PARTNER SERWISU
jeraxyel
4 5 6 7 8
win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 4 października 2017 16:31:38 przy kursie: 27,85 zł
Mam pytanie do antyteresy.

Aktualny konsensus PAP Biznes zakłada wypracowanie przez GetBack odpowiednio
678 mln zł przychodów i 246,5 mln zł zysku netto w 2017 roku
1,01 mld zł przychodów i 419 mln zł zysku w 2018.

biznes.pap.pl/pl/news/listings...

Czy cena 30 zł z różnych rekomendacji czyli 3 mld kapitalizacji to nie jest delikatnie mówiąc lekka przesada jeśli chodzi o dyskonto w wycecnie jak na konsensus 419 mln zysku w 2018r.?

Dla porównania cd projekt wyceniany na 11 mld zarobił w 2015 340ml, w 2016 250 mln (ujemna dynamika), co prawda to inna branża, ale bez przesady. Złotówka z gier nie jest chyba 5 czy 6 razy cenniejsza od złotówki z windykacji.

Getback to spółka rosnąca i to szybko, wysoki c/z w granicach 15 czy nawet 20 byłby uzasadniony, kwartał w kwartał zarabia, dynamiki są wysokie. Tymczasem gdyby przyjąc założenia i cenę 30 zł oraz 419 mln zysku otrzymujemy c/z 7, dla spółki rosnącej z gigantycznymi dynamikami.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 października 2017 18:33:27 przy kursie: 27,85 zł
Wiem, że to banał i z pewnością to wiesz, ale rynek nie wycenia bieżących wyników tylko przyszłe. I tak naprawdę nie zyski, a gotówkę i przepływy.

W przypadku Getbacku zyski to jedno, a przepływy to drugie. Spółka na razie chłonie gotówkę a nie ją oddaje jak CD Projekt i to ma wpływ na wycenę DCF - wypływy są bliżej niż wpływy, natomiast w CDP niskie wpływy są już teraz a większe będą po premierach. Nie mam wglądu w rekomendacje, ale zakładam, że analitycy zgodnie z tym co sama deklaruje spółka uznają, że nakłady będą większe niż spłaty, a skoro tak to dodatni Cashflow operacyjny pojawi się dopiero jak spółka osiągnie wystarczająco dużą pozycję i nie będzie już dynamicznie rosła. Za ostatnie 4 kwartały EBITDA gotówkowa to okolice 300 mln zł, natomiast nakłady na portfele własne to 1 mld złotych. W tym roku też z pewnością CF będzie ujemny - vide nabycia portfeli w III kw.

win1248
0
Wysłane: 4 października 2017 19:32:30 przy kursie: 27,85 zł
Rozumiem, że wartością jest gotówka, a nie zysk netto i liczą się dodatnie przepływy, ale w ten sposób spółka jest karana w wycenie za to że rośnie i ponosi nakłady gotówkowe, w momencie w którym już będzie oddawałą gotówkę to chyba będzie za późno na dyskontowanie wzrostu który 'już był'Angel - ale ok - dzięki za odpowiedź.
Edytowany: 4 października 2017 19:33

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 października 2017 20:44:34 przy kursie: 27,85 zł
Chyba nie do końca zrozumiałeś. Może doprecyzuję. Wzrost biznesu jest w modelach DCF uwzględniony, bo tam prognoza sięga do momentu kiedy spółka już generuje gotówkę. Najczęściej z0akłada się przyhamowanie inwestycji w pewnym momencie. Całą prognozę dzieli się na okres prognozy szczegółowej i okres po. Wartość stanowi suma zdyskontowanych przepływów w kolejnych latach i zdyskontowanej wartości rezydualnej. Z tego wychodzi na dziś dzień powiedzmy 3 mld zł. Ale wraz z upływem czasu wartość spółki będzie rosnąć w tempie przyjętego kosztu kapitału własnego.

Przykład:
Dla uproszczenia załóżmy, że przez pierwszych 10 lat spółka nie generuje gotówki (to co się pojawi jest reinwestowane). Po tym okresie zaczyna pokazywać 700 mln gotówki rocznie (reinwestowana jest tylko mała część odpowiadająca amortyzacji) i taki stan trwa do nieskończoności. Wartość rezydualna takiej spółki przy koszcie kapitału na poziomie 10 proc. i zerowej stopie wzrostu wyniesie 7 mld zł. Ale dzisiejsza wartość spółki to będzie tylko 2,7 mld zł. Wraz z upływem czasu i zbliżającym się momentem wpływów wartość spółki będzie rosnąć do poziomu 7 mld zł.

To nie jest kara. Tak po prostu działa matematyka finansowa, która jeśli się zastanowić ma bardzo duży sens. Żeby zrozumieć jak to działa zerknij sobie np. w rekomendację Unimotu. Tam też jest biznes gdzie wzrost wymaga dużych nakładów gotówki, a to odbija się na DCF. Spółka w tych prognozach wychodzi bardzo tania na podstawie wskaźników.

Jeśli zaś chodzi o Getback i prognozę to warto pamiętać o tym, że nie wiemy ile z tego zysku ma charakter gotówkowy. Bo być może w podanych liczbach zawarte są aktualizacje, które do liczenia wskaźników trzeba by wyjąć.

aic71
2
Wpisów: 320
Wysłane: 4 października 2017 23:19:44 przy kursie: 27,85 zł
Coś czuję, że przy takich poziomach inwestycji to 700 mln netto może przyjść bardzo szybko (Haitong już uważa, że to się pojawi w 2019 a dokładnie 734 mln)

Natomiast gotówki jeszcze długo generował na tym poziomie nie będzie.

I tu pytanie do AT - przy założeniu, że zysk w 2019 wyniesie 734 mln ale dalej wszystko będzie reinwestowane to jakie metody wyceny przyjąć?

Przy założeniu, że koszt kapitału będzie wynosił te 10% (pewnie do tego momentu stopy będą na takim poziomie,że te 10% to będzie bardzo realna cyfra)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 października 2017 23:49:06 przy kursie: 27,85 zł
Powyżej była mowa o przepływach operacyjnych, a nie zysku netto. W dodatku liczbę tą rzuciłem w oderwaniu od Getbacku, tylko celem zobrazowania zjawiska/metodologii.

aic71
2
Wysłane: 4 października 2017 23:53:16 przy kursie: 27,85 zł
Dokładnie zrozumiałem, natomiast chyba zle opisałem swoje pytanie.

W sytuacji getback nie można mówić o przepływach bo ich po prostu nie będzie dopóki będą reinwestować czyli przez kolejne kilka lat (minimum bo może to będzie np z 10), więc jeżeli nie wycenimy spółki metoda DCF to jaka przyjąć metodę do wyceny w takich sytuacjach??

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 października 2017 06:57:53 przy kursie: 27,85 zł
To nadal może być DCF. Getback nie jest pierwszą ani ostatnią spółką, która nie generuje gotówki operacyjnej w fazie wzrostu. Jak pisałem wyżej w sporządzaniu prognoz zakłada się zahamowanie inwestycji za pewien okres (4-6 lat), a wtedy zaczynają się pojawiać duże przepływy. To najbardziej racjonalna wycena i najbardziej metodologicznie poprawna.

Można też próbować wycenić spółkę metodą zdyskontowanych skorygowanych zysków albo mnożników, ale na bazie zysków skorygowanych o zdarzenia jednorazowe (także dla grupy porównawczej). Za takie często-powtarzalne zdarzenia jednorazowe można uznać różnice kursowe oraz przeszacowania wartości portfela wierzytelności. Te przeszacowania jak wspomniałem mają charakter często gotówkowy, ale dotyczą przepływów w przyszłości. Niestety amortyzacja w spółkach windykacyjnych często bywa pokazywana w różny sposób, a inwestor nawet tego z zewnątrz nie jest w stanie zauważyć - łatwo o błąd w korekcie.

Silverr
PREMIUM
1
Wpisów: 178
Wysłane: 6 października 2017 09:45:55 przy kursie: 27,50 zł
Skoro został poruszony temat DCF to ja też mam pytanie. W jaki sposób dobrać stopę dyskontową?

Książkowo powinniśmy ją obliczyć modelem CAPM czyli potrzebna jest nam beta, stopa wolna od ryzyka i stopa rynkowa. O ile pierwszą wartość możemy oszacować, druga to na przykłąd rentowność obligacji skarbowych, to z trzecią mam problem. Skąd mam wiedzieć ile wynosi stopa rynkowa? A może koszt stopę dyskontową dla przepływów określa się w praktyce w jeszcze inny sposób - w oderwaniu od teorii?

Deogracias
PREMIUM
12
Wpisów: 486
Wysłane: 6 października 2017 12:50:44 przy kursie: 27,50 zł
"Silverr" napisał(a):
Książkowo powinniśmy ją obliczyć modelem CAPM czyli potrzebna jest nam beta, stopa wolna od ryzyka i stopa rynkowa. O ile pierwszą wartość możemy oszacować, druga to na przykłąd rentowność obligacji skarbowych, to z trzecią mam problem. Skąd mam wiedzieć ile wynosi stopa rynkowa?

5,5% - zwykle tyle przyjmuje się jako Market Risk Premium.
Prof. Damodaran co jakiś czas to przelicza i długoterminowo wychodzi w tych okolicach. Tak jest też zwykle w rekomendacjach.

Jako stopę wolną od ryzyka - obligacje 10-letnie albo stopę swapową dla jakiegoś długiego okresu. Jedno i drugie można znaleźć w newsletterach bankowych ekonomistów - np. BZ WBK:
skarb.bzwbk.pl/skarb/serwis-ek...

Betę można policzyć, poszukać w internecie albo przyjąć arbitralnie - dla ryzykownych biznesów więcej niż 1, dla defensywnych niższą.
Nowy wpis >>> Top 10 wpisów z 2020 roku
Zapraszam na bloga - https://dariuszgrupa.pl
https://twitter.com/DarekGrupa

Poproś analityków Stockwatch o analizę fundamentalną wybranej spółki >>> Przycisk w profilu spółki

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 października 2017 15:44:04 przy kursie: 27,50 zł
Zwrot z rynku to oczekiwana średnia stopa zwrotu z rynku akcyjnego. Można to próbować liczyć historycznie, można przyjmować od wskazanego przez Deo osobnika:
http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/datafile/ctryprem.html
Maklerzy bety najczęściej nie liczą, tylko ja zakładają. Autorsko szacują ryzyko dla danej spółki. Inne ryzyko będzie towarzyszyć startupowi na rynku ropy, inne dojrzałej spółce defensywnej.
Ja przyjmuję w swoich prywatnych założeniach od razu cały koszt kapitału (od 7 do 15 proc). właśnie w zależności od tego z jaką spółką mamy do czynienia.

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 6 października 2017 15:44:22 przy kursie: 27,50 zł
Bardzo ciekawy artykuł na temat GetBacku i dość nieoczekiwanego kierunku ekspansji:

www.rp.pl/Banki/310059842-GetB...

aic71
2
Wysłane: 6 października 2017 17:48:09 przy kursie: 27,50 zł
Myślałem że nasz Getback czy Kruk to straszne maluchy w porównaniu z Europą czy światem a tu się okazuje, że owszem te dwie firmy (Intrum + Lindorff) są większe od w/w (około 6 mld PLN przychodów rocznie) ale nie jest to odległość mierzona w latach świetlnych.

Także 2 największe windykacyjne firmy amerykańskie (ECC i PRA) maja przychody w granicach poniżej 1 mld EUR.

Widac rynek jest mocno rozdrobniony.

Ma ktoś może jakiegoś linka do danych nt wielkości europejskiego rynku windykacji?

win1248
0
Wysłane: 8 października 2017 16:45:58 przy kursie: 27,50 zł
Tak się zastanawiam, czy gdyby Getback przejął biznes Lindorffa (wzrost kapitałów własnych i aktywów, przejęcie zyskownego biznesu na poziomie ebitda x8 do 10) i dodatkowo wykazał w księgach zysk na przejęciu, to czy paradoksalnie spadły by mu wskaźniki zadłużenia do kapitałów własnych, aktywów, mimoz że przejęcie odbyłoby się na kredyt. Czyli po przejęciu byłby mniej zadłużony wskaźnikowo, a jednocześnie co najmniej dwa razy większy pod względem aktywów, zysku itd.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 8 października 2017 22:22:45 przy kursie: 27,50 zł
Od samego aktu przejęcia nie rosną kapitały własne! Taki wzrost kapitału własnego może pochodzić tylko jeśli nabycie odbyłoby się przy pomocy emisji akcji jak w przypadku Intrum, albo jeśli wykazanoby zysk na tej transakcji, co jest mało prawdopodobne, bo Intrum rozliczyło nabycie Lindorffa z wykazaniem wartości firmy, czyli zapłaciło więcej niż wynika z wyceny jego aktywów netto.
Cytat:
Consolidated goodwill amounted to SEK 25,453 M as per June 30 2017, compared with SEK 3,120 M as per December 31, 2016. Of the increase, SEK 22,341 M is attributable to the acquisition of Lindorff, SEK 145 M to other acquisitions and SEK –153 M to exchange rate differences.

www.intrum.com/globalassets/co...

Lindorff też jest dość mocno zadłużony - wskaźnik ogólnego zadłużenia 0,78 na koniec 2016 r.
www.lindorff.com/media/58247/q...
Jeśli transakcja nabycia tej spółki była finansowana długiem to mało prawdopodobny jest spadek wskaźników zadłużenia, bo poziom ogólnego zadłużenia Getbacku to 80 proc.

aic71
2
Wysłane: 9 października 2017 10:13:25 przy kursie: 26,90 zł
Mam 3 pytania do Anty...:

- czy jednak jest możliwe, ze skoro są zmuszeni do sprzedaży części biznesu to , będąc pod presja puszczą to poniżej wartości czyli kupujący wykaże zysk na transakcji? Jak duza jest część ich biznesu, którą musza sprzedaż w stosunku do ich całości?

- czy można gdzieś znaleźć taka ładna tabelkę jaka podałeś wcześniej - zakupy wierzytelności w podziale na kwartały z tym że pokazujące ich wszystkie zakupy od początku ich działalności?

- czy widziałbyś sens zbudowania modelu wyników Getback na podstawie:
a) zakupionych pakietów
b) ich własna krzywa spłat
c) proporcji zakupy własne / zakupy do zarządzanych funduszy
d) wskażnik przychody / zysk netto na poziomie 0,4 (takie widziałem proporcje padaja w przypadku prognoz Haitong i innych instytucji

Chung
PREMIUM
34
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 174
Wysłane: 11 października 2017 10:38:17 przy kursie: 26,61 zł
GETBACK S.A.
Temat
Zawiadomienie o zmniejszeniu udziału w ogólnej liczbie głosów w GetBack S.A.
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Treść raportu:
Zarząd Getback S.A. ("Spółka") informuje, że Spółka otrzymała od JP Morgan Asset Management (UK) Limited zawiadomienie w trybie art. 69 ust. 1 pkt 2) ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2005 r. nr 184, poz. 1539 z późn. zm.) o zbyciu akcji Spółki i zmniejszeniu udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Spółki poniżej 5% ogólnej liczby głosów.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 11 października 2017 11:50:21 przy kursie: 26,61 zł
aic71 napisał(a):
Mam 3 pytania do Anty...:

- czy jednak jest możliwe, ze skoro są zmuszeni do sprzedaży części biznesu to , będąc pod presja puszczą to poniżej wartości czyli kupujący wykaże zysk na transakcji? Jak duza jest część ich biznesu, którą musza sprzedaż w stosunku do ich całości?

- czy można gdzieś znaleźć taka ładna tabelkę jaka podałeś wcześniej - zakupy wierzytelności w podziale na kwartały z tym że pokazujące ich wszystkie zakupy od początku ich działalności?

- czy widziałbyś sens zbudowania modelu wyników Getback na podstawie:
a) zakupionych pakietów
b) ich własna krzywa spłat
c) proporcji zakupy własne / zakupy do zarządzanych funduszy
d) wskażnik przychody / zysk netto na poziomie 0,4 (takie widziałem proporcje padaja w przypadku prognoz Haitong i innych instytucji

1. Tak jest możliwe. Nabywane aktywa się WYCENIA. Getback ze swoim efektywnym modelem mógłby wycenić pakiety wyżej, mógłby rozpoznać jakieś WNIP związane z know-how.
2. Nie.
3. Tak, z zastrzeżeniem. Zysk netto należy liczyć ze wskaźnika kosztów do spłat i kosztów długu.

aic71
2
Wysłane: 12 października 2017 16:50:40 przy kursie: 26,43 zł
Spróbuję sobie taki model stworzyć. zakupy pakietów do końca 2015 niestety trzeba wziąć sobie z ogólnej cyfry, którą podali i ewentualnie proporcjonalnie podzielić.

Ile zwykle trwa scalanie akcji? Czy to nie ciągnie sie juz zbyt długo?
Z tego co wiem to w przypadku Open finance scalenie nie doszło do skutku - czy ktoś zna powód tego?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 października 2017 16:56:07 przy kursie: 26,43 zł
Cytat:
Z uzasadnienia postanowienia wynika, iż powodem odmowy rejestracji podwyższenia kapitału zakładowego przez KRS był błąd formalny Emitenta polegający na przekroczeniu terminu złożenia wniosku do KRS wynikającego z art. 431 §4 Kodeksu Spółek Handlowych, zgodnie z którym uchwała w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego powinna zostać zgłoszona do KRS nie później niż po upływie jednego miesiąca od dnia przydziału akcji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CAPITEA
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,650 sek.

bbxrjtcr
xjkumfco
stmfuhys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kyhsgdkq
lbjnqvoe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat