Cytat:1. Rekomendacja z sierpnia z ceną 3,39 i trzymaj to rekomendacja mBanku. DM BOŚ dał sprzedaj i 3,40.
Mój błąd że wymieniłem rekomendacje mBanku, ale to tym bardziej świadczy o tym, że wiele DM-ów miało taki sam pogląd na kurs akcji Synthosu jak DM BOŚ. Ponadto można się jeszcze bardziej licytować bo ten sam DM BOŚ wydał 27 stycznia również negatywną rekomendację z docelowym kursem 3,15zł (wtedy kurs akcji ponad 4zł). Radziłbym spojrzeć gdzie zanurkował następnie Syntek (podpowiedź: 3,39zł 24 czerwca).
Cytat:2. Zgoda na przejęcia Ineosa nie jest niespodzianką, co więcej w tej wycenie z sierpnia jest to traktowane jako fakt.
Zgoda nie było to niespodzianką, ale zyski jakie będzie czerpała z tego firma i owszem. Pierwsze zyski z tej transakcji będą widoczne w długim terminie a giełda wycenia przyszłość a nie teraźniejszość, w której akurat wydając 80 mln euro na przejęcie musisz dołożyć jeszcze dobrych kilka na restrukturyzację aby Ineos zaczął przynosić odpowiednie profity dla spółki matki. Póki co Synthos mógł się pochwalić wydanymi 80 milionami euro nie raportując żadnych z tego korzyści.
Cytat:3. Jak zauważył anty_teresa trzy posty wyżej dywidenda nie powinna wpływać na fundamentalną wycenę wartości spółki (wspieranie kursu przez dywidendę to inna sprawa).
zależy co rozumiesz przez fundamentalną wycenę spółki. Możesz zaklinać rzeczywistość ale akurat wydaje się, że akcjonariat Synthosu rozumie od lat, że jednym z kluczowych fundamentów wyceny tej spółki jest wypłata dywidendy (absolutny rekordzista w tym temacie na przestrzeni lat 2010-2015:
www.bankier.pl/wiadomosc/Na-dy...).
Cytat:4. To co się zmieniło, to poprawa na rynku butadienu. Rzecz w tym, że od solidnego raportu z rekomendacją, oczekiwałbym przewidywania takiej sytuacji.
Chyba zdajesz sobie sprawę, że napisałeś coś o czym nikt nie ma pojęcia ani na tym forum, ani wśród maklerów polskiej giełdy, ani 99,9999% światowych ekspertów. Kto mógł przewidzieć, że awaria największego krakera Shella w Pulau Bukom przeciągnie się w nieskończoność (planowano w lipcu jego uruchomienie, teraz mówi się o grudniu) a co za tym idzie spory wzrost cen butadienu?

Dodatkowo chciałbym abyś mi pokazał jakąkolwiek rekomendację z tego samego okresu roku np dla JSW, która przewidywałaby dzisiejszy kurs akcji, a było to raptem 3,5 miesiąca temu