PARTNER SERWISU
ggviejkq
2 3 4

Portfel techniczny ucofb'a.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 3 marca 2016 18:15:04
Wg mnie długoterminowe perspektywy dla miedzi są bardzo dobre. Rynek porusza się od skrajnego niedowartościowania do skrajnego przewartościowania. Poziom 50 kilku złotych fundamentalnie był dla mnie skrajnym niedowartościowaniem jak w lutym 2009 r. Technicznie ponadto wykres dotarł do kluczowego wsparcia na poziomie 51,50 zł. Z mojej perspektywy jest to dopiero zalążek nowego długoterminowego trendu wzrostowego, pamiętajmy, że kghm jest spółką typowo koniunkturalną.

Tak samo zachowują się kursy największych konkurentów KGMU, taki Freeport Mcmoran (największy producent miedzi) zrobił od dołka już 250%, patrząc na konkurentów KGHM jest jakby to powiedzieć baaaardzo leniwy i dobrze, gdyby na kghm była taka karuzela jak na freeporcie gdzie codziennie pod koniec stycznia była winda +15%, -15% pewnie nie wytrzymałbym ciśnienia i "popuścił" w najmniej odpowiednim momencie.

http://stooq.pl/q/?s=fcx.us
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 3 marca 2016 18:19

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 3 marca 2016 21:40:18
Fundamentalnie to nie chcę polemizować, bo nie mam wiedzy żeby dyskutować, ale technicznie patrząc na samą miedź to na razie trudno mówić o zmianie trendu.

kliknij, aby powiększyć

W ujęciu tygodniowym nadal mamy zwykłą korektę. Jeśli cena dotrze do linii trendu spadkowego na poziomie około 250 i nastąpi pozytywny test wtedy będzie można mówić o zmianie trendu długoterminowego.
W odróżnieniu od spółek z tego sektora sam metal porusza się dość niemrawo, wydaje mi się że to wskazuje na zbyt duży hurraoptymizm akcjonariuszy (lub zbyt duży pesymizm kilka miesięcy temu).
Edytowany: 3 marca 2016 21:55

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 marca 2016 22:01:27
Większa amplituda wahań kursu akcji od kursu samej miedzi jest pokłosiem dźwigni operacyjnej. Względna zmiana kursu metalu przekłada się znacznie mocniej na zmianę oczekiwanego wyniku, a zatem i wartości spółki. Shhh W ogóle mnie tu nie było wave

ucofb
1
Wysłane: 3 marca 2016 22:56:10
vladinho napisał(a):
Fundamentalnie to nie chcę polemizować, bo nie mam wiedzy żeby dyskutować, ale technicznie patrząc na samą miedź to na razie trudno mówić o zmianie trendu.

kliknij, aby powiększyć

W ujęciu tygodniowym nadal mamy zwykłą korektę. Jeśli cena dotrze do linii trendu spadkowego na poziomie około 250 i nastąpi pozytywny test wtedy będzie można mówić o zmianie trendu długoterminowego.
W odróżnieniu od spółek z tego sektora sam metal porusza się dość niemrawo, wydaje mi się że to wskazuje na zbyt duży hurraoptymizm akcjonariuszy (lub zbyt duży pesymizm kilka miesięcy temu).

Fundamentalnie to wygląda tak, że obecne poziomy cen miedzy są na takich poziomach, że niewielu firmom na świecie opłaca się wydobywać miedź i sprzedawać ją po rynkowych cenach. Dalsze utrzymanie takich cen miedzi spowodowałoby prawdopodobnie bankructwo poważnych producentów miedzi. Logicznie myśląc producenci doprowadzą do ograniczenia podaży w celu podwyżki cen miedzi. Jeśli nie zadziała strona popytowa czyli Chiny (nie zwiększą zakupów) to zareaguje strona podażowa, co być może doprowadzi do konsolidacji rynku czyt. odpadnięcia najsłabszych. Zadłużenie kghm nie wskazuje, że kghm jest tutaj na przegranej pozycji, zaryzykowałbym stwierdzenie, że jest mimo wszystko w nie najgorszej pozycji startowej.

To tak w ogromnym uproszczeniu.

