PARTNER SERWISU
rkkuqtmc
4 5 6 7 8
andypaton
0
Wpisów: 279
Wysłane: 1 września 2009 01:12:06 przy kursie: 16,76 zł
A ty WatchDog-u tez tak negatywnie oceniasz ten raport, czy moze zauwazasz jakies pozytywy? (Oczywiscie, jakbys mogl choc tak tylko przeleciec wzrokiem po wynikach Pray )

technik
0
Wpisów: 147
Wysłane: 1 września 2009 02:40:18 przy kursie: 16,76 zł
Co tym od jutra, ale przede wszystkim jutro (ze wzgledu na spodziewana plynnosc), zrobil, gdybym byl tym kto ostatnio karmil rynek akcjami? Nadstawilbym wora!

...zespołu apartamentowo-usługowego TRITON PARK, obejmującego między innymi budowę 597 mieszkań. Zakończenie prac budowlanych przy inwestycji TRITON PARK planowane jest na przełomie w IV kwartale 2009 roku.

...Zarząd Emitenta zwraca uwagę, Ŝe przyjęte zasady rachunkowości, oparte na MSSF, umożliwiają rozpoznanie przychodów ze sprzedaŜy lokali i kosztów ich budowy dla projektu TRITON PARK realizowanego przez spółkę Triton Development Sp. z o.o. w oparciu o metodę procentową - według stopnia zaawansowania sprzedaŜy lokali oraz poniesionych nakładów. Przychody i koszty projektu deweloperskiego są rozpoznawane (tzn. są prezentowane w rachunku wyników) dopiero wtedy, gdy zarówno wskaźnik kosztów (koszty zakumulowane od początku projektu / suma kosztów planowanych dla projektu) jak i wskaźnik przychodów (przychody zakontraktowane od początku projektu / suma przychodów planowanych dla projektu) przekroczą 30%.

...Jedyny kredyt, z którego korzysta Grupa, to linia kredytowa o limicie 100 mln zł na realizację inwestycji Triton Park. Wpływy pochodzące z wpłat klientów za kupowane lokale zapewnią spółce Triton Development Sp. z o.o. moŜliwość spłaty kredytu. PoniewaŜ zgodnie z obowiązującą umową spłata wskazanego kredytu przypada na koniec trzeciego
kwartału 2009 roku, dla umoŜliwienia kontynuacji optymalnej polityki sprzedaŜy, spółka wystąpiła z
wnioskiem do banku kredytującego, tj. PKO BP S.A., o przedłuŜenie okresu wykorzystywania kredytu i
jego spłaty do dnia 30 września 2011 roku. Aktualnie w PKO BP S.A. trwają prace związane z analizą
wniosku. Na podstawie posiadanych przez Zarząd Spółki informacji wynika, Ŝe zawarcie umowy
przedłuŜającej umowę kredytową nastąpi przed terminem wygaśnięcia obowiązującej umowy.
Poza Triton Development Sp. z o.o.

...W perspektywie najbliŜszych miesięcy największy wpływ na wyniki Grupy Kapitałowej będzie miała realizacja projektu TRITON PARK, prowadzonego przez spółkę Triton Development Sp. z o.o.

Edytowany: 1 września 2009 03:00

technik
0
Wysłane: 1 września 2009 03:05:22 przy kursie: 16,76 zł
Szczgolnie podoba mi sie sformulowanie NA PRZELOMIE W IV KWARTALE. Chyba najpierw chcieli napisac na przelomie roku, ale potem pomysleli, ze ladniej dla rynku i banku bedzie napisac, o zakonczeniu projektu jeszcze w tym roku :)

andypaton
0
Wysłane: 2 września 2009 03:00:10 przy kursie: 15,40 zł
Kurna pokomplikowali ten raport strasznie. Przychody za pierwsze polrocze (niecale 13 mln) mniejsze niz za pierwszy kwartal (ponad 14 mln). Wiem, ze dokonali zmiany zasady rachunkowosci, ale przyznam, ze na poczatku oslupialem.

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 2 września 2009 05:04:34 przy kursie: 15,40 zł
Pisalem juz tu kilka stron temu: jest cos takiego na gieldzie jak zaufanie do zarzadu i glownych akcjonariuszy. No i trudno miec zaufanie do spolki ktora w ostatnich 12 latach...[... tutaj chyba moge tylko przekleic wpis z pierwszej strony watku]. Nawet gdyby raport byl czytelny i ladny to i tak co z tego? Akcjonariusze inwestuja kapital w spolke ostatecznie nie po to by czytac ladne raporty tylko by miec z tych akcji dywiwende. Tu zdaje sie bylo zero dywidency od kilkunastu lat.

Dla mnie Triton wyglada jak typowa spolka do grania na pozniejszy etap hossy, gdy wszystkie solidniejsze papiery sa juz docenione a nowe pieniadze pchaja sie na gielde.

technik
0
Wysłane: 2 września 2009 07:49:33 przy kursie: 15,40 zł
Ja mam za to przekonanie, że branża deweloperska będzie jedną z bardziej zyskownych jeszcze w tym roku i kolejnym. To co robią np. Polnord, JWC jest w tej chwili doskonałym planem. Dotyczy to nawet REZYGNACJI - ludzie, którzy nie otrzymali kredytu na zakup zwracają mieszkania, które sprzedawane były po 6 tys. zl m2, a deweloperzy sprzedadzą je teraz za 7 czy 8 tys. zł i to przy niższych kosztach wykonastwa (solidne firmy jak Polnord, Ronson bez trudu są w stanie wynegocjować niższe koszty prac podwykonawców). Dalej, teraz wydaje się być ostatni moment na kupno atrakcyjnych działek pod nowe projekty po atrakcyjnych cenach.
Wracając do Tritona tu jest jedynie mgliście opisana strategia w ramach której równocześnie używa się słów "na przełomie" i "w IV kwartale" odnośnie najważniejszego i jedynego projektu; gdzie nie ma bieżącej informacji nt. sprzedaży mieszkań i rezygnacji; gdzie najważniejszy projekt się opóźnia; gdzie nikt nie wierzy, że firma kiedykolwiek zajmie się kolejnymi projektami, bo póki co nie może sobie poradzić z jednym; gdzie właściciele i zarząd to jedno, co bywa, że stanowi spory potencjał, ale nie w tym przypadku. Pisałem na którejś stronie wcześniej, że jestem pewien, że właściciele dawno temu pogodzili się z tym, że swoich pakietów NIGDY nie sprzedadzą po cenie rynkowej - (np.) milion zł to też dużo.
Aha, dodam jeszcze tylko, że wyskrobałem ładnego maila do KNF (mimo, że nie lubię tej instytucji) w sprawie transakcji na Tritonie w ostatnich kilku tygodniach przed ogłoszeniem wyników I-go półrocza.

Pozdrawiam,
Edytowany: 2 września 2009 07:50

technik
0
Wysłane: 2 września 2009 17:07:01 przy kursie: 14,36 zł
Wodospad! NIE-lider wzrostów, LIDER spadków. 3,20 zł będzie jak w mordę strzelił. Tyle tygodni byle jakiego wzrostu i póltora tygodnia spadku.

Robin2003
0
Wpisów: 23
Wysłane: 2 września 2009 17:55:31 przy kursie: 14,36 zł
technik napisał(a):

...zespołu apartamentowo-usługowego TRITON PARK, obejmującego między innymi budowę 597 mieszkań. Zakończenie prac budowlanych przy inwestycji TRITON PARK planowane jest na przełomie w IV kwartale 2009 roku.

597 mieszkań po 1 mln.zł za sztukę. Byłoby to największe zagęszczenie milionerów w tym regionie.

technik
0
Wysłane: 2 września 2009 21:39:30 przy kursie: 14,36 zł
Robin2003 napisał(a):
technik napisał(a):

597 mieszkań po 1 mln.zł za sztukę. Byłoby to największe zagęszczenie milionerów w tym regionie.

...słuszna uwaga, aćz TP ma w swojej ofercie także mieszkania po niecałe 0,5 mln zł. Dla mnie to i tak kosmos :( Aha, są tam też chatki po 1,5 mln zł :)

andypaton
0
Wysłane: 4 września 2009 02:05:25 przy kursie: 14,40 zł
W koncu na SD wklepano wyniki Tritona puke_l Zastanawiam sie , czy moznaby pozniej jakos tak zaprezentowac te wyniki jako klasyczny przyklad totalnie zlego raportu. No bo przeciez: Wartosc ksiegowa spadla ze 162,58 mln do 155 mln, zysk operacyjny spadl z 27 mln do 5, 93 mln, przychody spadly z 77.3 mln do 55,17 mln, zysk netto spadl z 21.97 mln do 2.19 mln. Kucza kiler wszystko im spadlo: stan gotowki w kasie tez z 25 mln do 21 mln. Z-score z 9.53 do 8.09. Wzrosl oczywiscie stan zadluzenia z 41.5 % do 45%. WD czy ten punkt ZAPASY to jedyny pozytyw w tym raporcie? ( zreszta - co to sa te ZAPASY?). Nie chce wyjsc na seksiste, ale wyglada na to, ze prezes-baba dala ciala booty .

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 4 września 2009 08:58:41 przy kursie: 14,40 zł
Poprosiłem Kasię o pomoc; zna się na sektorze i ma lepsze audytorskie oko, lepiej się tutaj sprawdzi niż moje (bardziej biznesowe).

technik
0
Wysłane: 4 września 2009 19:21:32 przy kursie: 14,56 zł
Jeden (czy na pewno?) beznadziejny raport i od razu spółka z niedowartościowanej staje się spółką kwotowaną na mniej więcej racjonalnym i optymalnym poziomie. Potencjał wzrostu kursu z +170 zmienił się na +30 %, też rewelacja. Metodologia księgowania przychodów na pewno zrobiła swoje, ale w takim wypadku raport nalezałoby uzupełnić o informację co najmniej nt. ilości sprzedanych mieszkań i komentarz zarządu do wyników. Cieszę się, że wreszcie zauważacie jak "ważną" i "nieodzowną" rolę w firmie odgrywa p.prezes.

Pozdrawiam,

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 4 września 2009 19:49:15 przy kursie: 14,56 zł
Tak, zobacz jak zmienia się obraz 12-miesięcznej zyskowności spółki:
- przed raportem: 22 mln zł
- po raporcie: 2 mln zł
A zyskowność to najsilniejszy driver każdej wyceny.

andypaton
0
Wysłane: 4 września 2009 23:45:39 przy kursie: 14,56 zł
archiko napisał(a):
Sadze, że kiepskie wyniki w przypadku Tritona nie świadcza aż tak jednoznacznie jakby sie wydawało o kiepskiej kondycji spółki. Triton prowadzi praktycznie 1 duzą inwestycje. Sadzac po informacji o terminie planowanym zakonczenia budowy (IV kw 2009), inwestycja znajduje sie w tej chwili na etapie wymagającym największych nakładów (roboty wykonczeniowe). Po odbiorze budynku, kiedy nastapi pełne rozliczenie za mieszkania będzie mozna zaobserwować skokowe polepszenie wyników. Taka jest po prostu specyfika tej branży, a gdy wyniki spółki zależą tylko od prowadzenia jednej budowy ten scenariusz jest szczególnie widoczny. Myslę ze warto korzystac z obecnych przecen i znaleźć miejsce na papiery Tritona w portfelu, gdyz pod koniec roku moze to być jeden z hitów.

Byc moze pod koniec roku. Teraz Triton jest antyhitem. WD - Twoja Kasia nic sie nie odzywa love4 A ja czekam na Nia love4 i czekam

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 6 września 2009 23:25:01 przy kursie: 14,56 zł
Triton to jak dotąd moja największa porażka strategii kup i trzymaj. Kupiony po 3,32 zl, przeczekalem wzrost do 4,97 zl by rozważać sprzedaż po 3,60 zl. Nie spodziewalem sie takiej reakcji na wyniki, ktore moim zdaniem nie sa dobre ale nie sa aż tak zle by powodować takie wytracenie wzrostów praktycznie do zera.

Tak jak pisali poprzednicy, by sensownie ocenić przyszlość spolki, trzeba wejść w skórę Pani Prezes która wie co się dzieje. Brak dodatkowego infa o zainteresowaniu mieszkaniami, możliwej do uzyskania marży, ilości rezerwacji, przedsprzedaży, to wszystko wplywa na dużą nerwowość inwestorów.

Zastanawiam się, czy da coś, jeśli napiszę do spólki emaila i zadam kilka pytań. Czy ktoś z Was może już tego próbowal i z jakim efektem?
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 6 września 2009 23:36:32 przy kursie: 14,56 zł
ta spółka to moja wtopa. ewakuowałem się i póki co dziękuję.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 7 września 2009 10:33:57 przy kursie: 14,64 zł
Jejku, już piszę! Sorry ale się nie obrabiam. Ale dziś wieczorem będzie, obiecuję!

technik
0
Wysłane: 7 września 2009 12:26:31 przy kursie: 14,64 zł
zdzichu napisał(a):
Triton to jak dotąd moja największa porażka strategii kup i trzymaj. Kupiony po 3,32 zl, przeczekalem wzrost do 4,97 zl by rozważać sprzedaż po 3,60 zl. Nie spodziewalem sie takiej reakcji na wyniki, ktore moim zdaniem nie sa dobre ale nie sa aż tak zle by powodować takie wytracenie wzrostów praktycznie do zera.

Tak jak pisali poprzednicy, by sensownie ocenić przyszlość spolki, trzeba wejść w skórę Pani Prezes która wie co się dzieje. Brak dodatkowego infa o zainteresowaniu mieszkaniami, możliwej do uzyskania marży, ilości rezerwacji, przedsprzedaży, to wszystko wplywa na dużą nerwowość inwestorów.

Zastanawiam się, czy da coś, jeśli napiszę do spólki emaila i zadam kilka pytań. Czy ktoś z Was może już tego próbowal i z jakim efektem?

Moja historia przedstawia się w zasadzie identycznie, poza tym, ze nie biore pod uwage sprzedazy po biezacej cenie. Na pewno nie planowałem, ze zostane z tymi akcjami do konca roku lub dluzej. Owszem, chcialem zostac przy branzy, ale niekoniecznie przy Tritonie. Na razie minimalnie usrednilem cene zakupu, ale malo mnie to pociesza.

Ja taz napisze do nich maila, dzis lub jutro i dam znac jesli dostane od nich odpowiedz. Ja 2x probowalem kontaktu ze spolka i dwa razy otrzymalem odpowiedz.

Pozdrawiam,

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 7 września 2009 12:33:12 przy kursie: 14,64 zł
Hej, śpieszę z wyjaśnieniami i omówieniami.

Od razu odpowiadam na Wasze pytania. I tak: nie można powiedzieć, że jeśli wskaźniki spadają, to sprawozdanie jest złe. Ale to tylko uwaga pro forma blah5

Co do przychodów ze sprzedaży, to zacznę od zmian zasad rachunkowości. Pojawiły się na forum komentarze, że to właśnie ta zmiana miała wpływ na zyskowność. Ale na stronie 25 sprawozdania w części Informacja dodatkowa napisane jest, że zmiana zasad rachunkowości zostanie w spółkach grupy przyjęta dopiero w SF za 2010 rok. Czyli tej zmiany jeszcze nie uwzględniono w księgach.
Planowane zakończenie budowy jest wskazane na 4Q2009. Nie wiadomo jednak, czy uda się je zakończyć w terminie. A to oznacza, że rozliczenie budowy może nastąpić już w 2010 roku pod nowymi zasadami przeliczania przychodów. Jeśli taka sytuacja faktycznie wystąpi, to wtedy będziemy w SF mieć przeliczenie rachunku wyników za rok 2009 do nowych zasad. Najprawdopodobniej będzie to oznaczało zmniejszenie przychodów 2009 na rzecz zwiększenia tych w 2010.
Wydaje mi się, że spółka dość bezpiecznie podchodzi do realizowanej inwestycji. Zaprognozowane przychody metodą procentowego zaawansowania budowy oparte są na cenach mieszkań z 2006 roku. Dotyczy to przede wszystkim mieszkań na dzień bilansowy niesprzedanych. Wiemy oczywiście, że od tego czasu poziom cen w Warszawie wzrósł niesamowicie. Teraz jednak mówi się o spadku, tylko jeszcze nie wiadomo do końca o jakim. Co do tego, to lepiej wstrzymać się do jesieni, na którą wiele firm czeka jak na zbawienie. Może coś się w gospodarce ruszy a może ceny mieszkań zostaną wreszcie doprowadzone do rynkowych oczekiwań.
Aha, i pamiętajmy jeszcze, że zaawansowanie procentowe wynika przede wszystkim z nakładów poniesionych na inwestycję w stosunku do planowanych!

Przychody ze sprzedaży spadły znacząco w porównaniu do 2Q2008. Praktycznie w całości są to przychody z procentowego uznania postępów w realizacji inwestycji. Niestety w sprawozdaniu nie jest nigdzie powiedziane, dlaczego spadł postęp prac związanych z inwestycją. Może faktycznie jest ona już na ukończeniu i postępy budowy nie są tak spektakularne, jak w poprzednim roku. A dla przypomnienia – w 2007 roku budowa inwestycji została wstrzymana, ponieważ nastąpiła zmiana jednego z kluczowych podwykonawców. W 2008 roku najprawdopodobniej nastąpiło przyspieszenie, stąd przychody i koszty były znaczące. Dodatkowo na brak wzrostu przychodów może wpływać fakt wyceniania niesprzedanych mieszkań w cenach z 2006 roku. Jak mieszkania są sprzedawane po innych cenach, to spółka notuje wyższy zysk.
Nie wiem dlaczego informacja o niższych przychodach tak znacząco wpłynęła na wahania kursu. Spółka ta na pewno jest porównywana do innych firm deweloperskich, które prowadzą zdecydowanie więcej inwestycji w tym samym czasie (np. JW. czy Dom D.). Trzeba jednak brać pod uwagę fakt, że prowadzi ona obecnie tylko jedną inwestycję. Powoduje to, że rozlicza przychody tylko z niej.

Co do aktywów, to w aktywach trwałych występuje przede wszystkim wartość nieruchomości inwestycyjnej. Nie jest powiedziane, co tu siedzi ani jak jest wyceniane. Wartość kosztów poniesionych na budowę oraz grunt, na którym inwestycja staje są wykazywane w zapasach. To największa część aktywów i prawie 80% sumy bilansowej. Ich wartość systematycznie wzrasta, bo wzrasta wartość poniesionych nakładów oraz wycena gruntów w wieczystym użytkowaniu. Grunty są zasadniczo 3 w Warszawie, w tym jeden od Triton Parku. Nie jest powiedziane, jak zostały wycenione i kto się tym zajął. A w ostatnich czasach to właśnie wycena gruntów i nieruchomości nastręczała wielu problemów.

Bezpieczna wydaje się być sytuacja finansowa – spółka nie korzysta z wielu kredytów. Jedynym jest ten na finansowanie inwestycji w Triton Park, którego ta inwestycja jest zabezpieczeniem. Spłata kredytu przewidziana była na 3Q2009 ale termin jest renegocjowany. Rośnie cały czas wartość zobowiązań ale to jest bezpośrednio związane z inwestycją. Tylko skoro nie ponosi się już coraz większych kosztów (a to widać w coraz wolniejszym zaawansowaniu projektu) a zobowiązania rosną, to znaczy, że pewnie wolniej je spłacamy.
Wydaje mi się, że mało jest rezerw. Zaniżona może być ta na zobowiązania pracownicze. Jest jej tak mało, że pewnie obejmuje tylko niewykorzystane urlopy. Nie ma informacji, czy spółka tworzy rezerwę na odprawy i nagrody ewentualne. Dość istotna jest wysokość innych rezerw ale nie wiemy, czego dotyczą. To nieładnie, bo to największa część rezerw a żadnej informacji nie ma.

Przepływy z działalności operacyjnej to czysta masakra. Rośnie zaangażowanie w kapitał obrotowy, mimo wzrostu wielkości zobowiązań handlowych. Przepływy z inwestycyjnej są nieistotne. Dodatnie są za to przepływy z finansowej – dzięki uruchomieniu transzy kredytu. Taka sytuacja może nastrajać pesymistycznie. Szczególnie, jeśli zauważymy, że przepływy nie starczają na bieżącą obsługę kredytów. Do tego dochodzi informacja, że w najbliższym kwartale trzeba spłacić kredyt do końca a umowa jest renegocjowana.

Gdybym miała ocenić jakość sprawozdania i zawartych w nim informacji, to mogę powiedzieć, że zawarli w nim to, co zawrzeć musieli. Mało jest opisów, bardziej szczegółowej niż liczby informacji o przebiegu działań. To też może powodować pewną nerwowość. No bo skoro coś pod liczbami siedzi ale dokładnie nie wiemy w co, to nasze ryzyko jednak rośnie. Z resztą widać to w moich komentarzach – o liczbach raczej niewiele mogłam powiedzieć…

Co do odzywania się do spółek, to kiedyś nawet dzwoniłam, jak jakiejś informacji na stronie np. nie było. Ale nie zawsze uzyskiwałam odpowiedź – dużo zależy od człowieka, który tej informacji ma udzielić. Sprawozdanie to na tyle poważny dokument, że lepiej czasem zawrzeć w nim mniej danych. Natomiast może w kontakcie bezpośrednim jako inwestor indywidualny dowiesz się czegoś więcej. W każdym razie: powodzenia!
A jak macie jakieś szczegółowe pytania, to piszcie!

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 7 września 2009 13:48:09 przy kursie: 14,64 zł
Dzięki Kasiu za analizę. Nie ma wyjścia tylko wyciagnąć od spółki więcej informacji.

Raport powinien być czytelny i łatwy do zrozumienia. Jeśli są pozycje, które stwarzają problemy w interpretacji, powinna być do nich informacja dodatkowa. Jesli jej nie ma, przedstawiciel spółki powinien w inny sposób poinformować rynek, np. w wywiadzie w prasie, telewizji, itp. o tym, co się w spółce dzieje.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,401 sek.

uslqvvey
wilikzqd
rurvrzrk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ibjkudcb
uoknvpkx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat