna inwestycja...

Ta.. 5zł..
Sprzedali prawie całą swoją ofertę - to i zadłużenie ich spada, skąd wziąłeś 60% i co to za wartość (od czego)?
Rozumiem, że Twoim zdaniem lepsza jest sytuacja deweloperów, którzy mają tysiące mieszkań budowanych w szczycie hossy w cenach po 8k/m2, zabezpieczonych ogromnymi kredytami - niż sytuacja Ganta, który wg mojej wiedzy ma teraz zadłużenie stosunkowo niewielkie i może budowac taniej, na tańszych gruntach + dostosować oferte do aktualnego popytu rynku. Czyli właśnie "rodzina na swoim".
O ten program to bym się nie martwił - został niedawno prolongowany, a dodatkowo była zapowiedź nie tylko dalszego jego wspierania - ale nawet rozszerzania...
Pozdrawiam

...z takiej fajnej stronki.... Stockwatch.pl blackeye Znajdziesz tez tam definicje... i do tego mozesz porownac spolki pod wzgledem zadluzenia. Tylko uwaga! porowoj te rozliczajca sie tym samym MSR... Nie napisalem iz lepsza jest oferta zadluzonych bardziej deweloperow z duzym zapasam mieszkan, ale ze sytuacja ganta wcale nie jest rozowa. Ilosciowo inni tez zaczeli sprzedawac podobnie jak gant, ale sa mniej zadluzeni. Gant zszedl z cen i szukal progu gdzie klient kupi za gotowke. Fakt faktem sprzedal sporo pod koniec roku i na poczatku w porownaniu do innych. Ja nie twoerdze iz GNT jest wart ani 5 ani 50 PLN, a jedynie iz sytuacja jego jest znacznie inna i nie mozna wprost porownac wskaznikow, bo nie oddaja one w takiej sytuacji wartosci wewnetrznej i ryzyk.

Strona fajna zgadzam się - ale jakbyś dokładniej przebadał deweloperów, to zauważ, że właśnie przez StockWatch.pl - Gant jest zakwalifikowany jako deweloper o najwyższym potencjale wzrostu kursu akcji (+140% !!!)...
Poza tym wartość którą tu cytujesz (Wskaźnik ogólnego zadłużenia) nie jest niczym nadzwyczajnym (cokolwiek znaczy) oto przykłady dla innych z branży:
- JWC: 82,6 %
- Echo: 63,5%
- Marvipol: 80,30 %
- Polnord: 50,4 %
- Orco: 85,5%
- GTC: 56,3%
- GANT: 59% (zapewne bez ostatnich inf. o spłacie kredytu i obligacji)

Ale rozumiem Ciebie - nie kupiłeś po 10zł to zapewne nie kupisz po 20zł :)

Pozdrawiam

Wyceny SW sa automatyczne i nie uwzgledniaja 2 spraw:
-MSRu
-uwag instytucji badajacych sprawozdania spolek gieldowy czyi bieglych rewidentow... W przypadku Ganta ma to znaczenie bo to jedyny deweloper ktoremu sie rewident czepnal do rocznego.
Automatyka nie czyta sprawozdan. jak GNT zmieni msr wzrosnie zadluzenie spadnie cwk i cz.
Np Jw ma taki poziom, bo zmienilo MSR i spadly mu kapitaly wlasne o polowe... Jak sie porownuje to trzeba wiedziec co...
Nie jest niczym nadzwyczajnym, ale mozna takze znalezc spolki o mniejszym np. Dom... czy JPR. Poziom ten ma znaczenie jesli nie bedzie czego sprzedawac. Beda koszty. O to mi chodzilo Zachary. Spolkajest wyceniana w miare adekwatnie. Jest roche bardziej ryzykowna dlatego wyceny wskaxnikowe sa nieporownywalne.

Sam zaczałeś porównywać - i wybrałeś ten właśnie wskaźnik - więc pokazałem Ci na tle innych spółek, że niczym się nie wyróżnia.
Co do reszty - to proszę napisz jakie to były zastrzeżenia biegłego rewidenta i jak oświeć mnie jak bardzo wpływają (co sugerujesz) na niedoszacowanie Ganta na tle rynku ?
Zmiany MSR dotyczą całej branży - więc nadal nie uzasadniają niskiej wyceny Ganta względem reszty konkurentów...

Pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 sierpnia 2009 22:18:56 przy kursie: 22,22 zł
Masz cytaty ze raportu...
Cytat:
Spólka nierozliczylapowyhszach transakcjizgodnie
z wymogami MSSF 2 ,,Platnoéci w formie akcji wlasnych". Zastosowanie przez Spólkç
\ryymogów
MSSF 2 do ujçcia emisji akcji serii E i I spowodowaloby obniZenie zysku netto za
rok obrotowy zakoírczony
dnia 3l grudnia 2007 roku o kwotç 59,7 miliona zlotych, obni2enie
zysków zatrzymanych na dziefi 31 grudnia 2007 roku o kwotç 13,2 miliona zlotych oraz
podwy2szenie kapitalu zapasowego na dzieñ 3l grudnia 2007 roku o kwotç 72,9 miliona
zlotych bez wptywu na kapitaþ wlasne Grupy na ten dziefi.

Cytat:
Prrychody z tego rodzaju umów powinny byó
rozpoznane, gdy znaczqce ryzyka i korzySci wynikaj4ce z prawa wlasnoSci do lokali
mieszkalnych oraz faktyczna kontrola nad tymi lokalami zostaje przekazana
nabywcom, jak
oplsano nocie
8 za\qczonego
skonsolidowanego
sprawozdania
finansowego.
Ujçcie prrychodów ze sprzedaìry
lokali mieszkalnych
jako sprzeda2y
produktów spowodowaloby obni2enie 4rsku netto za rok
zakoitczony dnia 31 grudnia 2007 roku o kwotç 16,5 miliona zlotych, obni2enie kapitalu
wlasnego
nadzieñ 31 grudnia 2007 roku o kwotç 20,6 milionazlotych, obniZenie
4rsku netto
zarokzakofrczony dnia 31 grudnia 2008 roku o kwotç 95,9 milionazlotych oraz obniZenie
kapitalu wlasnego
na dzieh 3 I grudnia 2008 roku o kwotç I 16,5 milion a zlotych.

Do tego dochodzi jeszcze jedno...
Gant FIZ... O ile pamietasz pisalismy juz wzajemnie w tym watku i poruszalem takze te kwaestie.
Pokusilismy sie nawet o wyceny... Ty 30, ja 15. A bylo to w dollku, gdy jeszcze nie bylo wiadomo czy dnozostalo osiagniete, przy cenie 10PLN... Przyznalem Ci nawet racje, ze niedoszacowalem programu RNS. Biorac to pod uwage wycene uznaje za adekwatna na te chwile.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 sierpnia 2009 22:21:29 przy kursie: 22,22 zł
Acha, i ja nie porownywalem GNT w sprawie zadluzenia. napisalem o sytuacji spolki oraz odnioslem zadluzenie do braku mieszkan do sprzedazy. Czesc branzy juz raportowala z nowym sandartem msr 11, np LCC i chyba Marvipol...

Zahary
0
Wysłane: 17 sierpnia 2009 22:26:15 przy kursie: 22,22 zł
OK zostawmy to - bo znowu musiałbym wypisać z czym i dlaczego się nie zgadzam itp. itp.

Moim zdanie Gant jak wiele spółek wcześniej (MCI) został odłożony "na półkę", jeżeli ta hossa potrwa jeszcze - a liczę na wzrosty do jesieni - to powinnismy zaliczyć jeszcze jedną falę wzrostową na Gancie.

Jak będzie - zobaczymy..

Pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 sierpnia 2009 22:40:29 przy kursie: 22,22 zł
Zahary napisał(a):
OK zostawmy to - bo znowu musiałbym wypisać z czym i dlaczego się nie zgadzam itp. itp.

Moim zdanie Gant jak wiele spółek wcześniej (MCI) został odłożony "na półkę", jeżeli ta hossa potrwa jeszcze - a liczę na wzrosty do jesieni - to powinnismy zaliczyć jeszcze jedną falę wzrostową na Gancie.

Jak będzie - zobaczymy..

Pozdrawiam

Jak sie Zachary zacznie trwala hossa(gdy nowy kapital naplynie na gielde... TFI i nikogo nie beda razic wskazniki ) to prawdopodobnie Gant bedzie dobra spolka zeby zarobic, tyle ze w mojej ocenie nie z fudamentow, a przynajmniej nie do czasu gdy zacznie raportowac zetelnie
Edytowany: 17 sierpnia 2009 22:43

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 17 sierpnia 2009 23:04:01 przy kursie: 22,22 zł
Spokojnie,nic takiego się nie stało negatywnego w spółce,by siać panikę.Ot po prostu mamy korektę na rynkach i ewidentne czyszczenie stop-lossów na Gancie,po czym było szybkie przecież zbieranie podaży,choć rozumiem,że niektórych coś takiego mocno przestraszyło...Ale bez przesady z tym strachem,jeśli nic złego w spółce się nie dzieje,to łatwo zrobić głupotę z akcjami..Ale tak to jest-jak mocnirj spadnie,to zaraz znajdą się tacy,którzy ze wszechmiar będą uzasadniać spadek i snuć przeróżne wizje...Ja już tak sprzedałem Ulmę niedawno po 36zl po słabym raporcie kwartalnym i "łyso"się czuję,jak dziś widzę cenę 55zł...

m13czu
0
Wpisów: 136
Wysłane: 19 sierpnia 2009 18:56:17 przy kursie: 22,00 zł
no i pytanie, czy spadamy w przepaśc do 15 z przystankiem na 19pln?

Zahary
0
Wysłane: 19 sierpnia 2009 19:08:12 przy kursie: 22,00 zł
m13czu napisał(a):
no i pytanie, czy spadamy w przepaśc do 15 z przystankiem na 19pln?

Czy lecimy na nowe szczyty?

Na początek 25zł do przełamania.

Pozdrawiam

dzodzo20000
0
Wpisów: 4
Wysłane: 20 sierpnia 2009 12:55:13 przy kursie: 22,70 zł
Myślę że będzie dobrzehello1

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 22 sierpnia 2009 15:05:02 przy kursie: 23,30 zł
Podobnie jak na DomDevelopment obstawiałbym wyjście górą. W przypadku zrealizowania takiego scenariusza min zasięg to ok. 33.50 zł
Na poziomie 33,69 luka z lipca 2008
35,28 zniesienie 23,6% całej bessy
Pod drodze oczywiście kilka istotnych poziomów jak luka z maja którą mam nadzieję że w najbliższym tygodniu domkną. 27,40-27,80

kliknij, aby powiększyć

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 sierpnia 2009 17:38:49 przy kursie: 23,30 zł

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 22 sierpnia 2009 17:48:51 przy kursie: 23,30 zł
To jest tylko jedno z wielu z okienek w Ami
Akurat tutaj ich nie opisuję i nic nie miały wnieść
Zawszę szukam potwierdzenia, stąd takie ułożenie
Poza tym często zmieniam parametry wskaźnika, więc zdarzają się okienka na których mam teoretycznie 2-3 podobne wskaźniki

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 23 sierpnia 2009 22:38:47 przy kursie: 23,30 zł
Joker, niebieski trend spadkowy narysowałbym nieco inaczej. Jednak jego start wyznaczył od następnego szczytu poniżej luki cenowej o której wspominasz. Tak chyba lepiej. Coś to tam zmienia, chodź nie za wiele. Moim zdaniem opóźnia nieco start scenariusza pozytywnego. A poza tym to mnie w tym najbardziej podoba się bardzo ładny sygnał na ADX z liniami DI.

polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 24 sierpnia 2009 13:20:20 przy kursie: 23,30 zł
Do czasu podania oficjalnej informacji o nowych inwestycjach można dać sobie spokój z analizami i pytaniami dlaczego kurs stoi. Na Marvipolu trzeba było iskry i kurs ładnie sobie rósł.
Edytowany: 24 sierpnia 2009 13:21

Versace
0
Wysłane: 24 sierpnia 2009 19:43:09 przy kursie: 23,30 zł

zwiększyłem dziś pakiet, wydawało mi się że 23 to już promocja i tak się ustawiłem. Anxious Anxious Anxious

chociaż widzę że w USA coś czerwono, nie ciekawie wykres się wyrysował.... a Gant jest na to taki czuły Shhh

Zahary
0
Wysłane: 24 sierpnia 2009 20:16:38 przy kursie: 23,30 zł
polmoney napisał(a):
Do czasu podania oficjalnej informacji o nowych inwestycjach można dać sobie spokój z analizami i pytaniami dlaczego kurs stoi. Na Marvipolu trzeba było iskry i kurs ładnie sobie rósł.

Ja już nie wiem co tu może pomóc - bo informacje o nowych inwestycjach już były.
Od 25zł wzrosty powinny nabrać tempa, choć tutaj akcjonariat wyjątkowo "płochliwy" i wrażliwy na korekty na rynku..

Versace
0
Wysłane: 25 sierpnia 2009 09:10:22 przy kursie: 23,55 zł
no tak już czuje tą panike... w USA -0.06% to na Gancie -6% angry3 obym się pomylił, 22zł powinno wytrzymać dzisiaj

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 25 sierpnia 2009 09:20:50 przy kursie: 23,55 zł
Versace napisał(a):
no tak już czuje tą panike... w USA -0.06% to na Gancie -6% angry3 obym się pomylił, 22zł powinno wytrzymać dzisiaj

do tej pory dokupywałem, jeżeli spadało poniżej 22,00. lecz zdaję się, że moje uczucie do GNT powoli wygasa i już nie mam ochoty na zwiększanie zaangażowania.
z drugiej strony wiem, że sprzedaż walorów przeze mnie skutkuje natychmiastowym wybiciem spółki Angel takie mam szczęście

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,413 sek.

lqomflbj
tqxcbymu
knalyhjy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ackvyopz
qajtzget
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat