Temat:
CCC
Oczywiscie, że mogą ponieważ: 1. Tylko 27% akcji jest we Free Float 2. W RKS widzisz jedynie pozycje powyżej 0,5%. Podprogowych pozycji bywa wiecej niż tych powyżej 0,5%. 3. Wg Ortex pożyczonych na krótko akcji jest 8,15 mln vs 2,43mln widoczne w RKS. Znaczyłoby to, że fundusze szortujące zarządzają obecnie 33% akcjami CCC będącymi we Free Float.
|
|
Temat:
CCC
|
|
Temat:
CCC
Wejście do indeksu MSCI Poland nie ma pozytywnego przełożenia na kurs. Obroty wysokie, ale kurs spada.
Wejście do dużych indeksów historycznie nie było korzystne dla CCC i przy następnej rewizji dobrze gdyby XTB zastąpiło CCC aby kurs nabrał rozpędu po kilku miesięcznej zadyszce.
Natomiast odnośnie konferencji to Pan Dariusz po raz kolejny nie powiedział ani słowa o: - ewentualnym wpływie rozejmu na wschodzie na biznes (planują ponownie wejść na Ukrainę? Jak odpływ Ukraińców może mieć przełożenie na wyniki?) - zmiana o -1pp stopy referencyjnej NBP jaki ma wpływ na koszty finqnsowania grupy CCC (kredyty krótko i długoterminowe, obligacje, inne zobowiązania oparte o WIBOR lub stopy procentowe) - jaki jest plan i stopień realizacji przejęcia KAES - czy ULTRO planuje sprzedawać akcje po osiągnięciu 250zł (kurs z lock up'u) - jakie nowe marki wejdą w umowy licencyjne (produkcja organizowana przez CCC) - plan kosztów na marketing vs realizacja za Q1/2025 i 2025 - czy planowane jest w tym roku zatrudnienie znanych twarzy do promocji szyldów grupy CCC? - ile oszczędności (konkretnie) przyniesie budowa centrum logistycznego w Polkowicach vs obecne koszty podnajmowania i obsługi magazynów
Pewnie jest wiele innych jeszcze tematów, które były omawiane przez Prezesa bardzo szczątkowo (np. wpływ kursów walut na wyniki).
Ciekawi mnie też czy z racji słabego e-commerce'u nie chcieliby przejąć jakiegoś gracza z rynku typu Answear.
|
|
Temat:
CCC
Czy ktoś natrafił może już na nową lub zaktualizowaną rekomendacje dla CCC, która została wydana w ostatnich dniach? Pewnie abonenci Bloomberga mogą pomóc
|
|
Temat:
CCC
I jak tu nie lubić Prezesa Miłka Cytat:"Chciałbym, aby CCC wypłaciło dywidendę z zysku za 2025 rok, czyli w 2026 roku. Jak dużą? W pierwszym roku 25 proc., w drugim połowa" - powiedział Miłek. (PAP Biznes) www.bankier.pl/wiadomosc/CCC-m...I tutaj ciekawy wywiad, ktorego celowo nie wklejam cytatów bo byłoby ich za wiele: www.rp.pl/biznes/art41618241-d...
|
|
Temat:
CCC
Powtórzę się po raz trzeci i ostatni: "Proponuję oglądnąć 2-3 ostatnie konferencje wynikowe z udziałem Prezesa. Myślę, że bez tego nawet bardzo dobre wyniki kwartalne bijące konsensusy oraz przebijane już kilkukrotnie rekomendacje BM-ów pozostaną niezrozumiałe.dla losowego inwestora z GPW".
To co piszesz wynika z głebokiego niezrozumienia wyników i ich błednej (IMHO) interpretacji. Jeśli nie chcesz posłuchać 3 ostatnich konferencji wynikowych, na ktorych CFO i CEO Grupy CCC wyjaśnia to o czym piszesz to nie ma sensu dla Ciebie marnować czasu na tę spółkę, niemniej dalej polecam posłuchać.
Polecam też sprawdzić kto wszedl do Rady Nadzorczej i stał się biznesowym partnerem Pana Miłka.
|
|
Temat:
CCC
daboo napisał(a):eMPe napisał(a):Proponuję oglądnąć 2-3 ostatnie konferencje wynikowe z udziałem Prezesa. Myślę, że bez tego nawet bardzo dobre wyniki kwartalne bijące konsensusy oraz przebijane już kilkukrotnie rekomendacje BM-ów pozostaną niezrozumiałe.dla losowego inwestora z GPW. Dla mnie to bez znaczenia. Każdy prezes opowiada fantastyczne wizje. W końcu dobrze żeby je tworzył i w nie wierzył. Natomiast ja nie jestem fanem i nigdy nie podchodzę do tego w ten sposób. Ewidentnie rynek nie przyjął dobrze wyników. Poza tym papier urósł grubo, jest komu realizować. Do tego wizja obniżek stóp procentowych odroczona, co za pewne było tutaj ważnym elementem gry. Wchodzenie w ciuchy traktuję z uśmiechem. Dla mnie ta branża to padaka. Liczenie na to, że stanie się to z dnia na dzień drugim LPP jest naiwne. Nie wszystko będzie takim złotem jak Modivo. Koszty są pewne, zyski są niepewne. I tyle. Firma zawalona długiem po uszy wchodzi w ryzykowny biznes. I rozumiem, że jedyny kierunek to północ?;] Trzymajcie się chłopaki. Kupić nie kupię, mógłbym jedynie pożyczyć:D Do zobaczenia niżej. Nie jest to rekomendacja, jedynie mój własny punkt widzenia, jako losowego inwestora z GPW. Powtórzę się: "Proponuję oglądnąć 2-3 ostatnie konferencje wynikowe z udziałem Prezesa. Myślę, że bez tego nawet bardzo dobre wyniki kwartalne bijące konsensusy oraz przebijane już kilkukrotnie rekomendacje BM-ów pozostaną niezrozumiałe.dla losowego inwestora z GPW" A co do wyników to były znane wcześniej niż ESPI bo były prezentowane kilka dni wcześniej na wspomnianej telekonferencji w trakcie której kurs urósł o kolejne kilka procent. Stopy procentowe też mają coraz mniejszy wpływ na wynik ponieważ firma wykupiła przedwcześnie bardzo dużą częśćswoich obligacji - jest ESPI w tym temacie. Techniczne kurs musiał się schłodzić i wydaje się, że trend wzrostowy jest dalej niezagrożony.
|
|
Temat:
CCC
Proponuję oglądnąć 2-3 ostatnie konferencje wynikowe z udziałem Prezesa. Myślę, że bez tego nawet bardzo dobre wyniki kwartalne bijące konsensusy oraz przebijane już kilkukrotnie rekomendacje BM-ów pozostaną niezrozumiałe.dla losowego inwestora z GPW.
|
|
Temat:
MERCATOR
No i stało się isbiznes.pl/2024/10/14/akcjona...Cytat:Warszawa, 14.10.2024 (ISBnews) – Akcjonariusze Mercator Medical wyrazili zgodę na nadzwyczajnym walnym zgromadzeniu na przeprowadzenie skupu akcji własnych o wartości do 15 mln zł i cenie za walor ustalonej na 100 zł, podała spółka. Umorzone ma zostać dodatkowo 352,6 tys. akcji, jakie wcześniej skupiła spółka zależna.
“Wraz z poprawiającą się sytuacją rynkową Grupa Mercator Medical zamierza powrócić do bezpośrednich transferów gotówki do akcjonariuszy. Zarząd zwołał w tym celu we wrześniu br. walne zgromadzenie, podczas którego akcjonariusze mieli zdecydować o skupie akcji własnych w celu ich umorzenia o wartości do 15 mln zł i cenie za walor w zakresie 75-100 zł za sztukę. Podczas obrad akcjonariuszy największy z nich (Anabaza kontrolowana przez przewodniczącego rady nadzorczej dra Wiesława Żyznowskiego) zgłosił projekt uchwały, który został przegłosowany. Podtrzymuje on maksymalną kwotę skupu (15 mln zł), mówi też o konkretnej cenie skupu (100 zł za akcję) oraz okresie upoważnienia zarządu do ustalenia szczegółów i przeprowadzenia buy-backu (12 miesięcy)” – czytamy w komunikacie.
Skup ma odbyć się na bazie publicznego zaproszenia do sprzedaży akcji, a ewentualna redukcja zleceń ma być proporcjonalna z zaokrągleniem liczby ułamkowej w dół. Z kolei walory pozostające do zakupienia po takiej alokacji mają być przypisywane po jednej akcji począwszy od największej z ofert sprzedaży, przy czym w procesie tym nie będzie uczestniczył akcjonariusz posiadający powyżej 50% akcji.
|
|
Temat:
CCC
Jak odbieracie nową rekomendację dla kursu analityka z Wood&Co?
|
|
Temat:
CCC
Jakiś czas nie sprawdzałem rejestru i wydawało mi się, że jeszcze tam było CCC końcem zeszłego miesiąca, ale masz rację
|
|
Temat:
CCC
W rejestrze krótkiej sprzedaży KNF zniknęła pozycja z CCC i to tuz po słabej rekomendacji Citi.
Możliwe, że przy dzisiejszych spadkach jutro pojawi się ktoś inny powyżej 0,5% akcji, albo kilku pod progiem siedzi bo obroty w ostatnim czasie spore na akcjach CCC.
|
|
Temat:
CCC
Z rejestru KNF zniknął short na CCC, który jeszcze 2 tygodnie temu wynosił 1,01%.
Ciekawe czy faktycznie był to animator kursu, a co za tym idzie kurs spółki wyznaczy nowe średnioterminowe szczyty na GPW.
Myślę, że aby tak się wydarzyło potrzebny jest jakiś wywiad prezesa w poczytnym medium z optymistyczną informacją dot. Dobrej sprzedaży w pierwszych tygodniach nowego kwartału obrotowego (luty-kwiecień) i do tego postępy w refinansowaniu.
|
|
Temat:
ALLEGRO
DJ1910 napisał(a):
Co istotne - do sklepów mamy wszędzie blisko. Ilość salonów RTV Euro AGD i Media Expert razem wzięte to kilka tysięcy punktów w kraju. A są jeszcze inni gracze. Nie mówiac już o innych branżach....
To nie USA gdzie trzeba się bujnąć 100km albo więcej do elektromarketu. Albo przebić kilka godzin przez korki na Long Island.
Przepraszam, ale to że w dużym mieście coś jest "pod reką" to: A. Nie znaczy, że tak jest wszędzie B. Nie znaczy, że aby się tam dostać i tak nie spędzimy godzin w korkach, a następnie kolejnych w zatłoczonych galeriach i sklepach C. Polak jako świadomym konsumentem, dlatego jedzie do sklepów typu MediaMarkt oglądnąć kilka produktów z każdej strony, a następnie szuka w internecie, w tym na Allegro, najtańszej możliwej opcji. Tak to działa
|
|
Jak myślicie - ile jeszcze potrwa ten rajd cen nieruchomości i kupowanie wszystkiego na pniu w dużych i turystycznych miastach?
Czy szeroko rozumiane nieruchomosci i produkty finansowe nimi powiązane znowu mogą być iskrą zapalną i tym razem, czy spodziewacie się czarnego łabędzia zupełnie z innej strony?
|
|
Temat:
ALLEGRO
bankrucik napisał(a):eMPe napisał(a):Ja myślę, że jak rozwiną szybko platformę do zakupów/sprzedaży B2B to podwoją albo potroją zyski. Niemniej czy to ruszy kursem w najbliższych miesiącach na B2B nie osiągną takich marż jak na B2C... Tutaj skala obrotu może spowodować, że B2C < B2B. Klienci indywidualni kupują trampki, firma/hurtownia kupi ich kontener (20k sztuk).
|
|
Temat:
ALLEGRO
Vox, wejdź na Amazon.pl i porównaj marże dla sprzedających. Następnie sprawdź ceny produktów jako kupujący.
Póki co ani dla kupujących ani dla sprzedających Amazon nie jest żadną alternatywą.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Ja myślę, że jak rozwiną szybko platformę do zakupów/sprzedaży B2B to podwoją albo potroją zyski. Niemniej czy to ruszy kursem w najbliższych miesiącach
|
|
Temat:
ALLEGRO
Spadek z ATH już na poziomie ~40%. Ciekawe czy kurs dojdzie do ceny z IPO, czy jednak wybroni się. Inna sprawa to patrząc na wyceny Allegro, CDR, Dino i Mercatora to fundy inwestujące w spółki WIG20 lub w ETF-a na ten indeks nie mają najlepszego początku roku
|
|
Temat:
DINOPL
Pamiętam sprzed kilku lat jak spacerując po Oxford Street w Londynie co 0,5km powtarzały się te same sklepy sieciówek. Nie znam się na tym, natomiast stwierdzam fakty.
Wydaje się, że jeśli drugi sklep, który w Twojej opini jest blisko, przynosi tylko 1zł zysku dla firmy to finalnir zarabia na siebie, zarabia na dostawców wewnętrznych Dino i skala powoduje, że się to jal najbardziej opłaca.
|
|
Temat:
DINOPL
Nie żebym się czepiał argumentu odległości między sklepami, ale jak między jedynm a drugim Mc'Donaldem jest 500m to są one dla siebie konkurencją? To samo że stacjami benzynowymi tej samej sieci położonymi od siebie w odelgłości 400m?
|
|
Temat:
ALLEGRO
Wydaje się, że to naturalne działanie międzynarodowych firm wchodzących na nowe rynki. Czasami zaczynają od akwizycji (przykład w Polsce T-mobile i Orange, które przejmowały inne podmioty) lub Santander Bank, który będąc już na rynku kupował konkurencję aby rozwinąć biznes. Globalnie to pewnie dobrym będzie przykład historii i dokonanych akwizycji drugiego największego dostawcy motoryzacyjnego na świeciw (ZF) oraz Facebook, który kupił WhatsApp i Instagram w swoim czasie choć był największym narzędziem do social media i zarazem komunikatorem na świecie.
Jeśli duży chce kupić konkurencję to najlepiej ją wcześniei osłabić (stosować dumpingowe ceny, wykupić specjalistyczną kadrę, zainwestować w mocny marketing), a następnie przejąć za procent wartości. Starą metoda jak świat więc nie zdziwię się jeśli zostałaby zastosowana. Czym jest wartość Allegro w skali globalnego budżetu Amazona.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Myślę, że taki komentarz można zostawić na wątku każdej spółki notowanej na GPW i NC, tylko po co?
|
|
Temat:
ALLEGRO
Zastanawiam się czy Amazon rozważa scenariusz, w którym najlepszym sposobem na podbój naszego rynku będzie zakup Allegro? Może nie dziś, nie jutro, ale może w strategii 5-letniej mają zapisany cel jakim jest przejęcie lokalnych potentatów e-commerce.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Pozwolę się nie zgodzić i wskazać eBay jako globalną platformę, która nawet nie połaskotała Allegro kiedy wchodziła do Polski.
Zapewne Amazon i Aliexpress są konkurencją, z którą należy się mocno liczyć, ale Allegro to naprawdę potężna marka na polskim rynku i nie będzie ją łatwo zdetronizować, a rynek sprzedaży internetowej będzie tylko rósł i to w 2 cyfrowym tempie przez kilka najbliższych lat.
Jak Allegro zacznie sprzedawać codzienną żywność z dostawą do ich paczkomatów to dopiero będzie boom.
|
|
Temat:
DINOPL
Może i koniunktura dobra ale dzisiejsza sesja to potwierdzenie dalszego wychodzenia większego kapitału. Być może jakieś OFE bądź TFI cashowało inwestycje.
Pierwsze wsparcie wyznaczone przez Krewę na wykresie padło. Kurs leci obecnie piętro niżej.
|
|
Temat:
DINOPL
Dzisiejszy obrót wskazuje na ewakuację jakiegoś znaczącego posiadacza akcji. Zapewne nie jest zbiegiem okoliczności towarzysząca temu dzisiaj opublikowana rekomendacja ze strony Goldman Sachs dla akcji Dino.
|
|
Morasek napisał(a):Cytat:Najbardziej prawdopodobną wersją wydarzeń jest to, że któryś z pracowników (w sieci wewnętrznej) otworzył załącznik z poczty z wirusem. Śmiechłem. To to jest akurat najmniej prawdopodobna wersja... Nie wiem jak w Twojej firmie (gdzieś chyba pisałeś że masz jakąś) ale u mnie (międzynarodowe korpo) jakiekolwiek maile zewnętrzne z automatu trafiają do spamu, ewentualnie od razu są usuwane. Ktoś kto nawet by kliknął w link to musiałby być naprawdę ograniczony umysłowo... Bzdura Bzdura i jeszcze raz bzdura. Pracowałem w dużych korporacjach (ponad 200k pracowników na świecie) i każda z nich miała problemy z przedostawaniem się podejrzanych maili na skrzynki mailowe osób, które miały kontakty z różnymi podmiotami zewnętrznymi i to pomimo dziesiątek milionów dolców wydawanych na zabezpieczenia.
|
|
Temat:
DINOPL
Zaraz powinna rozpocząć się gra pod wyniki, które ze względu na pandemię (zamkniętą masę innych sklepów) i wzrost liczby sklepów tej sieci powinny być dobre lub bardzo dobre, ale to niedaleka przyszłość pokaże.
|
|
Temat:
DINOPL
Wydaje się, że Dino operuje na innym rynku niż hipermarkety, mianowicie w mniejszych miastach i wsiach gdzie pożera niestety (bądź stety) lokalną konkurencję jako jedyny duży sklep z szerokim wyborem asortymentu i cenami niewiele wyższymi od tych z miastowej Biedronki i Lidla. Ponadto ludzie w 2020 i początkiem 2021 nie wydają za wiele na wczasy i wyjazdy, nowych samochodów też się mniej sprzedaje, a nie każdy kupuje w dużym mieście 40m2 na wynajem, więc gro wypłaty jest przejadane i przepijane, a najnowszy wynik Biedronki to tylko potwierdza. www.portalspozywczy.pl/handel/...Cytat:Sprzedaż w sklepach Biedronki wzrosła w 2020 roku do 13,47 mld euro, co oznacza wzrost rdr w euro o 6,7 proc., a w walucie lokalnej o 10,4 proc. Ciekawe jaki wynik Dino jest w cenach i czy ostatnia 10% korekta nie była związana z rezygnacją długoletniego pracownika z funkcji członka zarządu spółki
|
|
Temat:
DINOPL
Do techników: czy to już realizacja zysków czy drobna korekta w trendzie wzrostowym?
|
|
Wydaje mi się, że z takim podejściem należałoby mieć zawsze: 2 ferrari w garażu, jakby jedno się zepsuło 2 rolexy, jakbyś jeden zgubił (na niektóre modele okres oczekiwania wynosi 2 lata) 2 laptopy, jakby jeden Ci padł 2 łącza internetowe 2 karnety na 2 rozne silownie na wypadek gdyby w jednej była awaria 2 butelki piwa w lodówce, nawet jeśli chcesz tylko 1, ale możesz ją rozbić Etc. Chyba nie tędy droga...
|
|
MrBlue2 napisał(a):Wielka awaria w ING Banku. Otrzymaliśmy dziś prawdziwą lawinę zgłoszeń w sprawie awarii systemu ING Makler. Klienci biura maklerskiego już od środowego popołudnia nie mogli wykonywać żadnych operacji na swoich rachunkach. Bank obiecywał, że w czwartek rano system ruszy, ale problematyczna dla klientów sytuacja trwała cały dzisiejszy dzień.
DM ING 114 tys rachunków i 4 co do wielkości dom maklerski w Polsce.
Usuną awarię przed północą? Wg strony ING najwcześniej jutro, a przynajmniej ja tak rozumiem ten komunikat. " Przepraszamy, nie zdołaliśmy udostępnić Wam Maklera przed końcem sesji giełdowej. Mimo naszych wysiłków, nikt nie zdołał z niego dziś skorzystać. Nie poddajemy się, przed nami kolejna pracowita noc. Walczymy o to, by jutro mieć dla Was lepsze wieści." www.ing.pl/aktualnosci?news_id...
|
|
vilnouve napisał(a):może nie będzie aż takiej redukcji bo od wczorajszego popołudnie całe ING Makler wyrzuciło w kosmos i nikt nie może składać zleceń (także tych w IPO na PCF) - niesamowite aby w dzisieszych czasach nie można było przywrócić działania biura maklerskiego, które przecież nie ma stacjonarnych POKów (zleceń telefonicznych też nie przyjmują bo system informatyczny totalnie się rozsypał) Tak więc jak systemu nie podniosą do północy to pozostaje mi tylko zakup PCF na debiucie na GPW ... Jak ktoś siedzi na futeresach w ING to chyba dziś zszedł na zawał ... Ciekawe czy DM ING moze otrzymać karę finansową za to i czy użytkownicy z rachunkami maklerskimi w tym DM mogą starać się o jakiekolwiek odszkodowanie z tytułu strat Nie zazdroszczę nikomu z tego DM kto ma dzisiaj pelny portfel akcji/kontraktów i nie ma do nich dostępu od kilkudziesięciu godzin.
|
|
Cierpliwości, luki będą musiały zostać domknięte
|
|
Jestem osobą decyzyjną w dużej firmie i jeśli sytuacja za 2 tygodnie nie powróci do poziomów przynajmniej ze stycznia 2020 to planem B są niestety na obecną chwilę zwolnienia na każdym szczeblu (zarówno produkcja, jak i działy wspomagające oraz białe kołnierzyki).
Póki produkcja samochodów nie ruszy (nie ma chyba żadnej otwartej montowni samochodów w UE poza być może Volvo w Szwecji) to kilka tysięcy dostawców w Europie i ich kilkanaście tysięcy zakładów nie ma pracy.
|
|
Kakarotto napisał(a):Czy ktoś z Was rozważał opcję że za miesiąc lub dwa wszystko wróci do normy? Będzie tak jak było. Dodając lekkie zmiany łańcuchów dostaw przekierowane na zakup w Polsce? Na czym 'x' firm może tylko zyskać. Reprezentuję branżę automotive zatrudniającą w Polsce kilkaset tysięcy pracowników (produkcja, sprzedaż) i pośrednio kilkaset tysięcy pracowników w firmach leasingowych, ubezpieczeniowych i transportowych. Sytuacja branży jeszcze nigdy od 1989 roku nie była tak zła jak obecnie - 90% zakładów jest zamknięta od 3 tygodni i nie zostanie otwarta do 26 kwietnia a być może do 4 maja. Straty nie będzie sposób odrobić do końca 2021 roku, zaś nieoficjalne zamówienia na maj i czerwiec to 50% normalnej sprzedaży. W dużej ilości zakładów i centrów projektowych już pracownicy zgodzili się na 80% wynagrodzenia. Zwolnienia są praktycznie wszędzie, urlopy wykorzystane do 0, umowy nie są przedłużane. Pamiętajmy, że jeśli pracownicy z branży automotive stracą pracę lub będą mieli stanowczo ograniczone zarobki to nie będą mieć funduszy na zakupy dóbr i usług, nie wspominając o braku możliwości wydania pieniędzy na urlop bo już go nie mają. Taki tam mój głos ze środka zbliżającego się kryzysu gospodarczego.
|
|
@Vox trillion w jezyku angielskim to nie jest trylion w jezyku polskim. Jestem tu juz chyba n-tą osobą, która stara Ci sie to uświadomić.
|
|
Ciekawe czy chociaż 1$ Z tych 700 miliardów trafi na naszą giełdę 🤔
|
|
Adagio napisał(a):[quote] Sredniej wielkosci sklep w galerii handlowej, lekka reka 10 tys czynszu za miesiac. Tu nie pomga zadne tanie kredyty. Pisząc to o jakiej walucie myślałeś?
|
|
konik napisał(a): Ja sam na tym się nie znam ale strzelam 50 mln kopii i przy tym wolumenie 20 dolarów zysku netto na każdej. To daje 1mld dolarów rozłożony na 10 kwartałów w wersji pesymistycznej 30proc tego
20$ zysku netto na każdej? To ile ta gra ma kosztować W sklepie? 90$?
|
|
To zbyt piękne żeby mogło być prawdziwe
|
|
Temat:
SYNTHOS
IMHO fundy nie zgodzą się na kurs niższy niż 5,02zł (czyt.: 5,42zł - 0,5zł dywidendy + 0,1zł podatku) Z drugiej strony dziwne byłoby podwyższenie ceny skupu do 4,93zł jeśli nie są wstępnie ugadsni Myślę jednak że jeszcze wiele przed akcjonariuszami. Pytanie czy jeszcze w poniedziałek z rana mogą podnieść cenę skupu wyżej tak aby na ostatniej sesji zebrać tyle ile potrzebują?
|
|
Temat:
SYNTHOS
No i wyciągnął Jokera - odpis na 119 mln zł stał się faktem. Gdyby nie ten odpis to byłyby całkiem niezłe wyniki. Jeśli tak popatrzeć to główny właściciel ściągając firmę z GPW będzie mógł w 2-2,5 roku odzyskać całą kasę włożoną w skup akcji A tak btw: plotki krążą po Oświęcimu, że widziano w Synthosie niedawno Chińczyków. Przypadek?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Wygląda na to, że Fundy nie chcą oddać Michałowi akcji więc musiał wyciągnąć Jokera z rękawa - www.bankier.pl/wiadomosc/SYNTH...Cytat:Zarząd Synthos S.A. informuje, iż w wyniku przeglądu efektów ekonomicznych inwestycji w instalację do wytwarzania kauczuków typu SSBR, uruchomionej w trzecim kwartale 2015 roku w Oświęcimiu, należy wskazać na istnienie ryzyka utraty wartości aktywów utworzonych w wyniku tej inwestycji.
Spółka podjęła działania mające na celu określenie potencjalnej utraty wartości i poinformuje o wynikach tych działań w terminie do dnia 15 listopada 2017 roku (tj. do publikacji raportu okresowego za trzeci kwartał 2017 roku). Gdybym nie obserwował tego co robił na innych swoich spółkach to pomyślałbym, że to przypadek
|
|
Temat:
SYNTHOS
@sasky @compaq100 @krewa Jaki przewidujecie scenariusz dla tego wezwania? IMHO Michaił ładnie słupami zbił kurs (kiedy ten wybił się ponad 5zł), po to aby średni kurs z ostatnich 6 miesięcy był znacznie niższy i aby pierwszego wezwania nie zaczynać od 5,xx zł. Ciekawe czy ma dogadane z Leszkiem sprzedaż największego pakietu będącego poza rączkami funduszu z Luksemburga  Jeśli ma dogadaną sytuację z fundami to ulica nie zatrzyma wykupu nie mając nawet 10% akcji. W przypadku jednak fiaska skupu Michaił może w ogóle z niego zrezygnować i co gorsze postanowi się odwdzięczyć wszystkim podejmując decyzję o braku wypłaty dywidendy za 2017 (będą rekordowe wyniki). Wtedy znowu w kasie spółki znajdzie się bardzo spora suma jednak już nie dla akcjonariuszy. W ten sposób zbije kurs o kilkadziesiąt groszy. Niemniej intuicja podpowiada mi, że jeśli nie będzie krachu/bessy na rynkach to jeszcze zobaczymy okolice 5,50 w kolejnym wezwaniu. Tak nawiasem mówiąc to obecna cena z wezwania to kpina  ale to potraktujcie jako mocno prywatną opinię.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Nie wiem jak zareagujesz na tę informację ale kurs EA spadł w trakcie ostatniego kryzysu o 70%, a ATVI o 60% i to pomimo efektu szminki oraz kapitalizacji firm potrafiących zjeść CD Projekt na śniadanie EA: finance.yahoo.com/quote/EA/?p=...ATVI: https://finance.yahoo.com/quote/ATVI/A to tylko wierzchołek góry lodowej, który przywołujesz w swoich wpisach. Życie i giełda uczą pokory - zawsze warto rozważyć ryzyko ile można kapitału stracić, a ile zyskać.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
@aircanada15
Widzę, że nie docierają do Ciebie żadne argumenty. Napisałem Ci żebyś przeanalizował sobie historie tego typu spółek z ostatniego kryzysu. Porada jest darmowa - Nie chcesz to nie zrobisz. Twoje pieniądze i Twoja strategia, ale nie staraj się przekonywać do niej innych bez argumentacji. "Tak, bo tak" nie jest żadnym merytorycznym argumentem.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
To, że kryzysy finansowe wywołują efekt szminki ekonomiści udowodnili przynajmniej kilkadziesiąt lat temu. Bazując na niej akcjonariusze firm produkujących kosmetyki premium powinni w tym czasie przeżywać hossę na swoich spółkach, a wcale tak nie jest.
Żaden z tych ekonomistów również nie udowodnił, że pomimo stałej WK kapitalizacja spółki nie spadnie o kilkadziesiąt procent w czasie bessy (ja skromnie uważam, że spadnie jeśli będzie choćby i chwilowa korekta).
Co mogę zasugerować to wygooglowanie wykresów dużych amerykańskich spółek z tego segmentu i ich zachowanie w 2007 roku i po krachu w 2008. Dokładnie to samo wydarzy się z CDR kiedy przyjdzie bessa. Niewiadoma jaka wisi w powietrzu to jedynie kiedy - gdy kurs będzie bliżej 200zł czy 120zł a może 80zł.
Miejmy na uwadze, że obecne C/WK to 14.12 (o 12 pkt wyższe niż średnia sektora) <- jest z czego spadać.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Cytat:Zniesienie 80% kapitalizacji przy biznesie niepodatnym na kryzys finasowy ? @aircanada15 Mocne stwierdzenie  Jakieś argumenty na poparcie tej tezy?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Pierwsza sesja po publikacji wyników za 2Q (strata ze względu na odpis) daje do myślenia  Wynika z niej, że rynek wyceniał większą stratę w wyniku odpisu dywizji styropianów. Jeśli nie nastąpią nieprzewidziane sytuacje w spółce i na świecie to wszystko wskazuje, że Synthos idzie na swój historycznie rekordowy wynik Ciekawe jaki ruch nastąpi obecnie po stronie głównego akcjonariusza. On zawsze lubi zaskoczyć w najmniej spodziewanej chwili.
|
|
Temat:
SYNTHOS
@compaq100 No właśnie był ten odpis w cenie kursu czy nie  Na moje oko w cenie z piątku 18 sierpnia, a może nawet bardziej ze środy 16 sierpnia, był odpis na kwotę znacznie wyższą od tej oficjalnie ogłoszonej po testach. W przyszłym tygodniu wyniki także na następnych sesjach może się wiele wydarzyć z kursem. A jak jeszcze dojdzie do tego zazwyczaj nieprzewidywalne w swoich skutkach info o NWZA bądź decyzja Rady Nadzorczej o ogłoszeniu skupu to będzie multiciekawie
|
|
Temat:
SYNTHOS
Dzisiejsza wypłata dywidendy (0,50zł na akcje) nie przełożyła się pozytywnie na kurs spółki pomimo, iż można było przypuszczać, że spora część akcjonariuszy chciała przeznaczyć dywidendę na powiększenie portfela akcji Synthosu. Ciekawy jest ten zwrot kursu po odcięciu dywidendy  Przypadek czy jednak świadome działanie w perspektywie uruchomienia skupu akcji?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Jutro na dzień dobry odcięcie od obecnego kursu dywidendy 0,5zł. Ciekawe jak przy tych ostatnich informacjach (super wyniki za IQ, dywidenda, skup akcji własnych) zachowa się kurs średnioterminowo Wydaje się, że celowo skup rozpocznie się z niższych poziomów po odcięciu, żeby mogli zakupić więcej akcji z rynku.
|
|
Temat:
CIGAMES
Dzięki @krewa Jak padnie 1,18zł to będzie to głębokie nurkowanie  Aż strach pomyśleć co będzie się działo z kursem CIG przy grubszej korekcie na szerokim, a mamy maj...
|
|
Temat:
CIGAMES
Pytanie do techników: gdzie upatrywalibyście dna obecnej fali spadkowej?
|
|
Temat:
MIRBUD
Powyżej 1,65zł przemieliło się dobrych kilka milionów akcji także kto wie czy tam już nie było sporej dystrybucji ze strony OFE NN.
Z drugiej strony kto inny sypałby na potęgę takie ilości akcji? Spadek w 2 sesje o 31% w cenach zamknięcia i przy obrotach łacznych w okolicach prawie 20 mln akcji nie wygląda na zwykłą realizację zysków.
|
|
Temat:
MIRBUD
Być może masz racje, ale pytanie dzisiaj jest przede wszystkim gdzie zatrzyma się obecna fala spadkowa
|
|
Temat:
MIRBUD
Kto nie miał SL i go nie wyrzuciło w odpowiednim momencie bądź też sam nie złożył zlecenia S kiedy jeszcze był na plusie / lekkim minusie to źle się dla niego skończyły ostatnie 2 sesje  A to nie wygląda na koniec i test 1zł (1,05zł) jest pewnie kwestią jutra. Z drugiej strony czy faktycznie ten raport jest taki zły? Obrót z ostatnich 2 sesji kosmiczny jak na ten walor. Wygląda jakby OFE NN wycofywało się ze spółki bo kto inny mógł sypnąć tyle papiera nie zwarzając już na to, że kurs leci na pysk Giełda wycenia przyszłość a ta patrząc na zachowanie kursu przez ostatnie 2 sesje, jak również zjazd od intraday'owego szczytu (1,90zł) o -36% daje mocno do myślenia co z przyszłością tej firmy jest nietak  3 tygodnie raport za IQ 2017, który najwyraźniej nie będzie obiecujący i można się w nim spodziewać jakiś kwiatków Na końcu dodam, że mówiło się i mówi wiele pozytywnego o MRB - Marywilska, Kobylarnia, przetargi na ekspresówki, obwodnice i autostrady. Ale to tylko się mówi bądź wydaje sponsorowane artykuły
|
|
Temat:
MIRBUD
Wystarczy prześledzić historie transakcji aby znaleźć to zlecenie. Jutro z rana publikacja wyników oraz konferenecja prasowa w siedzibie GPW. Ciekawe co włodarze Mirbudu będą chcieli ogłosić, że aż fatygują się na Książęcą
|
|
Temat:
MIRBUD
Wdawanie się w polemikę czy ten inwestor/instytucja jest profesjonalistą jest dla mnie osobiście bezproduktywna. 2 transakcje kupna PKC odpowiednio 500k i 800k papiera świadczą o tym, że nie są to Kowalscy z ulicy wyciągający zaskórniaki ze skarpet aby zainwestować licząc na to, że zarobią na giełdzie na majówkę w Bieszczadach. Póki co trend wzrostowy jest mocny. Każdy opór pokonywany bardzo wyraźnie (10-20%) przy rekordowych wolumenach po wcześniejszej akumulacji. Wszystko niemalże książkowo Wszystko może zostać zanegowane już za 4 sesje kiedy dowiemy się wyników za IVQ 2016. Jeśli do tego czasu bądź na skutek wyników kurs wyraźnie pokona 1,87zł to kolejny opór jest zlokalizowany wysoko
|
|
Temat:
MIRBUD
Przewidywania z zeszłego tygodnia sprawdziły się. Nastąpiło bardzo mocne wybicie z formacji trójkąta równoramiennego potwierdzone rekordowymi obrotami. Aż dziw, że skończyło się tylko na 1,75 i 13,6% wzrostu (w trakcie sesji kurs szybował już na 1,87zł - 21,5%). Latały spore pakiety (500k) kupna PKC także wygląda na to, że jakiś większy gracz wchodził w papier ponieważ skupował po 1,85zł co wskazywałoby, że obecny ruch na północ może mieć spory zasięg
|
|
Temat:
MIRBUD
Wygląda na to, że na wczorajszej sesji nastąpiło wybicie na północ z formacji trójkąta przy podwyższonych obrotach. Jeśli przyszły tydzień rozpocznie się od dalszej pielgrzymki na północ to bardzo możliwe, że pierwszy opór na 1,68zł może zostać pokonany w trakcie już pierwszej przyszłotygodniowej sesji. Za 2 tygodnie spółka raportuje wyniki za 2016, które rozgrzewają umysły akcjonariuszy na forach. Spółka może zaraportować rekordowe zyski, a przy obecnych wskaźnikach fundamentalnych może to spowodować mocny ruch kursu na północ. Ciekawi jaki może być zasięg tego wybicia z trójkąta i czy jest jeszcze pora na zakupy
|
|
Temat:
MIRBUD
@włodek Biorę pod uwagę jedynie 7mln z zysku pokazanego przez JHM. Za to Kobylarnia powinna zaraportować min. 25mln zysku (może nawet 29mln) i do tego dochodzi sam Mirbud. Na moje oko powinno być 45mln realnego zysku całej grupy. Równo za miesiąc będzie wszystko wiadome
|
|
Temat:
MIRBUD
Najbardziej pesymistyczna wersja mówi o 40mln złotych (JHM + Kobylarnia + Mirbud). Ja słyszałem też znacząco bardziej optymistyczne scenariusze. Osobiście nie wierzę w więcej niż 50mln a wręcz obstawiam 45mln. Inna kwestia to jak będą wyglądały fundamenty spółki po takich wynikach
|
|
Temat:
MIRBUD
Pomimo bardzo dobrych wyników zaprezentowanych przez spółkę córkę Mirbudu - JHM Development, kurs spółki nie zanotował dobrej sesji w piątek. Z resztą cały tydzień można uznać za czas mielenia akcji. Pozytywną informacją jest zamknięcie piątkowe powyżej wsparcia na 1,49zł. Ciekawe czy ostatnie sesje to zasługa znużenia pewnej grupy akcjonariatu liczącego na rajdy w stylu tour de Polimex oraz tych realizujących zyski czy może jednak zabawę inwestora/spekulanta z większym portfelem - ta konkluzja przychodzi mi po codziennej analizie arkusza zleceń w ostatnich dniach Następny tydzień powinien dać odpowiedź czy pojawi się popyt skłonny przebić słaby opór na 1,68zł a później ten większy na 1,87zł a w ten sposób otworzyć drogę na 2,50zł, które w teorii powinno się pojawić przed publikacją wyników za 2016 w połowie kwietnia - jak krąży plotka na rynku wyniki grupy Mirbud powinny być rewelacyjne: okolice 1zł na akcje.
