daimond napisał(a):mam pytanie do regulaminu, dlaczego można nabywać i zbywać tylko po cenie zamknięcia?
Proponuję także cenę otwarcia.
Cytat:Również mam zastrzeżenia do zamykania transakcji po cenie zakupu - w przypadku niechodliwych walorów istnieją na nich "podbitki" na fixingiu w stylu "kupno jednej sztuki akcji"
Odnośnie pierwszego pytania - wybrałem cenę zamknięcia ze względu na łatwą możliwość sprawdzenia czy był wymagany obrót na sesji. Jeśliby zrobić tak że dla zleceń spoza godzin sesji cena otwarcia na następnej to jednocześnie pozostaje kwestia czy będzie na tej sesji wymagany wolumen. Wolałbym, aby nie wprowadzać kolejnej ceny i aby zasady były jak najbardziej przejrzyste i proste, ale jestem otwarty na dyskusję. Jeśli jest wola by zlecenia spoza sesji były po cenie open (przy wymaganym wolumenie w czasie sesji) to możemy tak zrobić.
Co do drugiej sprawy - zdaję sobie sprawę, że rynek jest jaki jest - choćby ostatnia sesja roku pokazała wiele podbitek cen w ostatnich godzinach (np CLN). "Boisko" jest jednak jednakowe dla wszystkich ;).