Rekinek napisał(a):A ja uważam że trzymanie kasy w dolarach prowadząc firmę w Polsce, gdzie większość kosztów jest złotówkowych jest dużym błędem. Troszkę się bawią w hazard, niech robią gry bo to potrafią i niech to robią tak jak dotąd tylko dwa razy szybciej. Zastanawia mnie jak to możliwe że gra która kosztuje 4mln powstaje trzy lata a już irytuje to że można zapłacić 2mln czyli połowę budżetu za trzy filmiki które wg mnie wcale nie powalają a już na pewno dwa pierwsze wcale. Chyba troszkę płacą za markę a nie produkt końcowy. Bo jeżeli 60/80 osób przez trzy lata robi grę i to kosztuje 4mln to czy te animacje są warte 2mln i czy ten koszt jest uzasadniony?
Robisz błędne założenie i innych wprowadzasz w błąd....
nie wiem czy to celowe czy brak "ogarnięcia" się...
1. Spółka jeszcze rok temu miała zatrudnienie na poziomie niewiele więcej niż 50 osób. Z tego około 10 osób lub więcej pracowało przy TWOM. Kilka osób pracowało w szeroko pojętej administracji. Co najmniej kilka osób pracowało nad innymi tematami.
2. Tak więc średnio w ostatnich 2 latach nad FP pracowało nie więcej niż 20 osób ... to FAKT. I jak byś nie wymyślał to nie wyjdzie inaczej. Produkcja TWOM pełną parą zakończyła się nieco więcej niż 2 lata temu i wtedy załoga 11bit była jeszcze mniejsza niż 50 osób. Na forum gdzieś są te posty o liczebności.
Teraz oczywiście sytuacja się zmieniła i zespół niedawno liczył blisko 80 osób. Jednak jak wiemy dalej blisko 10 osób (wypowiedzi Prezesa) pracuje przy TWOM co najmniej tyle samo ludzie (a raczej już więcej) pracuje przy P8. W końcu z czegoś się wzięła w jednej z wypowiedzi "grywalna wersja" jakiejś tam gry o której wspomniano....
W związku z tym łatwo policzyć, że nad FP może aktualnie pracować około 60 osób. Jest to jednak stan z tego roku rok temu było to mniej niż 40 osób.
Nawet przyjmując średni stan za 3 lata te 40 osób (co jest zawyżone) to i tak wypada dużo mniejszy koszt. 3 lata temu spółka miała mniejszy cały stan osobowy niż 40 osób...
Biorąc 40 osób x 4 tyś x 3 lata to wychodzi 5,7mln
Według bardziej realnych rozważań średni stan pracujących przy grze nie przekroczy 30-35 osób.
Wyliczenia są proste
2014 rok stan zatrudnienia mniej niż 40 osób FP około 10 osób w tym przy TWOM więcej niż 20 osób
2015 rok stan 50 osób 10 TWOM , FP 30 osób , 10 osób pozostałe
2016 rok stan 60 osób 10 TWOM , FP 30 osób , 10 osób pozostałe , 10 osób P8
2017 rok stan 90 osób 10 TWOM , FP 50 osób , 10 osób pozostałe , 30 osób P8
To przybliżona symulacja zatrudnienia według moich spostrzeżeń i pobieżnej wiedzy o spółce. Dane nie są precyzyjne i mogą dużo odbiegać od rzeczywistości. Są jednak kilka razy dokładniejsze od Twoich "wymysłów".
Jak widać z dość realistycznych zestawień średnie zatrudnienie przy grze FP za ostatnie 36 miesięcy było bez wątpienia niższe niż 30 osób. W mojej symulacji przyjąłem wartości skrajnie wysokie jako zatrudnienie. Dopiero w 2015 roku przekroczono 40 osób a w 2015 mówiło się jeszcze o nieco ponad 50 osób. Więc moje założenie średnio 60 osób za 2016 jest zawyżone.
Nie znamy stawek jakie spółka oferuje na bardzo konkurencyjnym rynku producentów gier - gdzie o dobrego programistę, grafika etc jest coraz trudniej. Stawka 4tyś jest raczej nieco zaniżona.
Przyjmując stawkę nawet 5tyś za "głowę" 36 mies i 30 osób to mamy zaledwie 5,4 mln.
Owszem część ludzi musi być wynagradzana lepiej.
Jednak z tymi swoimi 10 mln to "odleciałeś" całkowicie kompletnie nie znasz branży. Poza tym to nie jest etat tylko płaci się za już zrobioną robotę....
Dla ułatwienia wrzucam dane o zarobkach ....

Jak wynika z Raportu płacowego Sedlak & Sedlak dla branży IT – 2016 mediana wynagrodzeń młodszych specjalistów wynosi 4 800 PLN, doświadczonych specjalistów – 6 630 PLN natomiast starszych specjalistów – 8 963 PLN.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)