297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
4 września 2009 21:40:52
Cytat:Jednak jestem za spadkami tylko nie wiem czy juz czy bedzie jeszcze jeden ruch w gore i ten bedzie falszywy zdecydowanie. A to niby czemu? Mamy hossę więc czemu fałszywy? póki dostajemy coraz lepsze dane akcje muszą rosnąć, łaski nie robią
Edytowany: 4 września 2009 21:45
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
4 września 2009 21:49:59
Vox napisał(a):Cytat:Jednak jestem za spadkami tylko nie wiem czy juz czy bedzie jeszcze jeden ruch w gore i ten bedzie falszywy zdecydowanie. A to niby czemu? Mamy hossę więc czemu fałszywy? póki dostajemy coraz lepsze dane akcje muszą rosnąć, łaski nie robią Ty widzisz hosse a ja nie, wiec albo ty zarobisz a ja nie, lub ja nie strace i tyle. Pierwsza zasada chron kapital a po takich wzrostach beda spadki czy chcesz czy nie, jak zrobia jeszcze jazde do gory szybciej spadnie a ja z czescia kasy czekam. Odpowiedni moment nadejdzie na gieldzie wygrywaja cierpliwi, a ta czesc co mam od stycznia w papierach zostawiam na dobre i na zle.
|
|
Wysłane:
4 września 2009 22:06:48
Cytat:Ty widzisz hosse a ja nie Skoro wzrost indeksów o 100% nie jest hossą, to czymże jest? bessą a może konsolidacją pełną marazmu  ? 1060 na S&P500 powinni w tej falce zrobić. tak wychodzi z kresek. A potem... korekcinka i dalej na północ
Edytowany: 4 września 2009 22:12
|
|
|
|
Wysłane:
4 września 2009 22:23:12
Ty masz swoja definicje hossy ja mam swoja i tak ne tej korekcie trendy spadkowego jestem 110% kapitalu do przodu teraz problemem bedzie utrzymac to :) zdecydowanie aby zwiekszyc zaangazowanie poczekam przynajmniej do 1800-1900pkt i to wejde nie za wszystko.
Teraz mozesz mnie znow za slowka ciagnac, ale jak mowie ja poniose sam konsekwencje swoich poczynan i to jest najpiekniejsze. Jedno zalozenie moje juz sie sprawdzilo i mam nadzieje ze w drugim sie strasznie pomyle. Zarobic zawsze zdaze a pozatym akcje mam i mial bede, jak duzo spadnie dokupie jak nie trudno znajde cos innego. I ostrzegam nadmiar optymizmu moze strasznie zaszkodzic.
|
|
Wysłane:
4 września 2009 22:28:48
Cytat:I ostrzegam nadmiar optymizmu moze strasznie zaszkodzic. tak samo jak nadmierna ostrożność podczas hossy, która niepotrzebnie ogranicza zyski. Epoka lodowcowa się skończyła, niedźwiedzie wyginęły. Oto dowód:  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 4 września 2009 23:14
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 338
Wysłane:
4 września 2009 23:47:22
Vox jaz zwykle przesadny optymista :) Ponad 1000pkt. na Wig20 w 6 miesiecy to zdecydowanie za szybko. Jak najbardziej nalezalo sie odreagowanie tak glebokich spadkow,ale bez przesady. Hossa przyjdzie ale jak narazie fundamenty troche za slabe. Jakby dalej mialo isc w tym tempie,to pobilibysmy szczyty z ubieglej hossy w przyszlym roku. Raczej zgadzam sie z Taurusem i podobnie celuje na zjazd w okolice 1800-1900. To jest okolo 50% od dolka i mysle ze duzo wiecej nie ma co liczyc. Wrzesien i pazdziernik mysle,ze beda nalezaly do niedzwiedzi i to bedzie chyba ostatnia okazja do kupna dla tych co przegapili wiosenno-letnie wzrosty "Privatize the gains,socialize the losses"
Edytowany: 4 września 2009 23:49
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
5 września 2009 00:05:27
Vox, podziwiam twój optymizm. I szanuję.
Wg mnie dane są kiepskie. Niby coraz mniej ludzi w USA traci pracę, ale ciągle wiecej traci niż ją dostaje. Po drugie, dane za poprzednie miesiące poprawione znacznie w dół. Po trzecie, najważniejsze, stopa bezrobocia bije kolejny rekord - najwyższa od 26 lat i, biorąc pod uwagę poprzednie punkty, ma szansę na bycie rekordem nawet od lat 30-tych XX wieku. Obroty na S&P 500 dziś już przed weekendowe. Gdy 1 września poleciało w dół to w krótkiej chwili było niewiele mniej niż przez cały dzień dziś. We wtorek, środę może juz byc zupełnie inaczej.
Co do Polski to ciągle piszemy o wyspie na mapie Europy, o jedynym kraju ze wzrostem PKB i takie tam dyrdymały statystyczne. A nasz minister ogłasza, że przyszłoroczny deficyt wyniesie 52 mld czyli prawie 2x więcej niż tegoroczny po nowelizacji. Ja wiem, że raty długu zagranicznego do spłaty coraz wieksze. Ja wiem, że wydatki stałe rosną indeksowane inflacją, a dochody spadają, bo część podatków się zmniejszy mimo, że PKB nadal rośnie. Potrzebne są środki na współfinansowanie inwestycji budowanych wraz z UNią. Ale gdy ciągle czytam, że bezrobocie w Polsce dopiero ma zacząć poważnie rosnąć, gdy pisze się o 13%, a mamy 8,5.% to myślę, że jeżeli to byłaby prawda to kryzys w Polsce dopiero przed nami, a w 2010 Polska może być czerwoną wyspą na mapie Europy. Prognoza deficytu wydaje się potwierdzać czarne prognozy dotyczące naszego bezrobocia. Niestety rząd póki co się chwali się jak jest dobrze, a niewiele robi by przeciwdziałać możliwym czarnym scenariuszom. To co wydarzyło się ze stoczniami wyrażnie pokazuje, że nie ma planów B. Z pewnością nie padniemy, ale w poprawę wskażników w większości firm notowanych na naszej giełdzie nie wierzę.
Podnoszony tu wcześniej argument, że USA wzrosła od dna o 60%, a my o 90% też nie jest bez znaczenia.
Reasumując - podziwiam twój optymizm.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-05 Wpisów: 132
Wysłane:
5 września 2009 01:11:25
argument odnosnie wzrostow 60%-90% byl moj i odnosil sie do spadkow, tzn dlaczego u nas spada bardziej niz u nich... podzielam twoj wpis, ze bedzie zle... a w Polsce bedzie masakra ale za pol roku dopiero sie rozpocznie... USA to zagadka... ale conajmniej przez pol roku recesja... i to rozpedzajaca sie... mozna grac na akcjach na pare miesiecy itd... ale trzeba umiec z nich wyjsc w odpowiednim momencie... a tym bardziej na kontraktach... inaczej nie bedzie ciekawie a kolejna korekta tym razem o wiele wiele wieksza czai sie za rogiem, max miesiac 1,5 miesiaca... nie zapomnijcie o tym... (ale mam dobre serce:D) pozdr...
|
|
Wysłane:
5 września 2009 01:37:59
Do lajkonik: po 1 bezrobocie dalej bedzie roslo: ciekawe co sie wydazy jak przekroczy 10% (niby gdzie ludzie maja pracowac jak nic nie potrafia niz wciskac kit czyli kredyty, a inni nie wezma zadnego kredytu przez reszte zycia) po 2 jezeli mielibysmy widziec bezrobocie z lat 30 w w20 bedzie ponizej 1000pkt a S&P na Bank do 400pkt spadnie przypomne ze bezrobocie wynosilo okolo 30% pewnie malo realne ale kto wie. A co do polski nic nie bralbym na powaznie zaczela sie rozgrywka przedwyborcza i to ostatnia, wiec nie nalezy sluchac co za kit nam wciskaja. A Voxa tez podziwiam ale kto wie moze to on bedzie tym jednym z nielicznych wszak wiekszosc jest za spadkami :) Ja juz mam weekend wiec moge troche od rzeczy pisac wiec przepraszam za moje wywody :( i do zobaczenia, uslyszenia w poniedzialek. Milej zabawy i odpoczynku ŻYCZĘ
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
5 września 2009 02:10:42
Nie sądzę by w USA doszło do bezrobocia jak w latach 30tych. Może się jednak zdarzyć, że będzie największe od lat 30tych co oznacza bodaj połowę tamtego (zależnie od sposobu liczenia). Dlatego tak niskich poziomów nie przewiduję. Co do Polski to 52 mld deficytu to nie przed wyborcza kiełbasa, bo mówi o tym minister rządu, któremu zależy by był jak najnizszy. Bezrobocie to poważne zagrożenie i o 13% mówiono m.in. w TVNie. Ja mam nadzieję, że tak żle nie będzie i na swoj uzytek dopuszczam 10%. Ale tak wysoki deficyt jak zapowiada Min.Fin. nie bierze się z nikąd. U nich w założeniach też bezrobocie musi wzrosnąc, a to przełoży się na deficyt. Zanikają inwestycje prywatne, pozwoleń na budowę mniej, program kasacji aut w Niemczech sie kończy - to też nie przedwyborczy tumult. Szczerze to życzę VOXowi by mu sie sprawdziło. Przecież wszystkim nam będzie sie żyło lepiej i dostatniej. Co do deficytu to ciekawe jak będzie finansowany ? Jeżeli obligacje w złotych to może wywołać to gwałtowne umocnienie złotego (podwójna premia dla inwestorów - oprocentowanie plus wzrost wartości, już to przerabialiśmy) i premia dla polskich finansów obniżenie wartości spłacanych długów w pln. Tyle, że spora część eksportu stanie się nierentowna. Przy poziomie 3,2 część zacznie się z Polski wycofywać. Wersja druga to obligacje denominowane w euro czy dolarze. Wg mnie bez wielkiego efektu na pln/waluta, raczej osłabianie się pln z czasem. Większe kwoty na obsługę długu w pln (ale skoro będzie żywa gotówka od obligatoriuszy to będzie to tylko zapis księgowy), za to eksport się utrzyma. Sposób finansowania deficytu bedzie też miał wpływ na giełdę co chyba jasne.
|
|
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
5 września 2009 09:19:40
Goldman Sachs stracił na handlu własnymi akcjami 6 mld USD (2009-09-04 10:53:00)
4.9.Nowy Jork (PAP/int.) - Goldman Sachs kupił swoje własne akcje po wyższej cenie i sprzedał po niższej tracąc w wyniku tego procesu 6 mld USD - pisze "Business Week".
Od 2006 do początku 2008 r. przesadna pewność siebie Goldmana skłoniła go do wydania 18 mld USD na zakup 100 milionów własnych akcji, i zapłaty za akcję średnio 184 USD.
Po panice finansowej we wrześniu ub. roku Goldman sprzedał 94 mln akcji po 123 USD. Stracił na tym 6mld USD.
Akcje Goldmana wzrosły z 59 USD w styczniu tego roku do około 163 USD obecnie.(PAP) Grubasy dymane przez leszczy
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
5 września 2009 11:16:02
to nie wskaznik bezrobocia liczy sie w stanach, tylko non farm payrolls
tak tez tym razem rynek pokazal, ze ten wskaznik jest wazniejszy - i wystrzelil po publikacji najlepszej (najnizszej) wartosci w tym roku
w skali tygodnia wig/wig20 -5,3% djia -1% djta +1% djua -2%
nasdaq i nq100 jakies szczatkowe spadki
chinczycy znowu rosna +1% w skali tygodnia
wiec moim zdaniem nie ma co tu analizowac co sie bedzie dzialo w poniedzialek... ;))
dodatkowo zastanawia mnie to co sie dzieje na dj-ach w ostatnich dnia. zawsze najlepije sie ma srednia transportowa, najgorszej srednia uzytecznosci. Czy to aby nie znaczy, ze inwestorzy wycofuja sie z defensywnych spolek na rzeczy tych bardziej agresywnych?
|
|
Wysłane:
5 września 2009 11:18:08
Kanoniers napisał(a):Grubasy dymane przez leszczy klasyczny przerost jajek
|
|
Wysłane:
5 września 2009 11:25:12
lajkonik napisał(a): Co do deficytu to ciekawe jak będzie finansowany ? Jeżeli obligacje w złotych to może wywołać to gwałtowne umocnienie złotego (podwójna premia dla inwestorów - oprocentowanie plus wzrost wartości, już to przerabialiśmy) i premia dla polskich finansów obniżenie wartości spłacanych długów w pln. Tyle, że spora część eksportu stanie się nierentowna. Przy poziomie 3,2 część zacznie się z Polski wycofywać.
Wersja druga to obligacje denominowane w euro czy dolarze. Wg mnie bez wielkiego efektu na pln/waluta, raczej osłabianie się pln z czasem. Większe kwoty na obsługę długu w pln (ale skoro będzie żywa gotówka od obligatoriuszy to będzie to tylko zapis księgowy), za to eksport się utrzyma.
Sposób finansowania deficytu bedzie też miał wpływ na giełdę co chyba jasne.
minfin nie bedzie patrzyl na wplyw na gielde, tylko gdzie ma taniej; obecnie wchodzi we franka...ciekawe sd czy zabezpieczaja walute. poki co w pt zloty sie umocnil po info o deficycie 10%, w cnbc wymyslali jakies lewe tlumaczenie, czemu 10% moze byc dobre (ze niby rzad dobrze wykorzysta te pieniadz na inwestycje sic!) przy czym po prostu mysle, ze rynek oczekiwal gorszej liczby
|
|
Wysłane:
5 września 2009 11:30:49
lajkonik napisał(a):Ale gdy ciągle czytam, że bezrobocie w Polsce dopiero ma zacząć poważnie rosnąć, gdy pisze się o 13%, a mamy 8,5.% to myślę, że jeżeli to byłaby prawda to kryzys w Polsce dopiero przed nami,
bezrobocie w Polsce to 11%, 8% to jakies lewe dane z eurostatu.. 13 to ma byc na gusowskim wskazniku
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 21
Wysłane:
5 września 2009 12:50:37
plynacyzrynkiem napisał(a):tak tak bez sprzedazy nie ma straty.... ;))))))))))))))))))))))))))))) widziałem kilka tego rodzaju stwierdzeń, przytoczyłem najkrótsze, bez urazy Koledzy, ale nie mogę się z takimi stwierdzeniami zgodzić, gdyż z nich wynika, że jeśli nigdy nie sprzedam posiadanych akcji to straty nie poniosę, tak?, a gotówka wydana na zakup tych nie sprzedanych akcji! Należy odróżniać "rozliczenie gotówkowe transakcji" od "rozliczenia hipotetycznego (wg hipotetycznych cen sprzedaży)". Tylko wynik gotówkowego rozliczenia transakcji pozwala określić, czy dała ona zysk, remis czy stratę. Rozliczenie Sprzedającego: od kwoty uzyskanej ze sprzedaży akcji odejmuje kwotę wydaną na ich zakup, różnica dodatnia oznacza zysk a ujemna stratę gotówkową Rozliczenie Kupującego: na zakup akcji wydał określoną kwotę gotówki i o tyle ma gotówki mniej, czyli poniósł stratę, mając szansę na jej odrobienie w przyszłości, gdy posiadane akcje odpowiednio drożej sprzeda. W chwili kupna akcji Kupujący ponosi stratę równą kwocie gotówki wydanej na ten zakup.
Gracz giełdowy jest pośrednikiem handlowym pomiędzy graczem, od którego kupił akcje a graczami którym te akcje kiedyś sprzeda. Akcje (towar) będący na stanie magazynu (w Portfelu) są wydatkiem własnym pośrednika.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
5 września 2009 13:00:46
Śledzę comiesięczne analizy Pawła Biedrzyckiego, wczoraj pojawiła się: Analiza Video - Sierpień 2009Pozdrawiam Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
5 września 2009 14:45:23
W pażdzierniku 2007 WIG20 jako jedyny chyba indeks na świecie zbliżył się do swojego szczytu z lipca 2007. DAX, DIJA, nawet nasz rodzimy WIG nie osiągnęły drugiego szczytu na tym samym poziomie. Możliwe, że misie wyprzedzą o kilka tygodni zmianę trendu na dłuższy czas. Jednak w tej chwili jest to trudne do ustalenia, gdyż korekta na mniejszych indeksach jest potrzebna, ze względu na tempo w jakim one urosły oraz stopę zwrotu w tak krótkim czasie.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
5 września 2009 14:49:13
Dziwne rzeczy głosisz. Matka wszystkich indeksów SP500 był podobnie jak WIG20 najwyżej jesienią 2007.
|
|
Wysłane:
5 września 2009 15:33:54
Cytat:Śledzę comiesięczne analizy Pawła Biedrzyckiego, wczoraj pojawiła się: jak widać p. Paweł również wieszczy dalsze wzrosty. (średnia 45 tygodniowa przecięta)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.