PARTNER SERWISU
fnzzdcgz
459 460 461 462 463
kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 27 maja 2017 06:46:00 przy kursie: 188,40 zł
Według mnie 5tys brutto to dostaje junior programmer w dzisiejszych czasach na starcie w dużym mieście i dużej firmie. Skoro 11 bit robi dopracowane produkcje to nie mogą pracować sami juniorzy. Poza tym i tak po 2-3 latach junior przestaje być juniorem i 10 tys dostaje tu czy tam. Takie są realia które ja znam.

Ciekawi mnie chęć kontynuacji rozwoju TWOM. Czy chodzi tu tylko o próbę dodatkowej monetyzacji gasnącej marki czy może jest to fragment strategii marketingowej promującej Frostpunka. Baza klientów jest duża i chociaż targetowy klient pewnie nie pokrywa się przy obu produkcjach, to skoordynowane (z kampanią Frostpunka) podbicie zainteresowania TWOM i powiązanie z nową grą mogłoby przynieść ciekawy efekt sprzedażowy. Ot luźna spekulacja...

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 27 maja 2017 09:11:30 przy kursie: 188,40 zł
W tym przypadku każdy sposób przypominanie marki TWOM jest dobry. Niezależnie czy wydadzą tylko jakiś DLC czy coś więcej będzie to miało pozytywny wpływ na FP. Sam DLC nie da nawet połowy dotychczasowych przychodów z TWOM jednak coś dorzuci. Dodatkowo będzie to bezpłatny dodatkowy marketing dla FP.
Widzisz 5tyś a 10 tyś brutto dla juniora to kosmiczna różnica. W firmach juniorzy mają wyraźną przewagę a "awans" nie jest taki szybki. Owszem pensje po 2-3 latach rosną ale niekoniecznie zmiana angażu na starszego programistę. Stąd dość często zmienia się pracodawcę w poszukiwaniu lepszych stawek - choć z tym bywa różnie. Jeśli ktoś pokazuje wysokie umiejętności i firma go potrzebuje to nie ma tu żadnych ograniczeń. Jednak większość programistów nigdy nie zobaczy 10tyś brutto. Nie biorę pod uwagę inflacji....Angel i 20 lat...
Co do umiejętności świeżo upieczonych programistów to mam z nimi bezpośrednią styczność .... i niewielu z nich ma większe umiejętności niż sprawne klepanie kodu. Z interpretacją i testowaniem tego co się wklepało to już lepiej nie mówić. Ale zamknijmy ten temat. Chyba każdy ma inne doświadczenia.

Wracając do gier 11bit - spółka buduje szerokie portfolio i ważne aby miała możliwie dużo udanych produktów przynoszących przez lata strumyki kasy - i do tego dążą....Dancing
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 27 maja 2017 09:11

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 27 maja 2017 13:51:21 przy kursie: 188,40 zł
Odnośnie zarobków programistów, to są one jak najbardziej jawne i nie ma sensu się tu licytować. Nie od dzisiaj jest to rynek pracownika i płace w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu mimo już wysokiego poziomu, dalej idą w górę.
Weźmy jednak pod uwagę, że w game-devie zarobki niekoniecznie muszą być kluczową kwestią. Sporo tu pasjonatów, których nie interesują coroczne przenosiny w inne miejsce dla kolejnej 20% podwyżki płacy. Tu mogą 2-3 lata być częścią dużego, ciekawego projektu zamiast gdzie indziej klepać kod co prawda za większe pieniądze, ale bez poczucia większego sensu.

baks
152
Wysłane: 29 maja 2017 13:52:23 przy kursie: 186,00 zł
Nie wiem czy ktoś już oglądał galerię zdjęć z angielskiego wydania TWOM-BG z wydawnictwa Galaxy...
Efekt więcej niż zadawalający.
www.facebook.com/ZnadPlanszy/p...
Teraz tylko czekać na dostawę do sklepów....Angel
Edytowany: 29 maja 2017 13:52

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 30 maja 2017 19:10:22 przy kursie: 184,50 zł
Czy może jakiś fachowiec od techniki wypowiedzieć się jak wygląda sytuacja na dzisiaj na Naszej perełce? Dziękuję

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 30 maja 2017 20:11:10 przy kursie: 184,50 zł
Analiza dla abonentów StockWatch.pl

kliknij, aby powiększyć

Trend Schrödingera

Mamy do czynienia z trendem Schrödingera - niby jest (boczny), a tak naprawdę go nie ma, co potwierdza przebieg średnich, wskaźnika MACD czy też ADX. Dzisiejsza sesja nie wniosła nic. Co można w tej sytuacji poczynić? Ano nic, należy jedynie bacznie obserwować zachowanie kursu akcji względem luki hossy z lutego bieżącego roku. W ostatnich miesiącach dwukrotnie ratowała ona tyłki posiadaczom akcji.Niestety, za trzecim podejściem podaż wypełniła lukę, osłabiając jej defensywną wymowę. Należy jednak oczekiwać, że właśnie tutaj gracze rzucą się na walory 11B w przypadku ewentualnego przełamania niebieskiej przerywanej linii. Kolejne wsparcie to okolice 153 zł, ale na chwilę obecną nie ma przesłanek, by rozważać scenariusz zejścia notowań w jego okolice.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 30 maja 2017 20:27

Rekinek
0
Wysłane: 2 czerwca 2017 23:15:34 przy kursie: 182,45 zł
Czyżby fundusze wychodząc przed premierą wątpiły w sukces FP? A moze nie chcą rozczarowania jak na CIG? No bo chyba nie wiedzą wiecej niż my?

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 3 czerwca 2017 00:21:31 przy kursie: 182,45 zł
Przed premierą, a nawet jeszcze przez parę dni po premierze TWOM fundusz też wychodził. Z perspektywy czasu śmiało można stwierdzić, że nie podjął trafnej decyzji. Jedni sprzedają inni kupują - jak to na giełdzie. Pod koniec sesji żadnej istotnej reakcji na ten news nie było.

Rekinek
0
Wysłane: 3 czerwca 2017 07:19:41 przy kursie: 182,45 zł
Wtedy sprzedawali bo musieli, teraz robią to bo nie do końca wierzą w sukces FP bo inaczej nie mogę sobie tego ruchu wytłumaczyć. Reakcji na koniec sesji nie było bo wielu nie zaskoczyło co sie stało, w poniedziałek bedziesz miał reakcje. Jedni dają rekomendacje na 250zl a inni uciekają przy 180blackeye

Frey
115
Wysłane: 3 czerwca 2017 10:04:21 przy kursie: 182,45 zł
Musieli i nie musieli. Przepisy nakładały na nich jako na OFE obowiązek pozbycia się akcji spółek notowanych na new connect, ale dawały też czas na wyjście. Z tego co pamiętam to chyba fundusz miał jeszcze pół roku na sprzedaż tych akcji - od czasu premiery TWOM. To, że sypał przed premierą jest zrozumiałe - wolał ograniczać ryzyko. Miał sporo akcji i wychodził na plusie. To, że sypał już po premierze - widząc miejsce zajmowane przez TWOM, rozsądne już nie było, choć kto wiedział ile tak wysokie miejsca na listach bestsellerów gra będzie zajmowała i jakie wolumeny sprzedaży wchodzą w grę. Steamspy dopiero rozpoczynał wtedy działalność, zresztą nie do końca było wiadomo jaka jest jego skuteczność.
Generalnie to pokazuje jak ciężko ocenić potencjał gry przed premierą - fundusze też nieomylne tu nie są. Można ocenić pewien potencjał. Czy gra chwyci - tego nie wie nikt.

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 3 czerwca 2017 10:38:38 przy kursie: 182,45 zł
Rekinek napisał(a):
Wtedy sprzedawali bo musieli, teraz robią to bo nie do końca wierzą w sukces FP bo inaczej nie mogę sobie tego ruchu wytłumaczyć.

Fundusze sprzedają bo nie wierzą ? I nic innego Ci nie przychodzi do głowy ? A w przypadku dużych redempcji dlaczego mieliby nie sprzedawać części akcji w celu pozyskania gotówki ?

baks
152
Wysłane: 3 czerwca 2017 12:23:05 przy kursie: 182,45 zł
Rekinek napisał(a):
Wtedy sprzedawali bo musieli, teraz robią to bo nie do końca wierzą w sukces FP bo inaczej nie mogę sobie tego ruchu wytłumaczyć. Reakcji na koniec sesji nie było bo wielu nie zaskoczyło co sie stało, w poniedziałek bedziesz miał reakcje. Jedni dają rekomendacje na 250zl a inni uciekają przy 180blackeye

Nie dziwi brak innych pomysłów masz od zawsze problem z tą spółką .....Angel
Ciekawe jak ocenić trafność decyzji funduszy .... co powiesz o tym, że fundusze objęły ponad 1 mln akcji CIG po ponad 20 zeta krótko przed koszmarną premierą SGW 3 ....
NN kupił akcje w przedziale poniżej 80zł ........ chyba nie jest dziwne, że może część sprzedać dla wykazania wyników a może mają jakiś układ i kimś lub inne pomysły których Tobie brak.
Nigdzie nie jest napisane, że FP musi być mega sukcesem .... ale wystarczy (przynajmniej dla mnie), że zarobi 200% powyżej kosztów w 2 lata. Innym to może nie wystarczyć - dlatego niektórzy mogą sprzedać i kupić Farmę lub Arti albo innego developera gamedev czy innych branż. Spółek jest tak dużo, że nie braknie Ci wyboru....salute
Jak widzisz nabywcy na akcje są zawsze - wszystko kwestią cenyAngel
Dla jednych najważniejszy jest FP a dla innych kolejny cel spółki P8 itd. Dla długoterminowców istotniejsze od FP jest to co spółka przygotowuje na kolejne lata 2020-2023. Tamten przedział PM będzie kluczowy dla spółki bo program na lata 2016-2019 jest dla mnie dość mało ambitny. Prawdę o spółce powiedzą założenia do kolejnego programu. Jeśli będą chcieli osiągnąć aktualny poziom Paradoxa to założenia sprzedaży na lata 2020-2022 muszą być znacznie wyższe o obejmować co najmniej 3 produkcje. No chyba, że będą to już produkcje klasy AA.

Rekinek
0
Wysłane: 3 czerwca 2017 14:46:02 przy kursie: 182,45 zł
200% powyżej kosztów w dwa lata? Czyli ok 20mln??? baks@ ty chyba żartujesz. 100mln w dwa lata to rozumiem. Wszyscy wytykacie mi tylko jeden pomysł na to dlaczego fundusz sprzedaje przed E3 a Wy jaki macie pomysł? Bo to ze realizują zyski w tym momencie przy spadającym od dwóch tygodni kursie to jakoś słabo mi wygląda

baks
152
Wysłane: 5 czerwca 2017 10:05:24 przy kursie: 181,15 zł
Ukazał się dość ciekawy wywiad z P. Miechowskim. Zawiera dość ciekawą refleksję i dywagacje o możliwej ewolucji gier. Daje to ciekawe perspektywy dla 11bit
Gry bez happy endu. Rozmowa z Pawłem Miechowskim [WYWIAD]
culture.pl/pl/artykul/gry-bez-...
Gry wyrabiają sobie środki narracyjne potrzebne do przekazywania coraz bardziej różnorodnych opowieści, których ludzie chcą i potrzebują. - mówi Paweł Miechowski, scenarzystra w 11bit Studios........
Jako wciąż jeszcze świeże medium skupiały się raczej na prostych mechanizmach rozgrywki, opartych na konkurencji i przypływach adrenaliny. Ale po drodze zaczęły się pojawiać gry działające podobnie jak nasza – np. "Papers, Please" czy "That Dragon, Cancer" ukazujące tragedie. Myślę, że różne środki przedstawiania takich doświadczeń wyrastają w jakiś sposób z tradycji teatru starożytnego. Komedia służyła rozrywce, a tragedia powodowała katharsis – pewien rodzaj emocjonalnego oczyszczenia. Gry dopiero odkrywają, że nie muszą tylko bawić, jak komedia, ale również pokazywać tragedie.

11bit może być jednym z prekursorów nowego trendu..... co może przełożyć się na zauważalny wzrost przychodów. W tym świetle FP może być ważnym ogniwem ale prawdziwym "sprawdzam" dla przyszłości powinien być P8. Jeśli udany FP wykreuje rodzinę gier tej serii a P8 kolejną spółka będzie w innej lidze. Stą widać teraz dlaczego spółka tak bardzo dba o dopracowanie FP.

baks
152
Wysłane: 5 czerwca 2017 11:16:16 przy kursie: 181,15 zł
I jeszcze jedna ciekawostka.
Próba podpowiedzenia jak oceniać spółki gamedev - na podstawie wystąpień na 21 Konferencji WallStreet w Karpaczu
www.bankier.pl/wiadomosc/Jak-w...
Jak wycenić akcje producenta gier? 2017-06-05 Adam Torchała Redaktor
Gry komputerowe to giełdowa lokomotywa, chwilowa moda czy czysta spekulacja? – nad tą kwestią zastanawiali się paneliści podczas 21. Konferencji WallStreet w Karpaczu. Wspólne przesłanie było jasne: producenta gier ciężko w ogóle jest trafnie wycenić. Można jednak spróbować, lecz potrzebne do tego są zupełnie inne narzędzia niż w przypadku standardowej analizy finansowej.

Mi osobiście zabrakło jakiejś głębszej refleksji ... ale może to za szybko i zabrakło na to czasuAngel

darektomczyk
4
Wpisów: 88
Wysłane: 5 czerwca 2017 11:41:39 przy kursie: 181,15 zł
Ten gość nie rozumie czym jest giełda i jak działa giełda. Żaden normalny człek nie patrzy na "wskaźniki analizy finansowej". Ten kto jest na giełdzie parę lat wie, że jakieś tam C/Z, EV/EBITDA nie działają, bo nie uwzględniają przyszłości, korekt itd.

A już zupełnie mnie rozbawił ten typ co wypowiadał się o obligacjach. Nikt kto ma jakiekolwiek doświadczenie nie patrzy na zabezpieczenia obligacji wbrew temu co on twierdzi. Egzekucja zabezpieczenia jest bardzo ciężka, a spółki mają cały arsenał środków z prawa upadłościowego i naprawczego by bronić się przed taką egzekucją. To widać choćby po całej historii Catalysta.

Frey
115
Wysłane: 12 czerwca 2017 17:43:26 przy kursie: 185,50 zł
Newsy już podstarzałe - bo sprzed E3, ale warte uwagi - Moonlighter wzbudza zainteresowanie:

www.playstationlifestyle.net/2...

infogamer.net/6-best-indie-tit...

baks
152
Wysłane: 14 czerwca 2017 15:46:01 przy kursie: 180,25 zł
Dość interesujący moim zdaniem materiał na temat Frospunka
Adam Śmietański: The Art of Frostpunk
www.youtube.com/watch?v=9wlHxR...

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 15 czerwca 2017 08:54:39 przy kursie: 180,25 zł
To co można przeczytać o grze w materiałach z E3 (druga notka), utwierdza mnie w przekonaniu, że będziemy mieli do czynienia z dużą produkcją. Rozbudowa miasta, dużo czynników mających na niego wpływ. Kodeks prawa, którego zapisy sami formujemy. Te elementy wyglądają bardzo dobrze. Ciekawy jestem misji eksploracyjnych i ratunkowych, bo o tych chyba tylko mówiono, że będą, ale ich nie pokazano. Pewnie to będzie element silnie zaczerpnięty z TWOM, więc jestem spokojny. Miasto to jednak tylko jedna sceneria. Jestem ciekaw czy w wersji podstawowej otrzymamy coś więcej czy dopiero w dodatkach.

Jeśli jakość gry będzie wysoka (długość rozgrywki, różnorodne scenariusze, bardzo dobry balans rozgrywki i równie ważna optymalizacja kodu), to jestem spokojny o sprzedaż i to długoterminową. Cena będzie odpowiednio wyższa (obstawiam przedział 29-39$), więc nawet jeśli by mieli sprzedać w ciągu dwóch lat milion egzemplarzy, to byłby niezły strzał.

A tak wygląda tajemnicza budka, w której wybrańcy mają okazję poznać gameplay.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 15 czerwca 2017 09:03

Rekinek
0
Wysłane: 15 czerwca 2017 12:04:10 przy kursie: 180,25 zł
Nie jestem graczem więc się nie znam, dlatego mam pytanie do znawców. Czy ta gra nie wygląda na nudną, czy tam nie powinno byc akcentu obrony przed najeźdźcą lub czegoś co podniesie emocje?? Bo czy to jest takie fajne budowanie miasteczka i zbieranie hrustu?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

459 460 461 462 463

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,209 sek.

lqpjnkyr
vbgaqmfc
mulqwzip
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxrbgvqb
ibkpkwcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat