2 Dołączył: 2012-03-03 Wpisów: 875
Wysłane:
3 sierpnia 2016 20:40:56
To masz fart, bo do mnie wydzwaniało już kilkudziesięciu, czasem po 3-4 tel dziennie. Teraz na sam szum call-center w tle, rozłączam się i blokuję numer. Nawet kiedyś doszło do tego, że mi mówili, co tam chcą mi wcisnąć (jakaś izraelska spółka od paneli słonecznych debiutująca na NASDAQ). Miałem śledzić, ale zapomniałem już nazwy ;)
|
|
3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
3 sierpnia 2016 22:35:45
A wpadł już ktoś z Was na to, jak z nimi walczyć? Jedyne, co przychodzi mi na myśl to (jak w przypadku ofert z banków) wysłać do takiego brokera pismo z poleceniem wykreślenia numeru z bazy a po kolejnym telefonie z ofertą ochoczo udać się do sądu. Jednak: a) co chwila dzwoni jakaś inna firma, b) jak udowodnię, że numer, z którego dzwoniono należy do danego brokera?
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
3 sierpnia 2016 22:52:24
znacznie wygodniej niż bujać się po sądach jest zainstalowac aplikację Odebrac telefon? lub jakąś podobną play.google.com/store/apps/det...Używam tego i się sprawdza. Dziś odebrałem z czystej ciekawości, mimo że aplikacja ostrzegała że dzwonią jacyś finansowi naganiacze. Każde niepożądane połączenie z obcego mumeru można dorzucić do ogólnodostępnej bazy, dodać kategorię (np usł. finansowe, telemarketing, itp), komentarz i będzie ostrzegac innych użytkowników tej aplikacji podczas połączenia przychodzącego.
Edytowany: 3 sierpnia 2016 22:55
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 sierpnia 2016 14:10:17
Dziś do portfela wrócił GNB po 0,50. Pakiet dość spory, 18% portfela.
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
4 sierpnia 2016 16:07:35
dalej GETIN BANK najbardziej poszkodowany pulsinwestora.pb.pl/4608167,61...
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 sierpnia 2016 16:18:52
Czytałem to. Mój powrót raczej techniczny, nie za bardzo chciało spadać poniżej 0,50 więc wziąłem. Po takich spadkach jakie tu były przez 3 lata mocniejsze odbicie się należy, a kiedy jak nie teraz, gdy banki wracają do łask?
Zarówno na dziennym jak i tygodniowym utworzyła się dywergencja na RSI.
Edytowany: 4 sierpnia 2016 16:19
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 sierpnia 2016 17:47:45
wracając do Adidasa (temat zaczęty kilka postów wyżej) dziś -2% na dużych obrotach podczas gdy DAX mocno rośnie.
coś było chyba na rzeczy z tym naganianiem ;)
|
|
0 Dołączył: 2015-01-05 Wpisów: 6
Wysłane:
8 sierpnia 2016 19:46:20
Fantastyczny wyniki za 2Q pokazał CLOUD. 12 mln przychodów, 5 mln zysku netto i 14 mln wygenrowanej gotówki. Komentarz do wyników, rosnący dynamicznie rynek i globalne prespektywy również nastrajają optymistycznie. Grzech nie mieć ich w portfelu.
Edytowany: 8 sierpnia 2016 19:46
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 sierpnia 2016 20:04:57
Powyższy wpis jest mój, pisany na kompie kolegi w pośpiechu - bez przelogowania :)
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
8 sierpnia 2016 22:35:33
ojc7 napisał(a):Fantastyczny wyniki za 2Q pokazał CLOUD. 12 mln przychodów, 5 mln zysku netto i 14 mln wygenrowanej gotówki. Komentarz do wyników, rosnący dynamicznie rynek i globalne prespektywy również nastrajają optymistycznie. Grzech nie mieć ich w portfelu. na poziomie operacyjnym już nie jest tak super..koszty rosną szybciej niż przychody.. zysk poprawił przychód finansowy w wysokości ponad 1 mln zł no i jeszcze trzeba pamiętać o dość dużej emisji akcji, która rozwodniła kapitał tylko, że to wszystko może zejść na plan dalszy jeżeli maja unikalne rozwiązanie to przyjdzie wujek z ameryki i kupi firmę za dolary
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 sierpnia 2016 00:31:15
Zauważyłem spadek marży, ale pokaż mi drugą taką spółkę z taką marżą i to potwierdzoną w przepływach.
