PARTNER SERWISU
mbfwigmj
105 106 107 108 109

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

janusz_adr
0
Wpisów: 17
Wysłane: 22 lipca 2018 22:09:44
W sumie to coraz mniej wiemy. Rada Wierzycieli też nie za bardzo pomaga w zrozumieniu tej sytuacji. Grupa na facebook-u skoncentrowała się na prokuraturze i uoikk. Coraz gorzej to wygląda, ten prezes codziennie mówi co innego. Te nasze miliardy po prostu się rozpłynęły w państwie prawa i sprawiedliwości. Nie ma jak ich odzyskać, a Kąkolewski za pewnie niedługo wyjdzie za kaucją, albo z jakiegoś innego powodu. Główny właściciel Abris też nie jest winien, nic nie wiedział, Rada Nadzorcza też nic nie wiedział, tak jak i KNF.

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 22 lipca 2018 22:19:36
Co może RW z ograniczonymi narzędziami? Rozwój wypadków zaskoczył wszystkich. W ostatnim tygodniu prezesowi pewnie wyrwały się słowa prawdy.

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 22 lipca 2018 22:19:44
Nie traciłbym zaufania do RW - z ostatniego komunikatu rozumiem, że dotąd zarząd nie dawał im dostępu do wszystkich potrzebnych danych, ale teraz się to zmienia. Liczę, że szybko uzyskają zrozumienie sytuacji wystarczające do oceny, czy warto walczyć o utrzymanie firmy przy życiu w jakiekolwiek formie.

janusz_adr
0
Wpisów: 17
Wysłane: 22 lipca 2018 22:26:44
Ja myślę, że warto do tego włączyć nasze państwo. W końcu ktoś dopuścił tę spółkę na rynek publiczny i zatwierdzał tak olbrzymią ilość emisji prywatnych. Jest tyle instytucji kontrolujących rynek finansowy i nagle wychodzi taki przekręt.Jest jakaś kontrola nad rynkiem finansowym i powinna ona zauważyć że coś się dzieje nie tak i chociaż ostrzec, a nie dawać im dyplomy, nagrody. Poza tym skąd były rekomendacje żeby kupować te akcje. Ktoś to wszystko zorganizował - tak myślę.

Bats
0
Wpisów: 61
Wysłane: 22 lipca 2018 22:32:39
Za tym, że mały sens trzymania firmy przy działalności operacyjnej może przemawiać fakt, że Zarząd chcąc nie chcąc jednak powinien działać na korzyść akcjonariuszy. Jakby nie patrzeć zamknięcie działalności operacyjnej to krok w kierunku całkowitej straty po stronie akcjonariuszy ( proszę pamiętać, że to nie tylko Abris ) i zarząd jeśli nie kieruje się dobrem spółki naraża się na procesy cywilne od akcjonariuszy. Nie wierzę, że ktoś to robi tylko dlatego, żeby wystawić się na coś Może i zarząd płynie, ale nie sądzę, że nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji. To, że sugerują, że może to być najlepszy krok może oznaczać, że w finansach spółki jest _masakra_. Jeśli to prawda to jestem zwolennikiem tego, aby uciąć to jak najszybciej, bo tkwienie przy działalności generuje tylko straty.

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 22 lipca 2018 22:37:36
Marwick75 napisał(a):
Uważam, że wartość portfeli GB na poziomie 1,27 mld to już wartość zdyskontowana (wycena robiona w warunkach stres test) więc cena zbycia nie powinna być niższa, a może mogłaby hyć wyższa (?).
Druga sprawa, to działania operacyjne, jeśli GB nie chce/ nie umie ograniczyć kosztów operacyjnych na tyle, aby przychody były znacząco od nich wyższe, to może należałoby zlikwidować działalność operacyjną, a portfele oddać w serwisowanie firmie zewnętrznej. Przy odpowiednio skonstruowanej umowie sumaryczny odzysk powinien być wyższy niż 1,27 mld nawet po odjęciu kosztów serwisera - oczywiście rozłożony na lata.

1,27 mld zł to wartość zdyskontowana. Jednak należy pamiętać, że nabywca także ponosi koszt finansowania + pewnie narzucą jakiś bufor na ryzyko nabywanego portfela (te odkupywane od GB będą bardziej ryzykowne niż kupowane np. bezpośrednio od banków). Zatem nie liczyłbym na wyższa wartość. Portfele w sprawozdaniu wyceniamy w wartości godziwej, czyli w uproszczeniu w wartości rynkowej. Zatem po tyle powinno się udać sprzedać, ale:
1) fire sale - każdy będzie chciał zapłacić jak najmniej wiedząc, że GB jest pod murem,
2) jeżeli operacje w GB faktycznie nie działają efektywnie, to z każdym dniem ileś wierzytelności się przedawnia, ileś traci możliwość na jakąkolwiek windykacje, bo np. dłużnicy zdążyli się wyparować (wyjechali z kraju, zmarli, przeprowadzili się itd. - generalnie bez bieżącego windykowania część wierzytelności przepada na zawsze)
3) część wierzytelności się spłaciło od końca czerwca, więc obecna wartość portfeli (na dzisiaj) jest niższa niż wtedy

Co do cięcia kosztów, to nie da się ich obniżyć od razu, przy działaniach restrukturyzacyjnych spotyka się masę problemów, przykładowo:
- można zwalniać ludzi, ale GB może nie być stać na odprawy, więc możliwości redukcji zatrudnienia mogą być ograniczone,
- pracownicy pracują mniej efektywnie (pewnie z połowa więcej przegląda pracuj.pl niż skupia się na pracy). Efekt jak wyżej - trudności z ograniczaniem zatrudnienia,
- cięcie kosztów operacyjnych obniży również poziom przychodów - w branży windykacyjnej wydaje się masę gotówki na windykację miękką i twardą. Bez nakładów spadną przychody. Trzeba znaleźć złoty środek a to może być trudne w spółce o takiej sytuacji,
- może być zawarty szereg umów z podmiotami trzecimi, których spółka może nie móc rozwiązać, bo np. mają długie terminy wypowiedzenia lub jest ich brak. W takim wypadku trzeba czekać aż ona sama wygaśnie.

Te przykłady powyżej, to pierwsze z brzegu. Ale trzeba pamiętać, że restrukturyzacja to bardzo trudny i wymagający proces. Potrzeba do niego wysokiej klasy specjalistów a i to nie gwarantuje sukcesu.

drax
0
Wysłane: 22 lipca 2018 22:45:12
Bats napisał(a):
Za tym, że mały sens trzymania firmy przy działalności operacyjnej może przemawiać fakt, że Zarząd chcąc nie chcąc jednak powinien działać na korzyść akcjonariuszy. Jakby nie patrzeć zamknięcie działalności operacyjnej to krok w kierunku całkowitej straty po stronie akcjonariuszy ( proszę pamiętać, że to nie tylko Abris ) i zarząd jeśli nie kieruje się dobrem spółki naraża się na procesy cywilne od akcjonariuszy. Nie wierzę, że ktoś to robi tylko dlatego, żeby wystawić się na coś Może i zarząd płynie, ale nie sądzę, że nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji. To, że sugerują, że może to być najlepszy krok może oznaczać, że w finansach spółki jest _masakra_. Jeśli to prawda to jestem zwolennikiem tego, aby uciąć to jak najszybciej, bo tkwienie przy działalności generuje tylko straty.

Myślę, że zarząd jest bezpieczny, ponieważ jako alternatywę mamy upadłość, która powoduje, że akcjonariusze tracą wszystko. W przypadku restrukturyzacji poprzez sprzedaż też akcjonariusze stracą wszystko. Zatem zarząd nie działa w takim przypadku na ich szkodę. Jeżeli na podstawie analiz wyjdzie, że restrukturyzacja poprzez obniżenie kosztów i zwiększenie efektywności operacji jest niemożliwa, to zarząd jest czysty, ponieważ wybroni się, że działał na rzecz wierzycieli i starał się minimalizować ich straty. Obecny zarząd nie jest głupi i wiedzą, że jak zrobią coś wbrew prawu albo coś bardzo wątpliwego, to trafią szybko do celi obok KK (przy obecnej presji ze strony państwa i mediów).

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 22 lipca 2018 23:02:07
Czyli nie można nic zrobić, nawet jeśli wiadomo, że działania GBK były od początku nieuczciwe? Abris szybko skalkulował, ze reanimacja GBK nie ma sensu.

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 23 lipca 2018 00:32:34
Marwick75 napisał(a):
Uważam, że wartość portfeli GB na poziomie 1,27 mld to już wartość zdyskontowana (wycena robiona w warunkach stres test) więc cena zbycia nie powinna być niższa, a może mogłaby hyć wyższa (?).
Druga sprawa, to działania operacyjne, jeśli GB nie chce/ nie umie ograniczyć kosztów operacyjnych na tyle, aby przychody były znacząco od nich wyższe, to może należałoby zlikwidować działalność operacyjną, a portfele oddać w serwisowanie firmie zewnętrznej. Przy odpowiednio skonstruowanej umowie sumaryczny odzysk powinien być wyższy niż 1,27 mld nawet po odjęciu kosztów serwisera - oczywiście rozłożony na lata.

Jak widać zarząd woli działać na niekorzyść obligatariuszy i akcjonariuszy, i wyprowadzić majątek (portfele) z Getbacka przy okazji wyceniając go coraz niżej, tak żeby do Getbacka wpłynęło jak najmniej kasy. A ten kto przejmie te portfele to pewnie zarobi więc zakładam, że portfele mogą być przejęte przez "swoich"...

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 23 lipca 2018 10:53:19
a instytucje ktore zgarnely duze prowizje na tych obligacjach odzywaja sie chociaz do Get Back chcac oddac kase czy uwazaja ze "im sie to nalezy" ?
juz wiemy ze Trigon jeszcze chce na tym sporo zarobic.

analityk2
0
Wpisów: 79
Wysłane: 23 lipca 2018 13:14:36
Czy RW dotarła do jakiś choćby grubych danych o posiadanych wierzytelnościach?

Czy wiemy co GB kupił w Q4 3017 i Q1 2018 r.?

Na dużych liczbach ciągle mi tu coś nie gra musieli przecież w tym okresie coś kupować bo wtedy najbardziej produkowali obligacje, oczywiście cześć spłacili i pokrywali koszty operacyjne, ale zostało spokojnie jeszcze z 500 mln na zakupy. Licząc że kupowali za 20% powinno to dać 2.5 miliarda po nominale. Nigdzie jednak tego zwiększenia nie widać.

Do tego w dużym uproszczeniu nominał posiadanych wierzytelności z tego co pamiętam to prawie 30 miliardów. Szacują że odzysk z tego do końca życia to 2 miliardy haczkiem czyli 6-7% wartości nominału.

Według mnie to bardzo mało- musiały by to być naprawdę fatalnej jakości portfele tym bardziej, że płacili za nie 20%+., a inne firmy pewnie oferowały 10%+.

Argument crash testów do mnie nie przemawia bo zaraz się okaże że ktoś kupi aktywa i wyciśnie tego dużo dużo więcej naszym kosztem.

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 23 lipca 2018 13:37:35
Niestety jedyną skuteczną obroną przed działaniem jakie sugerujesz wydaje się być konwersja wierzytelności na akcje (po kursie zbliżonym do 0,05 zł) i marginalizacja obecnych właścicieli oraz "przejęcie" spółki z portfelami przez wierzycieli i dopiero potem ewentualne poszukiwanie nowych inwestorów "na spokojnie". Wątpię niestety aby takie rozwiązanie mogło zyskać poparcie dostatecznie dużej kwotowo liczby obligatariuszy. Bo nie byłoby ono takie złe.

Wg mnie żadne "obiektywne wyceny" tu sprawy nie załatwią. Wszyscy tu podlegają pokusom i naciskom. Okazja tych rozmiarów co Getback trafia się raz na kilka lat i każdy będzie chciał tu wykorzystać wszystkie możliwości aby się na tym kurhaniku trochę popaść.

analityk2
0
Wysłane: 23 lipca 2018 14:01:42
Konwersja na akcje po 5g (której jestem ogólnie przeciwny) będzie wtedy i tak post factum- aktywa zostaną sprzedane wcześniej. Więc jakaś inna droga obrony musi być, pytanie jakie narzędzia tu ma RW- czy w ogóle jakieś.

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 23 lipca 2018 14:12:19
Aktywa nie mogą zostać sprzedane bez zgody nadzorcy i RW. Dlaczego uważasz, że zostaną sprzedane? Tylko na podstawie banialuk prezesa?

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 23 lipca 2018 14:24:05
Cytat:

Aktywa nie mogą zostać sprzedane bez zgody nadzorcy i RW. Dlaczego uważasz, że zostaną sprzedane? Tylko na podstawie banialuk prezesa?

Jeśli RW się nie zgodzi to aktywa nie zostaną sprzedane ale jak się RW zgodzi... Ja nie wiem co RW sądzi o tych banialukach prezesa. Może uzna, że takie rozwiązanie będzie lepsze dla wierzycieli i się zgodzi na tą sprzedaż aktywów...

analityk2
0
Wysłane: 23 lipca 2018 14:27:49
Nie wiem czy mogą, czy postępowanie układowe coś w tym zakresie blokuje? Oby tak.

Z drugiej strony obawiam się, że ludzie jak dowiedzą się że mogą dostać od razu 20-30% lub może i więcej ale bardziej rozłożone w czasie zgodzą się na taką sprzedaż.

Wszyscy są już skrajnie wycieńczeni tą sytuacją, do tego same negatywne komunikaty ze spółki.
Jak wcześniej było widać wolę walki i butę łącznie z tym, że nawet 100% to za mało bo zredukowane odsetki też by wypadało, tak teraz po wszystkich komunikatach i doniesieniach ludzie nie myślą już nawet o tych 65% ale o tym by dostać cokolwiek.

Czyli presja Abrisu odnosi swój skutek:(

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 23 lipca 2018 15:35:42
Myślę, że kreślenie linii sporu na zasadzie RW contra Abris jest dużym uproszczeniem. Oczywiście, każdy dba o swoje interesy (akcjonariusze vs wierzyciele), ale geneza naszych problemów jest zdecydowanie bardziej złożona. Niestety...

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 23 lipca 2018 15:37:02
analityk2 napisał(a):
Czy RW dotarła do jakiś choćby grubych danych o posiadanych wierzytelnościach?

Czy wiemy co GB kupił w Q4 3017 i Q1 2018 r.?

Na dużych liczbach ciągle mi tu coś nie gra musieli przecież w tym okresie coś kupować bo wtedy najbardziej produkowali obligacje, oczywiście cześć spłacili i pokrywali koszty operacyjne, ale zostało spokojnie jeszcze z 500 mln na zakupy. Licząc że kupowali za 20% powinno to dać 2.5 miliarda po nominale. Nigdzie jednak tego zwiększenia nie widać.

Do tego w dużym uproszczeniu nominał posiadanych wierzytelności z tego co pamiętam to prawie 30 miliardów. Szacują że odzysk z tego do końca życia to 2 miliardy haczkiem czyli 6-7% wartości nominału.

Według mnie to bardzo mało- musiały by to być naprawdę fatalnej jakości portfele tym bardziej, że płacili za nie 20%+., a inne firmy pewnie oferowały 10%+.

Argument crash testów do mnie nie przemawia bo zaraz się okaże że ktoś kupi aktywa i wyciśnie tego dużo dużo więcej naszym kosztem.

Będziemy sprawdzać jakość portfeli w momencie zakupu

drax
0
Wysłane: 23 lipca 2018 15:37:25
Jan Nowak napisał(a):
Cytat:

Jeśli RW się nie zgodzi to aktywa nie zostaną sprzedane ale jak się RW zgodzi... Ja nie wiem co RW sądzi o tych banialukach prezesa. Może uzna, że takie rozwiązanie będzie lepsze dla wierzycieli i się zgodzi na tą sprzedaż aktywów...

Sprzedaż może być jak najbardziej korzystna. Trzeba to dokładnie po prostu dokładnie policzyć i porównać szacowaną wartość przepływów dla obligatariuszy pomiędzy opcją sprzedaży i kontynuowania działalności. Do tego należy uwzględnić utratę wartości pieniądza w czasie. Myślę, że do dnia głosowania będzie to zrobione zarówno przez GB, jak i przez RW.

Należy pamiętać, że w przypadku, gdy GB będzie kontynuował działalność, to obligatariusze są narażeni na ryzyko operacyjne i restrukturyzacja może nie wyjść, gdy np. rzeczywiste odzyski będą niższe od oczekiwanych.
Edytowany: 23 lipca 2018 15:37

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 23 lipca 2018 15:42:49
Jesteśmy wykończeni psychicznie i przez to skłonni do teorii spiskowych, bo GBK konsekwentnie szczędzi nam informacji, a te, które docierają, są stopniowo coraz bardziej pesymistyczne.
Uważam, że powinniśmy zaufać RW. W jej skład wchodzą kompetentni ludzie, którzy nie dadzą się ograć przez Dąbrowskiego. Nadto sami mają obligacje na duże kwoty, a zatem choćby we własnym interesie będą szukali optymalnego rozwiązania. Zapewne pojawią dwie propozycje układowe: jedna zgłoszona przez GBK. druga - przez RW. Możemy z czystym sumieniem zakładać, że propozycja złożona przez RW będzie dla nas optymalna (choć oczywiście bolesnych strat w żadnej wersji się nie uniknie). Nasz lider kilkakrotnie wskazywał, że współpraca z kuratorem układa się bardzo pozytywnie, a zatem możemy zakładać, że będzie on głosował za propozycją RW a nie zarządu GBK. .

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

105 106 107 108 109

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,397 sek.

lhugeugk
rwqfctpl
wlqnhdry
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vnwlgzom
reqwltdy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat