0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
22 stycznia 2009 23:15:00
przy kursie: 13,96 zł
Dzisiaj na poziomie ostatniego dołka... Ciekawe czy poleci od jutra od góry ;)
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
15 maja 2009 13:40:32
przy kursie: 16,74 zł
Witam! Jest raport Integera. Jak zawsze dopracowany i poukładany. Wzrost sprzedaży i zysku, rozwój widoczny gołym okiem.
W Integerze ciekawa rzeczą jest zwiększanie udziału w rynku usług pocztowych, na dzisiaj oceniany na 3-3,5 %. Docelowo chcą mieć 10 %, na co maja realne szanse. Liczyłem kiedyś, porównując wartości udziałów w rynku usług pocztowych i wartości firm zagranicznych z tej branży. Wyszło, ze 10% udziału w rynku krajowym, jest warte ok.70 zł za jedną akcję Integera.
Na plus mozna im policzyć, że rozwijają usługi innowacyjne, okołopocztowe, np paczkomaty a przy tym mają umiejętność do regularnego "pozysku" środków unijnych. Od dotacji na innowacyjne technologie, po środki na kształcenie pracowników.
W biznesie z którego wyrośli i który kontynuują (dystrybucja ulotek, gazetek reklamowych.) są nr 1 w Polsce.
Na koniec ciekawostka. W poprzednim raporcie ujawnili 5-cio milionową stratę z wyceny na CIRS w jenach, na szczęście o kilkuletnich terminach zapadalności. To ciekawostką nie jest, ale deklaracja ze strony zarządu, ze w przypadku wystąpienia znaczących strat z tego powodu, pokryją je z własnych pieniędzy, zdecydowanie tak! To pierwszy znany mi przypadek. Oczywiście nie do wyegzekwowania, ale jakoś budzi zaufanie.
WD, nieśmiała prośba, o rzut oka na raport. Dla mnie były i są profesjonalne i przejrzyste, sztuczek nie zauwazyłem, ale nie jestem profesjonalistą.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-24 Wpisów: 243
Wysłane:
13 lipca 2009 10:38:44
przy kursie: 29,10 zł
prezes ciekawie sie wypowiadal w tvn cnbc... na horyzoncie pare znaczacych umow ma sie pojawic. Ciekawie moze byc. Nie mam papiera, bo jak kolega powyzej napisal "przegrzany jest":) Gdyby tak do 22 zjechal to bym wskoczyl. Ale chyba nie zjedzie, ladnie po tej wypowiedzi papier poszedl w gore. Pozdrawiam posiadaczy get rich or die trying...
|
|
|
|
Wysłane:
13 lipca 2009 20:33:33
Kryzys służy Integerowi. Firmy szukają oszczędności również na rynku dostawców usług pocztowych. Biznes na Ukrainie się rozwija i ponoc w tym roku stanie sie już rentowny.
Oczywiście, na dzisiaj firma wskaźnikowo jest mocno droga i myślę, że trochę się pokonsoliduje. Dobre, zapowiadane wyniki za 2 kwartał nieco "ucywilizują" wyceny, ale tutaj trzeba patrzeć w przyszłość, a szczszególnie na potencjał zdobywania udziałów w rynku i nowatorstwo rozwiazań logistyczno-technologicznych.
Tańsze zakupy niewykluczone, ale na Integerze takie momenty zdarzaja się nieczęsto. Trzeba być cierpliwym. Chodzi od długiego czasu wg. mniej - więcej 13 dniowej średniej, nie bardzo przejmując się rynkiem.
Aha, jedyny wkaźnik, który Stockwatch podaje jako " niedowartościowanie", związany jest z wielkoscią przychodów. Może byc nieco mylący, ponieważ akcja montażu euroskrzynek pocztowych w zasadzie się zakończyła. Sprzedali tego nie mniej niż 1 mln sztuk, a ca. 40 zł. Zdarzenie może nie jednorazowe, zostaje serwis, części, ale generalnie "se newrati"
|
|
0 Dołączył: 2008-10-12 Wpisów: 533
Wysłane:
13 lipca 2009 22:19:32
Dziwi mnie że ludzie reagują tak na rekomendacje IDM???
Rzeczywiście INTEGER to b. dobra spółka i wielka przyszłość przed nią. Są w zasadzie jedyną konkurencja dla naszej poczciwej poczty. Wskaźnikowo jest droga ale jak sie będzie dalej tak rozwijać to przy tej cenie będzie taniutka. Słaby punkt tego waloru to mała płynność.
|
|
Wysłane:
20 lipca 2009 14:48:36
przy kursie: 38,90 zł
Fragment komunikatu:
Emitent podaje, że w dniu dzisiejszym spółka zależna Emitenta – InPost sp. z zo.o. w Krakowie otrzymała podpisaną przez drugą stronę - polską spółkę jednego z największych koncernów handlowych na świecie - umowę datowaną na 17 lipca 2009 roku w zakresie przyjmowania, przemieszczania i doręczania przesyłek w obrocie krajowym.
Umowa posiada standardowe zapisy i jest umową typową zawieraną w tego typu transakcjach. Umowa została zawarta na czas nieokreślony a szacowana wartość umowy w okresie 5 lat wyniesie ok. 60.000.000 złotych.
No rozwijaja sie, po prostu. Dobrze, że konkurent mało dynamiczny, a firmy szukaja oczczędności.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 16
Wysłane:
21 lipca 2009 12:31:57
przy kursie: 37,03 zł
Witam, mam nadzieje, ze na tym forum czesciej beda pojawialy sie wpisy dotyczace integer.pl-co do spolki: -zwrocicie uwage , ze integer poza dynamicznym rozwojem dzialu pocztowo-finansowego, rozwija takze swoja pierwotna dzialalnosc kolportaz drukow bezadresowych-mysle tutaj o rynku ukrainskim-w tvncnbc prezes mowil , ze na przelomie III/IV Q -wiec mozena zakladac , iz 2010 bedzie rentowny -zastanawiam sie jakie zakladacie przychody w IIQ i w calym 2009 o raz jakie zyski? -cieszy fakt, ze coraz wiecej firm nadajaca korespondencje masowa interesuje sie i korzysta z Inpost-u - operatorzy telefonii komorkowej , Makro, czekamy na jakis bank(tutaj jest duze pole do popisu) -CIRS- na szczescie jen ulega oslabieniu-w wynikach netto nastapi dodatkowy przypis -byla rowniez mowa o kolejnych duzych kontraktach(jeden juz zostal przedstawiony)-kolejne moga spowodowac nastepne wzrostu kursu- uwazam, ze nalezy sie 2-3 miesieczna konsolidacja-odpoczynek- juz dzis C/Z wynosi okolo 30-stu
ponawiam prosbe o Wasze prognozy na IIQ i na caly 2009 moja to: IIQ -przychody min 31mln -zysk netto min 3,5mln
2009 -przychody okolo 180mln -zysk netto 18mln Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
31 lipca 2009 20:03:49
przy kursie: 37,88 zł
News z Integera :
Raport bieżący nr 61/2009
Zarząd Emitenta informuje, iż w dniu dzisiejszym powziął wiadomość o uzyskaniu przez spółkę Emitenta dofinansowania z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka na lata 2007-2013.
Projekt pod tytułem "Pierwsze centrum outsourcingu e-faktur – innowacyjna usługa masowej e-faktury" realizowany będzie w ramach Działania 4.4 "Nowe inwestycje o wysokim potencjale innowacyjnym"
Całkowita wartość projektu wynosi 10 516 210,00 PLN, natomiast wartość przyznanej dotacji 5 088 300,00 PLN.
Uzyskana dotacja zgodnie z założeniem Emitenta i realizacją strategii polegającej na wprowadzaniu innowacyjnych usług dla odbiorców masowych pozwoli na dalsze zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa Emitenta poprzez wykorzystanie nowoczesnych technologii w relacjach biznesowych.
Pozyskiwanie środków stało się w tej firmie dobrym zwyczajem.
Pomimo przegrzania fundamentalnego wskaźników, dalej akcjonariusze będą zbierali premie za konsekwentny rozwój organiczny, innowacyjność i wzrost udziału w rynku.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-02 Wpisów: 136
Wysłane:
25 sierpnia 2009 08:11:31
przy kursie: 40,19 zł
dzisiaj naganiaja na nia na onecie:) Integer i Kęty faworytami analityków 25 sierpnia 2009 Fot. PAP Spośród większych spółek analitycy na długoterminowe inwestycje polecają m.in. PBG, Asseco Poland i firmy paliwowe. Wśród mniejszych wskazują Kęty i Integer. biznes.onet.pl/integer-i-kety-...
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2009 21:33:18
przy kursie: 39,69 zł
Jest raporcik, pierwszy rzut oka poezja, jak zawsze ostatnio.
W tej beczce miodu, nawet nasz guru nie znajdzie dziegciu. Dzieki liczbom przewartosciowanie fundamentalne nie będzie takie rażące, o ile będzie. Miło spojrzeć na raport, profeska.
Pozostaję w szacunku wobec firmy. Nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa.
|
|
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2009 22:55:23
przy kursie: 39,69 zł
To będzie już nieeleganckie pewnie, ale Watch Dog rzuć okiem na raporty Integera, ucieszysz oko zawodowca. Niepilne, bo bronią się same.
|
|
Wysłane:
10 września 2009 18:20:39
przy kursie: 45,87 zł
Watch Dog, czy mogę ponowić uprzejmą prośbę o słówko na temat Integera? Rynek docenił, ja sprzedałem, czekam na korektę na Integerze, może się trafi. Za moment, ruszają paczkomaty, w które włożyli 30 mln zł, a dołożą jeszcze 20. Planowane przychody z tej działalności, to 20 mln rocznie. System przetestowany, kilka miesięcy użytkownicy mieli za "free", działa. Do końca roku rusza też system płatności SMS, też w fazie testów. Ponoć najprostszy z możliwych. Sporo grosza powinni dostać na tą działalność, łapie się jako " działalność innowacyjna" w programie unijnym. Podtrzymuję 70 zł. Albo bez kozery powiem już 80.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 września 2009 23:32:11
przy kursie: 45,87 zł
Już się poprawiam - coś umordowany jestem ostatnio. Wyłowiłeś zasadnicze rzeczy, które ciągle są aktualne. CIRSy to prosta sprawa: "spapraliśmy to, ale oddamy pieniądze". Będę trzymał za słowo. Raport jest prosty i przejrzysty, nawet dość szczegółowy, ale niektórych rzeczy mi nie wyjaśnia. Spółka po raz pierwszy utworzyła poważne rezerwy (str. 48), w tym na rozliczenia międzyokresowe przychodów - zabieg dziwnie skomplikowany, można przecież je ująć wprost w bilansie jako międzyokresówki. Jest za tym jakiś pomysł, którego nie chwytam. Przychody rzeczywiście idą w górę, jednak te z usług pocztowych, natomiast kolporterskie spadają. Nie szkodzi, ja myślę w ogóle, że strategia usług pocztowych jest krótkoterminowa, bo one będą gasnąć - większość komunikacji, wymiany dokumentów i przekazywania informacji w końcu przejdzie w kanały elektroniczne, chociaż raczej w ciągu lat niż miesięcy, ale to się stanie jeszcze za naszego życia. Sam bym w życiu nie otwierał poczty. Jest jakaś analogia do telekomunikacji: niby świetny biznes, ale jednak Netia ma pod górkę; podobnie może być tutaj. Dlatego pozytywnie odbieram pomysły na dalszy rozwój: projekt e-faktura będzie miał i ma dużą konkurencję (np. EDI/ECOD), ale paczkomaty mogą być hitem. Sam to dawno temu wymyśliłem stojąc któryś raz na poczcie żeby nadać albo odebrać paczkę z Allegro.  Chciałbym tylko zobaczyć w działaniu, bo łatwo się mówi, a trudniej robi. W każdym razie trzeba sobie zdawać sprawę, że Integer to ciągle mała spółka, silna ale już trochę zadłużona. Generuje porządne przepływy operacyjne, wykazuje ładny i trwały zysk netto, a tak naprawdę sukces jej zagraża: zbyt szybki wzrost też jest problemem (jeśli np. paczkomaty wypalą), a wtedy liczy się każda godzina, bo konkurencja od razu właduje się w temat. Życzę jednak utrzymania tempa wzrostu i nie rozdrobnienia uwagi na różne fajne rzeczy, które odciągają od pielęgnowania core business'u. Ten wątek o Ukrainie nie brzmi dobrze.
|
|
Wysłane:
11 września 2009 09:38:45
przy kursie: 46,90 zł
Dziękuję Watch Dog!
Odnośnie rezerw na przychody (dziwne pojęcie, tak w ogóle).
Wydaje mi sie, że ta pozycja, jest odzwierciedleniem dotacji unijnej w którejś z jej faz. Pomimo tego, ze "dotacja unijna", występuje też jako osobna pozycja. Sposób ksiegowania dotacji, to osobny temat, ale zdaje się, że jest tu kilka metod. Gdyby nawinął Ci się ten temat, to pamietaj o mnie proszę.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-26 Wpisów: 9
Wysłane:
11 września 2009 14:10:25
WatchDog napisał(a):Już się poprawiam - coś umordowany jestem ostatnio. Wyłowiłeś zasadnicze rzeczy, które ciągle są aktualne. CIRSy to prosta sprawa: "spapraliśmy to, ale oddamy pieniądze". Będę trzymał za słowo. Raport jest prosty i przejrzysty, nawet dość szczegółowy, ale niektórych rzeczy mi nie wyjaśnia. Spółka po raz pierwszy utworzyła poważne rezerwy (str. 48), w tym na rozliczenia międzyokresowe przychodów - zabieg dziwnie skomplikowany, można przecież je ująć wprost w bilansie jako międzyokresówki. Jest za tym jakiś pomysł, którego nie chwytam. Przychody rzeczywiście idą w górę, jednak te z usług pocztowych, natomiast kolporterskie spadają. Nie szkodzi, ja myślę w ogóle, że strategia usług pocztowych jest krótkoterminowa, bo one będą gasnąć - większość komunikacji, wymiany dokumentów i przekazywania informacji w końcu przejdzie w kanały elektroniczne, chociaż raczej w ciągu lat niż miesięcy, ale to się stanie jeszcze za naszego życia. Sam bym w życiu nie otwierał poczty. Jest jakaś analogia do telekomunikacji: niby świetny biznes, ale jednak Netia ma pod górkę; podobnie może być tutaj. Dlatego pozytywnie odbieram pomysły na dalszy rozwój: projekt e-faktura będzie miał i ma dużą konkurencję (np. EDI/ECOD), ale paczkomaty mogą być hitem. Sam to dawno temu wymyśliłem stojąc któryś raz na poczcie żeby nadać albo odebrać paczkę z Allegro.  Chciałbym tylko zobaczyć w działaniu, bo łatwo się mówi, a trudniej robi. W każdym razie trzeba sobie zdawać sprawę, że Integer to ciągle mała spółka, silna ale już trochę zadłużona. Generuje porządne przepływy operacyjne, wykazuje ładny i trwały zysk netto, a tak naprawdę sukces jej zagraża: zbyt szybki wzrost też jest problemem (jeśli np. paczkomaty wypalą), a wtedy liczy się każda godzina, bo konkurencja od razu właduje się w temat. Życzę jednak utrzymania tempa wzrostu i nie rozdrobnienia uwagi na różne fajne rzeczy, które odciągają od pielęgnowania core business'u. Ten wątek o Ukrainie nie brzmi dobrze. Do tego wszystkiego ma dojsc jeszcze usługa poczty hybrydowej tzn polaczenie maila z poczta tradycyjna. Wysyłasz maila a adresat otrzymuje list papierowy. Co do samego rynku uslug pocztowych to nawet jesli bedzie gasł to przez najblizesz prae lat integer bedzie zyskiwal poprzez odrywanie tego wielo miliardowego rynku z rak PP. No i co tu duzo mowic, doskonale zarabia sie tu na efekcie skali, bo jesli juz mamy sortownie i punkty przeladunkowe to przy zwiekszeniu przesylanych listow koszty stale rosna znacznie wolniej. Narazie to jest bardzo mala spolka i wlasnie z tego powodu nalezy sie spodziewac przyszlych zyskow.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 498
Wysłane:
11 września 2009 14:26:19
Alloc napisał(a): Do tego wszystkiego ma dojsc jeszcze usługa poczty hybrydowej tzn polaczenie maila z poczta tradycyjna. Wysyłasz maila a adresat otrzymuje list papierowy.
Ciekawe jak w takim przypadku rozwiążą prawo do tajemnicy korespondencji, no bo jakoś list do koperty włożyć trzeba... Chyba że wszystko zrobią maszyny, to by dopiero było coś. Choć z drugiej strony jakiś nadzór ze strony człowieka będzie musiał być, więc... Powoli do celu
|
|
0 Dołączył: 2009-04-26 Wpisów: 9
Wysłane:
11 września 2009 17:25:29
martinezo napisał(a):Alloc napisał(a): Do tego wszystkiego ma dojsc jeszcze usługa poczty hybrydowej tzn polaczenie maila z poczta tradycyjna. Wysyłasz maila a adresat otrzymuje list papierowy.
Ciekawe jak w takim przypadku rozwiążą prawo do tajemnicy korespondencji, no bo jakoś list do koperty włożyć trzeba... Chyba że wszystko zrobią maszyny, to by dopiero było coś. Choć z drugiej strony jakiś nadzór ze strony człowieka będzie musiał być, więc... Tu masz o tym co nie co napisane: www.e-logistyka.pl/poczta/wiad...
|
|
0 Dołączył: 2009-07-22 Wpisów: 6
Wysłane:
13 października 2009 22:04:15
przy kursie: 44,88 zł
Integer to moim zdaniem król wzrostów 2010 - rynek obfity, a przy konkurencji Poczty Polskiej tylko czerpać pełnymi garściami!!! Nawet nie bardzo trzeba sie wysilać... w tabelkach wzrostu przychodów będzie bezkonkurencyjnie...idealny kandydat do przejęcia przez solidnego gracza zachodnioeuropejskiego
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
|
|
0 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 16
Wysłane:
17 listopada 2009 20:53:24
przy kursie: 47,00 zł
witam, czy mozesz skomentowac wyniki WD?
ja jestem troche zawiedziony- spodziewalem sie wyzszego wyniku netto- jesli chodzi o przychody to bardzo dobra dynamika , a 4q przychody beda rewelacyjne- oby takze operacyjnie i zysk netto 4q dla tej spolki jest zawsze najlepszy w roku
Pozdrawiam
|
|