Wolę lekki spadek marży przy wzroście przychodów 50% r/r niż utrzymanie marży i stagnację w przychodach. Nominalnie daje to wiekszy zysk i o to chyba chodzi.
Osiągneli już ogromny sukces ale nie zasypują gruszek w popiele. Mają pomysły, prą do przodu i trudno sobie wyobrazić gdzie może być limit wzrostu dla tej spółki.
Przydałoby się omówienie wyników przez rafstego.
Emisję widziałem, 1 mln przychodów finansowych bez komentarza w raporcie więc nie wiemy co to było.
Edytowany: 9 sierpnia 2016 00:33
|
|
2 Dołączył: 2012-03-03 Wpisów: 875
Wysłane:
9 sierpnia 2016 19:32:44
To moja branża. Dobrze ich oceniam, są bardzo aktywni na rynku.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 sierpnia 2016 20:18:06
Ciekawy tydzień, sporo dzię działo w portfelu.
-Sprzedane z początkiem tygodnia GNB, większość po 0,51 i 0,52
-Bardzo duże rozczarowanie raportem kwartalnym CALESCO. Niewielką część sprzedałem, ale większość pakietu została. Nie wiem czy dotrwam z tymi akcjami do kolejnego raportu. A miała to byc inwestycja długoterminowa.
-Świetny raport CLOUD i ładne świeczka tygodniowa na sporym obrocie ponad 0,5 mln.
-Dobrany HURTIMEX spekulacyjnie pod dzisiejsze wyniki, I kwartał był bardzo dobry i spodziewałem się kontynuacji tej tendencji. Raport poniżej oczekiwań k/k ale spora poprawa r/r pod względem marży i redukcji kosztów. Beneficjent programu 500+ więc spółka zostaje w portfelu.
-GENOMED - dynamicznie rosną przychody, mocno zdobywają rynek głównie dzięki badaniom prenatalnym NIFTY. Zysków znaczących jeszcze nie ma, ale myślę że z czasem się pojawią. Spółkę biotechnologiczną mieć w portfelu trzeba, do tego beneficjent programu 500+ więc czekam, kiedyś będzie mieć swoje 5 minut.
-EONET - ładne wzrosty z obrotami w ostatnich dniach. W poniedziałek raport.
-Na pierwszy rzut oka dobry raport GEOTRANS po zagłębieniu się w szczegóły już mi się tak nie podoba. Częściowo zredukowałem z dość sporą stratą. Sens dalszego posiadania waloru mocno wątpliwy.
Dziś śledziłem na bieżąco nadchodzące raporty kwartalne w poszukiwaniu pereł. Trafiłem na dwie. Jeden to SFK POLKAP - nabyłem pakiet średniej wielkości ok 5% portfela. Drugiego na razie nie ujawniam.
WIG20 - scenariusz który przewidywałem kilka tygodni temu (wzrost z 1730 -> 1815, korekta -> 1760 i wzrosty -> 1860) zrealizował się w 100%. Udało się zarobić na dwóch pierwszych ruchach, niestety nie załapałem się na ostatni największy ruch 1760 -> 1860. Wczoraj i dziś zająłem krótkie pozycje średnio po 1866. Zakładam teraz korektę co najmniej do 1815-1820.
Jako bonus dziś otrzymałem 2 dywidendy (KPI i CLS) łącznie +1,1% dla portfela.
Ogólnie tydzień udany +5,2%. Wartość portfela na historycznych maksach. Stopa zwrotu od początku prowadzenia 314%.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 sierpnia 2016 23:35:53
Z ciekawością czekałem na raport BOMEDIA Spółki co prawda nie mam już w portfelu bo lipcowa niespodziewana podbitka pozwoliła mi pożegnać się z tym śmieciem, za co organizatorowi podbitki z całego serca dziękuję. Lipcowe wzrosty mogły sugerować, że stoi za nimi jakiś insider a to oznaczałoby że będzie wreszcie dobry wynik. Wątpliwości rozwiał dzisiejszy raport kwartalny: spadają przychody, rosną koszty, szybko topnieje gotówka... równia pochyła. Pikanterii tym żenującym wynikom dodaje komentarz autora raportu (zapewne pani prezes Marta Skawińska).
Istotnym czynnikiem wpływającym na wyniki finansowe Emitenta w II kwartale 2016 roku była sytuacja w otoczeniu rynkowym Spółki. W branży deweloperskiej, do której swoje usługi kieruje Emitent, zaobserwowano spowolnienie, spowodowane prawdopodobnie wykorzystaniem większości środków z programu MDM (mieszkanie dla młodych).
Czyli rynek się kurczy, firma traci w nim udział a tymczasem W ocenie Zarządu zwiększanie wydatków na wynagrodzenia jest konieczne z dwóch powodów, po pierwsze spółka stawia na najlepszych fachowców w celu utrzymania swojej pozycji na rynku i uzyskania możliwości przyszłego rozwoju, po drugie rynek usług, na którym Emitent pozyskuje współpracowników staje się „rynkiem pracownika” i presja na podwyższanie wynagrodzeń jest realna.
Ciekawie. Wyraźnie spadają przychody z powodu czynników zewnętrznych a firma zwiększa wydatki na wynagrodzenia i ściąga najlepszych fachowców? Pomijam już to, że koszty wynagrodzeń to 37 tys, w I kwartale było ponad 100 tys a rok temu 99 tys, to gdzie to zwiększenie wydatków na wynagrodzenia? Coś się chyba nie zgadza.
Po co to wszystko tu opisuję? Ku przestrodze! Ktoś tu na forum kiedyś mądrze napisał, że jak masz jakąkolwiek wątpliwość lub podejrzenia, sprzedaj. Święte słowa.
Moja przygoda z BOMEDIĄ wyglądała z grubsza tak. Trzymałem tą spółkę długo, (kupowałem od 1,00 do 1,30) nigdy nie zachwycała wynikami ale miała mnóstwo gotówki w kasie, 1,1-1,2 mln przy kapitalizacji ok 1,7 mln, braku zadłużenia i generowała jakieś tam skromne zyski kumulując gotówkę. Z czasem pojawiły się pierwsze ostrzeżenia. Sprzedaż akcji na rynku po 1 zł przez jednego z akcjonariuszy (jakis fundusz). Potem ogłoszenie strategii - będą szukać okazji do przejęć. Osobiście wolałbym sporą dywidendę bo przejęcia to łatwy sposób na wydymanie spółki z pieniędzy - prezes Skawińska Marta ma nieco ponad 50% akcji, więc w wariancie z dywidendą sporo musiałaby oddać innym. Dalej trzymałem akcje licząc że jednak zaliczą jakiś dobry kwartał i będzie okazja wyjść z zyskiem. Tymczasem kurs zjechał poniżej 1 zł. Nawet gdzieś pisałem w tej kronice że grzech sprzedawać po 80-90 gr spółkę która ma 60-70 gr na akcję gotówki i brak długu. Minęło kilka kwartałów i z 1,2 mln gotówki mamy nieco ponad 600 tys. A przecież jeszcze żadnego przejęcia nie było. Na co poszły pieniążki? Na wynagrodzenia? na usługi obce (usługi doradztwa itp) oraz na.... środki transportu!. Szkoda, że pani prezes Skawińska nie odważyła się pochwalić jaki to środek transportu nabyła w ostatnim kwartale za 194 tys zł.
Spółka trochę jeszcze pożyje, do bankructwa raczej długa droga, ale trwonienie pozostałych w kasie 600 tys może potrwać sporo szybciej, jeżeli spółka zrealizuje strategiczny plan przejęć i nabędzie udziały np Agencji Reklamowej Krzaki Skawiny.
Edytowany: 12 sierpnia 2016 23:39
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 sierpnia 2016 00:54:41
flesz napisał(a):Stopa zwrotu od początku prowadzenia 314%.
poprawka: stopa zwrotu 414%
|
|
10 Dołączył: 2009-09-13 Wpisów: 77
Wysłane:
13 sierpnia 2016 00:57:00
Witam Śledzę Twoje inwestycje od dłuższego czasu. Gratuluję wyników. Zastanawia mnie co zainteresowało Cie w wynikach SFK POLKAP. Obserwuję tę spółkę od dłuższego czasu i nie wylapalem żadnego przełomu w ostatnim sprawozdaniu. Kupując regionalne produkty tworzysz miejsca pracy dla siebie i swojej rodziny.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 sierpnia 2016 11:05:52
Przełom w SFK był w 2015 roku. Ale ostatni kwartał też był bardzo dobry - lekki wzrost poziomu sprzedaży(patrzę na samą sprzedaż,bez zmiany stanu zapasów) przy istotnej redukcji kosztów. Narastająco za II kwartały jest porównywalnie do wysokiej bazy z 2015. III kwartał powinien być jeszcze lepszy dla spółki, odbiorcy zaopatrują się na sezon jesień/zima.
Fundamentalnie nie jest drogo a zakładając że zrealizują prognozę 6,5 mln zysku brutto (5,3 mln netto) to przy wskaźniku c/z=7 spółka powinna być wyceniana na 37 mln czyli 8,2 na akcję. Potencjał wzrostu spory.
Technicznie nic specjalnego - pod średnią SMA200 i pod linią trendu krótkoterminowego. Spadki zatrzymały się na 61,8% fali wzrostowej.
Edytowany: 13 sierpnia 2016 11:06
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 sierpnia 2016 13:19:37
flesz napisał(a):
WIG20 - scenariusz który przewidywałem kilka tygodni temu (wzrost z 1730 -> 1815, korekta -> 1760 i wzrosty -> 1860) zrealizował się w 100%. Udało się zarobić na dwóch pierwszych ruchach, niestety nie załapałem się na ostatni największy ruch 1760 -> 1860. Wczoraj i dziś zająłem krótkie pozycje średnio po 1866. Zakładam teraz korektę co najmniej do 1815-1820.
WIG20 dotarł do spodziewanego poziomu 1820 pkt więc kontrakty zamknięte po 1823 i 1826. 41 pkt zysku dało portfelowi +2,8%
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 sierpnia 2016 21:21:48
Kolejny tydzień na plusie +2,2% Z portfela wypadł całkiem GEOTRANS strata około 1,5% portfela. Dobrane EONETDziś pozbierałem trochę długich pozycji na WIG20. Średnia wyszła 1808, choć mogła byc niższa, 2 razy podczas spadków przestawiałem zlecenie niżej, nie zrealizowało się i potem goniłem gdy odbijał. Zakładam, że wsparcie na 1800 pobudzi byki i zrobią przynajmniej 30 pkt odbicia. Czemu 1800? Linia trendu wzrostowego krótkoterminowego i powrót do wybitej niedawno linii trendu spadkowego długoterminowego. Do tego psychologiczny okrągły poziom.  kliknij, aby powiększyćDo tego dywergencja RSI na godzinowym. W poprzedniej korekcie pod koniec lipca taki układ powstrzymał spadki.  kliknij, aby powiększyćSpółkę którą kupiłem po wynikach cały tydzień wisiała na widełkach, TKO +60+70% i brak podaży. Kiedyś mi CLOUD wisiał 2 tygodnie....
Edytowany: 19 sierpnia 2016 21:27
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
20 sierpnia 2016 11:03:36
Tak swoją drogą ostatnio zastanawiam się jaki potencjał mają rynki zagraniczne w przypadku Clouda. Masz te akcje, ja też i ciekawi mnie jak w tym przypadku oceniasz potencjał. Polska daje im zysku około 20mln, jak nie w tym to w przyszłym sądzę, że dobiją do tego poziomu, ale co z zagranicą. Czy powinniśmy też w tych kategoriach patrzeć, że np taki rynek rosyjski to też jest poziom 20mln ale dolarów, oczywiście nie od razu, ale docelowo tyle kasy można tam zdobyć, czy może jednak skala zarobku jest mniejsza? W ostatnim raporcie jest fajna mapka, która pokazuje potencjał każdego z państw, tylko jak to się przekłada na pieniądz tego nie wiem.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.