PARTNER SERWISU
fyzkspxr
106 107 108 109 110

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

analityk2
0
Wpisów: 79
Wysłane: 23 lipca 2018 15:48:23
Nie wierzę że sprzedaż może być korzystna skoro ten kierunek obrał Abris. W tej wersji teoretycznie tracą 400-600 m. Czy jest to racjonalne- raczej nie.
Bardziej realne wydaje się to że celowo zaniżają aktywa pod tą sprzedaż by te 400 mln odzyskać gdzie indziej.

cbie1
0
Wpisów: 103
Wysłane: 23 lipca 2018 16:38:41
sprzedaz to korzystna opcja dla Abrisu o ile kupi po zanizonej cenie a straty dla reszty , tyle ze po przeciwnej stronie nie sa tylko rozproszeni wlasciciele obligacji ale czesc polaczona i instytucje finansowe i nikt pewnie nie mysli robic prezentow dla Abrisu a samemu liczyc straty

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 23 lipca 2018 21:35:11
I co mogą tak sobie sprzedawać co chcą, jak chcą itp. ? Wierzyciele nie mają nic do gadania ?

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 23 lipca 2018 21:54:49
Wierzyciele mogą zostać zmanipulowani i utwierdzeni w przekonaniu, że sprzedaż to najlepsze rozwiązanie... chyba o to im chodzi...

voyager747
0
Wysłane: 23 lipca 2018 22:42:42
Oni kłamią od dawna, ale może się nie dadzą nabrać, miejmy nadzieję.

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 23 lipca 2018 22:49:45

voyager747 napisał(a):

No nie wiem czy się nie dadzą nabrać... drax już uważa, że sprzedaż może być jak najbardziej korzystna.

drax napisał(a):
Jan Nowak napisał(a):
Cytat:

Aktywa nie mogą zostać sprzedane bez zgody nadzorcy i RW. Dlaczego uważasz, że zostaną sprzedane? Tylko na podstawie banialuk prezesa?

Jeśli RW się nie zgodzi to aktywa nie zostaną sprzedane ale jak się RW zgodzi... Ja nie wiem co RW sądzi o tych banialukach prezesa. Może uzna, że takie rozwiązanie będzie lepsze dla wierzycieli i się zgodzi na tą sprzedaż aktywów...

Sprzedaż może być jak najbardziej korzystna. Trzeba to dokładnie po prostu dokładnie policzyć i porównać szacowaną wartość przepływów dla obligatariuszy pomiędzy opcją sprzedaży i kontynuowania działalności. Do tego należy uwzględnić utratę wartości pieniądza w czasie. Myślę, że do dnia głosowania będzie to zrobione zarówno przez GB, jak i przez RW.

Należy pamiętać, że w przypadku, gdy GB będzie kontynuował działalność, to obligatariusze są narażeni na ryzyko operacyjne i restrukturyzacja może nie wyjść, gdy np. rzeczywiste odzyski będą niższe od oczekiwanych.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 23 lipca 2018 22:57:39
Ludzie nie dajcie się zwariować! przecież złodziejom tylko o to chodzi aby nas jeszcze psychicznie wykończyć! Drax napisał to a tamten tamto.Te wszystkie spekulacje są póki co nie warte rozważania.Tu trzeba na chłodno skalkulować całą sytuację.Ufam,że RW właśnie tak do tego podchodzi.

voyager747
0
Wysłane: 23 lipca 2018 23:00:08
Nie wiem kto to jest Drax, ale on chyba nie jest w radzie wierzycieli.

omicron
0
Wpisów: 201
Wysłane: 23 lipca 2018 23:29:50
W piątek pojawiła się plotka, że tego dnia w Getbacku zaprzestano windykacji. To bzdura czy nie? Czy ktoś jest w stanie potwierdzić, że firma dalej pracuje z chociaż minimalną efektywnością?

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 23 lipca 2018 23:42:29
Pisałem kilka chwil temu.Ludzie nie dajcie się zwariować!!!!

omicron
0
Wysłane: 24 lipca 2018 00:13:38
Trudno nie dać się zwariować, gdy nie ma żadnych sensownych informacji od dłuższego czasu. Doborze, że chociaż jutro czy pojutrze Getback musi podać nowe propozycje układowe, brawo sędzia.

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 24 lipca 2018 00:49:02
Jan Nowak napisał(a):

voyager747 napisał(a):

No nie wiem czy się nie dadzą nabrać... drax już uważa, że sprzedaż może być jak najbardziej korzystna.

Prawda jest taka, że na chwilę obecną nikt nie zweryfikuje, która opcja jest bardziej korzystna dla obligatariuszy bez ofert potencjalnych inwestorów i oceny możliwości wygenerowania przepływów pieniężnych przez GB przy kontynuacji dotychczasowej działalności.

Zdaje sobie doskonale sprawę dlaczego temat sprzedaży wzbudza wiele emocji i jest negowany - akcjonariusze stracą wtedy wszystko. Jednak z perspektywy obligatariuszy opcja ta może być korzystniejsza. Czy jest? Tego nikt w obecnej chwili nie wie, ale opcja sprzedaży zdrowej części GB jest jak najbardziej warta rozważenia i przeanalizowania.
Jako, że ten temat na forum został utworzony dla obligatariuszy, to wypowiadam się z ich perspektywy i staram się ocenić co jest korzystne dla obligatariuszy a nie akcjonariuszy.

voyager747 napisał(a):
Nie wiem kto to jest Drax, ale on chyba nie jest w radzie wierzycieli.

Nie jestem w RW. Wypowiadam się na forum jak każdy inny użytkownik.

cbie1
0
Wysłane: 24 lipca 2018 08:20:44
opcja sprzedazy teraz nie bedzie korzystna bo wszyscy wiedza jaka jest sytulacja i beda chcieli kupic jak najtaniej a jak kupi Abris glowny sprawca tego przekretu to zamiast stracic pewnie sporo zarobi .Akcjonariusze straca wszystko ,wlasciciele obligacji niezabezpieczonych dostana pewnie od 10 do 20 procent . Lepsza dla mnie opcja to wymiana calego dlugu na akcje po 5 groszy z prawem poboru dla akcionariuszy wtedy mogla by powstac spl. z malym dlugiem i duzymi aktywami i jak by zaczela zarabiac to jej wartosc byla by wieksza a w tej branzy to wszyscy zarabiaja .Oczywiscie to tylko takie przemyslenia ignoranta ale jak to bedzie dalej szlo w tym kierunku co teraz to za miesiac wlasciciele obligacji uciesza sie jak nic nie dostana a a obiecaja nam ze nie bedziemy musieli doplacac

Bats
0
Wpisów: 61
Wysłane: 24 lipca 2018 08:35:29
analityk2 napisał(a):
Nie wierzę że sprzedaż może być korzystna skoro ten kierunek obrał Abris. W tej wersji teoretycznie tracą 400-600 m. Czy jest to racjonalne- raczej nie.
Bardziej realne wydaje się to że celowo zaniżają aktywa pod tą sprzedaż by te 400 mln odzyskać gdzie indziej.

Firma jest obecnie na cenzurowanym, każda umowa jest dokładnie sprawdzana, nawet jeśli Abris jak twierdzisz to ten zły, to nie uda mu się teraz ot tak sprzedać czegoś za 30% ceny realnej. Jest RW, jest sąd można negocjować warunki sprzedaży. Może to być aukcja w której wezmą udział zainteresowane podmioty , jak ma to miejsce podczas sprzedaży wierzytelności przez banki. W wyniku takiej akcji cena z pewnością będzie cena maksymalną ile ktoś obecnie na rynku może za nią zapłacić.

Osobiście uważam, że to najlepsze rozwiązanie, koszta operacyjne są ogromne, a odzysk o ile wierzyć plotkom idzie bardzo słabo, a ustawa skracająca możliwy czas odzysku tylko pogarsza sytuację z dnia na dzień ( czyt. obniża wartość portfela ). Jeśli nie wierzyć plotkom można pokusić się o analizę tego na czym mógł mieć przewagę super model odzysku Pana K.K. Jednym z czynników o których mówił była super dobrze opłacana kadra - śmiem twierdzić, że Ci naprawdę dobrzy już tam nei pracują, jak poczuli co się święci odcięli się w moment, obecnie nawet pewnie Ci średni szukają pracy, co by nie zostać z przysłowiową ręką w nocniku gdy na rynku pojawi się 1000 ludzi z branży szukających pracy.
Kolejna rzecz wspominana przez Pana K.K to szybkie ugody z wierzycielami, myślę, że to już w zasadzie niemożliwe, większość ludzi w Polsce wie o aferze Getback, niestety ale sama firma ( nie zarząd) uważana jest za firmę która oszukała ludzi, tak między innymi obligatariuszy, właścicielem większościowym jest Abris, tak tu też opinia tożsama z większością ludzi z tego forum, że ukradli lub będą kraść nadal. Przy takich opiniach - zarząd obecny złodzieje, właściciel złodziej - kto będzie cokolwiek oddawał ?
Jak można w takich warunkach prowadzić skuteczny odzysk ?

Wiem sytuacja wygląda tragicznie, możliwy jest odzysk na poziomie 30% ( oby to była minimalna kwota ) na chwilę obecną, ale może być jeszcze gorzej, czy może być lepiej zróbmy wszystko żeby tak było, ale nie kierujmy się tym co mówił K.K, że odzysk może być fantastyczny, że wszystko jest super, że Abris jest jedynym złym, bo zdaje się, że oni są obecnie w takiej samej sytuacji jak my, no może gorszej, bo jeśli nie robili przekrętów to stracą najwięcej. Na osłodę dla Was oni mieli realny wpływ na kontrolę więc na osłodę dla Was sami są sobie winni.
Zastanawiałem się nad tym czy możliwe jest, że tak słabo kontrolowali spółkę i niestety myślę, że mogli nabrać się jak my. Kupili spółkę która z kwartału na kwartał dynamicznie się rozwijała, teoretycznie księgowo wszystko wyglądało cacy, wrzucili sobie oficjeli do RN ( co jet klasykiem, nic nowego wrzuca się tam ludzi żeby dostawali pieniądze ) i już liczyli pieniądze z przyszłej sprzedaży firmy ...

Meritum
Nie dajmy się ogłupić nikt z nas nie wie kto na chwilę obecną jest winny poza K.K, rozważmy każdą opcje, ja wiem, że ciężko brać pod uwage opcje w której obligatariusze są stratni 60-70%, ale rozważajmy wszystko na chłodno. Jeśli sprzedaż to rozważmy opcje gdzie będzie najbezpiecznie, gdzie można ugrać najwięcej. Jeśli trwać przy zdolności operacyjnej, to konieczny jest raport ile to kosztuje miesięcznie.

cbie1
0
Wysłane: 24 lipca 2018 08:47:40
Abris jest dla mnie zly tylko z tego powodu ze nie pilnowal i wpakowal w to bagno i siebie i nas a dzisiaj dziala tak zeby stracic jak najmniej to rozumiem i sam bym robil na ich miejscu to samo nie ogladajac sie na interes akcionariuszy i wlascicieli obligacji o ile by nie bylo zgodne z moim

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 24 lipca 2018 08:56:25
Dopóki nie mamy informacji finansowych to sobie możemy jedynie spekulować. Nie rozumiem tylko dlaczego jest taki problem z pozyskaniem wyników finansowych ze spółki. Sami nie wiedzą ile zarabiają/tracą?

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 24 lipca 2018 08:58:45
Trochę z innej beczki. Jestem z Trójmiasta a chciałbym zobaczyć w Sądzie we Wrocławiu czy moje obligacje są na liście. Na stronie biurosyndyka.pl jest zdanie:

3. Jak mogę sprawdzić czy moje obligacje są w spisie?

Jak spis zostanie sporządzony to część dotycząca obligacji zostanie upubliczniona przez kuratora na stronie www.

Czy ktoś wie kiedy zostaną one opublikowane?
No i 30 sierpnia raport za pierwsze półrocze a 31 sierpnia ostateczna propozycja układu, 15 września głosowanie nad układem. Sprawy przyspieszyły, to i dobrze. Niech się to machnie w tą albo w tamtą stronę bo najgorsza jest niepewność. No ale RW będzie miała co robić przez wakacje i ufam że dobrze trzyma "rękę na interesie".blackeye

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 24 lipca 2018 09:47:44
Jak raport z odzyskow ma być dobry, jak się redukuje etaty tam gdzie ludzie zajmują się odzyskiem?

omicron
0
Wysłane: 24 lipca 2018 10:23:17
maciej_61 napisał(a):
Trochę z innej beczki. Jestem z Trójmiasta a chciałbym zobaczyć w Sądzie we Wrocławiu czy moje obligacje są na liście. Na stronie biurosyndyka.pl jest zdanie:

3. Jak mogę sprawdzić czy moje obligacje są w spisie?

Jak spis zostanie sporządzony to część dotycząca obligacji zostanie upubliczniona przez kuratora na stronie www.

Czy ktoś wie kiedy zostaną one opublikowane?
No i 30 sierpnia raport za pierwsze półrocze a 31 sierpnia ostateczna propozycja układu, 15 września głosowanie nad układem. Sprawy przyspieszyły, to i dobrze. Niech się to machnie w tą albo w tamtą stronę bo najgorsza jest niepewność. No ale RW będzie miała co robić przez wakacje i ufam że dobrze trzyma "rękę na interesie".blackeye

Obligacje są na stronie od dawna www.biurosyndyka.pl/zestawieni...

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 24 lipca 2018 10:35:34
Dzięki!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

106 107 108 109 110

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,899 sek.

ubyagesn
dydhelbn
bysedpno
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qsdgundi
photdqqn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat