A ja dostałem meila od jakiegoś prawnika:
Szanowni Państwo,
Nazywam się Piotr Skrzynecki. Jestem radcą prawnym posiadającym ugruntowane doświadczenie w sporach z emitentami obligacji. Jako pełnomocnik reprezentuję grupę piętnastu obligatariuszy w postępowaniu restrukturyzacyjnym PPUH VIG sp. z o.o. przed Sądem Rejonowym Katowice-Wschód w Katowicach.
Zwracam się do Państwa jako ujawnionych przez spółkę PPUH VIG sp. z o.o. wierzycieli z tytułu obligacji serii A i B. Przedstawiona przez spółkę propozycja układowa jest w mojej ocenie rażąco krzywdząca w stosunku do obligatariuszy – zakłada ona konwersję posiadanych przez Państwa obligacji na udziały w spółce. Oznacza to, że zostaną Państwo pozbawieni zabezpieczenia spłaty w postaci hipoteki i poręczeń, a w zamian za to zostaną Państwo udziałowcami mniejszościowymi spółki PPUH VIG sp. z o.o. Jako wspólnicy będą Państwo ponosić konsekwencje ewentualnego fiaska gospodarczego, a nawet upadłości likwidacyjnej (roszczenia wspólników do spółki zaspokajane są w ostatniej kolejności, czyli w praktyce nigdy), ale nie będą mieli Państwo jakiegokolwiek wpływu na decyzje władz spółki (dotychczasowy zarząd spółki planuje zachować co najmniej połowę udziałów w spółce).
Istnieje sposób na powstrzymanie tego rażąco krzywdzącego dla Państwa rozwiązania i uzyskanie realnego wpływu na przebieg postępowania restrukturyzacyjnego spółki – wystarczy, aby połowa z Państwa (a dokładnie - osoby posiadające w sumie 2651 lub więcej obligacji) zagłosowała przeciwko przedstawionej przez spółkę propozycji układowej. Tylko w ten sposób można powstrzymać spółkę od niejako przymusowej Państwa zmiany w udziałowców spółki.
Wobec powyższego pragnę przedstawić Państwu jako obligatariuszom spółki PPUH VIG sp. z o.o. propozycję reprezentowania Państwa jako wierzycieli spółki VIG w postępowaniu restrukturyzacyjnym.
Propozycję tę kieruję do Państwa z założeniem, że Państwa interesy są zbieżne i działać Państwo będą wspólnie. W ramach przedstawionej oferty proponuję:
- analizę Państwa wierzytelności wobec spółki PPUH VIG sp. z o.o. i porównanie jej z wysokością wierzytelności zgłoszoną przez spółkę w postępowaniu upadłościowym,
- ewentualne zgłoszenie sprzeciwu (w przypadku, gdyby realna wysokość Państwa wierzytelności byłaby inna niż twierdzi emitent; przy czym w przypadku każdego z moich Zleceniodawców zgłaszana wierzytelność dotknięta była istotnymi błędami)
- dalsze reprezentowanie Państwa w postępowaniu restrukturyzacyjnym, w tym pilnowanie przebiegu postępowania pod kątem zgodności z prawem oraz reprezentowanie Państwa w przypadku głosowania nad układem i przy innych czynnościach procesowych.
Z założenia powyższego wynika, że pierwsze czynności, na etapie zgłaszania udziału w postępowaniu, wykonywane są indywidualnie, dalsze zaś, polegające na składaniu stanowisk wierzycieli czy uczestnictwie w posiedzeniach sądowych - będą dotyczyć wszystkich z Państwa wspólnie.
W oparciu o te założenia moja propozycja obejmuje dwa składniki wynagrodzenia:
- opłatę wstępną, którą każdy z Państwa uiszcza indywidualnie z góry oraz,
- wynagrodzenie oparte o stawkę godzinową, przy czym rozliczenie następuje raz w miesiącu i jest dzielone proporcjonalnie w stosunku do kwoty Państwa wierzytelności; do wynagrodzenia kancelaria dodaje sumę wydatków związanych z prowadzeniem sprawy.
1. opłata wstępna wynosi: 500 zł brutto,
2. stawka godzinowa wynosi: 200 zł brutto.
Ponieważ w dniu 25 maja 2016 r. (tj. pojutrze) upływa termin do zgłoszenia sprzeciwu do spisu wierzytelności, proszę o pilny kontakt osoby zainteresowane przedstawioną przeze mnie ofertą.
Po dniu 25 maja 2016 r. nie będzie możliwe zgłaszanie sprzeciwu do spisu wierzytelności, tj. nie będzie możliwe zakwestionowanie podanej przez spółkę kwoty długu wobec Państwa. Natomiast możliwe będzie reprezentowanie Państwa przeze mnie w głosowaniu nad układem, dlatego propozycja ta jest skierowana również do osób, które przeczytają tę wiadomość po dniu 25 maja 2016 r.
Proszę o kontakt pod adresem
kancelaria@pskrp.pl lub pod numerem telefonu 783-391-423.
Z poważaniem,
Piotr Skrzynecki
radca prawny
Kancelaria Radcy Prawnego
biuro: al. Niepodległości 165 lok. 4 02-555 Warszawa
korespondencja: ul. Maltańska 6 lok. 44 02-761 Warszawa
piotr.skrzynecki@pskrp.pltel. +48783391423
pskrp.pl