0 Dołączył: 2010-12-05 Wpisów: 610
Wysłane:
7 października 2016 10:54:54
przy kursie: 9,05 zł
Cytat:W samym III kwartale 2016 r. sprzedaż ważona wyniosła 236 lokali, podczas gdy w analogicznym okresie 2015 r. deweloper zakontraktował 269 lokali. Liczba przekazań wyniosła, według danych ważonych, 200 lokali w porównaniu do 282 rok wcześniej, podano również. www.money.pl/gielda/wiadomosci...Polnord sprzedał netto 782 lokale w 3 kwartałach 2016r. .. Kod:mod: Dodawaj cytaty do linków!
Edytowany: 7 października 2016 11:11
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 października 2016 11:12:54
Sprzedaż r/r spadła, więc nie ma się co cieszyć. Dane wpisują się niestety w nie najlepszy trend
|
|
0 Dołączył: 2013-07-28 Wpisów: 71
Wysłane:
7 października 2016 11:37:43
Prezes mówi, że w 2017 sprzedaż skoczy. Jak dla mnie dane w cenie. Wycena delikatnie mówiąc nie wymagająca.
|
|
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
7 października 2016 12:28:54
Cytaty z komunikatów z 2016 r. i z 2015 dotyczących III kwartału:
Według danych ważonych udziałem Polnord w poszczególnych spółkach Grupy, w okresie od stycznia do września 2016 roku Polnord sprzedał netto 782 lokale. W tym okresie deweloper przekazał klientom 665 lokali, które zostaną rozpoznane w wyniku finansowym.
Ponadto, liczba lokali które zostaną rozpoznane w wyniku finansowym za okres od 1 stycznia do 30 września 2015 r. wyniesie 718, z tego tylko w trzecim kwartale 2015 r. - 290 lokali.
Sprzedaż mieszkań zmniejszyła się, ale marża i wyniki finansowe rosną. Poczekajmy na wyniki
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 października 2016 14:29:13
Cytat:Sprzedaż mieszkań zmniejszyła się, ale marża i wyniki finansowe rosną. Poczekajmy na wyniki Rynek wycenia przyszłość, a tę odwzorowuje raczej sprzedaż mieszkań, a nie wyniki, które są efektem sprzedaży mieszkań średnio sprzed pewnie około roku. Czy marża rośnie to się dopiero przekonamy, bo wzrost w ostatnim kwartale wynikał tylko i wyłącznie z niegotówkowego rozwiązania odpisów.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 października 2016 18:21:02
Marża na sprzedaży za 6 miesięcy 2016 r. wzrosła z 24,3% do 27,9%.
Zgadzam się, że rynek wycenia przyszłość. Pytanie jest następujące? Jeżeli Polnord wprowadzi do sprzedaży projekty na gruntach, dla których zawiązała odpisy aktualizacyjne to czy zyski i marża wzrosną czy nie? Odpowiedź jest tak oczywista jak w przypadku stwierdzenia, że rynek wycenia przyszłość.
Zgodnie z informacją prezes pracują nad wprowadzeniem kolejnych projektów do oferty i już wprowadził kilka projektów w tym roku.
Na przełomie czerwca i lipca 2016 r. grupa wprowadziła do oferty w sumie 260 mieszkań na osiedlach Neptun II w Ząbkach, Tęczowy Las II w Olsztynie oraz Chabrowe Wzgórze w Kowalach na granicy Gdańska. We wrześniu kolejne 99 lokali w budynku A3 Brzozowego Zakątka w Warszawie.
Zgadza się że na zysk miało największy wpływ rozwiązanie rezerw w związku z rozwiązaniem jednej z niekorzystnie zawartych umów. To moim zdaniem jednak plus dla Zarządu. Planują swoje działa i są skuteczni.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 października 2016 08:54:32
Cytat:Marża na sprzedaży za 6 miesięcy 2016 r. wzrosła z 24,3% do 27,9%. Jak napisałem wyżej. Marża wzrosła ale tylko dzięki rozwiązanemu odpisowi. Odpisy na zapasach spółka puszcza przez koszt własny sprzedaży. Rozwiązanie odpisów także przez koszt własny. Po eliminacji rozwiązania odpisu marża jest niższa - rozwiązanie nie dotyczy projektów z których rozpoznawane były przychody. Cytat:Zgodnie z informacją prezes pracują nad wprowadzeniem kolejnych projektów do oferty i już wprowadził kilka projektów w tym roku. Na przełomie czerwca i lipca 2016 r. grupa wprowadziła do oferty w sumie 260 mieszkań na osiedlach Neptun II w Ząbkach, Tęczowy Las II w Olsztynie oraz Chabrowe Wzgórze w Kowalach na granicy Gdańska. We wrześniu kolejne 99 lokali w budynku A3 Brzozowego Zakątka w Warszawie. Wprowadziła, a mimo to sprzedaż w III kw była r/r niższa. I to jest problem. Z resztą samo wprowadzenie nowych projektów jest samo w sobie oczywiste, bo trzeba przecież nowe projekty wprowadzać, aby móc sprzedawać. Tyle tylko, że żeby więcej sprzedawać trzeba więcej wprowadzać. Spółkę obserwuję/analizuję od lat, podobnie jak innych deweloperów. I jestem w 100 proc. pewien, że do poprawy wyceny spółki potrzeba przede wszystkim zwiększenia rotacji gruntów, a to zgodnie z wywiadem który się ukazał w SW niestety nie jest priorytetem dla zarządu i nie jest największym problemem.
|
|
Wysłane:
9 października 2016 10:37:48
"I jestem w 100 proc. pewien" jak dla mnie w inwestowaniu ta część wypowiedzi dyskwalifikuję całą wypowiedź.
Wyobrażam sobie znaczną poprawę wyceny bez poprawy fundamentów spółce. Myślę, że istotna będzie też sytuacja na rynku akcji i nieruchomości.
Prezes wieszczy poprawę wyników w 2017 roku, a przy założeniu, że rynek nieruchomości dopisze nie widzę powodów by mu nie wierzyć. W końcu dopiero co kupował akcje.
Z większością wad PND, które niepokoją się zgadzam. Pytanie jaka wycena jest atrakcyjna nawet przy uwzględnieniu braku poprawy. Taka, żeby np. poprawa sprzedaży była szansą a nie założeniem pod ,które kupujesz. Według mnie ostatnie tygodnie poruszamy się po takich wycenach.
|
|
2 Dołączył: 2013-01-02 Wpisów: 325
Wysłane:
9 października 2016 22:35:49
"jestem w 100 proc. pewien, że do poprawy wyceny spółki potrzeba przede wszystkim zwiększenia rotacji gruntów, a to zgodnie z wywiadem który się ukazał w SW niestety nie jest priorytetem dla zarządu i nie jest największym problemem."
3 lata temu ówczesny członek zarządu PND powiedział gdzieś, że jedynym realnym sposobem na upłynnienie tych gruntów jest zabudowanie ich i sprzedaż mieszkań. Taka jest prawdziwa strategia PND i nowy zarząd nie zmienił jej o jotę. Ciągną Szczecin, Łódź, Ząbki, Guderskiego w Gdańsku czy co tam jeszcze. Za to obawiam się, że przyparci do muru podejmują większe ryzyko i mogą zostać z mieszkaniami niesprzedawalnymi przez lata. Podobno w Trójmieście jedyne nowe, gotowe mieszkania jakie można kupić na rynku to mieszkania Polnordu. Wniosek: większość klientów woli kupić dziurę w ziemi u innych deweloperów niż przypadkowe lokalizacje PND. Poprzedni zarząd ratował się fajnymi pomysłami na JV (mimo znacznie słabszej koniunktury w 2013). Zdumiewa, że nowy nie ruszył absolutnie żadnego nowego tematu. to, co wprowadzają teraz, wisiało w planach PND już od paru lat. Owszem, napracowali się przy prezentacjach i raportach, ale co z tego?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 października 2016 09:00:58
przy kursie: 8,72 zł
tom239 napisał(a):"I jestem w 100 proc. pewien" jak dla mnie w inwestowaniu ta część wypowiedzi dyskwalifikuję całą wypowiedź. Wyobrażam sobie znaczną poprawę wyceny bez poprawy fundamentów spółce. Myślę, że istotna będzie też sytuacja na rynku akcji i nieruchomości. Może zbytnio uprościłem, ale zwiększenie rotacji jest najprostszym czynnikiem jaki może spowodować podniesienie wyceny. Obecnie spółka jest wyceniana na 295 mln zł. Ile spółka musiałaby mniej wiecej sprzedawać mieszkań, żeby "usprawiedliwić" obecną wycenę? Spróbujemy to policzyć: Zakładając stopę dyskontową na poziomie 10 proc. mamy oczekiwanie powtarzalnego zysku netto na poziomie niecałych 30 mln zł, a zatem oczekiwany zysk brutto w kwocie 35,1 mln zł. Przy kosztach odsetkowych, kosztach ogólnego zarządu i sprzedaży z pierwszego półrocza (razy 2) mamy oczekiwany wynik brutto na sprzedaży powiększony o zyski w JV na poziomie 73 mln zł. Odejmując od tego najem dostaniemy 65 mln zysku brutto z samych mieszkań. Przy rentowności 20 proc. (choć sama spólka zakłada minimum 18 proc.) mamy 325 mln przychodu. W pierwszym półroczu Polnord miał ok. 100 przychodu przy rozpoznaniu 422 lokali. Daje to w sumie oczekiwanie na sprzedaż minimum 1371 lokali rocznie, choć tak naprawdę więcej bo uprościłem obliczenia przyjmując wynik netto JV jako zysk brutto. Spółkę można oczywiście próbować wycenić majątkowo. Rynek w tej chwili nawet do skorygowanych wartości bilansowych (1,4 mld zł) przykłada dyskonto na poziomie 30 proc. Dlaczego? Albo nie ufa w wyceny bilansowe, albo oczekuje bardzo długiego czasu potrzebnego na upłynnienie - koszt pieniądza w czasie. W jednym i drugim przypadku przyspieszenie rotacji korzystnie powinno oddziaływać na wycenę spółki. Sprzedaż mieszkań z dodatnią marża, ale sprzedaż relatywnie duża mająca znaczenie dla banku ziemi (koszty gruntów to ca 10-20 proc. przychodów) uwiarygadnia wyceny bilansowe. Z drugiej strony krótszy czas wyprzedaży to niższe koszty pieniądza w czasie i mniejsze dyskonto do ceny bilansowej. Prostszego, fundamentalnego sposobu na zwiększenie wartości spółki nie ma. Oczywiście kurs może rosnąć także z innych powodów. Cytat:3 lata temu ówczesny członek zarządu PND powiedział gdzieś, że jedynym realnym sposobem na upłynnienie tych gruntów jest zabudowanie ich i sprzedaż mieszkań. Taka jest prawdziwa strategia PND i nowy zarząd nie zmienił jej o jotę. Nie ma się co dziwić, że takich powierzchnie w Warszawie nie da się szybko sprzedać bez znaczącego upustu ceny. Sprzedaż mieszkań jest najlepszym sposobem. Problem jedynie w tym, że tę strategię trzeba realizować, a na razie słabo z tym idzie. Cytat:Za to obawiam się, że przyparci do muru podejmują większe ryzyko i mogą zostać z mieszkaniami niesprzedawalnymi przez lata Dokładnie takiego samego argumentu użyłem w omówieniu. Zarząd nieco przespał boom na mieszkania i cały czas duży popyt ze strony klientów. Zachowanie było zbyt asekuranckie, choć do pewnego stopnia zrozumiałe.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 października 2016 12:18:26
przy kursie: 8,72 zł
anty_teresa napisał(a):Cytat:Marża na sprzedaży za 6 miesięcy 2016 r. wzrosła z 24,3% do 27,9%. Jak napisałem wyżej. Marża wzrosła ale tylko dzięki rozwiązanemu odpisowi. Odpisy na zapasach spółka puszcza przez koszt własny sprzedaży. Rozwiązanie odpisów także przez koszt własny. Po eliminacji rozwiązania odpisu marża jest niższa - rozwiązanie nie dotyczy projektów z których rozpoznawane były przychody. Ja tego nie neguje. Wskazuje jedynie na powody rozwiązania rezerwy wynikające z podpisania umowy z nową firmą na korzystniejszych warunkach na realizację projektu (ryzyko Ryszarda K. o jakim pisałem wcześniej). To powód rozwiązania rezerwy i widać po nim, że obecny Zarząd planuje finanse. Cytat:Zgodnie z informacją prezes pracują nad wprowadzeniem kolejnych projektów do oferty i już wprowadził kilka projektów w tym roku. Na przełomie czerwca i lipca 2016 r. grupa wprowadziła do oferty w sumie 260 mieszkań na osiedlach Neptun II w Ząbkach, Tęczowy Las II w Olsztynie oraz Chabrowe Wzgórze w Kowalach na granicy Gdańska. We wrześniu kolejne 99 lokali w budynku A3 Brzozowego Zakątka w Warszawie. Wprowadziła, a mimo to sprzedaż w III kw była r/r niższa. I to jest problem. Z resztą samo wprowadzenie nowych projektów jest samo w sobie oczywiste, bo trzeba przecież nowe projekty wprowadzać, aby móc sprzedawać. Tyle tylko, że żeby więcej sprzedawać trzeba więcej wprowadzać. Zgoda. W mojej ocenie Zarząd ma i miał pełną świadomość tego faktu i działa dwutorowo. Realizuje te inwestycje na których ma zapewnioną rotację, godziwą marżę i jednocześnie szuka nabywców na grunty, na których nie będzie realizował inwestycji. Oczywiście nie działa na szybko i pod presją aby nie sprzedawać gruntów za bezcen. Cytat:W pierwszym półroczu dokonano aktualizacji wartości produkcji w toku, dotyczącej projektów Brzozowy Zakątek A1 i A2, poprzez rozwiązanie odpisu na utratę wartości tych inwestycji na łączną kwotę 9.544 tys. zł wykazaną w kosztach własnych sprzedaży. Spółkę obserwuję/analizuję od lat, podobnie jak innych deweloperów. I jestem w 100 proc. pewien, że do poprawy wyceny spółki potrzeba przede wszystkim zwiększenia rotacji gruntów, a to zgodnie z wywiadem który się ukazał w SW niestety nie jest priorytetem dla zarządu i nie jest największym problemem. To jeden z warunków i dotyczący core biznesu. Drugim są sprawy w sądzie, a trzecim komercjalizacja projektów przynoszących spółce przychody z najmu (zakończenie umowy z Pol-Aqua czy jakoś tak) i ich sprzedaż, co obniży koszty finansowe lub pozwoli na zdobycie środków na projekty mieszkaniowe (wariant mieszany jest najbardziej prawdopodobny - w pierwszym etapie spłata zobowiązań, w drugim finansowanie nowych projektów). Pierwszy warunek jest uzależniony od spółki w dużej części. Drugi jest poza spółką. Trzeci leży w gestii spółki. Generalnie na ich miejscu wynająłbym nieruchomości biurowe jakie mam, sprzedałbym je, sprzedał grunty nawet ze stratą (w tym samy okresie co biurowce), które mnie nie interesują i nadwyżkę wydał na nowe projekty mieszkaniowe, które obecnie przygotował bym pod względem formalno-prawnym. Co do nieruchomości komercyjnych i ich wynajmu. Myślę, że najwcześniej będzie wiadomo na dzień 31.12.2016 r. jaka jest ich wartość po wycenie według wartości godziwej. Spodziewam się ich sprzedaży w 2017 r. i 2018 r., co poprawi cash flow. Zgadzam się, że nie wprowadzili za dużo mieszkań do sprzedaży w 2016 r. Wprowadzone projekty dotyczą Ząbek, (projekty poprzednie prawie wyprzedane), Tęczowy Las (projekty poprzednie również wyprzedane), Chabrowe Wzgórze to pierwszy projekt w tej okolicy. Jedynie na Wilanowie Polnord wprowadził kolejny projekt mimo, że ma tam dużo mieszkań w ofercie. W sumie oferowane mieszkania przez Polnord na dzień 30.06.2016 r. wynoszą 981 mieszkań bez podmiotów współkontrolowanych. Na dzień 30.06.2015 r. było to 986 mieszkań. Wydaje się więc, że na razie mamy status quo. "W Cytat: 2016 roku Grupa planuje uruchomić 7 inwestycji, z których 5 stanowi kolejne etapy już realizowanych projektów.Nowe projekty będą realizowane w atrakcyjnych lokalizacjach w Warszawie, Trójmieście, Szczecinie i Wrocławiu.Projekty planowane do uruchomienia stworzą potencjał do rozszerzenia oferty o 946 lokale o łącznej powierzchni PUM wynoszącej 49.726 m2 (dane ważone udziałem Polnord S.A.). " Powyższa informacja jest z raporty za 6 miesięcy 2016 r. Zawiązane rezerwy w 2015 r. spowodują w tej sytuacji poprawę wyników finansowych nawet gdyby sprzedaż nie wzrosła i punkty 2 i 3 (sąd i komercjalizacja projektów na wynajem) nie uległy zmianie. Oczywiście rozwiązanie rezerwy w 2016 r. to one off ale zaplanowany przez Zarząd. Rozwiązali rezerwę na
|
|
0 Dołączył: 2009-07-15 Wpisów: 155
Wysłane:
12 października 2016 08:22:42
przy kursie: 8,79 zł
"Generalnie na ich miejscu wynająłbym nieruchomości biurowe jakie mam, sprzedałbym je, sprzedał grunty nawet ze stratą (w tym samy okresie co biurowce), które mnie nie interesują i nadwyżkę wydał na nowe projekty mieszkaniowe, które obecnie przygotował bym pod względem formalno-prawnym."
Sprzedanie gruntów ze stratą to zaksięgowanie straty czyli pokazanie jej wynikach a tego żaden zarząd nie lubi i źle przyjmuje rynek.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 października 2016 13:45:38
przy kursie: 9,00 zł
Sprzedawania ze stratą może i nie wygląda najlepiej, ale jeśli te straty nie byłyby duże - rzędu 5-10 proc. to jest miejsce na upsiade. Rynek w tej chwili nie wierzy nadal w wyceny bilansowe. Uwiarygodnienie tych wycen korzystnie wpłynęłoby na kurs. Pytanie jaka byłaby faktyczna wysokość strat... Jeśli chodzi o biurowce. To niewynajęty jest chyba tylko ten po Polaquie i właśnie po to spółka rozwiązała umowę, żeby go móc skomercjalizować i sprzedać.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 października 2016 15:48:47
Sprzedanie gruntów ze stratą to zaksięgowanie straty czyli pokazanie jej wynikach a tego żaden zarząd nie lubi i źle przyjmuje rynek. [/quote]
Dlatego właśnie sprzedałbym te grunty nawet ze stratą w okresie kiedy wykazany będzie zysk ze sprzedaży biurowców. Wtedy zysk ze sprzedaży biurowców skompensuje się ze stratami na sprzedaży gruntów. To spowoduje brak negatywnych informacji dla inwestorów w rzis.
Jeden wariant jest taki, że będą mieli/mają oferty na zakup gruntów z niewielką stratą. Wtedy umowy najmu biurowca podpiszą w 2016 r. roku oraz przedwstępne umowy sprzedaży gruntów. W takim wypadku obydwa zdarzenia będą miały wpływ na wycenę na dzień 31.12.2016 i znajdą się per saldo w rzis. Powodować będzie to również brak negatywnych informacji dla inwestorów w rzis.
Jeżeli spółka nie podpisze umów najmu w tym roku, to obniży zapewne wycenę biurowca, a którym była Polaqua. Trudno spekulować o ile. Następnie podpiszę umowy najmu biurowca w przyszłym roku, sprzeda biurowiec z zyskiem również w przyszłym roku i skompensuje ewentualne straty na sprzedaży gruntów. Tu może się pojawić negatywny wpływ wyceny ale to pytanie jak do sprawy wyceny wobec konfliktu z najemcą Polaqua podchodziła firm wyceniająca. Czy ta umowa najmu była brana pod uwagę czy nie w procesie wyceny.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 października 2016 16:14:44
@KetjoW Na jakiej podstawie zakładasz, że będzie zysk z tych biurowców?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 października 2016 16:29:45
brak pełnego wynajęcia obecnie, czyli niższa wycena niż po wynajęciu
Edytowany: 12 października 2016 16:30
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 października 2016 17:42:13
Obawiam się, że to tak nie działa. W przypadku nieruchomości komercyjnych bardzo często stosuje się wycenę zakładającą wpływy z wolnych powierzchni po stawkach rynkowych. Krótko mówiąc wycenia się także wakaty (przy wycenie prostą rentą wieczystą). Możliwe, że budynek jest też wyceniany DCFem, gdzie w kolejnych latach zakłada się już pełną komercjalizację obiektu.
|
|
Wysłane:
12 października 2016 17:54:09
A macie jakieś założenia jak może zmienić się cena mieszkań w aglomeracjach gdzie PND ma projekty w przyszłym roku? More of the same czy może kilkunastoprocentowy wzrost, a może spadek? Chętnie przeczytam każdy pomysł tylko z uzasadnieniem (może być AT).
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 października 2016 21:25:09
anty_teresa napisał(a):Obawiam się, że to tak nie działa. W przypadku nieruchomości komercyjnych bardzo często stosuje się wycenę zakładającą wpływy z wolnych powierzchni po stawkach rynkowych. Krótko mówiąc wycenia się także wakaty (przy wycenie prostą rentą wieczystą). Możliwe, że budynek jest też wyceniany DCFem, gdzie w kolejnych latach zakłada się już pełną komercjalizację obiektu. Każda wycena DCF-em, która dotyczy budynku, w którym są wakaty zakłada,że będą dalej na poziomie rynkowym. Pytanie na jakim poziomie jest przyjęte założenie procentu wakatów w obecnej wycenie? Jak wiesz, robiąc wycenę patrzymy na średnie stany wakatów na rynku i uwzględniamy je w wycenie DCF-em. Jeżeli uda im się zejść z wakatami w budynku poniżej średniej rynkowej to automatycznie wycena będzie wyższa. W tej sytuacji bardziej prawdopodobne jest, że w tym roku wycena budynku, w którym była Polaqua zmniejszy się.
Edytowany: 12 października 2016 21:25
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 października 2016 09:38:46
Znów nie wiem, skąd założenie, że uda się zejść z wakatami poniżej średniej założonej w wycenie. Teraz mamy rynek najemcy i nadpodaż powierzchni biurowej w Warszawie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.