PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 sierpnia 2009 21:52:15
przy kursie: 22,22 zł
Zahary napisał(a):anty_teresa napisał(a):Zahary napisał(a):anty_teresa napisał(a):Zahary napisał(a):Do przewidzenia było - że skoro gant spadał przy mocnym rynku, to spadnie x2 przy słabym... Niektórzy zarzucają, że oferta mieszkaniowa się kończy - ale przecież nowa oferta będzie wybudowana dużo taniej, a z nagrodami/certyfikatami (zaufany deweloper itp.) Gant ma duże szanse sprzedawać "dziury w ziemii" w konkurencyjnej cenie..
Poza tym Gant spadał z 120zł do 10zł - zatem przy takim rynku wypada odrobć choćby 38% fibo - m.in. dlatego, ze spółka przetrwała kryzys, nie zbankrutowała - co więcej zaczęła znowu zarabiać...
Zarzuty sa uzasadnione. Jesli konczy im sie oferta to przestana generowac przychody. Proces budowania trwa pare lat. Obecnie nikt nie kupi dziury w ziemi(no chyba iz oferta bedzie bardzo, bardzo ciekawa), bo wybierze mieszkanie z rynku. Tu tez sa okazje. Owszem spadly ceny materialow budowlanych. robocizna za to pozostala bez zmian. Nie wiem jak obecnie jest z gruntami, ale jesli maja kupione w 2007, 2008 to sa to grunty drogie. Jesli wczesniej to ok, da sie zbidowac taniej iz wczesniej. Jak beda kupowac dopiero ziemie to powiedzmy ze tez powinno byc w miare. Tylko zadluzenie wynosi 60%!... i to obecnie... Jak przestana generowac przychody to z czega beda splacac kredyty? Kolejna sprawa to zastrzezenia bieglego rewidenta to sprawozdan! Jesli uwzglednic uwagi to policz wskazniki i juz nie wyjdzie wcale tak tanio... Przy obecnych problemach z budzetem z koncem roku moze sie skonczyc rodzina na swoim i co wtedy? Otwarte kosztowne projekty, zadluzenie i brak sprzedazy... Katastroficznie to troszke przedstawiam, ale patrzysz troszke przez rozoweokulary... Jest to napewno ryzykowna inwestycja... Ta.. 5zł.. Sprzedali prawie całą swoją ofertę - to i zadłużenie ich spada, skąd wziąłeś 60% i co to za wartość (od czego)? Rozumiem, że Twoim zdaniem lepsza jest sytuacja deweloperów, którzy mają tysiące mieszkań budowanych w szczycie hossy w cenach po 8k/m2, zabezpieczonych ogromnymi kredytami - niż sytuacja Ganta, który wg mojej wiedzy ma teraz zadłużenie stosunkowo niewielkie i może budowac taniej, na tańszych gruntach + dostosować oferte do aktualnego popytu rynku. Czyli właśnie "rodzina na swoim". O ten program to bym się nie martwił - został niedawno prolongowany, a dodatkowo była zapowiedź nie tylko dalszego jego wspierania - ale nawet rozszerzania... Pozdrawiam ...z takiej fajnej stronki.... Stockwatch.pl  Znajdziesz tez tam definicje... i do tego mozesz porownac spolki pod wzgledem zadluzenia. Tylko uwaga! porowoj te rozliczajca sie tym samym MSR... Nie napisalem iz lepsza jest oferta zadluzonych bardziej deweloperow z duzym zapasam mieszkan, ale ze sytuacja ganta wcale nie jest rozowa. Ilosciowo inni tez zaczeli sprzedawac podobnie jak gant, ale sa mniej zadluzeni. Gant zszedl z cen i szukal progu gdzie klient kupi za gotowke. Fakt faktem sprzedal sporo pod koniec roku i na poczatku w porownaniu do innych. Ja nie twoerdze iz GNT jest wart ani 5 ani 50 PLN, a jedynie iz sytuacja jego jest znacznie inna i nie mozna wprost porownac wskaznikow, bo nie oddaja one w takiej sytuacji wartosci wewnetrznej i ryzyk. Strona fajna zgadzam się - ale jakbyś dokładniej przebadał deweloperów, to zauważ, że właśnie przez StockWatch.pl - Gant jest zakwalifikowany jako deweloper o najwyższym potencjale wzrostu kursu akcji ( +140% !!!)... Poza tym wartość którą tu cytujesz (Wskaźnik ogólnego zadłużenia) nie jest niczym nadzwyczajnym (cokolwiek znaczy) oto przykłady dla innych z branży: - JWC: 82,6 % - Echo: 63,5% - Marvipol: 80,30 % - Polnord: 50,4 % - Orco: 85,5% - GTC: 56,3% - GANT: 59% (zapewne bez ostatnich inf. o spłacie kredytu i obligacji) Ale rozumiem Ciebie - nie kupiłeś po 10zł to zapewne nie kupisz po 20zł :) Pozdrawiam Wyceny SW sa automatyczne i nie uwzgledniaja 2 spraw: -MSRu -uwag instytucji badajacych sprawozdania spolek gieldowy czyi bieglych rewidentow... W przypadku Ganta ma to znaczenie bo to jedyny deweloper ktoremu sie rewident czepnal do rocznego. Automatyka nie czyta sprawozdan. jak GNT zmieni msr wzrosnie zadluzenie spadnie cwk i cz. Np Jw ma taki poziom, bo zmienilo MSR i spadly mu kapitaly wlasne o polowe... Jak sie porownuje to trzeba wiedziec co... Nie jest niczym nadzwyczajnym, ale mozna takze znalezc spolki o mniejszym np. Dom... czy JPR. Poziom ten ma znaczenie jesli nie bedzie czego sprzedawac. Beda koszty. O to mi chodzilo Zachary. Spolkajest wyceniana w miare adekwatnie. Jest roche bardziej ryzykowna dlatego wyceny wskaxnikowe sa nieporownywalne.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 sierpnia 2009 22:01:13
Tak - dzięki AntyTeresa - i najczęściej gdzieś jest jakiś powód tak dużego i długo utrzymującego się niedowartościowania. Napompowane aktywa? Zyski memoriałowe nie potwierdzone generowaniem gotówki? Na przykład coś w tym rodzaju. Oprócz oczywiście dyskonta na "trudne" sektory.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-16 Wpisów: 268
Wysłane:
17 sierpnia 2009 22:02:06
anty_teresa napisał(a):Zahary napisał(a):anty_teresa napisał(a):Zahary napisał(a):anty_teresa napisał(a):Zahary napisał(a):Do przewidzenia było - że skoro gant spadał przy mocnym rynku, to spadnie x2 przy słabym... Niektórzy zarzucają, że oferta mieszkaniowa się kończy - ale przecież nowa oferta będzie wybudowana dużo taniej, a z nagrodami/certyfikatami (zaufany deweloper itp.) Gant ma duże szanse sprzedawać "dziury w ziemii" w konkurencyjnej cenie..
Poza tym Gant spadał z 120zł do 10zł - zatem przy takim rynku wypada odrobć choćby 38% fibo - m.in. dlatego, ze spółka przetrwała kryzys, nie zbankrutowała - co więcej zaczęła znowu zarabiać...
Zarzuty sa uzasadnione. Jesli konczy im sie oferta to przestana generowac przychody. Proces budowania trwa pare lat. Obecnie nikt nie kupi dziury w ziemi(no chyba iz oferta bedzie bardzo, bardzo ciekawa), bo wybierze mieszkanie z rynku. Tu tez sa okazje. Owszem spadly ceny materialow budowlanych. robocizna za to pozostala bez zmian. Nie wiem jak obecnie jest z gruntami, ale jesli maja kupione w 2007, 2008 to sa to grunty drogie. Jesli wczesniej to ok, da sie zbidowac taniej iz wczesniej. Jak beda kupowac dopiero ziemie to powiedzmy ze tez powinno byc w miare. Tylko zadluzenie wynosi 60%!... i to obecnie... Jak przestana generowac przychody to z czega beda splacac kredyty? Kolejna sprawa to zastrzezenia bieglego rewidenta to sprawozdan! Jesli uwzglednic uwagi to policz wskazniki i juz nie wyjdzie wcale tak tanio... Przy obecnych problemach z budzetem z koncem roku moze sie skonczyc rodzina na swoim i co wtedy? Otwarte kosztowne projekty, zadluzenie i brak sprzedazy... Katastroficznie to troszke przedstawiam, ale patrzysz troszke przez rozoweokulary... Jest to napewno ryzykowna inwestycja... Ta.. 5zł.. Sprzedali prawie całą swoją ofertę - to i zadłużenie ich spada, skąd wziąłeś 60% i co to za wartość (od czego)? Rozumiem, że Twoim zdaniem lepsza jest sytuacja deweloperów, którzy mają tysiące mieszkań budowanych w szczycie hossy w cenach po 8k/m2, zabezpieczonych ogromnymi kredytami - niż sytuacja Ganta, który wg mojej wiedzy ma teraz zadłużenie stosunkowo niewielkie i może budowac taniej, na tańszych gruntach + dostosować oferte do aktualnego popytu rynku. Czyli właśnie "rodzina na swoim". O ten program to bym się nie martwił - został niedawno prolongowany, a dodatkowo była zapowiedź nie tylko dalszego jego wspierania - ale nawet rozszerzania... Pozdrawiam ...z takiej fajnej stronki.... Stockwatch.pl  Znajdziesz tez tam definicje... i do tego mozesz porownac spolki pod wzgledem zadluzenia. Tylko uwaga! porowoj te rozliczajca sie tym samym MSR... Nie napisalem iz lepsza jest oferta zadluzonych bardziej deweloperow z duzym zapasam mieszkan, ale ze sytuacja ganta wcale nie jest rozowa. Ilosciowo inni tez zaczeli sprzedawac podobnie jak gant, ale sa mniej zadluzeni. Gant zszedl z cen i szukal progu gdzie klient kupi za gotowke. Fakt faktem sprzedal sporo pod koniec roku i na poczatku w porownaniu do innych. Ja nie twoerdze iz GNT jest wart ani 5 ani 50 PLN, a jedynie iz sytuacja jego jest znacznie inna i nie mozna wprost porownac wskaznikow, bo nie oddaja one w takiej sytuacji wartosci wewnetrznej i ryzyk. Strona fajna zgadzam się - ale jakbyś dokładniej przebadał deweloperów, to zauważ, że właśnie przez StockWatch.pl - Gant jest zakwalifikowany jako deweloper o najwyższym potencjale wzrostu kursu akcji ( +140% !!!)... Poza tym wartość którą tu cytujesz (Wskaźnik ogólnego zadłużenia) nie jest niczym nadzwyczajnym (cokolwiek znaczy) oto przykłady dla innych z branży: - JWC: 82,6 % - Echo: 63,5% - Marvipol: 80,30 % - Polnord: 50,4 % - Orco: 85,5% - GTC: 56,3% - GANT: 59% (zapewne bez ostatnich inf. o spłacie kredytu i obligacji) Ale rozumiem Ciebie - nie kupiłeś po 10zł to zapewne nie kupisz po 20zł :) Pozdrawiam Wyceny SW sa automatyczne i nie uwzgledniaja 2 spraw: -MSRu -uwag instytucji badajacych sprawozdania spolek gieldowy czyi bieglych rewidentow... W przypadku Ganta ma to znaczenie bo to jedyny deweloper ktoremu sie rewident czepnal do rocznego. Automatyka nie czyta sprawozdan. jak GNT zmieni msr wzrosnie zadluzenie spadnie cwk i cz. Np Jw ma taki poziom, bo zmienilo MSR i spadly mu kapitaly wlasne o polowe... Jak sie porownuje to trzeba wiedziec co... Nie jest niczym nadzwyczajnym, ale mozna takze znalezc spolki o mniejszym np. Dom... czy JPR. Poziom ten ma znaczenie jesli nie bedzie czego sprzedawac. Beda koszty. O to mi chodzilo Zachary. Spolkajest wyceniana w miare adekwatnie. Jest roche bardziej ryzykowna dlatego wyceny wskaxnikowe sa nieporownywalne. Sam zaczałeś porównywać - i wybrałeś ten właśnie wskaźnik - więc pokazałem Ci na tle innych spółek, że niczym się nie wyróżnia. Co do reszty - to proszę napisz jakie to były zastrzeżenia biegłego rewidenta i jak oświeć mnie jak bardzo wpływają (co sugerujesz) na niedoszacowanie Ganta na tle rynku ? Zmiany MSR dotyczą całej branży - więc nadal nie uzasadniają niskiej wyceny Ganta względem reszty konkurentów... Pozdrawiam
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 sierpnia 2009 22:18:56
Masz cytaty ze raportu... Cytat:Spólka nierozliczylapowyhszach transakcjizgodnie z wymogami MSSF 2 ,,Platnoéci w formie akcji wlasnych". Zastosowanie przez Spólkç \ryymogów MSSF 2 do ujçcia emisji akcji serii E i I spowodowaloby obniZenie zysku netto za rok obrotowy zakoírczony dnia 3l grudnia 2007 roku o kwotç 59,7 miliona zlotych, obni2enie zysków zatrzymanych na dziefi 31 grudnia 2007 roku o kwotç 13,2 miliona zlotych oraz podwy2szenie kapitalu zapasowego na dzieñ 3l grudnia 2007 roku o kwotç 72,9 miliona zlotych bez wptywu na kapitaþ wlasne Grupy na ten dziefi.
Cytat:Prrychody z tego rodzaju umów powinny byó rozpoznane, gdy znaczqce ryzyka i korzySci wynikaj4ce z prawa wlasnoSci do lokali mieszkalnych oraz faktyczna kontrola nad tymi lokalami zostaje przekazana nabywcom, jak oplsano nocie 8 za\qczonego skonsolidowanego sprawozdania finansowego. Ujçcie prrychodów ze sprzedaìry lokali mieszkalnych jako sprzeda2y produktów spowodowaloby obni2enie 4rsku netto za rok zakoitczony dnia 31 grudnia 2007 roku o kwotç 16,5 miliona zlotych, obni2enie kapitalu wlasnego nadzieñ 31 grudnia 2007 roku o kwotç 20,6 milionazlotych, obniZenie 4rsku netto zarokzakofrczony dnia 31 grudnia 2008 roku o kwotç 95,9 milionazlotych oraz obniZenie kapitalu wlasnego na dzieh 3 I grudnia 2008 roku o kwotç I 16,5 milion a zlotych. Do tego dochodzi jeszcze jedno... Gant FIZ... O ile pamietasz pisalismy juz wzajemnie w tym watku i poruszalem takze te kwaestie. Pokusilismy sie nawet o wyceny... Ty 30, ja 15. A bylo to w dollku, gdy jeszcze nie bylo wiadomo czy dnozostalo osiagniete, przy cenie 10PLN... Przyznalem Ci nawet racje, ze niedoszacowalem programu RNS. Biorac to pod uwage wycene uznaje za adekwatna na te chwile.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 sierpnia 2009 22:21:29
Acha, i ja nie porownywalem GNT w sprawie zadluzenia. napisalem o sytuacji spolki oraz odnioslem zadluzenie do braku mieszkan do sprzedazy. Czesc branzy juz raportowala z nowym sandartem msr 11, np LCC i chyba Marvipol...
|
|
Wysłane:
17 sierpnia 2009 22:26:15
OK zostawmy to - bo znowu musiałbym wypisać z czym i dlaczego się nie zgadzam itp. itp.
Moim zdanie Gant jak wiele spółek wcześniej (MCI) został odłożony "na półkę", jeżeli ta hossa potrwa jeszcze - a liczę na wzrosty do jesieni - to powinnismy zaliczyć jeszcze jedną falę wzrostową na Gancie.
Jak będzie - zobaczymy..
Pozdrawiam
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 sierpnia 2009 22:40:29
Zahary napisał(a):OK zostawmy to - bo znowu musiałbym wypisać z czym i dlaczego się nie zgadzam itp. itp.
Moim zdanie Gant jak wiele spółek wcześniej (MCI) został odłożony "na półkę", jeżeli ta hossa potrwa jeszcze - a liczę na wzrosty do jesieni - to powinnismy zaliczyć jeszcze jedną falę wzrostową na Gancie.
Jak będzie - zobaczymy..
Pozdrawiam Jak sie Zachary zacznie trwala hossa(gdy nowy kapital naplynie na gielde... TFI i nikogo nie beda razic wskazniki ) to prawdopodobnie Gant bedzie dobra spolka zeby zarobic, tyle ze w mojej ocenie nie z fudamentow, a przynajmniej nie do czasu gdy zacznie raportowac zetelnie
Edytowany: 17 sierpnia 2009 22:43
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
17 sierpnia 2009 23:04:01
Spokojnie,nic takiego się nie stało negatywnego w spółce,by siać panikę.Ot po prostu mamy korektę na rynkach i ewidentne czyszczenie stop-lossów na Gancie,po czym było szybkie przecież zbieranie podaży,choć rozumiem,że niektórych coś takiego mocno przestraszyło...Ale bez przesady z tym strachem,jeśli nic złego w spółce się nie dzieje,to łatwo zrobić głupotę z akcjami..Ale tak to jest-jak mocnirj spadnie,to zaraz znajdą się tacy,którzy ze wszechmiar będą uzasadniać spadek i snuć przeróżne wizje...Ja już tak sprzedałem Ulmę niedawno po 36zl po słabym raporcie kwartalnym i "łyso"się czuję,jak dziś widzę cenę 55zł...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-02 Wpisów: 136
Wysłane:
19 sierpnia 2009 18:56:17
przy kursie: 22,00 zł
no i pytanie, czy spadamy w przepaśc do 15 z przystankiem na 19pln?
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2009 19:08:12
przy kursie: 22,00 zł
m13czu napisał(a):no i pytanie, czy spadamy w przepaśc do 15 z przystankiem na 19pln? Czy lecimy na nowe szczyty? Na początek 25zł do przełamania. Pozdrawiam
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-06-20 Wpisów: 4
Wysłane:
20 sierpnia 2009 12:55:13
przy kursie: 22,70 zł
Myślę że będzie dobrze
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
22 sierpnia 2009 15:05:02
przy kursie: 23,30 zł
Podobnie jak na DomDevelopment obstawiałbym wyjście górą. W przypadku zrealizowania takiego scenariusza min zasięg to ok. 33.50 zł Na poziomie 33,69 luka z lipca 2008 35,28 zniesienie 23,6% całej bessy Pod drodze oczywiście kilka istotnych poziomów jak luka z maja którą mam nadzieję że w najbliższym tygodniu domkną. 27,40-27,80  kliknij, aby powiększyć
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 sierpnia 2009 17:38:49
Joker czemu używasz dwóch wskaźników do badania trendu?
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
22 sierpnia 2009 17:48:51
To jest tylko jedno z wielu z okienek w Ami Akurat tutaj ich nie opisuję i nic nie miały wnieść Zawszę szukam potwierdzenia, stąd takie ułożenie Poza tym często zmieniam parametry wskaźnika, więc zdarzają się okienka na których mam teoretycznie 2-3 podobne wskaźniki
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
23 sierpnia 2009 22:38:47
Joker, niebieski trend spadkowy narysowałbym nieco inaczej. Jednak jego start wyznaczył od następnego szczytu poniżej luki cenowej o której wspominasz. Tak chyba lepiej. Coś to tam zmienia, chodź nie za wiele. Moim zdaniem opóźnia nieco start scenariusza pozytywnego. A poza tym to mnie w tym najbardziej podoba się bardzo ładny sygnał na ADX z liniami DI.
|
|
9 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 365
Wysłane:
24 sierpnia 2009 13:20:20
Do czasu podania oficjalnej informacji o nowych inwestycjach można dać sobie spokój z analizami i pytaniami dlaczego kurs stoi. Na Marvipolu trzeba było iskry i kurs ładnie sobie rósł.
Edytowany: 24 sierpnia 2009 13:21
|
|
0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
24 sierpnia 2009 19:43:09
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2009 20:16:38
polmoney napisał(a):Do czasu podania oficjalnej informacji o nowych inwestycjach można dać sobie spokój z analizami i pytaniami dlaczego kurs stoi. Na Marvipolu trzeba było iskry i kurs ładnie sobie rósł. Ja już nie wiem co tu może pomóc - bo informacje o nowych inwestycjach już były. Od 25zł wzrosty powinny nabrać tempa, choć tutaj akcjonariat wyjątkowo "płochliwy" i wrażliwy na korekty na rynku..
|
|
0 Dołączył: 2009-06-24 Wpisów: 268
Wysłane:
25 sierpnia 2009 09:10:22
przy kursie: 23,55 zł
no tak już czuje tą panike... w USA -0.06% to na Gancie -6%  obym się pomylił, 22zł powinno wytrzymać dzisiaj
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 sierpnia 2009 09:20:50
przy kursie: 23,55 zł
Versace napisał(a):no tak już czuje tą panike... w USA -0.06% to na Gancie -6%  obym się pomylił, 22zł powinno wytrzymać dzisiaj do tej pory dokupywałem, jeżeli spadało poniżej 22,00. lecz zdaję się, że moje uczucie do GNT powoli wygasa i już nie mam ochoty na zwiększanie zaangażowania. z drugiej strony wiem, że sprzedaż walorów przeze mnie skutkuje natychmiastowym wybiciem spółki  takie mam szczęście
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.