Zabrałem głos w innym wpisie, tyle, że nie na forum :)
www.stockwatch.pl/wiadomosci/u...Cytat:Po ogłoszeniu ceny maksymalnej kurs akcji Unimotu mocno spadł. Wycena walorów sporządzona przez oferującego – DM BOŚ – i rekomendowana zarządowi spółki powstała w oparciu o dość konserwatywne założenia. Nie uwzględnia wzrostu w detalu, a zakładana struktura finansowania skutkuje relatywnie wysokim kosztem kapitału. Choć dynamika wzrostu w pierwszych dwóch latach jest stosunkowo wysoka, to przewagi konkurencyjne, historyczne tempo wzrostu i wprowadzony pakiet paliwowy sprawiają, że spółka powinna sprostać oczekiwaniom. Oczywiście, jeśli nie nastąpi gwałtowny wzrost cen ropy, ale na razie niewiele na to wskazuje. Zwyżka cen surowca będzie wymuszać większe zapotrzebowanie na kapitał obrotowy i spowalniać wzrost. Mimo wszystko uważam, że warto rozważyć udział w IPO Unimotu. – komentuje Paweł Bieniek, analityk StockWatch.pl
Mówiąc dodatkowo i bardziej szczegółowo:
1. Unimot ma naprawdę dobre warunki do wzrostu i realne jest to, że zarząd podwoi sprzedaż diesla. Realne pod jednym warunkiem - szara strefa nie znajdzie sposobu na obejście pakietu paliwowego. Jakoś nie mam pewności, że fiskus tę walkę wygra...
forsal.pl/artykuly/1002424,maf...Pakiet paliwowy uderzył mocno i jak na obecną ekipę (podatek bankowy, detaliczny) naprawdę zadziwiająco skutecznie - patrz oficjalna konsumpcja. Analityk założył jednak scenariusz optymistyczny - państwo będzie w walce górą. Nie doważył tego ryzyka w koszcie kapitału własnego. Uwzględnił jedynie ryzyko wzrostu cen ropy.
2. Za to założona struktura finansowania wydaje się niekorzystna Oczywiście nie wiadomo, czy Unimot będzie rzeczywiście dążył do wyzerowania udziałów finansowania dłużnego. Czasem spółki tak mają, ale z punktu widzenia wyceny nie jest to korzystne. Z resztą sam anal nie jest tu konsekwentny. Z jednej strony w liczeniu FCFF zakłada coraz mniejszy udział długu, z drugiej w prognozach na kolejne lata ten dług jest zarówno w bilansie jak i w CF.
3. Wydaje mi się także że źle, niekorzystnie policzone są proporcje składowych w WACC. Wysłałem maila w tej sprawie, ale nie doczekałem się odpowiedzi. Generalnie wagi względem tego co widzimy w bilansie są przechylone na rzecz kosztu kapitału własnego, co zwiększa stopę dyskontową i zaniża wycenę.
4. Mimo wszystko choć do metodyki ustalenia WACC można się czepiać, to nie jest wcale taki duży. Zgodnie ze sztuką winien być mniejszy, ale po prawdzie WACC na poziomie 10 proc. to ja sam stosuję, bo taka jest oczekiwana przeze mnie minimalna roczna stopa zwrotu.
5. Oczywiście nie mamy uwzględnionych ani tankuj24, ani Avii. Ale projekty są na bardzo wczesnym etapie, ciężko tutaj cokolwiek przesądzać. Mogą nie być ujęte. Dlatego uważam tę wycenę za konserwatywną.
6. Brak wzrostu w kolejnych latach po roku 2018 nie jest zgodny z historycznym trendem spółki. To właśnie być może detal pozwoli plasować większe ilości w tym czasie. Tak czy owak brak wzrostu pozwolił pokazać gotówkę, a to ta się liczy przy liczeniu DCFa. Z drugiej strony można było szacować wartość spółki ze zdyskontowanych zysków, a nie przepływów - > prawdopodobnie wyszłoby lepiej. Zyski pojawią się wcześniej niż gotówka.
Wycena to trochę sztuka, trochę nauka. Czasem potrzeba wyczucia. Ja jestem zdziwiony, że analityk nie poszedł bardziej po bandzie przed IPO, ale może po prostu BOŚ jest rzetelny i przyjął konserwatywne założenia (choć nie wszystkie).