PARTNER SERWISU
mcmmqwyw
13 14 15 16 17

VIG (Catalyst)

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 23 maja 2016 17:40:39
A ja dostałem meila od jakiegoś prawnika:

Szanowni Państwo,

Nazywam się Piotr Skrzynecki. Jestem radcą prawnym posiadającym ugruntowane doświadczenie w sporach z emitentami obligacji. Jako pełnomocnik reprezentuję grupę piętnastu obligatariuszy w postępowaniu restrukturyzacyjnym PPUH VIG sp. z o.o. przed Sądem Rejonowym Katowice-Wschód w Katowicach.

Zwracam się do Państwa jako ujawnionych przez spółkę PPUH VIG sp. z o.o. wierzycieli z tytułu obligacji serii A i B. Przedstawiona przez spółkę propozycja układowa jest w mojej ocenie rażąco krzywdząca w stosunku do obligatariuszy – zakłada ona konwersję posiadanych przez Państwa obligacji na udziały w spółce. Oznacza to, że zostaną Państwo pozbawieni zabezpieczenia spłaty w postaci hipoteki i poręczeń, a w zamian za to zostaną Państwo udziałowcami mniejszościowymi spółki PPUH VIG sp. z o.o. Jako wspólnicy będą Państwo ponosić konsekwencje ewentualnego fiaska gospodarczego, a nawet upadłości likwidacyjnej (roszczenia wspólników do spółki zaspokajane są w ostatniej kolejności, czyli w praktyce nigdy), ale nie będą mieli Państwo jakiegokolwiek wpływu na decyzje władz spółki (dotychczasowy zarząd spółki planuje zachować co najmniej połowę udziałów w spółce).

Istnieje sposób na powstrzymanie tego rażąco krzywdzącego dla Państwa rozwiązania i uzyskanie realnego wpływu na przebieg postępowania restrukturyzacyjnego spółki – wystarczy, aby połowa z Państwa (a dokładnie - osoby posiadające w sumie 2651 lub więcej obligacji) zagłosowała przeciwko przedstawionej przez spółkę propozycji układowej. Tylko w ten sposób można powstrzymać spółkę od niejako przymusowej Państwa zmiany w udziałowców spółki.

Wobec powyższego pragnę przedstawić Państwu jako obligatariuszom spółki PPUH VIG sp. z o.o. propozycję reprezentowania Państwa jako wierzycieli spółki VIG w postępowaniu restrukturyzacyjnym.

Propozycję tę kieruję do Państwa z założeniem, że Państwa interesy są zbieżne i działać Państwo będą wspólnie. W ramach przedstawionej oferty proponuję:

- analizę Państwa wierzytelności wobec spółki PPUH VIG sp. z o.o. i porównanie jej z wysokością wierzytelności zgłoszoną przez spółkę w postępowaniu upadłościowym,

- ewentualne zgłoszenie sprzeciwu (w przypadku, gdyby realna wysokość Państwa wierzytelności byłaby inna niż twierdzi emitent; przy czym w przypadku każdego z moich Zleceniodawców zgłaszana wierzytelność dotknięta była istotnymi błędami)

- dalsze reprezentowanie Państwa w postępowaniu restrukturyzacyjnym, w tym pilnowanie przebiegu postępowania pod kątem zgodności z prawem oraz reprezentowanie Państwa w przypadku głosowania nad układem i przy innych czynnościach procesowych.

Z założenia powyższego wynika, że pierwsze czynności, na etapie zgłaszania udziału w postępowaniu, wykonywane są indywidualnie, dalsze zaś, polegające na składaniu stanowisk wierzycieli czy uczestnictwie w posiedzeniach sądowych - będą dotyczyć wszystkich z Państwa wspólnie.

W oparciu o te założenia moja propozycja obejmuje dwa składniki wynagrodzenia:
- opłatę wstępną, którą każdy z Państwa uiszcza indywidualnie z góry oraz,
- wynagrodzenie oparte o stawkę godzinową, przy czym rozliczenie następuje raz w miesiącu i jest dzielone proporcjonalnie w stosunku do kwoty Państwa wierzytelności; do wynagrodzenia kancelaria dodaje sumę wydatków związanych z prowadzeniem sprawy.

1. opłata wstępna wynosi: 500 zł brutto,
2. stawka godzinowa wynosi: 200 zł brutto.

Ponieważ w dniu 25 maja 2016 r. (tj. pojutrze) upływa termin do zgłoszenia sprzeciwu do spisu wierzytelności, proszę o pilny kontakt osoby zainteresowane przedstawioną przeze mnie ofertą.

Po dniu 25 maja 2016 r. nie będzie możliwe zgłaszanie sprzeciwu do spisu wierzytelności, tj. nie będzie możliwe zakwestionowanie podanej przez spółkę kwoty długu wobec Państwa. Natomiast możliwe będzie reprezentowanie Państwa przeze mnie w głosowaniu nad układem, dlatego propozycja ta jest skierowana również do osób, które przeczytają tę wiadomość po dniu 25 maja 2016 r.

Proszę o kontakt pod adresem kancelaria@pskrp.pl lub pod numerem telefonu 783-391-423.

Z poważaniem,
Piotr Skrzynecki
radca prawny

Kancelaria Radcy Prawnego
biuro: al. Niepodległości 165 lok. 4 02-555 Warszawa
korespondencja: ul. Maltańska 6 lok. 44 02-761 Warszawa
piotr.skrzynecki@pskrp.pl
tel. +48783391423
pskrp.pl

marko2015
2
Wpisów: 103
Wysłane: 23 maja 2016 21:33:18
kamilgda napisał(a):
A z innej beczki - uzyskałem telefonicznie informację od referendarza sądowego, że jestem na liście wierzytelności, ale tylko z kwotą nominalną za 8 obligacji (seria A), bez wzmianki o niewypłaconym kuponie, a także odsetkach ustawowych od obydwu tych kwot od dnia wymagalności d dnia poprzedzającego ogłoszenie restrukturyzacji włącznie.
Dodatkowo - i tu mam wątpliwości, czy na pewno dobrze usłyszałem, ale raczej tak - że zabezpieczenie wierzytelności - BRAK ?!
Czy też uzyskaliście analogiczne informacje o ile w ogóle znajdujecie się na liście wierzytelności ?

Może dlatego że obligacje A są zabezpieczone hipoteką ale nie zwiazaną z Emitentem czyli VIGiem tylko z POL KOP czy jakoś tak :). Dlatego ja np. w sprzeciwie do listy wierzytelności nie wpisuje zabezpieczenia obligów hipoteką.
Ale jeśli chodzi o odsetki kuponowe i ustawowe to powinny być uwzględnione, mało tego powinno sie wpisać dodatkowe koszty sądowe związane z opłatami za sprzeciw za świadectwo udziałowe itp. W innym przypadku jak toś miałby tylko jedną obligacje to nie opłaciło by mu się dochodzić swoich praw.

avocadon
0
Wpisów: 93
Wysłane: 23 maja 2016 21:49:15
beavis napisał(a):
Wzór pisma przeciw można znaleźć na stronie FB Nomad Partners: www.facebook.com/nomadpartners...

Dzięki za pomoc !!!!

kamilgda
0
Wpisów: 13
Wysłane: 23 maja 2016 22:51:10
jotazet napisał(a):
ogłosili oficjalnie w monitorze sądowym i gospodarczym

Zawiadamiam, że Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach, Wydział X Gospodarczy, postanowieniem z dnia 18 stycznia 2016 roku o sygnaturze akt X Gr 1/16/1 otworzył postępowanie restrukturyzacyjne - postępowanie układowe dłużnika Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Usługowo-Handlowego "VIG" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Dąbrowie Górniczej, wpisanego do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach, Wydział VIII Gospodarczy, pod numerem KRS 139399. Postępowanie restrukturyzacyjne - postępowanie układowe prowadzone jest pod sygnaturą X Gru 1/16/1.

Sędziego Komisarza wyznaczono w osobie SSR Marka Stachury, a nadzorcę sądowego w osobie Michała Saleja.

Sędzia komisarz

Czy ktoś wie kiedy VIG złożył wniosek do sądu i o co ?
Czy zrobili to po 1 stycznia i już 18 stycznia sąd wydał postanowienie - trochę mało prawdopodobne
w naszych realiach...
A jeśli wniosek był złożony przed 1 stycznia 2016 roku, to całe postępowanie jest niesłusznie prowadzone w oparciu o prawo restrukturyzacyjne, tylko powinno być na bazie prawa upadłościowego i naprawczego, gdyż w nowym prawie restrukturyzacyjnym od 1 stycznia jest:

Art. 449. W sprawach, w których przed dniem wejścia w życie ustawy wpłynął wniosek o ogłoszenie upadłości, stosuje się przepisy dotychczasowe.
Art. 450. W sprawach, w których przed dniem wejścia w życie ustawy wpłynął wniosek o zmianę układu lub uchylenie układu, a nie wydano jeszcze postanowienia w tym przedmiocie, postępowanie prowadzi się według przepisów dotychczasowych.
Art. 451. W sprawach, w których przed dniem wejścia w życie ustawy przedsiębiorca złożył oświadczenie o otwarciu postępowania naprawczego, stosuje się przepisy dotychczasowe.

avocadon
0
Wysłane: 23 maja 2016 23:03:12
W piśmie ze spółki z propozycją konwersji obligacji na udziały jest informacja, że wniosek o otwarcie postępowania restrukturyzacyjno- układowego został złożony przez spółkę w dniu 12.01.2016 a postanowieniem sądu z dnia 18.01.2016 otwarto postępowanie restrukturyzacyjne - postępowanie układowe

marko2015
2
Wysłane: 24 maja 2016 06:22:48
We wzorze pisma podanego przez Nomad jest liczona wierzytelność do 31 marca 2016.

jotazet
0
Wpisów: 115
Wysłane: 24 maja 2016 13:38:51
Dzwoniłem do sądu w Katowicach i referendarz powiedział, że nie ma w spisie ujętych odsetek od obligacji tylko cała suma wierzytelności na kwotę 5 mln 300tys zł.

Nie został też ustanowiony kurator reprezentujący obligatariuszy. Widać stąd że nadzorca Salej nie wykonuje swoich obowiązków rzetelnie i działa na szkodę Obligatariuszy. Trzeba słać skargi na niego do Sędziego komisarza coby mu pojechał po wynagrodzeniu albo go zmienił

marko2015
2
Wysłane: 25 maja 2016 08:22:18
Nie wiem czy Pan sędzia-komisarz będzie chciał z tym coś robić bo pisma sprzeciwu wobec listy są słane właśnie do niego a w nich wykazywane są kwoty odsetkowe.
Druga sprawa : Czy ktoś rozmawiał z VIGiem o hipotece na obligacje A ? Dali odpowiedź dlaczego pierwotnie wycenili na 3,1mln a obecnie jest wycena na 0,5 mln? Temat jest zasadny bo właściwie posiadacze obligacji A powinni być zaspokojeni ze sprzedaży tej hipoteki i mieć reszte spraw z VIGiem w nosie.
Edytowany: 25 maja 2016 08:23

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 25 maja 2016 10:25:54
marko2015 napisał(a):
Info ze strony VIGu:
"Komunikat
dla Obligatariuszy Spółki
Serii A i B

W związku z wszczętym postępowaniem restrukturyzacyjnym Spółki oraz przygotowywanymi propozycjami rozliczeń, Zarząd Spółki zwraca się z prośbą o aktualizację danych adresowych, telefonicznych i e-mailowych przez aktualnych Obligatariuszy serii A i B, obligacji nabytych w ramach emisji pierwotnej oraz na rynku wtórnym.
Powyższe dane proszę kierować na e-mail: obligacje@ekovig.pl

Zarząd Spółki "

Ja mam nadzieję (bo co mi pozostało), że VIG po to właśnie prosił o przesłanie tych danych, aby przekazać je sądowi...Pray

Sir_Wasted
0
Wpisów: 12
Wysłane: 25 maja 2016 10:41:48
marko2015 napisał(a):
Nie wiem czy Pan sędzia-komisarz będzie chciał z tym coś robić bo pisma sprzeciwu wobec listy są słane właśnie do niego a w nich wykazywane są kwoty odsetkowe.
Druga sprawa : Czy ktoś rozmawiał z VIGiem o hipotece na obligacje A ? Dali odpowiedź dlaczego pierwotnie wycenili na 3,1mln a obecnie jest wycena na 0,5 mln? Temat jest zasadny bo właściwie posiadacze obligacji A powinni być zaspokojeni ze sprzedaży tej hipoteki i mieć reszte spraw z VIGiem w nosie.

Wycena obecna tak bardzo rozni sie od wyceny na potrzeby emisji wlasnie po to aby nalapac leszczy na super zabezpieczenie...
Wiecie jak to powinno wygladac w teorii... W polskiej rzeczywistosci znajomy rzeczoznawca prezesa robi wycene pod emisje a ze papier wszystko przyjmie to sobie pisza.... Zero odpowiedzialnosci robi swoje....

Arenque
0
Wpisów: 1
Wysłane: 26 maja 2016 18:49:21
Jest ogłoszenie o pierwszej licytacji nieruchomości będącej zabepieczeniem obligacji serii A.

www.komunikaty.pl/komunikaty/p...

beavis
0
Wpisów: 175
Wysłane: 27 maja 2016 06:15:18
Pieknie.

Cytat:
Nieruchomość oszacowana jest na kwotę: 561.000,00 zł (cena zawiera podatek VAT)

marko2015
2
Wysłane: 27 maja 2016 08:20:54
Skoro VIG tak bardzo mocno martwi sie o spłate wierzycieli i usilnie zabiega o układ to niech najpierw sie wytłumaczą z tej hipoteki. Być może sprawa wyceny pierwotnej powinna trafić do prokuratora. W końcu zakrawa to na jakieś oszustwo pierwotnych nabywców obligacji A. Jak można zawierać jakiekolwiek układy z tak niewiarygodnym "partnerem" ? Wygląda na to że przy tak prowadzonej sprawie z tą hipoteką wierzytelnośc z niej zostanie zaspokojona ( albo i nie ) w ok.10%.A może pan prezes (zarząd) firmy VIG w trosce o wierzycieli obligacji A sam by wykupił tą nieruchomość za np. 2,3mln ? Trzeba by chyba złożyć taką kontr-propozycje układową panu prezesowi.

cric
0
Wpisów: 68
Wysłane: 27 maja 2016 10:36:47
Niestety każde "zabezpieczenie" na hipotece jest obarczone błędem wyceny obciążonej nieruchomości. Zazwyczaj pod potrzeby rynku Catalyst wyceny są co najmniej kilkukrotnie wyższe od rzeczywistych cen transakcyjnych. Rzeczoznawcy wyceniają według zaleceń zlecającego. Hektar ziemi można wycenić jako rolną na np. 30 000 zł, jednak można tam ująć "potencjał" na działki budowlane i wyjdzie 3 000 000 zł. Patrz Czerwona Torebka. Do myślenia daje fakt, że nikt nie zabezpiecza obligacji na np. własnych mieszkaniach w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu czy Krakowie. Dlaczego? Właśnie dlatego, że mają one wartość transakcyjną, którą można łatwo sprawdzić. Nikt nie ściemni, że lokal 50 m.kw. w Wawie jest warty 4,5 mln złotych.

avocadon
0
Wysłane: 27 maja 2016 15:40:44
Witajcie A ja jestem ciekawy czy w jakim stopniu część obligacji została wykupiona przez spółkę czy jej udziałowców

siergiej
0
Wpisów: 24
Wysłane: 9 czerwca 2016 09:29:31
Witam
ludzie zdecydujmy się na jakiś ruch, albo konwersja na udziały w spółce albo restrukturyzacja ( w tym przypadku będzie cięcie).
Od roku nic się w tej sprawie nie dzieje tylko cały czas słyszymy, że jakaś nieruchomość będzie sprzedawana, albo, że ta nieruchomość jest wata dużo mnie, do tego prawnicy, którzy cały czas wymyślają nowe sposoby działania, a każdy z tych sposobów kończy się dla obligatariuszy nowymi wydatkami, a sprawa jak stała w miejscu tak dalej stoi.
To my obligatariusze musimy zdecydować co chcemy zrobić.
poniżej wklejam link, że Seweryn cały czas walczy o firmę:
http://www.kostempskiwonzeswion.pl/ - ten milion z tego na razie trafi na konto ministerstwa

Jeżeli ktoś chce konwersji a się jeszcze nie zgłosił niech wejdzie na stronę Vig i poda swoje dane, jeżeli chce restrukturyzacji niech siedzi cicho, tylko niech się liczy, że zostanie obcięty.

Mam czasami wrażenie, że sami obligatariusze za namową prawników, nie pozwalają iść sprawie do przodu.

A żeby nikt nie posądził mnie o stronniczość, informuję iż również posiadam obligację tej firmy i już na dodatkowe czynności prawne wydałem sporo kasy i i tak nić nie odzyskałem,.

Według mojej wiedzy zostało OK 2 tygodnie i wtedy będzie informacja, czy konwersja czy restrukturyzacja (do tej pierwszej opcji zgłosiło się za mało osób, potrzeba ich wiecej).

Także zamiast pisać i słuchać prawników, których interesuje tylko zarobek i będą wymyślać coraz to nowsze sposoby, żeby nas dalej golić może lepiej, jeśli ktoś chce konwersji a się jeszcze nie zgłosił niech pisze do VIG u , a jeśli ktoś chce restrukturyzacji niech nic nie robi , a może za 5 lat odzyska 60% wpłaconej kwoty.

jotazet
0
Wysłane: 9 czerwca 2016 15:47:12
"Jeżeli ktoś chce konwersji a się jeszcze nie zgłosił niech wejdzie na stronę Vig i poda swoje dane, jeżeli chce restrukturyzacji niech siedzi cicho, tylko niech się liczy, że zostanie obcięty." PRZESTAŃ TU SIAĆ DEFETYZM - ja nie mam zamiaru siedzieć cicho tylko działać.

Nie interesuje mnie ani konwersja ani restrukturyzacja. Interesuje mnie odzyskanie pieniędzy - sądzę że taki pogląd ma większość obligatariuszy.

Sędzia komisarz do tej pory nie powołał Kuratora do reprezentowania interesów obligatariuszy a nadzorca Salej nie wykonuje swoich obowiązków i trzeba wnioskować żeby go zmienić.

Tak jak wyżej pisał prawnik trzeba głosować przeciwko tej farsie zaproponowanej przez cwaniaczków z VIG i żadnego "układu" mającego na celu pozbawienie nas naszych pieniędzy nie będzie.

siergiej
0
Wpisów: 24
Wysłane: 9 czerwca 2016 20:32:23
Witam
niczego nie sieje tylko wypowiadam swoje zdanie, a jaki tego będzie finał dowiemy się wkrótce tez chciałbym odzyskać swoje pieniądze, czas pokaże co z tego będzie.

jotazet
0
Wysłane: 10 czerwca 2016 10:38:35
Żeby Seweryn i spółka nie wyrolowali nas poprzez zatwierdzenie tego "układu" musicie wnosić do sądu w katowicach aby na na mocy art. 363.1 Ustawy Prawo Restrukturyzacyjne dopuszczono was do udziału w postępowaniu w sprawie o sygn. akt X Gru 1/16/1. Jako dowód że przysługują wam prawa z obligacji trzeba załączyć świadectwo depozytowe.

Art. 363. 1. Do reprezentowania praw obligatariuszy sąd ustanawia kuratora. Kuratorem może być również bank,
z którym dłużnik zawarł umowę o reprezentowanie obligatariuszy wobec emitenta. Obligatariusze mogą działać
w postępowaniu restrukturyzacyjnym również osobiście lub przez pełnomocnika, jeżeli zostali dopuszczeni do udziału
w postępowaniu przez sędziego-komisarza. Sędzia-komisarz dopuszcza obligatariuszy do udziału w postępowaniu po
wykazaniu, że przysługują im prawa z obligacji.

jotazet
0
Wysłane: 10 czerwca 2016 12:11:02
Mam pytanie czy są tutaj obligatariusze, których reprezentuje prawnik Piotr Skrzynecki?

Moja propozycja jest taka żeby te osoby rozważyły możliwość aby inni Obligatariusze, którzy nie są reprezentowani przez tego prawnika złożyli mu pełnomocnictwo tylko i wyłącznie do zagłosowania przeciwko temu bezczelnemu układowi. Oczywiście bez żadnych dodatkowych kosztów - chodzi tylko o uzyskanie większości głosów przeciwko układowi.

Jeśli prawnik mimo to będzie chciał za to kasę to każdy z nas, który jest przeciwny będzie musiał zagłosować samodzielnie - wiąże się to z wyjazdem do Katowic oraz z uzyskaniem indywidualnie dostępu do sprawy. Nie jest to wielki problem bo ja już taki wniosek wysłałem ale jechać do Katowic to mi się zbytnio nie chce bo mam daleko

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,212 sek.

snvbiwls
hwgmoxsh
vkcmmbai
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kexvpldj
jpitpoqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat