PARTNER SERWISU
pyvibjpp
12 13 14 15 16
Boniek
0
Wpisów: 57
Wysłane: 28 sierpnia 2009 17:25:17 przy kursie: 23,46 zł
Oczywiscie że pozytywnie :]

co do poprzednich wypowiedzi, faktycznie dobrze spekulując na groszowych spółkach można było zyskiwać, jednak przy ich obrotach strach się bać nimi grać :]

co do GANTa, zamknął się dzisiaj 1% lepiej niż WIG. do tego jest w wyraźnym trendzie wzrostowym. może martwić jedynie dołek sprzed tygodnia, jednak liczę na to że kolejne będą wyżej i wyżej. Patrząc na wykresy długoterminowe, jest teraz najlepszy czas na zakupy, chyba że przebije linię trendu.

ostatnia kwestja to nastroje - są złe, co mnie cieszy i utwierdza w tym że wybrałem dobry cza na zakup :] liczę na kilkunastu% zysk w ciągu 1-2 tyg. nie zawiedźcie mnie drodzy traderzy ;]

OUTSIDER
0
Wpisów: 2
Wysłane: 29 sierpnia 2009 10:11:00 przy kursie: 23,46 zł
Ja też nabyłem 180 papierów i zamierzam jeszcze dokupić, bo myślę podobnie jak kolega wyżej.

misiek11131
0
Wpisów: 1
Wysłane: 29 sierpnia 2009 10:43:31 przy kursie: 23,46 zł
Witam

Podobnie jak Wy posiadam akcje Ganta, gram raczej krótkoterminowo, już kilka razy obróciłem tym papierem przy 4% zysku. Obecnie zamierzam potrzymać dłużej, bo już mnie palce bolą od klikania :) A tak poważnie, uważam że podstawą inwestowania jest stara dobra zasada dywersyfikacji portfela, gdzie dobiera się spółki z różnych sektorów i mających duży potencjał wzrostowy, wynikający z czynników fundamentalnych. Jestem przeciwnikiem analizy technicznej, przy wyraźnym sentymencie wszelkie "opory", "wsparcia" i "formacje" przestają mieć jakiekolwiek znaczenie. Jest to swoista sztuka dla sztuki, nie przystająca do rzeczywistości. Spółka rośnie przez kilkanaście dni w górę lub w dół, zyskując kilkadziesiąt % (w sytuacjach ekstremalnych kilkaset - np SKOK). Przy obecnym klimacie inwestycyjnym na świecie, akcje takich firm jak Gant (solidnych i ekspansywnych) mogą tylko rosnąć. Jeśli dodamy do tego odradzający się rynek nieruchomości, znikają wszelkie wątpliwości.

Jeśli chodzi o trend średnioterminowy, podzielam zdanie części analityków, że jesień i zima przyniesie większą korektę. Możliwy jest scenariusz zjazdu WIGU20 na poniżej 2000 pkt. Natomiast lata 2010-2013 to wg mnie długoterminowy wzrost giełdy, w tym walorów takich jak GANT

Pozdrawiam wszystkich zapalonych inwestorów salute

Boniek
0
Wpisów: 57
Wysłane: 29 sierpnia 2009 12:46:26 przy kursie: 23,46 zł
no właśnie. kiedy owa korekta nastąpi? poznamy ją analizując jedynie technicznie indeksy. jednak na pytanie kiedy to się stanie, ciężko jest odpowiedzieć.

z tego, co obserwuję informacje finansowe, można wnioskować, iż Polska jest postrzegana za rynek, który oparł się kryzysowi. kolejna istotna kwestia - to prywatyzacja GPW. wszystko to składa się na to, że GPW jest atrakcyjnym miejscem do włożenia kapitału, dla tego obecne wzrosty mogą się przeciągać.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 sierpnia 2009 18:32:17 przy kursie: 23,24 zł
Gant jest jedną z niewielu spółek deweloperskich, które od początku ujmują przychody nie wg stopnia zaawansowania budowy. Jednak do roku 2008 były one ujmowane w momencie podpisania umowy przedwstępnej, a dopiero od 2009 r. w momencie zapłaty za mieszkanie. Toteż możemy być już spokojni, że wykazane w sprawozdaniu kwoty mają pokrycie w rzeczywistości, a wypracowana marża faktycznie pojawiła się w kasie firmy. Potwierdzają to przepływy operacyjne. Natomiast mamy dwie nieciekawe rzeczy. Jedna to wspomniana wyżej, dokonana w tym roku zmiana polityki rachunkowości, która spowodowała odpisanie od wartości księgowej kwoty aż 116 mln zł, znosząc ponad roczny zysk, który został wykazany zbyt wcześnie i prawdopodobnie zbyt duży - ale ta kwota nie przepadła bezpowrotnie, tylko ew. ta część, która dotyczy umów zerwanych przez klientów. Druga jest gorsza: w I półroczu nastąpiło przeszacowanie wartości posiadanych nieruchomości, czyli wzrost ich wartości z wyceny, co spowodowało pojawienie się w wyniku dodatkowych 13 mln zł z powietrza. Zasadniczo nie jestem przeciwko rewaluacji aktywów, ale nie w górę gdy jesteśmy w samym dole cen nieruchomości. To znaczy, że 30% zysku za I półrocze jest z sufitu, ale reszta jest zdrowa.
Niestety, wycena jest zawyżona z racji tego, że skorygowany w dół zysk za 2008 r. nie jest nijak wprowadzony do danych historycznych, gdyż nie ma takiej możliwości. Pojawił się tylko jako zmniejszenie wartości księgowej, natomiast patrząc w tył mamy wrażenie, że spółka była bardziej zyskowna. Rynek jednak nie bez powodu wycenia ją niżej niż to wynika z wykazanych danych.

Zahary
0
Wpisów: 268
Wysłane: 31 sierpnia 2009 19:57:13 przy kursie: 23,24 zł
Eh, widzę, że to forum nie przepada za gantem.. :)

Jeżeli nawet tylko 70% zysku jest "zdrowa" - wg kryteriów WD - to oznaczałoby, że Gant zarobił ponad 30mln i jest to chyba świetny wynik szczeg. na tle innych spółek branży..
Dlaczego zatem wycena rynkowa ganta małaby być tak znacząco zaniżona w stosunku do konkurentów z branży? Czy wyceny pozostałych deweloperów są "optymalne"?

Pytam, bo moim zdaniem na tle branży, czy nawet całego rynku - Gant to wyjątkowo niedoszacowana spółka, a ten raport to tylko potwierdził.

Wg dzisiejszego raportu wskaźnik c/wk spadł znacząco - było: 0,72, jest: 0,64.

Pozdrawiam

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 31 sierpnia 2009 20:51:45 przy kursie: 23,24 zł
WatchDog napisał(a):
w I półroczu nastąpiło przeszacowanie wartości posiadanych nieruchomości, czyli wzrost ich wartości z wyceny, co spowodowało pojawienie się w wyniku dodatkowych 13 mln zł z powietrza. Zasadniczo nie jestem przeciwko rewaluacji aktywów, ale nie w górę gdy jesteśmy w samym dole cen nieruchomości. To znaczy, że 30% zysku za I półrocze jest z sufitu, ale reszta jest zdrowa.

Tak się zastanawiam, czy faktycznie należy się obawiać w tym przeszacowaniu "naciągania" wartości?
Z jednej strony - tak jak napisałeś wzrost wartości nieruchomości w chwili gdy ceny rynkowe poleciały w dół wydaje się zabiegiem podejrzanym. Z drugiej jednak w związku ze zmianą sposobu raportowania dopóki nieruchomość nie zostanie sprzedana a pojawiały się koszty związane z np robotami wykończeniowymi teoretycznie na papierze rośnie strata. Być może przeszacowanie jest związane stricte ze wzrostem wartości wynikającym z zakończenia kolejnego etapu robót?

WatchDog
50
Wysłane: 31 sierpnia 2009 21:03:14 przy kursie: 23,24 zł
To dzielenie na etapy to już przeszłość. Mamy z tego 116 mln zł skreślonych z zysku. Nie było go!
Aktualizacja jest tylko i wyłącznie z wyceny, której nie widziałem, ale zapewne na zasadzie operatu, czyli średnich cen rynkowych. Odpowiednio dobierając transakcje porównawcze, można łatwo bujnąć wyceną o kilkanaście milionów w lewo lub w prawo. Ja nie podważam istoty tego zabiegu, tylko timing: w tej chwili rynek nieruchomości nie ma płynności, więc z jakąkolwiek wyceną należałoby się wstrzymać, bo nie pokaże ona wartości godziwej.

arekw99
4
Wpisów: 125
Wysłane: 31 sierpnia 2009 21:19:28 przy kursie: 23,24 zł
mam pytanko WD - w analizie sprawozdania ganta za I kw 09 pisales, ze zrobili przeszacowanie wartosci i stad pojawil sie zysk w I kw. Czy to przeszacowanie o ktorym piszesz odnosnie i polrocza to ten sam zabieg, czy to kolejne naciaganie wynikow?

WatchDog
50
Wysłane: 31 sierpnia 2009 21:28:01 przy kursie: 23,24 zł
W I kwartale wyczarowali +20.150 tys. zł, a w całym półroczu jest wykazane +13.414 tys. zł, co znaczy że 6.736 tys. zł zostało odwrócone. Co nie zmienia mojej oceny: stagnacja ma zasięg co najmniej kilkunastomiesięczny, a takie chwianie rachunkiem wyników wprowadza dodatkową niepewność o wyniki.

arekw99
4
Wysłane: 31 sierpnia 2009 21:37:34 przy kursie: 23,24 zł
Ok. Dzięki i pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 31 sierpnia 2009 22:01:44 przy kursie: 23,24 zł
Zahary napisał(a):
Eh, widzę, że to forum nie przepada za gantem.. :)
Jeżeli nawet tylko 70% zysku jest "zdrowa" - wg kryteriów WD - to oznaczałoby, że Gant zarobił ponad 30mln i jest to chyba świetny wynik szczeg. na tle innych spółek branży..
Dlaczego zatem wycena rynkowa ganta małaby być tak znacząco zaniżona w stosunku do konkurentów z branży? Czy wyceny pozostałych deweloperów są "optymalne"?
Pytam, bo moim zdaniem na tle branży, czy nawet całego rynku - Gant to wyjątkowo niedoszacowana spółka, a ten raport to tylko potwierdził.
Wg dzisiejszego raportu wskaźnik c/wk spadł znacząco - było: 0,72, jest: 0,64.
Pozdrawiam

Zachary,
Tu nie chodzi o to za czym się przepada czy nie tylko czy można zarobić czy nie i czy się kupuje wartość czy tylko cyfry. Gant wykonał krok w dobrą stronę. Powinien jeszcze kilka... Jak widzisz to o czym tu wspominałem ma teraz faktyczne miejsce. Ten raport jest prawie ok, wcześniejsze były nieczytelne. Mnie jeszcze boli FIZ... Acha i zauważcie iż nie ma podatku dochodowego... JWC zarobił 50 baniek czyli więcej, ale najważniejsze to iż to tak naprawdę dotyczy przeszłości. Oddanie kluczy najczęściej następuje teraz w wyniku umów zawartych około roku temu... Ciężko teraz zanalizować deweloperów. Raporty będą wiarygodniejsze, ale bardzo nieaktualne...
Edytowany: 31 sierpnia 2009 22:02

Zahary
0
Wysłane: 31 sierpnia 2009 22:36:45 przy kursie: 23,24 zł
WD - co do Twojej wiedzy nie mam wątpliwości, ale mam zastrzeżenia co do obiektywności Twojej oceny wyników Ganta.

Podważasz wiarygodność wycen nieruchomości, piszesz o brakująch X mln - a zupełnie przechodzisz obok wypracowanego zysku z dz. operacyjnej. Cały raport kwitujesz sformułowaniem: "stagnacja ma zasięg co najmniej kilkunastomiesięczny, takie chwianie rachunkiem wyników wprowadza dodatkową niepewność o wyniki".

Skąd masz przekonanie, ze ta operacja była nierzetelna i w jej wyniku wyceny nieruchomości będą zawyżone?
A może własnie wcześniej były zaniżone i spółka mogła - a w interesie akjonariuszy nawet powinna była - dostosować ich wycenę do aktualnych rynkowych - które się zresztą przynajmniej ustabilizowały, a nawet w wielu miastach rosną..

Poza tym o jakiej stagnacji piszesz? - spółka była liderem sprzedaży w Iszym półroczu właśnie i jak widać z raportu wypracowała solidny zysk..

Takie "tuningowanie" wyników to przecież naturalna praktyka wszystkich spółek, więc nie rozumiem, dlaczego akurat Gant miałby z tego powodu być krytykowany - a jeżeli już jest krytykowany, to warto podać ilościowe/wartościowe parametry, które pokażą o ile i dlaczego..

Może wprowadźmy obiektywne i wartościowe wskaźniki - zysk wg spólki jest XXX, a wg Ciebie XX, bo: po pierwsze..., po drugie... itp.

W moim przekonaniu te wyniki są przynajmniej dobre, a po Twoim komentarzu można odnieść wrażenie, że mamy do czynienia z potencjalnym bankrutem, który za wszelką cenę, ukrywa swoją kiepską kondycję w raportach..

Pozdrawiam

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 31 sierpnia 2009 22:54:51 przy kursie: 23,24 zł
Zahary masz swojego sypacza.. rodzina M.N
Kasa na odebranie blisko 30% Zrembu oraz na gwarancje (czyt. dzisiejszą inf na Stormmie)

Zahary
0
Wysłane: 31 sierpnia 2009 23:02:57 przy kursie: 23,24 zł
Joker napisał(a):
Zahary masz swojego sypacza.. rodzina M.N
Kasa na odebranie blisko 30% Zrembu oraz na gwarancje (czyt. dzisiejszą inf na Stormmie)

Hej, gdzie jest to info ?

W każdym razie, dzięki - "idę" szukać...

WatchDog
50
Wysłane: 31 sierpnia 2009 23:10:59 przy kursie: 23,24 zł
Obaj jesteśmy nieobiektywni, ponieważ nie istnieje coś takiego jak ocena obiektywna.
Ale zarzuty kładziesz poważne, więc do nich się odniosę.

1. Stagnacja
dom.money.pl/wiadomosci/artyku...
www.bankier.pl/wiadomosc/Spade...
www.hotmoney.pl/artykul/najwie...
www.egospodarka.pl/39566,Ceny-...
http://www.abc.com.pl/problem/1118/5
gazetadom.pl/nieruchomosci/1,7...
przeglad-finansowy.blogspot.co...
www.bankier.pl/wiadomosc/Budow...
Pokaż mi jakiś link mówiący o ożywieniu i wzroście cen.

2. Przeszacowania
Tu nie ma żadnego "może":
- w 2008 r. przeszacowanie wyniosło +31.912 tys. zł
- w 2007 r. przeszacowanie wyniosło +103.667 tys. zł
- w 2006 r. przeszacowanie wyniosło +23.088 tys. zł
Wcześniej - nie podają.

3. Zysk
Gant wykazywał sprzedaż zanim przekazał prawo własności, co przestał robić i wprowadzając nie stosowany wcześniej standard sprawozdawczości, musiał odwrócić 116 mln zł "zarobionych" do 31.12.2008 r.
Zysk jest pojęciem wybitnie memoriałowym, służącym do ustalenia podatku dochodowego. To dlatego m.in. MSR 1 wprowadził obowiązek Sprawozdania z Całkowitych Dochodów, a dla analityka najważniejszym sprawozdaniem jest Rachunek Przepływów.

4. Tuningowanie jako naturalna praktyka
Kreatywna księgowość była modna w latach 80., potem stała się działalnością kryminalną. Szefowie m.in. Enronu, Worldcomu, Tyco, siedzą w więzieniu, a niektórzy popełnili samobójstwo - nie wiem dlaczego. Amerykański kongres w 2002 r. w wyniku serii skandali przyjął ustawę Sarbanes-Oxley, która nałożyła bardzo ścisłe obowiązki oraz restrykcje na osoby odpowiadające za rzetelność. Podaję Ci te informacje nie w związku z Gantem, tylko jako odpowiedź na to, dlaczego krytykuję wykazywanie zysku bez pokrycia.