PS Chiny prędzej czy później prawdopodobnie zostaną zastąpione przez Indie.

Odnosząc się do słow anty_teresy zmiana ceny cu o 100$ za tonę powoduję zmianę na wyniku kghmu o circa 50 mln zł i to już po transakcjach zabezpieczających.

Edytowany: 3 marca 2016 23:02

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 4 marca 2016 16:27:50
Ucofb a mógłbyś się wypowiedzieć o sektorze energetycznym? Np TPE + ENERGA. One mają swoje historyczne minima teraz.

ucofb
1
Wysłane: 4 marca 2016 16:52:34
Energetyka to zupełnie inna branża niż surowcowa i taki kghm. Powiedziałbym, że spółki energetyczne są antycykliczne, bardzo defensywne, a kghm jest cykliczny.

Polskie spółki energetyczne w chwili obecnej są w zupełnie innym momentem niż kghm, spółki energetyczne muszą w związku z niezbyt dobrym stanem infrastruktury energetycznej wydać ogromne środki na inwestycje. Kghm inwestował jakiś czas temu, teraz podważana była zasadność tych inwestycji.

Największą zagadką jest to czy pod wpływem konieczności przeznaczenia znacznych środków na inwestycje nie wstrzymana zostanie wypłata dywidendy. SP pewnie na to nie pozwoli, a to ograniczy konieczne inwestycje. Z drugiej strony jeżeli zmieniona zostałaby zmieniona polityka dywidendowa zagranica prawdopodobnie uciekłaby z tych spółek. Ogólnie inwestuje się w spółki energetyczne nie z powodu możliwości szybkiego wzrostu skali działalności bo to jest praktycznie niemożliwe, a z powodu stale wypłacanej dywidendy.

Wg mmnie ze wszystkich spółek energetycznych najlepiej wygląda pod niemal każdym względem enea. W tej jednak kwestii to lepiej żeby wypowiedział się jednak ktoś z ekipy SW.

Kakarotto
83
Wysłane: 4 marca 2016 17:09:07
To pytanie zadałem właśnie pod kątem dywidendy, czekałem sam o tym wspomnisz ;) - rozważałem wrzucenie energetyki do IKE. Tylko jest niesmak tego że SP ma zwykle sporo tu do powiedzenie i może narobić "syfu".

ucofb
1
Wysłane: 4 marca 2016 17:17:49
Tu nie ma dobrego wyjścia, politycy patrzą krótkoterminowo, zatem większe jest prawdopodobieństwo braku zmiany polityki dywidendowej i w krótkim terminie przyniesie to wpływy do budżetu i pomoże zrealizować wyborcze obietnice oraz nie spowoduje utraty zagranicznego akcjonariatu.

Tak to widzę na chłopski rozum. W długiej perspektywie nie przeznaczenie jednak środków na inwestycje, a na dywidendę jest niezbyt korzystne dla fundamentów spółek, a tak na prawdę niekorzystne dla Państwa. Już od dawna się mówi o blackoucie, ostatnia sytuacja w lato tylko potwierdziła zasadność tych obaw.

Państwo, które nie może zapewnić wystarczających mocy nie jest wg mnie wiarygodne.
Edytowany: 4 marca 2016 17:20

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 4 marca 2016 20:10:35
Ja tylko dołączę się do zdania ucofb. Moim zdaniem polska energetyka MUSI inwestować mocno w infrastrukturę. Jeszcze za poprzedniego rządu PGE miało wejść w energetykę jądrową (ostatecznie wydano pieniądze a efektu nie ma), obecne niskie ceny węgla również nie utrzymają się wiecznie (zwłaszcza jeśli KW czy JSW upadną/zostaną sprzedane) więc koszty spółek energetycznych wzrosną. Do tego dochodzą pomysły ratowania kopalń właśnie przez energetykę i ich fuzje co raczej skończyć się dobrze nie może. Podsumowując - wypłacanie wysokich dywidend w obecnym momencie przez sektor energetyczny będzie błędem, z punktu widzenia inwestora oczywiście będzie to pozytywne, jednak tylko na krótką metę.
Edytowany: 4 marca 2016 20:11

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 4 marca 2016 22:59:05
ucofb napisał(a):

Fundamentalnie to wygląda tak, że obecne poziomy cen miedzy są na takich poziomach, że niewielu firmom na świecie opłaca się wydobywać miedź i sprzedawać ją po rynkowych cenach.

Dzięki Ucofb za ten wpis :) Skupiając się czasem tylko na aspektach analizy technicznej można zgubić "sedno sprawy", a rzeczywistość może być znacznie prostsza niż się wydaje.

ucofb
1
Wysłane: 5 marca 2016 00:33:14
anty_teresa napisał(a):
W ogóle mnie tu nie było wave

Dobrze, że chociaż spotkaliśmy się na tej samej stacji i po sprawdzeniu rozkładu wsiedliśmy do fajnego pociągu z lokomotywą, która jest szansa, że szybko nie padnie :)
Edytowany: 5 marca 2016 00:36

ucofb
1
Wysłane: 12 stycznia 2017 03:05:23
Tak z perspektywy czasu po roku od decyzji o akumulacji kontraktów KGHM gdzie większość osób niemal pukała się w głowę i zastanawiała się co ja wyrabiam, można powiedzieć, że ten mój tok rozumowania był całkiem słuszny i racjonalny.

Rok temu w okolicach 15 stycznia miałem około 100 tys. zł w KGHM ze średnia kontraktów na poziomie ok 57 zł, w dużym stopniu dzięki spostrzeżeniom anty_teresy trafiłem praktycznie idealnie w dołek. Portfel był zlewarowany prawie x4, istne szaleństwo.

A teraz najważniejsze, na tej transakcji zarobiłem jedynie około 20% i nic więcej, sprzedałem, puściłem.
Cały 2016 r. zamknąłem ze stratą kilka procent przy czym już we wrześniu praktycznie wycofałem się z giełdy z różnych przyczyn. Od tego czasu jestem praktycznie poza giełda, czasami obserwuję, spoglądam ale jakoś nie specjalnie mnie na chwilę obecną do niej ciągnie. Nie udzielam się też na forum jak to miało miejsce wcześniej.

Ot takie krótkie podsumowanie 2016 r. Życzę wszystkim wysokich stóp zwrotu :)

Edytowany: 12 stycznia 2017 03:09

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 12 stycznia 2017 06:25:22
Cytat:
Rok temu w okolicach 15 stycznia miałem około 100 tys. zł w KGHM ze średnia kontraktów na poziomie ok 57 zł, w dużym stopniu dzięki spostrzeżeniom anty_teresy trafiłem praktycznie idealnie w dołek. Portfel był zlewarowany prawie x4, istne szaleństwo.

A teraz najważniejsze, na tej transakcji zarobiłem jedynie około 20% i nic więcej, sprzedałem, puściłem.

Pamiętam te zakupy i jestem pod wrażeniem timingu - szkoda jedynie że się tej pozycji nie udało utrzymać bo dziś byłoby ok. 100% bez dźwigni. Pytanie czy wytrzymałbyś spadki z maja/czerwca, bo małe nie były.

Cytat:
Cały 2016 r. zamknąłem ze stratą kilka procent przy czym już we wrześniu praktycznie wycofałem się z giełdy z różnych przyczyn. Od tego czasu jestem praktycznie poza giełda, czasami obserwuję, spoglądam ale jakoś nie specjalnie mnie na chwilę obecną do niej ciągnie. Nie udzielam się też na forum jak to miało miejsce wcześniej.

Nie można się specjalnie dziwić skoro do sierpnia ok rynek był jaki był. Czyli do maja up a potem down. Od sierpnia up i to trwa praktycznie do dziś. Trochę szkoda, że nie uczestniczysz w rynku bo ostatnio sporo Cię ominęło ;). Mam nadzieję, że jeszcze wrócisz :).

Kakarotto
83
Wysłane: 12 stycznia 2017 16:28:58
I mógłbyś wrócić do portfela konkursowego również :P

ucofb
1
Wysłane: 12 stycznia 2017 20:00:17
Nie ma w nim miejsca przecież :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,310 sek.

iuuuurwq
gymhxoxr
xzafvdjs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vmwwhzqi
vquqvowd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat