Ostatni wpis :) Beat Cop.
Obserwując reakcję na Beat Cop, zauważyłem, że inwestorzy giełdowi jednak mają duży problem z rozpoznawaniem potencjału gier. Mi wystarczył rzut oka na powyższy gameplay, i komentarze pod nim, by dostrzec składniki sukcesu wielu gier z grona „surprise indie hit”.
Zacznijmy może od stylu graficznego, który stał się powodem do żartów z pikselówek i epoki C64. Mógłbym tutaj wkleić screenshoty z 20 różnych pikselówek, które sprzedały się w łącznym nakładzie przekraczającym 10 milionów kopii, ale uznałem że wystarczą tylko trzy screenshoty z największego hitu indie z zeszłego roku. Myślę, że skutecznie zakończą epokę żartów ze stylu graficznego.
Undertale:
http://steamspy.com/app/391540store.steampowered.com/app/391...Od premiery 15 września 2015 roku sprzedaż gry na samym Steam dobiła do 1,488,436 kopii, przy cenie $9.99.

kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyćTe screenshoty chyba nie wymagają komentarza?
Po obejrzeniu niemal 20 minut gameplaya widać, że Beat Cop ma wiele elementów mogących przyciągnąć uwagę graczy - styl graficzny, specyficzne poczucie humoru, masę smaczków, klimat i tematykę sprawiającą że gra jest unikalna i nie będzie miała bezpośredniej konkurencji na rynku.
Bardzo podoba mi się żyjące miasto, które świetnie będzie się prezentować w youtubowych Lets Playach. Widać spójny klimat, duże dopieszczenie, dbałość o duperelki i nasycenie gry różnymi smaczkami, które zauważa się dopiero po pewnym czasie. Ja na przykład dopiero przy drugim przeglądaniu gameplaya dostrzegłem, że w grze są gołębie, i przez kilka kolejnych minut obserwowałem wyłącznie to co one robią. To jest właśnie ten typ dbałości o szczegóły, który lubią gracze i recenzenci.
Jak do tego wszystkiego dodamy marketingowy talent 11 bit, i ich sieć kontaktów, to otrzymujemy przepis na niemal gwarantowany hit.
Moim zdaniem ta gra sprzeda się na Steamie w większym nakładzie, niż Blooberowy Layers of Fear i doda do wyniku rocznego przynajmniej 1,5 miliona złotych, a jeżeli zaskoczy jak Papers, Please - gra do której jest przez niektórych porównywana – to milionów może zrobić się dużo więcej.
Papers, Please:
http://steamspy.com/app/239030store.steampowered.com/app/239...Od premiery 8 sierpnia 2013 roku sprzedaż gry na Steam dobiła do 1,448,841 kopii, przy cenie $9.99

kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyćWarto również dodać, że gra jest stworzona w Unity, więc przygotowanie wersji na tablety (i ewentualnie konsole) nie będzie wymagało znaczących nakładów pracy. Ale to już pewnie temat na przyszły rok.
Pozyskiwanie nowych tytułów przez wydawnictwo idzie mniej sprawnie, niż myśleliśmy, ale dla mnie Beat Cop jest potwierdzeniem, że 11 bit publishing faktycznie bierze się za projekty mające potencjał generowania przychodów będących wielokrotnością poniesionych nakładów, i że wśród nich w końcu znajdzie się tytuł który stanie się ogromnym hitem.
To mi w sumie przypomina to co w swojej książce Zero to One napisał Peter Thiel o strategii inwestowania jego funduszu venture capital. W klasycznym modelu fundusze venture starają się mieć jak największe i najbardziej zróżnicowane portfolio, by w ten sposób zdywersyfikować swoje ryzyko. W efekcie tracą większość czasu i energii na pomaganie najsłabszym i najbardziej problematycznym spółkom.
Natomiast jego fundusz koncentruje się wyłącznie na bardzo wąskim gronie bardzo dobrych spółek, dzięki czemu czas, energię i środki poświęcają jedynie na rozwijanie projektów o wysokim prawdopodobieństwie sukcesu.
Dzięki takiej strategii, niemal wszystkie ich projekty stały się „gwiazdkami” o wysokich stopach zwrotu. Co ważniejsze, dzięki stawianiu na najlepszych, wśród tych gwiazdek pojawiła się prawdziwa gwiazda która zarobiła dla nich więcej niż wszystkie gwiazdki razem wzięte, a później pojawiła się supergwiazda, która zarobiła więcej niż gwiazda i wszystkie gwiazdki razem wzięte.
Patrząc z tej perspektywy, 11 bit publishing jest swoistym funduszem venture capital wewnątrz spółki. Myślę, że w niedalekiej przyszłości zaskoczy wiele osób.