5. Obiektywny wskaźnik
Może posłużymy się wartością księgową - ona uwzględnia przeszacowanie aktywów, więc powinna być po Twojej myśli.
I tak:
- 2Q2009 = 542 mln zł
- 1Q2009 = 505 mln zł
- 4Q2008 = 487 mln zł
- 3Q2008 = 560 mln zł *
- 2Q2008 = 520 mln zł *
- 1Q2008 = 523 mln zł **
- 4Q2007 = 498 mln zł **
- 3Q2007 = 419 mln zł **
Prawdziwą wartość liczb z gwiazdką być może poznamy w kolejnych kwartałach. Prawdziwej wartości liczb z dwiema gwiazdkami chyba nie poznamy nigdy. Prawdziwa wartość liczb bez gwiazdki jeszcze może ulec zmianie w kolejnych kwartałach, bo kto zagwarantuje, że wykazane liczby są rzeczywiste, jeśli w przeszłości nie były?
Edytowany: 31 sierpnia 2009 23:15

Zahary
0
Wysłane: 31 sierpnia 2009 23:25:33 przy kursie: 23,24 zł
WatchDog napisał(a):
..

OK, dziękuję bardzo, za szybką odpowiedź.

Czyli jeśli dobrze rozumiem - zakładając "złą wolę zarządu"/"kreatywną księgowość" i przyjmując np. najniższą z podanych przez Ciebie wartości księgowych - 419mln zł (2Q2007) - zatem c/wk będzie w takim przypadku wynosiła ok: 0,84 - czyli nadal będzie baaardzo atrakcyjna na tle konkurentów/całego rynku..
I o to mi właśnie chodziło - zamiast przekreślać spółkę/raport i stawiac spółkę w niekorzystnym świetle - może lepiej "odfiltrować szum" z raportu i zaprezentować inne wartości - aby każdy mógł sobie wyrobić zdanie i wybrać wersję...

A może przeszacowanie dotyczyło np. centrum handlowego Marino ? Każde takie centrum ma zupełnie inną wartość, zaraz po wybudowaniu - a zupełnie inną, kiedy jest uruchomione i np. ma podpisanych wiele umów na wynajem, pozwalających ocenić rentowność. Z tego co wiem - Gant miał wielu kupców na Marino, ale ponieważ centrum świetnie funkcjonuje, to nie zamierzali się na razie go pozbywać..

Co do stagnacji w branży - od wiosny mamy wyraźny ruch w temacie nieruchomości (oczywiście nie taki jak w 2007r) i zapewne znalazłbym podobną ilość linków, gdzie o tym napisali.

Pozdrawiam

Edytowany: 31 sierpnia 2009 23:27

WatchDog
50
Wysłane: 31 sierpnia 2009 23:29:07 przy kursie: 23,24 zł
Gant jest niedowartościowany - może nie aż tak, jak pokazują to tutaj wyceny - ale jest. I ma bank ziemi przygotowany pod nowe inwestycje w fajnych miejscach. Gdybym mógł, to dla Ciebie zrobiłbym na nim jutro potrójne widły.

Znajdź proszę te linki o ożywieniu, bo może błądzę.

arekw99
4
Wysłane: 31 sierpnia 2009 23:36:15 przy kursie: 23,24 zł
WatchDog napisał(a):
Gant jest niedowartościowany - może nie aż tak, jak pokazują to tutaj wyceny - ale jest. I ma bank ziemi przygotowany pod nowe inwestycje w fajnych miejscach. Gdybym mógł, to dla Ciebie zrobiłbym na nim jutro potrójne widły.

Dancing

Zahary
0
Wysłane: 31 sierpnia 2009 23:48:29 przy kursie: 23,24 zł
WatchDog napisał(a):

Znajdź proszę te linki o ożywieniu, bo może błądzę.

OK - wystarczą (pojedyncze) widły :)

Co do cen, znalazłem "na szybko" takie zestawienie:

kliknij, aby powiększyć

Gant działa przede wszystkim we Wrocławiu i Krakowie - a w obu tych miastach ofertowe ceny w IIw 2009 są wyższe niż w 2007r.

Źródło: mieszkaniowy.blox.pl/2009/07/C...
Edytowany: 31 sierpnia 2009 23:50

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 4,273 sek.

jgedlmvq
vvyjbuho
gizvdqke
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vflkiqde
pxrgelro
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat