PARTNER SERWISU
sqkmsxwh
10 11 12 13 14

Portfelik Flesza - małe spółki

Pilkahalowa
PREMIUM
0
Wpisów: 175
Wysłane: 20 lipca 2016 12:56:52
Za to ciekawie jest na Bomedia. Myślisz, ze jakaś informacja kryje się za tymi ruchami wczraj i dziś ?

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 20 lipca 2016 18:16:49
Podejrzewam że mogą wreszcie pokazac jakiś dobry wynik. Albo poprostu spekuła zwietrzyła szansę łatwego windowania kursu. W każdym razie mnie już tam nie ma. Sprzedałem dziś. Życzę jazdy na 2 zł :)

Dobrana INDATA - średnia wyszła 0,93 ok 8% portfela.
Edytowany: 20 lipca 2016 18:23

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 21 lipca 2016 21:15:34
Kiedyś przy okazji rozpoczęcia demontażu OFE przez PO pisałem, że kiedyś dobiorą się też do III filara (indywidualne IKE i IKZE). Obecne majstrowanie przy OFE zdaje się być kolejnym ostrzeżeniem dla posiadaczy takich rachunków. Poniższy tekst obszernie wyjaśnia możliwe ryzyka.

Osobiście posiadam na IKE pewną kwotę w akcjach jednej spółki - równowartość kilku średnich pensji, zaczynam się mocno obawiać o losy tych aktywów.
Ciekaw jestem waszych opinii.

humanista-na-gieldzie.blogspot...
Edytowany: 21 lipca 2016 21:17

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 21 lipca 2016 22:47:30
uważam, że ryzyko nacjonalizacji akurat środków w IKE czy IKZE jest niewielkie... natomiast gdyby rzeczywiście ktoś sięgnął po te środki to pewnie oznaczałoby, że NIC nie jest bezpieczne czyli żadne lokaty w bankach, nieruchomości czy coś innego... pozostałby jedynie "bank ziemski" albo wywiezienie pieniędzy czy nieruchomości do spółek szwajcarskich albo tym podobnych..
realnie bardziej obawiam się wybuchu konfliktu zbrojnego bardzo blisko albo wręcz z naszym zaangażowaniem niż nacjonalizacji IKE czy IKZE

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 21 lipca 2016 22:59:58
Wątpię w całkiem czarny scenariusz, to jednak nie są środki wpłacone na jakiś fundusz jak w przypadku OFE, tylko w 100% zarządzane przez Ciebie, a jedyny bonus to bonus podatkowy, natomiast za dość realny uważam ograniczenie w wypłacie tych środków, zagrożone właśnie zapłaceniem podatku od części kwoty.
Edytowany: 21 lipca 2016 23:00

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 750
Wysłane: 21 lipca 2016 23:02:32
Ja do niedawna także uważałem, że ryzyko zawłaszczenia ( w ten czy inny sposób) środków z 3- eciego fillara jest niewielkie. Obecnie, biorąc pod uwagę losy OFE i logikę działań rządzących myślę, że ryzyko rośnie. Na razie nie podejmuję gwałtownych działań, ale myślę, że już nie wpłacę na IKE żadnych dodatkowych środków. Już w tej chwili mam dużo do stracenia.

bankrucik
141
Wysłane: 21 lipca 2016 23:11:00
bankrucik napisał(a):
uważam, że ryzyko nacjonalizacji akurat środków w IKE czy IKZE jest niewielkie... natomiast gdyby rzeczywiście ktoś sięgnął po te środki to pewnie oznaczałoby, że NIC nie jest bezpieczne czyli żadne lokaty w bankach, nieruchomości czy coś innego... pozostałby jedynie "bank ziemski" albo wywiezienie pieniędzy czy nieruchomości do spółek szwajcarskich albo tym podobnych..
realnie bardziej obawiam się wybuchu konfliktu zbrojnego bardzo blisko albo wręcz z naszym zaangażowaniem niż nacjonalizacji IKE czy IKZE

uzupełniając moją wypowiedź to ze względu na posiadany portfel nieruchomości paradoksalnie dużo bardziej obawiam się wprowadzenia podatku katastralnego w kosmicznej wysokości.. przed nim nic się nie ukryje... zwolnią jedynie domy do 100 m2 albo mieszkania do 60m2 a od pozostałych potem wprowadzą 3% wartości co roku...rzeź...

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 21 lipca 2016 23:20:40
Skąd akurat takie wielkości, 100 i 60 m? jestem tuz przed budową domu 140m więc mnie nie strasz! :)

Widać że każdy widzi ryzyko państwowej grabieży tam gdzie ma aktywa - Ty w nieruchomościach, ja w III filarze który chciałem mieć jako realne zabezpieczenie na starość. Do emerytury mam prawie 30 lat, przy tak szybko postepujących "dobrych" (sic!) zmianach szanse że III filar w obecnym kształcie przetrwa tyle czesu są raczej żadne.

Ratunkiem dla ewentualnej nacjonalizacji środków z IKE yłby TK ale na naszych oczach ta instytucja przestaje spełniac swoją rolę.
Daleko nie trzeba szukać. Na Cyprze tez niedawno ograbili posiadaczy większej ilości kasy na kontach. Państwo należące do EU, czy jakaś instytucja broniła poszkodowanych? No raczej nie.
Edytowany: 21 lipca 2016 23:30

leniuch
2
Wysłane: 21 lipca 2016 23:26:58
Zapomniałem dodać, że mam w 3 filarze też podobną jak sądzę kwotę. Tym niemniej dalej się upieram, że o ile nie dojdzie do ogólnej nacjonalizacji oszczędności, tzw. 3 filar nie jest bardziej zagrożone niż pozostałe oszczędności, pomijając kwestię podatku. OFE były oddzielnym bytem, tam było łatwo położyć łapę. IKE to zwykłe konto (maklerskie, oszczędnościowe) + bonus podatkowy.

bankrucik
141
Wysłane: 21 lipca 2016 23:27:28
@flesz

ja też mam Ikze i IKE i jak pewnie niektórzy pamiętają zawsze namawiałem na ich założenie i podkreślam dalej namawiam... serio... te aktywa są znaczne...( choć do emerytury dzisiejszej mam ciut mniej)
nie patrząc gdzie mam aktywa.. po prostu w przypadku braku kasy w budżecie obawiam się, że łatwiej i więcej wyciągną z katastru... ta czy inna partia rządząca...

PS:
a metraż wzięty z ..."sufitu..."

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 21 lipca 2016 23:34:17
Katasrer to trochę strzał w kolano. Bo dotknie najbogatszych a większośc elit rządzących, niezależnie z jakiej frakcji posiada sporo nieruchomości i nie jest łatwo ich się ot tak pozbyć. Gdyby nie to myślę że kataster mielibysmy już dawno.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 21 lipca 2016 23:40:21
leniuch napisał(a):
Zapomniałem dodać, że mam w 3 filarze też podobną jak sądzę kwotę. Tym niemniej dalej się upieram, że o ile nie dojdzie do ogólnej nacjonalizacji oszczędności, tzw. 3 filar nie jest bardziej zagrożone niż pozostałe oszczędności, pomijając kwestię podatku. OFE były oddzielnym bytem, tam było łatwo położyć łapę. IKE to zwykłe konto (maklerskie, oszczędnościowe) + bonus podatkowy.

Ja nie mówię że IKE rozmontują (znacjonalizują) teraz. Gra nie wara świczki. Za mało tam środków póki co. Ale za parę lat, gdy po narodowej promocji tej formy oszczędzania (nowa reforma OFE pomoże wypromowac III filar) uzbiera się tam wiele miliardów a w budżecie i systemie ubezspiezeń społecznych będa dziury nie do załatania innymi sposobami, doczekamy sie przesunięcia tych środków w mysl solidarnosci społecznej. Zrobią to tak, by nikt nie zdążył wycofać a w zamian oczywiście "poszkodowanym" dopiszą wirtualne cyferki do kont emerytalnych.
Edytowany: 21 lipca 2016 23:42

leniuch
2
Wysłane: 21 lipca 2016 23:49:19
Nie można tego zrobić tak, żeby nikt nie zdążył wycofać, bo zawsze ktoś zdąży.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 21 lipca 2016 23:56:06
Weź pod uwagę, że to najczęsciej nie jest gotówka którą wypłacasz jednym kliknięciem tylko akcje. Jak są mało płynne to sprzedaż po godziwej cenie może trwać tygodniami/miesiącami. A widząc jak szybko da się przepchać nowe, wygodne ustawy, gdy sejm, senat, prezydent i TK są w jednych rękach, nic mnie już nie zdziwi.

leniuch
2
Wysłane: 22 lipca 2016 00:09:00
Cytat:
Weź pod uwagę, że to najczęsciej nie jest gotówka którą wypłacasz jednym kliknięciem tylko akcje.

A tego nie wiem, czy najczęściej to są akcje, masz jakieś dane na ten temat? Ja mam w funduszu inwestycyjnym i myślę, że jednak większość ma w podobnych instrumentach. Ale to technikalia. Moim zdaniem takiej konfiskaty nie da się w żaden sposób obronić. Z OFE i tak nie mogłeś wypłacić kasy, nie mogłeś nią praktycznie w żaden sposób dysponować (poza wyborem OFE), nie mogłeś nie wpłacać itd.

Konfiskata środków z jednych rachunków a zostawienie na innych tylko dlatego, że te pierwsze miały być zwolnione z podatku nie broni się niczym, a też nie jest jakoś szczególnie sensowna.

Oczywiście jest jakaś szansa, że i taka sytuacja nastąpi, ale nie daję jej wyższego prawdopodobieństwa niż numerowi w stylu Cypru (konfiskujemy każdemu nadwyżkę ponad jakąś kwotę) czy też raczej innym opisywanym tu pomysłom (rozmaite dodatkowe podatki).

PS. Jeśli to są faktycznie głównie akcje, to pomyśl, w jakim stanie będzie gospodarka i czy rządowi będzie się opłacało akurat sięgać po akcje...
Edytowany: 22 lipca 2016 00:13

Pilkahalowa
PREMIUM
0
Wysłane: 22 lipca 2016 13:17:34
W założeniu brak możliwości wypłaty środków z OFE był po to aby ludzie nie wykorzytsali ich na jakieś doraźne cele konsumpcyjne tylko dotrwali z nimi faktycznie do emerytury. Pamiętam dyskusje, które przewidywały, że ze środków będzie można skorzytstać jednak wcześniej. Miała też być możliwość podjęcia decyzji czy całą kwotę wypłaca się jednorazowo czy jednak w dożywotniej emeryturze ... została zdaje się jakaś możliwość dziedziczenia jeśli się nie mylę.
To miały być nasze pieniądze. A okazało się, ze jednak są budżetowe. A Trybunał to przyklepał i po zawodach.
Nie dziwi mnie cała ta dyskusja bo dowodzi braku zaufania do instytucji państwowych. A najgorsze, że nie jest bezzasadna.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 287
Wysłane: 22 lipca 2016 13:52:45
Cytat:
Miała też być możliwość podjęcia decyzji czy całą kwotę wypłaca się jednorazowo czy jednak w dożywotniej emeryturze ... została zdaje się jakaś możliwość dziedziczenia jeśli się nie mylę.

Z tym dziedziczeniem to też ciekawie było:

1. Jeśli uczestnik OFE zmarł - połowę środków z OFE wypłacano spadkobiercom do ręki a drugą połowę na subkonta ich w ZUSie

2. Teraz najlepsza ciekawostka - ta druga połowa praktycznie nie przypadała spadkobiercom - bo np. wdowa przechodziła z reguły na rentę rodzinną - więc jej subkonto ZUS szło "do utylizacji". Podobnie też np osoba która do dziś ma te środki na subkoncie nigdy ich po obecnych reformach nie zobaczy.

Podsumowując to szumne dziedziczenie w praktyce sprowadzało się do dziedziczenia POŁOWY środków z OFE.

Moim zdaniem uczciwym byłby model w którym środki z OFE są prywatne i "nietykalne" do 60 roku życia (bez wiązania tego z wiekiem emerytalnym który ekipy rządzące równie dobrze mogą ustalić i na 100 lat) - po osiągnięciu wieku ubezpieczony dostawałby całą zebraną kwotę i mógł nią dowolnie dysponować (już prosty matematyczny wzór ukazuje że odbieranie tego w "ratach" co miesiąc to naciągactwo). Najlepiej by te prawa były w konstytucji co by pohamowało apetyty rządzących na te pieniądze.
Edytowany: 22 lipca 2016 13:56

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 22 lipca 2016 17:44:27
Jeszcze 5 lat temu Twoje postulaty Wojetek brzmiałyby całkiem sensownie. Teraz brzmią jak utopia. Smutne to niestety.

Pilkahalowa
PREMIUM
0
Wysłane: 22 lipca 2016 19:06:06
Też mi się wydaje, że kierunek zmian jest jednak odwrotny.

Tak sobie przypomniałem jeszcze starszy pomysł "100 milionów Wałęsy".
Po okresie komuny mało kto (no może poza wąskim gronem związanym ze starą władzą) miał kapitał więc trudno było mówić o jakimkolwiek kapitaliźmie w Poksce na początku lat 90-tych. Program Wałęsy miał tą własność upowszechnić, potem był program NFI, który cel miał podobny ale skończył się rozdaniem świadectw udziałowych o zawrotnej wartości 150 zł. A dziś PO odebrało nam obligacje z OFE a PIS poprawi zamianą akcji na kolejny zapis w ZUS-ie.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 22 lipca 2016 22:41:25
wracając do portfela.... to był jeden z lepszych jak nie najlepszy od 2013r. tydzień. +7,5% piątek/piątek wygląda bardzo przyjemnie.

Główni sponsorzy wzrostu to KPI, kontrakty na PZU i WIG20 i sprzedane BUM

Aktualnie w portfelu:

gotówka 5%
CLS 6%
CLD 14%
EON 4%
FPZUU16 (L) 2% (depozyt)
FW20U1620 (L) 5% (depozyt)
GEN 11%
GTS 12%
HRT 5%
IDT 10%
KPI 26%

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,372 sek.

hwawcegh
mwjxamgs
okbvhlrl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zybqiuhx
fsmldqua
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat