PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
25 maja 2017 14:30:23
przy kursie: 9,70 zł
Kostek,
jeżeli wynajmowali powierzchnie w zeszłym roku spółce Pol-Aquy to i tak nie dostawali kasy, a co więcej robili odpisy aktualizujące na należności bo najemca nie płacił i mają z nim spór sądowy. Owszem powodowało to wyższe przychody z najmu ale na wynik i na cash flow było bez wpływu. Pardon na cash flow miało negatywny wpływ bo musieli płacić VAT.
Ja komunikat o poziomie wynajęcia budynków czytam w ten sposób, że szukają już kupca na biurowce ale wydłużyli sobie okres na transakcję do przyszłego roku, żeby nie być pod presją czasu. Jeden budynek jest wynajęty w 100%. Jak podpiszą następne umowy najmu dla drugiego budynku to ktoś to kupi a oni najwyżej podpiszą Master lease na niewynajętą powierzchnię z prawem znalezienia dla niej najemców. Taka jest praktyka rynkowa, która pozwala osiągnąć wyższą wycenę za sprzedawaną nieruchomość. A kupujący ma ja w 100% wynajętą.
|
|
2 Dołączył: 2013-01-02 Wpisów: 325
Wysłane:
26 maja 2017 11:28:21
przy kursie: 9,70 zł
Ketjo, zarząd wykonał duży wysiłek, by zwiększyć atrakcyjność kompleksu, włącznie z organizacją wahadłowego transportu do metra. Doceniam to i chyba rzeczywiście są chyba na ostatniej prostej. Wyśmiewam tylko inflację zapowiedzi, bo już parę razy podawali termin wynajmu i termin sprzedaży, tworząc tylko, tak jak piszesz, niepotrzebną presję czasu i gwarancję otrzymywania wyłącznie zaniżonych ofert.
Może wreszcie skończy się dotychczasowa, zła praktyka, że im gorsze są bieżące wyniki, tym świetniejsze prognozy - koniunktura sprzyja, majątek w spółce jest, chyba nie trzeba będzie na głowie stawać, żeby go zaprząc do pracy?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 lipca 2017 10:06:10
przy kursie: 9,73 zł
[quote=1ketjoW]Czy ktoś ma dane dotyczące sprzedaży lokali rozpoznanej w I kw 2016r.? www.stockwatch.pl/przeglad-pra...W I kw 2017 r. podpisali umowy sprzedaży na 335 mieszkań w zeszłym roku na 276. Wzrost o 21,4%. Ciekawe, czy to będzie trwała tendencja? W wyniku rozpoznali 113 w I kw 2017? A ile rozpoznali w wyniku I kw 2016? Poniżej dane za II kwartały 2017 rPOLNORD SA z siedzibą w Gdyni ( Polnord ), informuje, iż w I półroczu 2017r. Grupa Kapitałowa Polnord ( Grupa ) sprzedała na podstawie zawartych umów przedwstępnych i rezerwacyjnych łącznie 651 lokali netto (dane ważone udziałem Polnord w poszczególnych spółkach Grupy). Liczba lokali, które zostaną rozpoznane w wyniku finansowym Grupy za okres od 1 stycznia do 30 czerwca 2017 r. wyniesie 337 szt. (dane ważone udziałem Polnord w poszczególnych spółkach Grupy). Dane za I półrocze 2016 r.POLNORD Spółka Akcyjna z siedzibą w Gdyni ( Polnord ), informuje, iż w I półroczu 2016 r. Grupa Kapitałowa Polnord ( Grupa ) sprzedała 536 lokali netto (dane ważone udziałem Polnord w poszczególnych spółkach Grupy) na podstawie zawartych umów przedwstępnych i rezerwacyjnych, z czego 259 lokali zostało sprzedanych w II kwartale 2016 r. Wnioski I półrocze 2017 - 651 lokali versus I półrocze 2016 r. - 536 lokali. Wzrost o 21,45% Sprzedaż lokali rozpoznana w wyniku I półrocze 2017 - 337 lokali versus I półrocze 2016 r. - [....] lokali. Wzrost/(spadek) o [...]%. Nie mam danych. Może ktoś uzupełni.Sprzedaż rośnie II kwartał z rzędu. Good news.
Edytowany: 7 lipca 2017 10:07
|
|
|
|
Wysłane:
7 lipca 2017 11:11:24
Wg prezentacji wyników 1H 2016, zamieszczonej na stronie PND, w pierwszym półroczu 16 było 464 wydań, w 2q16 163. Stąd wniosek, ze w 1q wydali 301 m.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 lipca 2017 12:46:58
Sprzedaż lokali rozpoznana w wyniku
I półrocze 2017 - 337 lokali versus I półrocze 2016 r. - 464 lokali. Spadek o 27,37%. Czyli w porównaniu do spadku w I kwartale 2017 r. z 301 wydań (w i kw 2016 r.) do 113 wydań(I kw. 2017) - 62,46% też mamy poprawę.
Edytowany: 7 lipca 2017 12:52
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lipca 2017 13:28:34
przy kursie: 10,40 zł
Może wreszcie skończy się dotychczasowa, zła praktyka, że im gorsze są bieżące wyniki, tym świetniejsze prognozy - koniunktura sprzyja, majątek w spółce jest, chyba nie trzeba będzie na głowie stawać, żeby go zaprząc do pracy?[/quote]
Zakładam, że sprzedaż kompleksu nastąpi pod koniec roku aby ograniczyć negatywny wpływ utraty zysków związanych ze sprzedażą biurowców i zaprzestania tego rodzaju działalności. Oczywiście jeżeli zakładany zysk ze sprzedaży biurowców będzie na tyle atrakcyjny, że pokryje tę stratę to do powyższej transakcji może dojść wcześniej.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 lipca 2017 15:14:43
A ja myślę że nikt nie będzie się tym kierował. Każdy kto zna spółkę wiedział, że jeden z budynków nie generuje gotówki, a zyski są papierowe. Sama transakcja sprzedaży będzie zdarzeniem jednorazowym, więc do porównania realnych wyników finansowych obydwa tematy wypadną.
Edytowany: 17 lipca 2017 15:16
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lipca 2017 15:52:54
Anty, tu masz informacje o komercjalizacji budynków: www.sii.org.pl/11592/aktualnos...Dal jasności, ja pisałem o bieżącym roku - tj. 2017. W tym roku budynki generują lub będę generować faktyczne dodatnie przepływy gotówkowe. Proces komercjalizacji zmierza do końca. Sami pisałeś, że działalność ta jest bardzo dochodowa. Jeżeli tak to opłaca się ją domknąć pod koniec roku. Wtedy w rzis wykazujesz niejako skumulowany efekt. Zysk (o ile będzie) ze sprzedaży budynków oraz zyski z wynajmu budynków. O cash flow nie wspomnę.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lipca 2017 18:32:50
Wojtek, zrozumiałem Twój wpis inaczej. Że dobrze byłoby jakby sprzedali w tym roku budynku, bo wcześniej pokazywali zyski z pełnego najmu, a teraz z niepełnego, a oczekiwany zysk ze sprzedaży pokryłby niedobór zysku z najmu. Sam widzisz, że w ostatnich raportach jest spadek przychodów z tej aktywności ca o połowę. Działalność jest wysoce rentowna jeśli mówimy o stosunku przychodów do kosztów, tak to prawda. Tyle tylko, że w późniejszych latach, po komercjalizacji. Na samym początku, na obecnym rynku warszawskim z wysokim poziomem wakatów trzeba się liczyć, raz z kosztami adaptacji powierzchni dla nowych najemców, dwa brakiem przychodów z powodu tzw. wakacji czynszowych. Tak czy owak teraz wciąż jest dobry okres na sprzedaż, bo rynek inwestycyjny (saldo transakcji) jest na rekordowych poziomach, tzn jest na rynku płynność. Trochę sprawę popsuł NBP i pismo o REIT, ale chyba dużego wpływu mieć to na yieldy nie będzie.
|
|
Wysłane:
17 lipca 2017 20:21:20
Są zapowiedzi nowego podatku PIS od właścicieli powierzchni komercyjnych i biur. Gdybym przymierzał się do zakupu czegoś w tej kategorii, to bym czekał. A co do spodziewanych przyszłych, a nie historycznych yieldów, to popatrz na kurs GPRE i powiedz mi czy czegoś nie dyskontuje.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lipca 2017 21:35:18
Dyskontuje brak REIT i podatek o którym mówisz. Dla istniejących budynków z dlugimi umowami najmu nowa danina oczywiście spowoduje spadek yieldów i ma to znaczenie. Ale na razie jest to tylko ryzyko, dlatego cały czas jest to nadal dobry czas na sprzedaż. Po wejściu w życie tegoż podatku przy odnowieniach raczej zostanie on przerzucony na nkķajemców jak np inflacja, ale na parę lat yieldy mogą się obniżyć.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 lipca 2017 10:32:35
przy kursie: 10,55 zł
anty_teresa napisał(a):Wojtek, zrozumiałem Twój wpis inaczej. Że dobrze byłoby jakby sprzedali w tym roku budynku, bo wcześniej pokazywali zyski z pełnego najmu, a teraz z niepełnego, a oczekiwany zysk ze sprzedaży pokryłby niedobór zysku z najmu. Sam widzisz, że w ostatnich raportach jest spadek przychodów z tej aktywności ca o połowę.
Działalność jest wysoce rentowna jeśli mówimy o stosunku przychodów do kosztów, tak to prawda. Tyle tylko, że w późniejszych latach, po komercjalizacji. Na samym początku, na obecnym rynku warszawskim z wysokim poziomem wakatów trzeba się liczyć, raz z kosztami adaptacji powierzchni dla nowych najemców, dwa brakiem przychodów z powodu tzw. wakacji czynszowych.
Tak czy owak teraz wciąż jest dobry okres na sprzedaż, bo rynek inwestycyjny (saldo transakcji) jest na rekordowych poziomach, tzn jest na rynku płynność. Trochę sprawę popsuł NBP i pismo o REIT, ale chyba dużego wpływu mieć to na yieldy nie będzie. Widzę to trochę inaczej. Według mnie umowa najmu z Pol-Aqua była zawarta na bardzo dobrych warunkach dla Polnordu. Najemca jak tylko się zorientował, że ma niekorzystną długoterminową umowę najmu postanowił ją zerwać i szukał pretekstu. Czy dobrego zobaczymy po decyzji sądu w tej sprawie? Obecnie obydwa budynki są prawie wynajęte w całości (i z tego powodu patrząc na wcześniejsze przychody z najmu wnioskuje, co do nierynkowej wysokości czynszów poprzedniego najemcy tj. Pol-Aqua) i można z tego powodu spokojnie szukać kupca. Według mnie obywa budynki generują gotówkę. Praktyka rynkowa przy tego typu transakcjach sprzedaży nieruchomości obejmuje ponadto dla powierzchni nie wynajętych tzw. Master lease, który dotyczy niewynajętych powierzchni. Potencjalny kupujący kupuje budynki w pełni wynajętą, co przekłada się na ich wyższą cenę dla sprzedającego. Z drugiej strony sprzedający płaci najem za niewynajętą powierzchnię tak długo aż nie znajdzie dla niej najemców. Na zaproponowanych najemców dla niewynajętej powierzchni przez Sprzedającego musi się zgodzić Kupujący. Zgadzam się, że propozycja nowego podatku w wysokości 0,5% od wartości nieruchomości jest groźna. Wydaje mi się (a czas pokarze jak będzie), że nie uda się jej w 100% przerzucić na Sprzedającego. Podobnie sprawa wygląda obecnie z PCC od transakcji sprzedaży nieruchomości. Wcześniej sprzedaż tego typu transakcji nie była traktowana jako sprzedaż zorganizowanej części przedsiębiorstwa i podlegała opodatkowaniu VAT-em. Obecnie jest to PCC którym Sprzedając i Kupujący dzielą się po połowie. Rynek poszedł jednak w kierunku transakcji share deal. W tym wypadku wartość transakcji jest dużo niższa ponieważ kupując Spółkę kupuje się jej zobowiązania co pomniejsza wartość transakcji. Dodatkowo dochodzą ryzyka podatkowe.
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 303
Wysłane:
19 lipca 2017 09:02:23
przy kursie: 10,80 zł
Nowy Park w Wilanowie.
Jedna z lokalnych gazet pisze o możliwej finalizacji powstania parku, na 1,5 ha działce pomiędzy al. Wilanowską a ul. Przyczółkową i Klimczaka. Rada m.st. Warszawy przyznała ponoć 6 mln zł na jej wykup. Teren ten jest położony wewnątrz Miasteczka Wilanów i należy do Polnordu. Rozmowy między Polnordem a Zarządem Dzielnicy Wilanów mają trwać już od dłuższego czasu. Polnord żądał początkowo za działkę 20 mln zł. Zamówiony przez Dzielnicę operat wycenił działki na 6 mln zł. (Biuletyn Wilanowski nr 13/546)
Rozbieżność w wycenie działek jest bardzo duża. Nie wiem jak Polnord wycenia w/w działki w swoich aktywach. Pozytywną rzeczą jest zmianą podejścia dzielnicy w sprawie potrzeby utworzenia parku. Z drugiej strony, zapewne Polnord nie będzie mógł liczyć na więcej niż wycena z operatu. Czas pokaże, czy transakcja dojdzie do skutku.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 lipca 2017 10:39:13
Witaj Miras,
Polnord bierze pod uwagę PUM-y przy wycenie. Czyli ile działa jest warta gdyby ją zabudował i sprzedał mieszkania. Operat miasta to czysta wycena gruntu za 1m2. Stąd różnica jak przypuszczam. To działka inwestycyjna stąd wycena M. St. Warszawy ma mały sens w mojej ocenie. Szykuje się następna sprawa z U.M. Warszawa.
|
|
0 Dołączył: 2013-05-17 Wpisów: 7
Wysłane:
19 lipca 2017 16:04:53
Miras moglbys podeslac link do artykulu?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 lipca 2017 10:44:42
przy kursie: 10,60 zł
kostek-mundek napisał(a):Są zapowiedzi nowego podatku PIS od właścicieli powierzchni komercyjnych i biur. Gdybym przymierzał się do zakupu czegoś w tej kategorii, to bym czekał. A co do spodziewanych przyszłych, a nie historycznych yieldów, to popatrz na kurs GPRE i powiedz mi czy czegoś nie dyskontuje. Ja nadal stoję na stanowisku, że teraz jest bardzo dobry czas na sprzedawanie projektów. Potwierdzeniem tego jest ostatnia transakcja sprzedaży podpisana przez ECHO. Yield we Wrocławiu 6,17 proc. Cena sprzedaży 1mkw GLA wynosi 12,3 tys. zł (budynek wynajęty w 86 proc. (na koniec 1 kw.), zostanie ukończony w IV kwartale, Echo dało gwarancję na poziom czynszów z wakatów)
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 303
Wysłane:
24 lipca 2017 18:54:57
przy kursie: 10,57 zł
lbr001 napisał(a):Miras moglbys podeslac link do artykulu? Niestety biuletyn ukazuje się tylko w formie papierowej.
|
|
0 Dołączył: 2013-04-01 Wpisów: 211
Wysłane:
31 sierpnia 2017 19:32:07
przy kursie: 10,65 zł
Mam pytanie co do aktualnego raportu półrocznego, w komentarzu zarządu do wyników jest taka pozycja jak rozwiązanie rezerwy tj. cytuję: Cytat:"W I półroczu 2017 roku spółka dokonała aktualizacji wartości produkcji w toku, dotyczącej projektów Brzozowy Zakątek A4 oraz Ku Słońcu III bud. 4, poprzez rozwiązanie odpisu na utratę wartości tych inwestycji na łączną kwotę 5.566 tys. zł wykazaną w kosztach własnych sprzedaży." Czyli wynik jest podbity w/w kwestią i gdyby nie rozwiązanie w/w rezerwy od wyników trzebaby zdjąć jeszcze w/w kwotę?
Edytowany: 31 sierpnia 2017 20:08
|
|
PREMIUM
Wysłane:
31 sierpnia 2017 21:01:09
Brzozowy Zakątek A4 dopiero co wszedł do sprzedaży, a sam budynek zostanie ukończony w III kw. 2018 r. Podobnie Ku Słońcu bud 4 ma zostać ukończony w 2018 r. Tak naprawdę rozwiązane odpisy dotyczą projektów, które wejdą przychodem na wynik dopiero w 2018 r., wiec nie są obrazem obecne okresu sprawozdawczego i pozostają do wyłączenia z powtarzalnego wyniku finansowego spółki.
|
|
0 Dołączył: 2013-04-01 Wpisów: 211
Wysłane:
31 sierpnia 2017 21:35:17
Dziękuję za informację.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.