152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
23 czerwca 2016 11:10:40
przy kursie: 76,00 zł
Wieszczyliście Panowie już rok temu koniec gry i biedę na spółce. Szkoda, że nie słuchacie tego co mówi spółka i Zarząd.....ale Wy przecież wiecie lepiej. Więc co taki Zarząd może wiedzieć - może warto pokajać się i przyznać do błędnych osądów. Warto czasem poznać spółkę od wewnątrz chociażby będąc raz na WZA inaczej narażamy się na śmieszność. A spółka ma zupełnie inne plany niż piszecie ale kto by się tym interesował. Ważniejszy jest kurs tu i teraz. Otóż nie z perspektywy inwestora są dwie strategie małe zyski co jakiś czas lub większe w dłuższej perspektywie. Aby jednak ocenić perspektywy spółki i własne trzeba wiedzieć o spółce coś więcej niż tylko wyczytane z tego czy innego forum. Nawet forum spółki nie odzwierciedla wszystkiego. Ale skoro wiecie lepiej od samej spółki to co ja Wam będę ględził. Szkoda mojego czasu na polemiki pomówimy na ten temat w sierpniu 2017....  Prezes wyraźnie na WZA przedstawił zamierzenia spółki i o ich realizację jestem spokojny. Najwięcej nadają mający najmniej pojęcia o spółce. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
23 czerwca 2016 12:13:28
Moi drodzy forumowi naganiacze Karawana to teraz stoi i jeśli ruszy to przy okazji Industriala i to nie jest czarny scenariusz, tylko bazowy. Co oznacza, że tu jeszcze nikt nie napisał czarnego scenariusza na 2017 lub później. Mowa jest o rzeczach, które już miały miejsce - np. scenariusz mobilek, przeczytajcie sobie jakie prognozowaliście przychody na 2015 z mobilnych, pokażcie, że to co pisaliście ma pokrycie teraz w faktach. Rekinek napisał(a):A jak wasze wypociny mają się do wyników spółki? Nijak. Jak tu oczekiwać cofnięcia się do wpisów sprzed roku, jak nie pamiętasz tego co było półtora miesiąca temu. Rekinek napisał(a):Witam Kolegów. Czy może z racji braku wpisów na forum, pokusimy się o propozycje wyników za 1Q? Moja prognoza to 2mln zł. Dodam tylko że jeżeli wynik potwierdzi moje oczekiwania to będę nadal posiadaczem akcji. vladinho napisał(a):myślę, że 2 mln netto to spokojnie, liczyłbym nawet na więcej. To był najlepszy kwartał wersji mobilnej. Wg sensor tower przychód wyraźnie przebił kwartał premierowy na ipada i to powinno pociągnąć wyniki.
Co jest ciekawostką obniżka ceny w chinach podziałała jak świetna reklama i teraz aplikacja bardzo dobrze sprzedaje się tam w pełnej cenie.
|
|
0 Dołączył: 2015-06-06 Wpisów: 650
Wysłane:
23 czerwca 2016 13:01:05
@vladinho
Ja napisałem czarny scenariusz, czyli np.ok 300 k sprzedanych kopii n PC i konsole industriala do końca roku z średnia wpływu 15$ do spółki + 7 mln wpływów z innych produkcji w 2017 roku.Wtedy mamy ok 25 mln przychodów i ok 10-15 mln zysku.
W kasie spółki powinno być coś miedzy 40-50 mln pln i ZERO długów. Tak właśnie wygląda czarny scenariusz. Jak na taki czarny scenariusz i obecną kapitalizację spółki nadal jest ona niewielka biorąc pod uwagę rzeczywistość , wielu innych spółek w bilansach, oraz obecne wyceny na rynku.
Natomiast nie wiem dlaczego ignorujesz możliwość świetnego scenariusza, czyli np sprzedaży dużo więcej niż 1 mln kopii industriala na PC + np 50% dodatkowo na konsole w rok. Wtedy z wzrostami może być podobnie jak po TWOM i kapitalizacja np 600 mln nikogo nie zdziwi, przy posiadaniu ponad 100 mln zasobów gotówkowych i np min 70 mln zysku za 4 qw po wejściu industriala. Tym bardziej,że w takiej sytuacji będą już pewnie myśleli o znacznie dynamiczniejszej rozbudowie potencjału operacyjnego.
Ocena ryzyka czarnego scenariusza i szans świetnego scenariusza, przy obecnej kapitalizacji wydaje się bardzo na korzyść tych co ryzykują pozostaniem akcjonariuszami spółki.
|
|
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
23 czerwca 2016 13:03:40
Zabawni są naganiacze, którzy w skórze wilka udają (już dawno udowodniono, że siedzą zapakowani po uszy w innych spółkach), że zależy im na losie spółki i każdej najmniejszej informacji dorzucają negatywny kontekst :D Już widzę teaser Industriala i komentarze pokroju "to już koniec spółki, uciekajcie, ratujcie pieniądze, przerzucajcie się na inne spółki :D
Sęk w tym, że ich skowyt nie ma najmniejszego wpływu na kurs spółki. Przecież jesteśmy na tym forum (i pewnie każdym innym) drobnicą poruszającą się pomiędzy drapieżnikami.
Podobnie jak CIG pompowany do bólu, nie rośnie, bo stworzy rewelacyjną grę, tak i tutaj realizowana jest jakaś strategia. Myślę, że dużo rozsądniejsza. Spółka ma szansę w perspektywie kilku lat dorównać kapitalizacji CDP, a zatem jeszcze kilkanaście razy powiększyć swoją wartość. Dlaczego? Bo jest rozwojowa, bo ma ludzi, którzy kreują gry, łącznie z prezesem, czyli ma wszystko czego nie ma konkurencja. Ma szansę, ale czy ją wykorzysta? Industrial będzie pierwszym "sprawdzam" dla spółki. Czy potrafią powtórzyć sukces TWOM, a może był on przypadkowy? Jeśli powtórzy, to spółka otrzyma jeszcze większe pokłady zaufania. Na razie zaś czekamy na wyniki głosowania w UK :)
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 13:24:35
Problem w tym ze tzw. zaufanie to tu szwankuje od dawna. Póki co nawet tak duże obroty i zainteresowanie rynku przez ostatnie 1.5 roku tego nie zmieniło. Tu nie ma wyceniania czegoś na przyszłość , tylko jest wyceniany stan faktyczny już po TWoM. Także jeśli industrial będzie podobnym sukcesem, czyli sprzedażą 1 mln kopii na PC i konsole po roku , przy wyższej cenie o 10$, to wzrost kursu spółki może będzie wynikał tylko z fundamentów i wyników finansowych( np zarobienie w kasie spółki dodatkowych 40-50 mln PLN do połowy 2018 z samego industriala), a nie kredytu zaufania na przyszłość. Zupełnie tak jak to było z TWoM przed i po wejściu na rynek.
Biorąc pod uwagę wycenę VVD ich wyniki to ile, NIE generują kasy( maja 7 mln pln po 1 qw 2016 podczas gdy z samej emisji w 2015 zgarneli 10 mln pln , a przecież pod koniec roku 2015 mieli ważny debiut) i to,że po średnio udanym debiucie RB2 mieli 220 mln kapitalizacji, to śmiem twierdzić że w przypadku 11 bit przy takich obrotach po mimo płaskiej konsolidacji, rynek pachnie fetyszem niezarabiania i nie powiększania wartości swoich aktywów. Z czego to wynika można się tylko domyślić, ale faktem jest,że jak na tak mała spółkę z takimi już osiągnięciami marżami stopami zwrotu z zainwestowanych pieniędzy itp jest traktowana z wycenami po macoszemu, szczególnie to zastanawia przy takich obrotach konsolidacyjnych, gdzie naprawdę dużo papierów się przemieliło i dużo kasy było zaangażowanej.
Edytowany: 23 czerwca 2016 13:32
|
|
0 Dołączył: 2014-12-23 Wpisów: 652
Wysłane:
23 czerwca 2016 13:59:44
vladinho napisał(a):Moi drodzy forumowi naganiacze Karawana to teraz stoi i jeśli ruszy to przy okazji Industriala i to nie jest czarny scenariusz, tylko bazowy. Co oznacza, że tu jeszcze nikt nie napisał czarnego scenariusza na 2017 lub później. Mowa jest o rzeczach, które już miały miejsce - np. scenariusz mobilek, przeczytajcie sobie jakie prognozowaliście przychody na 2015 z mobilnych, pokażcie, że to co pisaliście ma pokrycie teraz w faktach. Rekinek napisał(a):A jak wasze wypociny mają się do wyników spółki? Nijak. Jak tu oczekiwać cofnięcia się do wpisów sprzed roku, jak nie pamiętasz tego co było półtora miesiąca temu. Rekinek napisał(a):Witam Kolegów. Czy może z racji braku wpisów na forum, pokusimy się o propozycje wyników za 1Q? Moja prognoza to 2mln zł. Dodam tylko że jeżeli wynik potwierdzi moje oczekiwania to będę nadal posiadaczem akcji. vladinho napisał(a):myślę, że 2 mln netto to spokojnie, liczyłbym nawet na więcej. To był najlepszy kwartał wersji mobilnej. Wg sensor tower przychód wyraźnie przebił kwartał premierowy na ipada i to powinno pociągnąć wyniki.
Co jest ciekawostką obniżka ceny w chinach podziałała jak świetna reklama i teraz aplikacja bardzo dobrze sprzedaje się tam w pełnej cenie. Pisząc naganiacze stoisz przed lustrem? Nie rozumiem po co cytujesz mój wpis mówiący o 2mln zysku? Wynik jedynie potwierdził że 11Bit to właściwa spółka w moim potfelu. Z mojego ostatniego wpisu najważniejsze bylo to że ani Ty ani leo@ nie odnoszą się do faktów związanych z zarobionymi pieniędzmi a jedynie podważacie i negujecie sens działalności spółki. Bo jak inaczej można nazwać pisanie o ciągłych porażkach sprzedażowych.
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 14:14:13
vladinho napisał(a):Moi drodzy forumowi naganiacze Karawana to teraz stoi i jeśli ruszy to przy okazji Industriala i to nie jest czarny scenariusz, tylko bazowy. Co oznacza, że tu jeszcze nikt nie napisał czarnego scenariusza na 2017 lub później. Mowa jest o rzeczach, które już miały miejsce - np. scenariusz mobilek, przeczytajcie sobie jakie prognozowaliście przychody na 2015 z mobilnych, pokażcie, że to co pisaliście ma pokrycie teraz w Panowie może piszmy o faktach a nie kto co przyśnił lub zobaczył w swojej "kuli". Jak na razie scenariusze pisane przez kilku forumowiczów nie sprawdziły się. Wiało niepewnością czy Industrial jest w stanie zarobić tyle co TWOM w tamtym czasie.... I pewności dalej nie ma - ale poprzeczka została znacznie podniesiona .... bo TWOM od tamtego czasu luty-marzec 2015 podwoił zyski przyniesione spółce. Gry dalej nie ma ale sądząc po długości prac i zaangażowanej liczbie ludzi będzie grą dużo większą niż wcześniej planowana. Czy odniesie sukces i będzie hitem - tego nie może zagwarantować żaden producent. Można jedynie opierać się na opiniach Zarządu (większość ważnych się sprawdziła) innych danych nie mamy. A własne wymysły są jak widać bardzo wątpliwe tak jak opinie o końcu gry w 1q 2015. Pozostaje przyjąć opinię spółki i później ich z tego rozliczać. Masz jakieś realne (nie wydumane) powody do stwierdzenia końca cashowania tej i innych gier ? Może uchylisz rąbka swoich informacji ? Szkoda, że pomijasz możliwości jakie dają różnego rodzaju promocje i inne rozwiązania marketingowe. Spółka sobie z tym dobrze radzi. Mają jeszcze trochę pomysłów na zarobienie na grze. Nikt nie obiecuje kolejnych kilkudziesięciu mln zł. Jednak gra kilka mln jeszcze zarobi - co wystarczy na pokrycie kosztów produkcji i marketingu Industriala. Koszty oceniamy na przedział 6-10mln. Jak wiemy w 1q 2016 zarobili na czysto ponad 4,5mln. Wiele wskazuje, że 2q powinien być zbliżony do 3mln. Tylko te 2 kwoty przewyższają koszty Industriala co pozwoli na większe koszty marketingowe bez ruszania kasy z lat ubiegłych. Do końca roku jeszcze sporo promocji i wydarzeń i kilka mln do zarobienia. Osobiście sądzę, że do końca roku najmarniej (3-4q) powinny wnieść do kasy co najmniej kolejne 4-6mln zysku. Liczę w tym wszystkie platformy włącznie z TLO na mobile. Nie będą to jakieś kolosalne pieniądze ale nawet sprzedanie kolejnych 100tyś kopii po 3USD da spółce kolejny 1mln zł. Co przypomnijmy stanowiło połowę kosztu podstawy TWOM i pozwala sfinansować 3-5 mies pracy spółki a to połowa okresu pracy nad TWOM - przynajmniej oficjalnych prac. Najistotniejsze, że poza sfinansowanie prac nad Industrialem będą jeszcze pieniądze na inwestycje w Publishing i GR i to wszystko z tegorocznych zysków. W tym momencie nie ma sensu toczyć sporu czy spółka zarobi w tym roku 12 czy 16mln - bo nie ma to większego znaczenia. Nie bierzemy w ogóle pod uwagę Beat Cop i słusznie bo trudno ocenić potencjał ani kiedy dokładnie się ukaże a data premiery jeszcze oficjalnie nie jest podana (chyba, że mi umknęło). Jak twierdzą może mieć spore znaczenie dla spółki - czy tak będzie zobaczymy. Na razie spółka nie robi dużych błędów (może nieco w komunikacji...) i właściwie reaguje na zmiany w otoczeniu i projektach. Mnie to przekonuje i nie tylko mnie. Szkoda czasu na polemikę z wiecznymi pesymistami dmuchającymi na ledwo tlące się węgliki wątpliwości.... Można i tak każdą rzecz da się widzieć z innej strony. Pomówimy o tym kto miał rację w sierpniu 2017... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 14:20:56
Rekinek napisał(a):Nie rozumiem po co cytujesz mój wpis mówiący o 2mln zysku? Zacytowałem 2 Twoje wpisy, żeby zestawić i pokazać Ci, że moje wpisy co do prognoz przychodów (które uważasz, że mają się nijak do rzeczywistości) są znacznie lepsze niż Twoje...
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 14:30:57
vlandinho@ Kolego cóż z tego wynika że obstawiałem niższy wynik niż Ty? Uprawiasz czarnowidztwo czytaj naganiasz swoimi wpisami, a to że raz napisałeś prognozy wyższe niż ja nie powoduje że cały wydzwięk Twojego pisania stanie się inny. Sam po obejrzeniu występu Pana prezesa miałem wątpliwość czy zarobią na chleb ale to co pokazali w 1Q mnie upewniło że właściwie prowadzą firmę i tyle.
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 14:33:17
jurror napisał(a):@vladinho Natomiast nie wiem dlaczego ignorujesz możliwość świetnego scenariusza, czyli np sprzedaży dużo więcej niż 1 mln kopii industriala na PC + np 50% dodatkowo na konsole w rok. Wtedy z wzrostami może być podobnie jak po TWOM i kapitalizacja np 600 mln nikogo nie zdziwi, przy posiadaniu ponad 100 mln zasobów gotówkowych i np min 70 mln zysku za 4 qw po wejściu industriala. Tym bardziej,że w takiej sytuacji będą już pewnie myśleli o znacznie dynamiczniejszej rozbudowie potencjału operacyjnego.
Ocena ryzyka czarnego scenariusza i szans świetnego scenariusza, przy obecnej kapitalizacji wydaje się bardzo na korzyść tych co ryzykują pozostaniem akcjonariuszami spółki. Możesz mi wskazać gdzie ignoruję możliwość świetnego scenariusza (czyli np sprzedaży dużo więcej niż 1 mln kopii industriala na PC + np 50% dodatkowo na konsole w rok) ? Niczego takiego nie napisałem, poproszę cytat. Prawdopodobnie coś źle zrozumiałeś.
|
|
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 14:37:22
Rekinek napisał(a):vlandinho@ Kolego cóż z tego wynika że obstawiałem niższy wynik niż Ty? Uprawiasz czarnowidztwo czytaj naganiasz swoimi wpisami, a to że raz napisałeś prognozy wyższe niż ja nie powoduje że cały wydzwięk Twojego pisania stanie się inny. Sam po obejrzeniu występu Pana prezesa miałem wątpliwość czy zarobią na chleb ale to co pokazali w 1Q mnie upewniło że właściwie prowadzą firmę i tyle. Merytorycznie - zacytuj moją prognozę za któryś z kwartałów z 2015, która okazała się niższa niż faktycznie w raporcie. Mylisz mnie z kimś, to nie ja odpowiadam za to, że kurs stoi w miejscu, to zmaterializowane czarne scenariusze...
Edytowany: 23 czerwca 2016 14:37
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
23 czerwca 2016 15:47:26
baks napisał(a):Prezes wyraźnie na WZA przedstawił zamierzenia spółki i o ich realizację jestem spokojny. Najwięcej nadają mający najmniej pojęcia o spółce. Tak samo spokojny jak przy obietnicy prezesa, że Industrial zadebiutuje pod koniec 2015 r.? Rif napisał(a):Sęk w tym, że ich skowyt nie ma najmniejszego wpływu na kurs spółki. Przecież jesteśmy na tym forum (i pewnie każdym innym) drobnicą poruszającą się pomiędzy drapieżnikami. Sądzę, że przez ostatnie półtora roku mielenia na kursie, skowyt piewców poczynań spółki jest znacznie donioślejszy, słyszalny po drugiej stronie globu. Rekinek napisał(a):vladinho napisał(a):Mylisz mnie z kimś, to nie ja odpowiadam za to, że kurs stoi w miejscu, to zmaterializowane czarne scenariusze... Mylenie to tu rzecz normalna. Każdy kto nie należy do sekty o nazwie "Chwalmy 11bit" jest mylony. Bierze się to z tego, że każdy taki osobnik jest jedną i tą samą istotą - WROGIEM. No i nie myśl, że pisanie, że jesteś akcjonariuszem coś zmieni  Nie chwalisz to znaczy, że: a) nie jesteś akcjonariuszem b) działasz na zlecenie konkurencji c) chcesz wywołać swoimi wpisami armageddon na kursie i oczywiście kupić taniej d) jesteś "zazdrosnym" akcjonariuszem innej spółki z branży, gdzie kupiłeś na samej górce PS. Ciut niemerytorycznie, ale śmiech to zdrowie.
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 16:44:47
vladinho napisał(a): Możesz mi wskazać gdzie ignoruję możliwość świetnego scenariusza (czyli np sprzedaży dużo więcej niż 1 mln kopii industriala na PC + np 50% dodatkowo na konsole w rok) ? Niczego takiego nie napisałem, poproszę cytat. Prawdopodobnie coś źle zrozumiałeś.
Twoje słowa"moi drodzy forumowi naganiacze" Tak poza tym moglbyś przeanalizować obecne stanie karawany i czarnym scenariuszem i jaki on ma być w twoich rozważaniach?? Rozumiem ze dla ciebie bazowa wycena czyli 150 mln to już zawiera taki sam sukces w sprzedaży ilości kopii jak TWoM, a dopiero czarny scenariusz może wszyskich tu "drogich forumowych naganiaczy" otrzeźwić. I teraz fajno byłoby o jakieś symulacje z twojej strony do poparcia swoich tez. Dlaczego z takimi wynikami sprzedaży industriala spolka ma nie rosnać lub spadać, fajnie byłoby jakbyś odniósł to do konkretów ,czyli porównania z kapitalizacją i wynikami innych growych spółek.
Edytowany: 23 czerwca 2016 17:38
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 19:15:16
lelo-pakero napisał(a):baks napisał(a):Prezes wyraźnie na WZA przedstawił zamierzenia spółki i o ich realizację jestem spokojny. Najwięcej nadają mający najmniej pojęcia o spółce. Tak samo spokojny jak przy obietnicy prezesa, że Industrial zadebiutuje pod koniec 2015 r.? Rzecz w tym, że są ludzie którzy rozumieją co się dzieje w spółce oraz tacy którzy nie rozumieją lub jest to im obojętne a wyciągają tylko to co jest im wygodne. Nie wiem do których się zaliczysz to Twoja sprawa. Ja będąc zaangażowany i mający kontakty ze spółką (WZA i inne) mam wypracowaną swoją wizję i spółka ją potwierdza. Dla mnie nie ma aż tak dużego znaczenia ile spółka zarabia w określonym miesiącu czy kwartale. Interesuje mnie stały rozwój spółki na co liczyłem od 2010 roku. Na początku było nieco niemrawo i Industrial był skrojony na miarę 5x10 razy Anomaly. W mojej opinii sama spółka oczekiwała 4-6 razy Anomaly - to oczywiście tylko symboliczne porównanie nie żaden wskaźnik wartościowy.... Ponieważ jednak gra kilka razy przekroczyła oczekiwania spółki nie było sensu tworzyć gry o takim samym lub mniejszym potencjale. Stąd powstał nowy projekt Industrial niewiele przypominający poprzedni z budżetem 2-3 razy większym niż zakładany wcześniej. Mnie cieszy, że spółka potrafiła szybko zareagować na zmiany i stworzyć stosunkowo szybko nowy projekt o większej skali. Każdy ocenia względem własnych wskaźników dla niektórych reakcja była wolna dla mnie nie. Na pewno jakiś czas trwały wahania czy porzucić nieco już zaawansowany projekt ale jak wiemy zostało to zrobione i słusznie. Szkoda było tracić czas na projekt o zbyt niskim potencjale. Część ludzi to rozumie i pochwala wszyscy nie muszą a spółka i tak zrobi to co uważa bez czekania na Twoją akceptację. Zobaczymy co powiesz pod koniec przyszłego roku jeśli kilka najbliższych projektów będzie sukcesami. Ja nie wyznaczam spółce ile ma kiedy zarobić i jaki ma być kurs. Mi wystarczy, że widzę satysfakcjonujące postępy. Aby poznać wartość spółki trzeba poznać ludzi w niej pracujących i porozmawiać z nimi nieco....  Zobaczmy która spółka będzie miała więcej w kasie i która lepiej wypełni oczekiwania. Jakoś nie widziałem ostatnio wypowiedzi jakie masz oczekiwania dla 11bit i CIG. Może postaw ile uważasz, że zarobią obydwie w 2017 roku. Jeśli się odważysz to może postaw też prognozy dla VVG bo jak na razie to najlepiej produkuje akcje. Była już kiedyś taka spółka i petrolinvest się nazywała.... Nie twierdzę, że taki sam los ich czeka jednak na razie strasznie cienko im wychodzi z tymi obietnicami wyraźnie gorzej niż 11bit zresztą tak samo jak CIG - też ciągle przesuwają premiery i ciągle się zadłużają. Tyle, że w CIG bardziej wierzę. VVG może też kiedyś odpalić bo nigdy nie da się przewidzieć co może być hitem tak jak TWOM. Sam nie zakładałem, że to akurat ta gra będzie motorem dla firmy. Podoba mi się polityka podążania drogą podobną do CDP. Jak wiadomo CDP teraz idzie śladem 11bit i zamierza wydawać (podobno) obce gry a także CIG. Polityka wydawania innych jest korzystna ponieważ ma się stały kontakt z innymi projektami i dostęp do pracowników wykwalifikowanych już...... A więc jak mówił klasyk ...... spokojnie aby do przodu... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 21:16:19
jurror napisał(a):vladinho napisał(a): Możesz mi wskazać gdzie ignoruję możliwość świetnego scenariusza (czyli np sprzedaży dużo więcej niż 1 mln kopii industriala na PC + np 50% dodatkowo na konsole w rok) ? Niczego takiego nie napisałem, poproszę cytat. Prawdopodobnie coś źle zrozumiałeś.
Twoje słowa"moi drodzy forumowi naganiacze" Jurror - Twój przykład jest bez związku z industrialem. Wątek cytowanej rozmowy też jest o czym innym. Wyraźnie odpowiedziałem użytkownikowi NikoPl, że czarne scenariusze zmaterializowały się - jakie ? Zajrzyj do tego co napisał Niko. Do tego dochodzi czarny scenariusz dla kasty "Chwalmy 11bit", która licytowała się na początku 2015 r. na rychłą wycenę kursu na poziomie 150PLN i więcej - nie kapitalizacji spółki, a kursu... Stąd też mój komentarz do m.in Rekinka o naganiaczach, którzy żywo się tu rozkręcili zarzucając manipulację. Tekst o karawanie dotyczył skasowanego postu z "psy szczekają a karawana jedzie dalej" i chodzi o to, że tak marudzę ja, czy Lelo-pakero, Rocq, ale karawana (de facto kurs) nie jedzie, bo ani mobilne, ani konsole na nikim - poza naganiaczami nie zrobiły wrażenia - tak nawet na zarządzie. jurror napisał(a): Tak poza tym moglbyś przeanalizować obecne stanie karawany i czarnym scenariuszem i jaki on ma być w twoich rozważaniach?? Rozumiem ze dla ciebie bazowa wycena czyli 150 mln to już zawiera taki sam sukces w sprzedaży ilości kopii jak TWoM, a dopiero czarny scenariusz może wszyskich tu "drogich forumowych naganiaczy" otrzeźwić. I teraz fajno byłoby o jakieś symulacje z twojej strony do poparcia swoich tez. Dlaczego z takimi wynikami sprzedaży industriala spolka ma nie rosnać lub spadać, fajnie byłoby jakbyś odniósł to do konkretów ,czyli porównania z kapitalizacją i wynikami innych growych spółek.
Nie mam czarnego scenariusza, bo nie mam póki co podstaw, uważam i powinieneś to wiedzieć z moich ostatnich wpisów, że kurs jest "bezpieczny". Jeżeli będą jakieś przecieki będę się temu przyglądał. Wycenę pomyliłeś z kursem sugerowanym półtora roku temu przez naganiaczy. Uważam, że rynek czeka na Industrial, jeżeli będzie miał gorszą premierę niż TWOM to zareaguje nerwowo. Nie ma też czego symulować, bo nic o tytule nie wiadomo, otrzeźwiać możemy się na podstawie faktów dokonanych a za bardzo cenię zdanie osób, które argumentowały gorszą sprzedaż mobilnych, przesunięcie industriala, żeby pozostać obojętnym na wpisy NikoPl. Na koniec tej przydługiej dyskusji, pozwolę sobie na cytat z Baksa sprzed półtora roku, bo dyskutować nie zamierzam: Cytat:Wysłane: 2 lutego 2015 18:37:23 przy kursie: 73,79 zł Dla mnie przy takiej przebitce nie ma znaczenia czy sprzedam akcje na 40zł, 73zł czy po 99zł. Moim zdaniem potencjał w skali 2-3 lat jest znacznie wyższy wielu tego nie zrozumie. Dalsze argumenty pozostawię dla siebie aby nie denerwować niektórych forumowiczów - nieliczni mają podobne zdanie. Nie przypominam sobie aby tu kogoś obrażał - więc dziwi mnie oczekiwanie przeprosin. Jestem przekonany, że za 1,5 roku będziemy znów w innej perspektywie ale niewielu tu inwestuje z tak długą perspektywą. Przypominam , że rzeczą ludzką jest mylić się i błądzić - niekt nie jest nieomylny.
|
|
0 Dołączył: 2014-11-16 Wpisów: 54
Wysłane:
23 czerwca 2016 21:42:47
vladinho napisał(a):NikoPL napisał(a):A wracając do sprawy to pamiętam jak wielu wieszczyło, że 250K ze wszystkich platform to sufit nie do przebicia i ta liczba miała być i tak sukcesem. Mobilki miały się sprzedawać mega słabo bo cena wysoka i gra miała być mało przyjazna tego typu urządzeniom - dziś mamy ponad 100K i to nie koniec. IQ miał być mega słabiutki Do czasu Industriala będą zbierać ziarnko do ziarnka (pokazali, że potrafią to robić) i w ten sposób wciąż będą zarabiać, a co później czas pokaże. To jest dobry przykład postu nie posiadającego merytorycznych argumentów - co niby, to co piszesz ma udowodnić ? Że wszem i wobec mają rację Ci, którzy pisali, że już rok temu kurs miał być na 150 PLN ? Mobilki sprzedają się gorzej niż przewidywali to optymiści i spółka, bo zapowiadała z nich przychód porównywalny do PCtowej wersji TWOM, ile mamy z tych mobilnych - 10% przychodów z PCtowego? Czarny scenariusz zmaterializował się? Zmaterializował. Ale też sprzedają się o niebo lepiej niż piali pesymiści... Ty wolisz naganiać na negatywne strony choć firma sobie świetnie radzi, czy Ci się to podoba czy nie, z 'keszowaniem' gry. vladinho napisał(a):NikoPL napisał(a):konsole miały się praktycznie nie sprzedawać Możesz mnie oświecić jak sprzedają się konsole ? Jaki procent przychodów z wersji PCtowej stanowią ? NikoPL napisał(a):a planszówka to robienie żartów z inwestorów... Planszówka to nie jest wydawnictwo 11Bit (który raz już to piszę...), więc czego to ma dotyczyć ? Ale gra ma się sprzedać w bardzo dużej ilości, a oni z tego swój udział dostaną więc czego nie rozumiesz? vladinho napisał(a):NikoPL napisał(a):Cóż czas pokazał kto miał rację i jak ci piewcy czarnych scenariuszy odbiegli od rzeczywistości (oni swoje a spółka robiła dalej swoje i pokazywała, że można). Jeżeli czarnym scenariuszem było to, że kurs aktualnie (połowa 2016) jest nadal na podobnych poziomach co na początku 2015, to to co piszesz jest tylko marnym pocieszeniem dla Ciebie i wszystkich tych "szybkich" milionerów, które to forum tu widziało. Czarny scenariusz jest po to, żeby mieć świadomość, że nie wszystko może pójść tak jak zakładasz, a w walce z rynkiem masz tylko szabelkę na czekające czołgi - Ty wolisz jednak myśleć, że ktoś kto oprócz plusów widzi też minusy liczy tylko na obsunięcie kursu o 2 zł. Najgorsze jest to, że ostatnie półtora roku wpisów tutaj, jeszcze Cię z tego błędu nie wyprowadziło. ps. w spółkę jestem zaangażowany, więc moje wpisy mogą nie być neutralne, aczkolwiek staram się. Widzę, że kolejny jasnowidz, który wie co myślę :DDD Jak tu z takimi "dyskutować", skoro sami zadają komuś pytanie i sami są w stanie na nie odpowiedzieć??? No i wyniki, które miały być marne za IQ okazały się bardzo dobrymi - ciekawe skąd wzięli tą kasę skoro wszystko tak źle im idzie?:D PS praktycznie każdy krajowy producent działa w ten sposób, że nowa gra wchodzi w miejsce obecnie zarabiającej (czy to Wiedźmin, czy Sniper, czy inne produkcje). Jakich Ty używasz argumentów...
|
|
23 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 222
Wysłane:
23 czerwca 2016 21:49:32
NikoPL napisał(a):PS praktycznie każdy krajowy producent działa w ten sposób, że nowa gra wchodzi w miejsce obecnie zarabiającej (czy to Wiedźmin, czy Sniper, czy inne produkcje). Jakich Ty używasz argumentów... Wcale nie...wszyscy producenci mają dziurę w przychodach, przynajmniej 2 letnią, między jednym a drugim tytułem. Na 11b to nie wystąpiło jeszcze. A 2016 rok ma być szanse trzecim z rzędu rekordowym.
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 22:09:35
I już pierwsza strona na steam, wśród samych hitów  To jak to szło z tą karawaną i psami?
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2016 23:00:55
@vladinho
Właśnie , póki co nie ma powodu żeby wątpić w rozwój spółki a więc i industriala. Moim zdaniem przez tych 5-6 lat osiągnęli znacznie więcej niż cdr od momentu zaczęcia produkcji nad W1 w 2002 roku do np roku 2010. A przecież cdr nie był wtedy spółką NO NAME, i start upem. Martwic i zastanawiac się będzie można jak cos mocno pojdzie nie tak, ale póki co nie ma powodów do obaw. Ilość gotówki zapewnia im bardzo bezpieczny bufor. Nie szastają kasą i mozna nawet ich podejrzewać o sknerstwo i brak pomysłu na siebie, ale wygląda na to że chodzi o maksymalne zachowanie bezpieczeństwa. Czas na trochę większe szaleństwa przyjadą jeśli industrial dobrze się sprzeda.
Mnoe bardziej od monetyzacji TWoM będzie interesował beat cop. Jeśli sprzeda się on dobrze to będzie znaczyło że mają"nosa" nie tylko do swoich projektów. A ten segment ma być też przyszłością przychodów przy założeniu wypuszczania paru gier rocznie w ramach LP.
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
24 czerwca 2016 10:33:37
przy kursie: 75,00 zł
Z jednej strony duża radość, ale z drugiej żal pupę ściska, gdy widzi się tak świetnie radzące sobie TWOM na wyprzedaży. Dlaczego? Ponieważ spółka zamiast robić TWOM2, zapewnia nas na każdym kroku, że ta marka jest dla nich zamknięta. Rozumiem, że CDR mógł na chwilę odsunąć się od Wiedźmina, ale wszyscy zdają sobie sprawę, że CP77, to będzie równie wielka gra, co W3, ponieważ mają w tym doświadczenie. Potem będzie W4.
Natomiast jaką gwarancję mamy, że przyjmie się Industrial? Co prawda jeszcze w zasadzie nic o nim nie wiemy, ale rodzą się wątpliwości. TWOM2 byłoby znakomitym buforem bezpieczeństwa dla spółki. Spokojnie mogłoby powstawać obok, zwłaszcza, że mają kasy by tworzyć nawet 2-3 gry w tym samym czasie.
|
|