AsGBK napisał(a):„...Na razie wiadomo jedynie, że...”
Dokładnie, kluczowe jest tu słowo „na razie”. Na razie za rok 2016 nie ma korekty, na razie nie ma też potwierdzenia, że w raporcie za 2016 rok nie było nieprawidłowości i właśnie o getbackową karuzelę mi chodzi.
W 2015 r. sprzedaż na rzecz podmiotów stowarzyszonych wynosiła 7,7 mln zł, w 2016 r. – już 58 mln zł, czyli sprzedaż ta wzrosła ponad 7 krotnie. Niestety nie można wykluczyć, że już w 2016 roku karuzela zaczynała się rozkręcać. Nie było hamulcowego, to w 2017 roku kręciliśmy się z pełną parą - w pierwszym kwartale 2017 r. w pozycji „sprzedaż na rzecz podmiotów stowarzyszonych” widniała już kwota 150 mln zł.
Działania KNF :)

kliknij, aby powiększyć Jeszcze raz jednak temat podejmę, bo nie dawało mi to spokoju. W oświadczeniu KNF z końca maja napisano, że:
Cytat:Emitent przeprowadzał, przed końcem poszczególnych okresów sprawozdawczych operacje sprzedaży, których przedmiotem były portfele wierzytelności należące do jego grupy kapitałowej, z podmiotami nie wchodzącymi w skład grupy kapitałowej GetBack SA.
www.knf.gov.pl/o_nas/komunikat...Spółki stowarzyszone wchodzą w skład grupy GetBack. Czyli z całej tej wyliczanki niewiele wynika. Skoro GetBack był zaczadzającym portfelami spółek stowarzyszonych to jasnym jest, że kupował do nich portfele wierzytelności.
I co najważniejsze - kwestia wszczęcia postępowania ws raportu za 1 kw. 2017 r., który był częścią prospektu emisyjnego. Przez chwilę uległem wpisowi i insynuacji posła Brejzy. Ale jak napisałem kwestia ta nie dawała mi spokoju i zacząłem szukać co dokładnie robi KNF, za co odpowiada, jakie ma narzędzia itd. Otóż z moich ustaleń wynika, że KNF nie prowadzi badania dokumentów księgowych spółki przy dopuszczaniu do obrotu. Od tego jest audytor. KNF sprawdza jedynie czy w kwestiach formalnych prospekt jest kompletny, Akt dopuszczenia papieru do obrotu nie oznacza, że dane KNF potwierdza iż dane w prospekcie są prawdziwe. Tak dokładnie orzekł Sąd (NSA) w 2013 r., czyli w terminie kiedy to partia Pana Brejzy sprawowała władzę.
Cytat:Należy zgodzić się ze stanowiskiem wyrażonym w skardze kasacyjnej, że zatwierdzając prospekt emisyjny, Komisja bierze pod uwagę przede wszystkim formalną zgodność prospektu emisyjnego z przepisami prawa. Niewątpliwie decyzji o zatwierdzeniu prospektu nie można traktować jako potwierdzenia prawdziwości, rzetelności i kompletności informacji w nim zawartych, gdyż Komisja nie dysponuje środkami niezbędnymi do ustalenia tego rodzaju okoliczności ustalać. Trzeba jednak podkreślić, że formalna zgodność prospektu z przepisami prawa, za którą Komisja ponosi od
orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/B864...Proponuję nie brać pod uwagę tego co piszą i mówią politycy, bo oni w nosie mają prawdziwy obraz sprawy i wykorzystają nawet własne matki, córki i wnuki by odnieść korzyści polityczne.