Notowanie portfela #15 - 12 czerwca 2017 - OSTATNIE NA OTWARTYM FORUMNajpierw słowem wstępu, zawsze notowania pojawiały się raz na miesiąc a ostatnie było na początku czerwca...
Dzięki nawiązaniu współpracy z serwisem Stockwatch.pl prowadzony przeze mnie tutaj portfel przechodzi do strefy premium i będzie dostępny tylko dla osób zainteresowanych jego płatną subskrypcją (proszę nie mylić z abonamentem Stockwatch, bo to oddzielny produkt !).
Przez prawie 4 lata prowadzenia w
"Indywidualnych kronikach giełdowych" wątku portfelowego zdążyło się przewinąć wiele osób, pytań jak i próśb. Wielokrotnie dostawałem sygnały by "zrobić bloga" albo inny produkt dla zainteresowanych tym co publikuję. Obecnie się to urzeczywistnia i osoby zainteresowane wybiciami z konsolidacji, rodzącymi się trendami na akcjach/kontraktach czy też moimi poczynaniami na rynku i analizami technicznymi poszczególnych spółek znajdą na Stockwatchu takie miejsce.
Uważam, że nowy model portfela dla czytelników będzie jeszcze ciekawszy i będą mogli z niego wyciągnąć jeszcze większą wartość. Podstawową zmianą jest cykliczność - będą się pojawiać cotygodniowe biuletyny dla subskrybentów, w których oprócz tego co dzieje się w portfelu znajdą się analizy interesujących tematów na rynku. Wszystkie zmiany w portfelu pojawiać się będą zaraz po ich wykonaniu wraz z powiadomieniami, co myślę że dla osób reagujących w czasie sesji nie jest bez znaczenia.
Link do portfela i cennik -> LINK
Podstawy teoretyczne tego co robię opisałem w osobnym artykule, który jest ogólnodostępny -> LINKTo co się nie zmieni to strategia, którą działam na rynku już od ładnych "paru" lat z całkiem niezłymi skutkami ;). Tyle wstępu a poniżej wyniki całościowe portfela po blisko półtora roku inwestowania realnymi środkami.
Zysk: +9 200,25 zł Stopa zwrotu: +46,00% Benchmark: WIG
+37,89%
Portfel na tle indeksów:
kliknij, aby powiększyćNajlepsze transakcje w portfelu:Helio (ciągle otwarta)
+58,81%
kliknij, aby powiększyćKGHM (seria transakcji) +20%

kliknij, aby powiększyćVantage +16%

kliknij, aby powiększyćNajgorsze transakcje w portfelu:Orzeł Biały -13%

kliknij, aby powiększyćCube ITG -12,7%

kliknij, aby powiększyćRainbow -11,4%

kliknij, aby powiększyćJak widać najgorsza transakcja nie przewyższyła stratą trzeciej najlepszej transakcji. Hitem portfela okazało się Helio i ciągle uważam, że to nie koniec jego wzrostów. Swoje do wyniku dorzucił też KGHM (którego wyniku nie biorę pod uwagę w wyliczaniu wyniku netto za 2017 - bo nie był otwarty w 2017 roku a jeszcze pod koniec 2016). W przypadku strat na RBW jak i OBL okazało się po czasie że spółki jednak urosły ale długo po tym jak "strzeliły" stop lossy.
Łącznie w portfelu wykonałem w ciągu półtora roku trwania 54 transakcje. Wśród nich
33 okazały się zyskowne a 21 przyniosło stratę. Oznacza to skuteczność na poziomie
61,1%. Od wszystkich transakcji była liczona prowizja w wysokości 0,38%.
Wynik portfela oceniam jako niezły - udało się w tym czasie pobić indeksy jak i wypracować całkiem dobry zysk. Gdy ruszała druga edycja (i ten wątek) w styczniu 2016 roku na rynku panował kompletny marazm i wszyscy szykowaliśmy się prędzej do bessy niż rynku byka który trwa od początku roku obecnego. W tak zmiennych warunkach portfel radził sobie różnie - były nawet momenty na minusie, początkowe niepowodzenia zostały jednak z nawiązką odrobione.
Zysk w czasie trwania portfela:
kliknij, aby powiększyćPodsumowując zapraszam do subskrypcji portfela osoby, które go dotąd śledziły jak i zupełnie nowe i "świeże". Na zamkniętym podforum Stockwatcha dla abonentów ukazywać się będa biuletyny z zagraniami w portfelu jak i analizami, będzie oczywiście też możliwość konkretnego podpytania mnie o szczegóły AT którą stosuję.
Link do portfela i cennik -> LINKKronika pozostanie otwarta, możliwe że w niedalekiej przyszłości pojawi się tu parę moich autorskich analiz dla wszystkich :).
Z pozdrowieniami dla czytelników
Wojciech "Wojetek" Kręcki