|
|
Temat:
MIRBUD
Tak sobie myślę, że jeśli sforsowany zostanie opór na 1,87zł to kurs może faktycznie wystrzelić mocno do góry jeśli nie będzie głębokiej korekty na szerokim rynku Więcej pewnie będzie wiadome po publikacji raportu JHM Development 10 marca. Jeśli tam będą dobre wyniki i Kobylarnia również zaraportuje spore zyski to fundamenty będą siłą napędową wzrostu kursu. Zastanawiam się również czy większe pakiety nie są sprawką TFI/OFE ING - obecnie mają bodajże ponad 10% akcji Mirbudu.
|
|
Temat:
MIRBUD
Po dzisiejszej sesji będzie jak znalazł
|
|
Temat:
MIRBUD
@anty_teresa
Zdołalibyście przygotować dla forumowiczów profesjonalną analizę techniczną spółki?
Pytam ponieważ sytuacja wygląda dość ciekawie. Od 3 miesięcy mamy zmożone obroty na walorze oraz mocne wybicie kursu.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Dzięki Panowie Przyglądnę się tym wątkom bo pomimo, że mogą to być plotki/pomówienia i nic nikomu nie zostanie udowodnione, to wszyscy wiemy jak na giełdzie właśnie plotka wpływa na kurs spółki
|
|
Temat:
SYNTHOS
@bankrucik
Mógłbyś podesłać jakiś konkretny artykuł ponieważ chyba coś mi umknęło w temacie Pana Michała a co może mieć faktycznie znacząco negatywny wpływ na wycenę giełdową spółki.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Dzisiaj sesja mocno spadkowa (-4,37%) przy podwyższonych 20-milionowych obrotach. Od kilku sesji ktoś testował intraday-owo popyt na spółce wywalając po kilkaset tysięcy akcji jednocześnie czego efektem było pikowanie kursu z marszu o kilka %. Wydaje się, że kurs nie zaliczył w trakcie hossy zdrowej korekty a i w średnioterminowym terminie nie było mocnego i zmasowanego ataku niedźwiedzi  Wskaźniki wskazują krótkoterminowo kierunek południowe z testowaniem poziomów z połowy stycznia bądź nawet z połowy grudnia
|
|
Temat:
SYNTHOS
Dzięki @anty_teresa  jest to większości potwierdzenie mojej analizy. Ciekawe czy Trump pomoże w tej korekcie
|
|
Temat:
SYNTHOS
@anty_teresa
Jest szansa na analizę spółki w następnych dniach?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Dzięki anty_teresa Kurs w dniu dzisiejszym wygląda jakby dywidenda już została odcięta
|
|
Temat:
SYNTHOS
Czy może ktoś potwierdzić, że aby załapać się na zaplanowaną dywidendę (0,53zł) trzeba zakupić akcje najpóźniej na sesji 19 grudnia (3 dni księgowanie)?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Ja rozumiem to w ten sposób, że dywidendy za 2015 rok nie ma. W poczet dywidendy za 2016 rok Zarząd podjął uchwałę, że będzie wypłacona w kwocie 0,53zł na akcje. W zależności od wyników całorocznych oraz ewentualnych inwestycji Zarząd podejmie decyzję w I połowie 2017 czy wypłaci coś więcej (czyt. to co pozostało z wcześniej zarezerwowanych pod dywidendę pieniędzy).
Do tego momentu wszystko wydaje się jasne, ale zaraz potem rozwija się worek pytań zaczynając na tym czy jest realna szansa na te dodatkowe 0,30zł na akcję, po ile Synthos jest wstanie wygenerować całkowitego zysku w 2017 kiedy przejęcie Ineosa oraz odpalenie na pełny gwizdek nowych linii produkcyjnych w Oświęcimiu powinny pozytywnie wpłynąć na bilans spółki.
I może najważniejsze dla krótkoterminowych graczy i tych zapakowanych jeszcze po 6.XXzł jest to co się dzieje obecnie z kursem akcji po ogłoszeniu dywidendy. Po lekkim wzroście na poniedziałkowej sesji spowodowanym wydaniem tegoż komunikatu oraz wtorkowym otwarciem (w pierwszych 5 minutach +5%) nastąpiło stopniowe ale wyraźne wyrzucanie akcji. Zastanawia mnie co jest na rzeczy bo to nie jest normalne zachowanie się kursu po tak pozytywnej informacji oraz na całym zielonym rynku w ostatnich dwóch dniach. Dodatkowo Synthos ma z czego odrabiać bo stracił w 2 tygodnie wszystko z poprzedniego wzrostu. Jego kurs jest absolutnie nieskorelowany z wyceną kauczuku, który w 3 miesiące odjechał do góry o 50% zaś Synthos po odcięciu dywidendy jest dosłownie w miejscu. Czy aby coś w spółce złego się nie dzieje, że jakiś podmiot ewidentnie i systematycznie ewakuuje się z akcjonariatu spółki? Jedyną rzeczą jaka przemawia za tym, że kurs może być obecnie przedmiotem jakieś niezrozumiałej gry są obroty, który są niezwykle niskie jak na takie informacje ze spółki oraz sytuację techniczną.
A jakie są wasze przypuszczenia co do krótko i długoterminowej sytuacji na Syntku?
|
|
Temat:
SYNTHOS
No to po dzisiejszej sesji można napisać, że cały wrześniowo-październikowy wzrost kursu spółki został już zjedzony przez 2 tygodnie spadków Zarząd z niewiadomych przyczyn nie zamierza informować nikogo w sprawie rezerwy jaką zawiazano na wypłatę dywidendy. Tak się właśnie kończą takie tematy choć w tym przypadku kurs na pewno jeszcze nie zobaczył dna. Nsjwiększą zagwostką jest jaki w tym wszystkim interes ma Sołowow żeby kurs od marca latał góra-dól jedynie z powodu braku dywidendy
|
|
Temat:
SYNTHOS
Orientuje się ktoś z forumowiczów co się stało z budowanym zakładem w Brazylii? Czy biznes na tamtejszym rynku został sprzedany czy czasowo zawieszony?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Dzięki Sasky.
Zapewne odpowiedź z synthosa pochodzi jeszcze z września. Może warto byłoby odświeżyć ten temat i ponownie wystosować zapytanie?
|
|
Temat:
SYNTHOS
@saskyOtrzymaliście może już odpowiedź ze spółki na zadane pytania w sprawie dywidendy? Cytat:Wysłane: 20 września 2016 16:35:53 przy kursie: 4,16 zł
Wysłaliśmy do działu RI Synthos konkretne pytania o plany w kwestii dywidendy. Czekamy na odzew. Gdy tylko otrzymamy konkretną odpowiedź, opiszemy to w dziale wiadomości.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Czy masz jakieś ku temu jakieś oficjalne i mnie oficjalne przesłanki aby wieścić brak dywidendy za 2015?
Pytam ponieważ brak wypłaconej dywidendy byłby paradoksalnie IMO dobra informacja dla tych, którzy dopiero co chcieliby wejść w posiadanie akcji Syntka po 3,xx.
Niemniej jednak ciężko jest mi w to uwierzyć ponieważ główny akcjonariusz jest zarazem większościowym właścicielem i jeśli będzie trzeba do odwoła cały zarząd powołując taki, który wypłaci dywidendę.
|
|
Jak myślicie, na ile mogą wpłynąć na rynek plotki o zawieszeniu podatku Belki dla długookresowych inwestorów? next.gazeta.pl/next/7,151003,2...Niemalże przed miesiącem zastanawiałem się co może ruszyć te pagórki WIGu20 aby stał się przynajmniej szczytem polskich Tatr i jedyne co mi przyszło do głowy to jeśli obecni ekspedienci z Wiejskiej zniosą całkowicie podatek Belki od zysków giełdowych. Niestety aż tak dobrze nie jest ale jakaś mała namiastka tego pomysłu być może ziści się w najbliższym czasie
|
|
Temat:
SYNTHOS
Orientuje się ktoś do kiedy spółka ma prawo wypłacić dywidendę za poprzedni rok? Musi być to następny rok kalendarzowy czy może przeciągać w nieskończoność?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Poczekałbym z wyrokami na koniec sesji, a może nawet koniec tej jutrzejszej.
Dodatkowo skoro każde z nas uważa, że raport jest psztyczkiem skierowanym do głównego alcjonariusza, to pewnie również można się zgodzić, że zyski zostały celowo i umiejętnie ograniczone.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Cytat:a co tu komentować ? jutro kurs wali się na 4,00 zł ....:(( Mogę się założyć o każde pieniądze, że tak nie będzie IMO bardzo dobre perspektywy przed firmą na następne 2 kwartały, rozbudowa biznesu o przejęcie Ineosu oraz dywidenda wisząca w powietrzu (max. 0,8x zł) na akcję powodują, że kurs będzie szedł na północ Piszę to nie mając ani jednej akcji Syntka w portfelu, także jeśli się mylę i kurs spadnie o kilkadziesiąt groszy to będę mile zaskoczony bo to będzie dobra okazja do sporych zakupów
|
|
Temat:
SYNTHOS
Cytat:1. Rekomendacja z sierpnia z ceną 3,39 i trzymaj to rekomendacja mBanku. DM BOŚ dał sprzedaj i 3,40. Mój błąd że wymieniłem rekomendacje mBanku, ale to tym bardziej świadczy o tym, że wiele DM-ów miało taki sam pogląd na kurs akcji Synthosu jak DM BOŚ. Ponadto można się jeszcze bardziej licytować bo ten sam DM BOŚ wydał 27 stycznia również negatywną rekomendację z docelowym kursem 3,15zł (wtedy kurs akcji ponad 4zł). Radziłbym spojrzeć gdzie zanurkował następnie Syntek (podpowiedź: 3,39zł 24 czerwca). Cytat:2. Zgoda na przejęcia Ineosa nie jest niespodzianką, co więcej w tej wycenie z sierpnia jest to traktowane jako fakt. Zgoda nie było to niespodzianką, ale zyski jakie będzie czerpała z tego firma i owszem. Pierwsze zyski z tej transakcji będą widoczne w długim terminie a giełda wycenia przyszłość a nie teraźniejszość, w której akurat wydając 80 mln euro na przejęcie musisz dołożyć jeszcze dobrych kilka na restrukturyzację aby Ineos zaczął przynosić odpowiednie profity dla spółki matki. Póki co Synthos mógł się pochwalić wydanymi 80 milionami euro nie raportując żadnych z tego korzyści. Cytat:3. Jak zauważył anty_teresa trzy posty wyżej dywidenda nie powinna wpływać na fundamentalną wycenę wartości spółki (wspieranie kursu przez dywidendę to inna sprawa).
zależy co rozumiesz przez fundamentalną wycenę spółki. Możesz zaklinać rzeczywistość ale akurat wydaje się, że akcjonariat Synthosu rozumie od lat, że jednym z kluczowych fundamentów wyceny tej spółki jest wypłata dywidendy (absolutny rekordzista w tym temacie na przestrzeni lat 2010-2015: www.bankier.pl/wiadomosc/Na-dy...). Cytat:4. To co się zmieniło, to poprawa na rynku butadienu. Rzecz w tym, że od solidnego raportu z rekomendacją, oczekiwałbym przewidywania takiej sytuacji. Chyba zdajesz sobie sprawę, że napisałeś coś o czym nikt nie ma pojęcia ani na tym forum, ani wśród maklerów polskiej giełdy, ani 99,9999% światowych ekspertów. Kto mógł przewidzieć, że awaria największego krakera Shella w Pulau Bukom przeciągnie się w nieskończoność (planowano w lipcu jego uruchomienie, teraz mówi się o grudniu) a co za tym idzie spory wzrost cen butadienu?  Dodatkowo chciałbym abyś mi pokazał jakąkolwiek rekomendację z tego samego okresu roku np dla JSW, która przewidywałaby dzisiejszy kurs akcji, a było to raptem 3,5 miesiąca temu
|
|
Temat:
SYNTHOS
@totmes4 Pełna zgoda, choć trzeba im trochę honoru oddać bo wystawili tę rekomendację "trzymaj" na 3,39zł przy kursie spółki w tamtym dniu 3,51zł. Niestety na tamtą chwilę sprawa dywidendy była zamknięta z jednym przekazem: nie będzie wypłaconej dywidendy akcjonariuszom za rok 2015. Od tego czasu sytuacja jest diametralnie inna zarówno na tej płaszczyźnie jak i w przejęciach jakich dokonano, nie uważasz? A tetaz z innej huśtawki choć z tego samego placu zabaw: Cytat:Zarząd Synthos S.A. ("Emitent") informuje, że zmienia datę publikacji Skonsolidowanego Raportu Grupy Synthos za III kwartał 2016 roku, wskazaną uprzednio w raporcie bieżącym nr 2/2016 z dnia 28 stycznia 2016 r. Jako nową datę publikacji raportu Emitent wskazuje dzień 26 października 2016 roku (poprzedni termin: 09 listopada 2016 r.) żródło: www.bankier.pl/wiadomosc/SYNTH...Ciekawe dlaczego została przyśpieszona publikacja raportu za IIIQ  Może razem z nim przyjdzie również informacja odnośnie decyzji zarządu w sprawie dywidendy.
|
|
Temat:
SYNTHOS
W ostatnich 2 tygodniach upublicznione zostały 2 rekomendacje "kupuj" dla Synthosa: DM BOŚ z ceną docelową 5,10zł oraz DM Trigon z ceną 4,81zł. Najbardziej zaciekawił mnie komentarz do pierwszej rekomendacji, w której BOŚ wskazując na kurs docelowy nie uwzględnia wypłaty dywidendy przez Syntka za 2015. Cytat:Ich zdaniem, wypłata dodatkowej dywidendy na koniec 2016 r. jest prawdopodobnym scenariuszem, choć na chwilę obecną nie zakładają żadnej dywidendy. źródło: biznes.pap.pl/pl/news/recommen...Ciekawe kiedy możemy spodziewać się jakiś decyzji zarządu w sprawie dywidendy  Macie jakieś domysły bądź gdzieś w komunikatach pojawia się taka informacja?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Cytat:no i nie wiem, czy sprawa ze skotanem winna być interpretowana na korzyść czy niekorzyść syntka... @konris co masz dokładnie na myśli? @eniek09 albo siedzisz na forum bankiera i wypisujesz te same rzeczy, albo po prostu kopiujesz słowo w słowo tamtejsze wpisy  Ja się pytam o fakty, bądź choćby poważne przesłanki odnośnie zdjęcia z giełdy Synthosa. Tutaj kapitalizacja spółki jest spora więc to nie są groszowe tematy dla Sołowowa. Ile lat musiałoby trwać aby przy obecnych zyskach spółki było to dla niego opłacalne? Załóżmy jednak, że jesteś mistrzem wróżenia z magicznej kuli i Twoja przepowiednia się sprawdza. Opisz nam jaki może mieć to wpływ na kurs giełdowy spółki podając naprawdę poważne argumenty
|
|
Temat:
SYNTHOS
Cytat:syntek schodzi z GPW @eniek09 Mógłbyś podać źródło takiej informacji?  Z chęcią poczytam @Konris Nie od dziś obserwujemy dziwne ruchy na kursie Syntka, które nie pokrywają się z logiką giełdową. Wygląda na to, że obecnie w wolnym przepływie jest zaledwie 18% akcji spółki. Jest to dalej spora ilość papierów, aczkolwiek ostatnie tygodnie-miesiące pokazały, że nie trudno jest sterować tutaj kursem mając wolnych kilka milionów wywołując co rusz panikę u drobnicy. IMO, AT na tej spółce wydaje się bezużyteczna ze względu na pojawiające się co moment zawirowania, także nie przywiązywałbym większej wagi do oporów/wsparć, które potrafią być przekraczane w sposób niezauważalny (brak wyraźnego wzrostu popytu/podaży).
|
|
Temat:
SYNTHOS
Jutro tak naprawdę okaże się czy była to kolejna w ostatnich 7 miesiącach klęska na linii spółka-akcjonariusze (pierwsza negatywna decyzja zarządu z marca), czy może faktycznie M.S. zmienił o 180 stopni strategie inwestycyjną na najbliższe miesiące i potrzebuje gotówki. Niestety tylko o na samym zamieszaniu z dywidendą kurs spółki został uwalony o kilkanaście-kilkadziesiąt procent w tym roku (zapewne komuś było to na rękę) Jutro po sesji będzie wiadomo czy kurs ma szanse pokonać już grubo okopany opór na 4,19zł czy też stoczyć na na 3.3x bo pewnie taki będzie ewnetualny efekt braku dywidendy. Plotki głoszą, że ewentualna dydwidenda (zaliczka na poczet dywidendy) to zakres 0,15-0,50zł. Szczególnie ta druga liczba wprawia o ewentualny zawrót głowy - 12,5% obecnego kursu.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Dzięki @WatchDog
|
|
Temat:
SYNTHOS
@Watchdog @anty_teresa
Czy moglibyście użyć waszych kanałów aby zapytać się rzecznika Synthos S.A. w temacie ostatnich komunikatów jakie spółka upubliczniła, a które tyczą się tematu diwidendy za 2015 rok? Zapewne znaczna część akcjonariuszy chciałaby się dowiedzieć kiedy planowane jest NWZA, o którym była mowa w ostatnich komunikatach. Rzekłbym, że sytuacja jest coraz gęstsza zaś poziom dna reprezentowany przez spółkę wobec akcjonariuszy jest dalej umiejętnie pogłębiany.
By the way, to czy przypadkiem spółka nie powinna max. 14 dni od podania ostatniego komunikatu upublicznić datę NWZA?
Z góry dzięki!
|
|
Temat:
SYNTHOS
Rollecoastera ciąg dalszy www.bankier.pl/wiadomosc/SYNTH...Cytat:Akcjonariusz wniósł, by w miejsce porządku obrad objętego wnioskiem z dnia 19 lipca 2016, porządek obrad Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Synthos S.A., które ma zostać zwołane obejmował rozpatrzenie i podjęcie uchwał w sprawie:
1. Zmiany przeznaczenia kapitałów zapasowego i rezerwowych, utworzonych z zysków z lat ubiegłych i przeniesienia ich na kapitał rezerwowy utworzony z przeznaczeniem na wypłatę dywidendy i/lub zaliczki na poczet dywidendy;
2. Zmiany Statutu Spółki, umożliwiającej wypłatę zaliczki na poczet dywidendy, poprzez dodanie postanowienia o następującej treści: "Zarząd jest uprawniony do wypłaty akcjonariuszom zaliczki na poczet przewidywanej dywidendy na koniec roku obrotowego, jeżeli spółka posiada środki wystarczające na wypłatę zgodnie z zasadami określonymi w art. 349 Kodeksu spółek handlowych. Wypłata zaliczki wymaga zgody Rady Nadzorczej."
Emitent zamierza dokonać zwołania NWZ Spółki zgodnie z zasadami określonymi w ksh, o czym poinformuje odrębnym raportem bieżącym.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Po istnym informacyjnym rollercoasterze ze spółki w ostatnim półroczu wygląda na to, że szykuje się dywidenda 0,32 zł na akcję. www.bankier.pl/wiadomosc/FTF-G...Cytat:FTF Galleon złożył wniosek o zwołanie NWZA Synthosu w sprawie zmiany przeznaczenia kapitałów: zapasowego i rezerwowych, utworzonych z zysków z lat ubiegłych oraz przeznaczenie ich na wypłatę dywidendy - podał Synthos w komunikacie.
FTF Galleon to podmiot zależny od Michała Sołowowa, który pośrednio posiada łącznie 826.559.009 akcji Synthosu, co oznacza 62,46 proc. głosów na walnym zgromadzeniu.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Mam pytanie to WatchDog i anty_teresa, mianowicie czy dostępne w serwisie stockwatch wskaźniki C/WK są aktualne (czyt. zawierają WK po przejęciu Skotanu i Ineosa)?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Synthos zwołał Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy na 25 maja 2016 roku www.bankier.pl/wiadomosc/SYNTH...Cały rynek już wie, że nia ma co liczyć na dywidende za 2015 po 2 rekomendacjach Zarządu oraz Rady Nadzorczej o zatrzymanie pieniędzy w kasie spółki, a co najważniejsze po przejęciu Skotana w zeszłym tygodniu.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Orientuje się ktoś z forum na kiedy jest przewidziane WZA , które ostatecznie zadecyduje o dywidendzie?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Witam,
Czy ktoś z forumowiczów orientuje się jakie są przewidywania co do kwoty dywidendy za 2015?
W zeszłym roku było to 0,25zł na akcje.
|
|