4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
2 września 2009 00:25:27
przy kursie: 25,40 zł
Hej, to ja niniejszym o realizacji planów za półrocze 2009, czyli omówienie półrocznego sprawozdania Lotosu.
Pierwsze, co rzucam na tapetę to opinia biegłego. Jest w niej uwaga, ze prawdopodobnie nieprawidłowa jest wycena udziałów w litewskiej spółce Naftos Gavyba. Spółka zależna miała zastrzeżenie do swojego sprawozdania, więc biegły je powtórzył. Z opisu wynika, że są to raczej poważne kwestie (nieujęcie dużej rezerwy na sprawy sądowe i nieprawidłowa wycena udziałów). Być może zostaną uregulowane do sprawozdania rocznego.
Jest jeszcze jedna uwaga dotycząca możliwości zrealizowania przychodów z inwestycji w IGCC i poszukiwanie nowych złóż. Co do szczegółów to proszę odnieście się do SF. Zaznaczono jednak, że zrealizowanie tych przychodów zależeć będzie od dokonania kolejnych kosztownych inwestycji, które jeszcze nie zostały rozpoczęte. A to oznacza, że np. w przypadku zmiany na stanowisku prezesa może dojść do zaniechania inwestycji i spisania tych kwot w koszty. Łącznie to jakieś 90 mln PLN.
Spółce udało się po 2Q2009 wyjść na plus – mamy zysk brutto. Stało się tak głównie dzięki większym niż w 1Q2009 przychodom ze sprzedaży. Zwiększyły się także dodatnie różnice kursowe – spółka jest wrażliwa na zmiany kursu przede wszystkim dolara. Wyższa jest także rentowność przychodów, a to dzięki pakietowi antykryzysowemu, który celuje m.in. w ograniczenie kosztów. W porównaniu do 2Q2008 przychody ze sprzedaży są niższe o 18% głównie ze względu na niższe ceny ropy. Wzrósł też wolumen sprzedaży.
Aktywa trwałe pokazują duży wzrost rzeczowych aktywów, który wynika z ujęcia opisanych wyżej ciekawych inwestycji. Znajdują się one na środkach trwałych w budowie. Nie zmieniła się za to wartość firmy – nie ma na to noty, czyli nie wiemy czemu. Nieładnie z ich strony. Poza tym to nie dzieje się nic ciekawego. W aktywach obrotowych prawie nie widać żadnego ruchu poza wzrostem wartości zapasów.
W kapitałach wieje nudą – żadnych zmian prawie. Wzrosła wartość kredytów długoterminowych, czyli spółka dalej się zadłuża. W kredytach długoterminowych znacząca wymagalność będzie dopiero w 2011 roku, czyli dopiero wtedy konieczne będzie uruchomienie dużej gotówki na ich spłatę. Są to także kredyty zaciągane na finansowanie inwestycji w poszukiwanie nowych złóż. Wartość kredytów krótkoterminowych nie zmieniła się znacząco. W rezerwach wszystkie tytuły wydają się być okej, nie ma tam nic zaskakującego.
Przepływy z działalności operacyjnej są dodatnie. Wpływał na to zysk i znaczne zwiększenie zobowiązań. Przepływy z inwestycyjnej są ujemne, głównie przez wydatki inwestycyjne na nowe złoża. Przepływy z finansowej są z kolei dodatnie, bo spółka się zadłuża i mamy uruchomienie wielu kredytów. Póki co wypływy na spłaty kredytów nie są znaczące, więc nie ma zagrożenia rolowania kredytów dla zapewnienia ich bezpiecznej spłaty.
Komentarz do SF mówi o zawieszeniu znaczących inwestycji w ramach pakietu antykryzysowego. Ma to na celu zapewnienie utrzymania płynności w grupie. Zastanawiam się jednak, czy nie spowoduje to zaniechania także tych inwestycji koniecznych do dokończenia poszukiwania nowych złóż. Jeśli tak, to może się w pewnym momencie okazać, że dokonane dotychczas nakłady są utopione i trzeba to będzie spisać. A wtedy to się można pożegnać z zyskiem.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-02 Wpisów: 9
Wysłane:
2 września 2009 18:11:19
przy kursie: 24,08 zł
Witam,
Mój debiut na forum, chciałem zacząc od pochwalenia Kasi za analize SF Lotosu, który jest na mojej liście spółek obserwowanych.
Analiza Kasi zwraca uwagę na najważniejsze kwestie zawarte w SF, a w szczególnieniu problemy na które zwraca biegły rewident tj z realizacja projektów inewsetycyjnych.
Jeżeli chodzi o Naftos Gavyba, to audytor nie był wstanie stwierdzić prawidłowości wyceny w SF. Według SF na 31.12.2008 wartość tych udziałów to 73,5 mln PLN. Tak więc w najgorszym wariancie należało by spisać ta kwotę w koszty. Ponieważ zgodnie z infomracjami z SF sytacja związana z ta społką wyjąsniła się (str 19 SSF) na koniec roku powinna zostać dokonana prawidłowa wycena udzuałów w tej społce.
Jeżeli chodzi o instalację IGCC, zgodnie z informacjami w SF najwcześniej inwestycję tą można byłoby rozpocząc w 2012. Tak odległy termin realizacji inwestycji, co do których nie wiadomo czy zostaną zrealizowane niosie ryzyko odpisania w koszty zaniechania inwestycji.
Kolejnym problemem są inwestycje w złoża na Bałtyku - wartość ŚTwB to ok 45 mln PLN. Zgodnie z opisem społki, realizacja tej inwestycji zależy od warunków rynkowych i od pozystkania partnera do tego projektu. W moim przekonaniu, raczej trudno będzie uratować tą inwestycję, która tak naprawdę niesie ze sobą duże ryzyko, a stosunkowo niewielkie możliwości przyszyłych dochodów.
Łączna wartość ryzyk opisanych powyżej to od 100 do 130 mln PLN. Jak na tą spółke to nie kwota, która powoli ją z nóg. Zarząd może zdecyduje się spisać inwestycje w koszty na koniec roku, jak ogólny wynik będzie stosunkowo wysoki.
Dużym plusem jest zysk operacyjny na poziomie 150 mln PLN oraz dodatni przepływ operacyjny 450 mln PLN. Liczby te w pewien sposób potwierdzają iż społka dba o koszty zgodnie z Programem Antykryzysowym. Inną natomiast kwestią jest to, że z ponad 740 mln PLN wynniku netto ok 600 mln stanowią zyski z pozostałej działności czyli głównie dodatnia wycena kredytów bankowych (spadek wartości walut) oraz wzrost wartości zapasów (wzrost ceny ropy). Taki zysk jest pozytywny, tylko pragnę zwrócić uwagę że jest jednorazowy. Korzystne kursy walut utrzymały się w 3 kwartale, cena ropy też chyba trochę urosła - tak więc w 3 kwartle będą pozytywne efekty. W mojej ocenie w 4 kwartle społka już z tego efektu już nie skorzysta, bo kursy i ropa tak drastycznie nie będą się zmieniać.
Na zakończenie chciałem zwórić uwagę : 1. Spółka kończy realizację Programu 10+ - realizacja w 84%. Większość efektów będzie widoczna w 2010 roku (III i IV kwartał). 2. Wydobycie ze złoża YME, się przesuneło do I, II kwartału 2010.
Podsumowując, rozumiem obawy Kasi że zawieszenie inwestycji w poszukiwanie ropy grozi utopieniem zainwestowanych pieniędzy. Jednakże uważam, że przed spółka stoją ogromne możliwości zwiększenia wartości poprzez zwiekszenie zysków po zakończeniu Programu 10+, uruchomieniu wydobycia z YME oraz plany zwiekszenia sieci sprzedaży paliw.
rg
|
|
1 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 744
Wysłane:
2 września 2009 18:56:19
fajnie widzieć pierwszy wątek w moim życiu na polskim forum, który rzeczywiście nabiera charakteru fundamentalnego ;)
akcenty jednak kładłbym tam, gdzie ich miejsce - potencjalne utraty wartości pojedyńczych aktywów/inwestycji (podkreślam potencjalne, no i nikt nie mówi, że to będzie do zera), nijak się mają do efektów jakie zobaczymy już od przeszłego roku z 10+.. ;-)
no i witamy oczywiście :)• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 2 września 2009 18:56
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
2 września 2009 19:45:34
W ogóle wiedziałeś, że Lotos ma jakąś litewską spółkę? Rany, jak widać w świecie spółek giełdowych trup może być w każdej szafie ;-) Analiza raportu chwali się oczywiście ;-)
|
|
Wysłane:
2 września 2009 21:40:39
fidelio77 napisał(a):W ogóle wiedziałeś, że Lotos ma jakąś litewską spółkę? Rany, jak widać w świecie spółek giełdowych trup może być w każdej szafie ;-) Analiza raportu chwali się oczywiście ;-) Wiedzieć wiedziałem, ale generalnie czytając raporty po macioszemu traktuję rzeczy o stosunkowo niedużej wartości w stosunku do wartości wewnętrznej/przychodów/zysków [vide strata mci na udziałach w jtt - wątek obok] Nie wiem, czytam raporty uważnie, ale - mam już jakiś takiś automatyzm podświadomy - uznaję czy coś jest zagrożeniem/czy jest ważne - jak nie to pomijam. Trudno chłonąć co chwilę 100-200 str. raport i wszystko wchłaniać po linijce. [Nota bene umiejętność szybkiego czytania się przydaje ;) ]
Jeśli w sferze wydobywczej mamy główne inwestycje w strategii 2012 i strategii 2015 rozłożone w czasie i wiem, że już w tym roku Pawełek zapowiada możliwość powrotu do wielu wstrzymanych inw. w miarę możliwości - to to jest główna informacja, która do mnie trafia, w obliczu tego, że na razie wydobycie jest b skromne ;) (poza informacjami o sytuacji w Petrobalticu). Będę czekał na rozwój wypadków w 2010.
Noty rewidenta nawet nie przeczytałem, ale zawsze się cieszę, że są uważne osoby, które potencjalnie mogą mi zwrócić uwagę na coś ważnego ;] 73,5 mln zł to jednak po prostu mało dla Lotosu, więc nawet jakbym przeczytał, to i tak bym uznał to za mało istotne ;)
O instalację zgazowania ciężkich pozostałości się nie boję, bo to integralna część 10+, nawet jeśli ktoś (prezes?) wspominał, że drugi etap 10+, a więc ta konkretna instalacja około 2012-2013 to nie jest jakaś sztywna data. Termin jej wybudowania ma być uzależniony od warunków rynkowych, jeśli dobrze pamiętam. Z drugiej strony teraz czytam tyle raportów i słucham tyle, że może mi się mieszać ;]• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
|
|
0 Dołączył: 2009-04-08 Wpisów: 86
Wysłane:
7 września 2009 14:09:21
przy kursie: 24,79 zł
Cały WIG20 na ładnym plusie 2.65% a LTS na kóncu peletonu z wynikiem 0.8%. Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi przypuszczeniami odnośnie przyczyn takiej sytuacji  Thks.
Edytowany: 7 września 2009 14:09
|
|
Wysłane:
7 września 2009 14:36:37
Horyzont napisał(a):Cały WIG20 na ładnym plusie 2.65% a LTS na kóncu peletonu z wynikiem 0.8%. Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi przypuszczeniami odnośnie przyczyn takiej sytuacji  Thks. A teraz jest już tylko o,5 %... nie mam pojęcia dlaczego, orlen wzrosł już ponad 2 %, po prostu śmiech.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
7 września 2009 14:56:10
Zaczekajmy na koniec sesji.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-08 Wpisów: 86
Wysłane:
7 września 2009 15:07:24
nocnygracz napisał(a):Zaczekajmy na koniec sesji. Liczysz na podmiankę np. z KGHem bądź PGNIGiem, żeby zarobić na wszystkich, ale zamknięcie zbilansować na właściwym poziomie WIG20 ;)
Edytowany: 7 września 2009 15:07
|
|
Wysłane:
7 września 2009 15:36:56
1) Czesc Horyzont, nie wiedziałem, że Cię mamy na Lotosie. Rozgość się 2) Ostatnio Lotos ku mojemu zdumieniu na koniec sesji zachowuje się lepiej niż w trakcie dnia. Nie wiem z czego to wynika, drzewiej jego tradycje były raczej odwrotne. Ale jakaś "change" chyba nastała. 3) Obroty mamy na tę chwilę drugie najniższe w całym WIG20. Gdy zachowujemy się gorzej od WIGu20 chętnych do transakcji po obu stronach nie za wielu. A raz na jakiś czas fundy załamują się pod siłą argumentacji fundamentów i uznają, że dobrze jednak mieć Lotos w portfelu. 4) Już jest lepiej niż było, gdy pisałem pierwszego posta.
Edytowany: 7 września 2009 15:37
|
|
|
|
Wysłane:
7 września 2009 15:43:54
To prawda, obroty mogą mieć wpływ, jedna transakcja na 15 minut... Ale jak zwała była to nurkował na całego, jak indeks rośnie to się ślimaczy w ogonie wzrostów. Nie podoba mi się to.
|
|
Wysłane:
7 września 2009 16:22:18
No i po fixingu: LTS niecałe 2% , PKN ponad 4%... przekonajcie mnie że warto trzymać ten papier bo po takiej żenua sesji mam zamiar go wywalić ;-)
|
|
Wysłane:
7 września 2009 16:29:58
Uwaga, przekonuję.
Ostatnie 3 miesiące: Lotos +13%, Orlen: -13%
|
|
Wysłane:
7 września 2009 16:41:43
fidelio77 napisał(a):No i po fixingu: LTS niecałe 2% , PKN ponad 4%... przekonajcie mnie że warto trzymać ten papier bo po takiej żenua sesji mam zamiar go wywalić ;-) wywal. odkupie.• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
|
|
Wysłane:
7 września 2009 16:43:30
Uwaga, przekonuję dalej:
Ostatni rok: Lotos: -10% Orlen: -12%
Ostatni miesiąc: Lotos: +7% Orlen: +1%
Ostatnie 10 dni: Lotos: 0% Orlen: -7%
Dziś mieliśmy wolumen obrotu najniższy od 12 września 2008.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-29 Wpisów: 42
Wysłane:
7 września 2009 16:49:38
fidelio77 napisał(a):No i po fixingu: LTS niecałe 2% , PKN ponad 4%... przekonajcie mnie że warto trzymać ten papier bo po takiej żenua sesji mam zamiar go wywalić ;-) dziś grano "WiG5" SWIG80 +1,84% MWIG 40 +2,4% Lotos +1,72% więc trochę poniżej szerszego rynku Można mieć różne a nawet z pozoru absurdalne punkty odniesiesienia... Lotosowi brakuje 5% do nowego szczytu, a mamy tu bez wątpienia silny trend wzrostowy Orlen ma jeszcze 15% do nowego szczytu a mamy tu raczej trend boczny z tendencją ku wzrostom. Każdy robi co chce - nikt nie daje gwarancji, że na Lotosie zarobisz, ale bardziej prawdopodobne są moim zdaniem dalsze wzrosty na Lotosie niż na Orlenie. Choć może być różnie z uwagi na niespokojny, nerwowy rynek i są tacy co będą woleli stanąć z boku.
|
|
Wysłane:
8 września 2009 17:13:39
przy kursie: 24,57 zł
Orlen dostał pozytywną rekomendację "kupuj" od Unicredit. Unicredit jest doradcą Orlenu przy sprzedaży Anwilu. Unicredit jest doradcą Orlenu przy sprzedaży Polkomtela. Ostatnia wycena Unicredit dla Lotosu to "0". edit: Zapomniałbym. Unicredit zabierał jeszcze głos w dyskusji na temat ewentualnego połączenia naszych paliwowych koncernów. Uważał oczywiście, że Lotos może zostać uratowany przez połączenie z (wchłonięcie przez) PKN Orlen. Nie był jeszcze wtedy doradcą Orlenu przy sprzedaży Anwilu. Nie był jeszcze wtedy doradcą Orlenu przy sprzedaży Polkomtela.
Edytowany: 8 września 2009 17:20
|
|
Wysłane:
8 września 2009 17:33:10
nocnygracz napisał(a):Orlen dostał pozytywną rekomendację "kupuj" od Unicredit. Unicredit jest doradcą Orlenu przy sprzedaży Anwilu. Unicredit jest doradcą Orlenu przy sprzedaży Polkomtela. Ostatnia wycena Unicredit dla Lotosu to "0". edit: Zapomniałbym. Unicredit zabierał jeszcze głos w dyskusji na temat ewentualnego połączenia naszych paliwowych koncernów. Uważał oczywiście, że Lotos może zostać uratowany przez połączenie z (wchłonięcie przez) PKN Orlen. Nie był jeszcze wtedy doradcą Orlenu przy sprzedaży Anwilu. Nie był jeszcze wtedy doradcą Orlenu przy sprzedaży Polkomtela. Podpisuję się pod tym zestawieniem. Myślę, że Unicredit działał na zlecenie Orlenu, aby ten ostatni mógł przejąć Lotos poprzez połączenie. Wyceny Orlenu przez Unciredit, który jest ich klientem to jest działanie bardzo wątpliwe etycznie. Nic nie mam do Orlenu, ale tutaj musiał być w tle jakiś wzajemny układ, który dawniej prawnicy nazywali do ut dos.
Edytowany: 8 września 2009 17:34
|
|
0 Dołączył: 2009-03-02 Wpisów: 69
Wysłane:
8 września 2009 18:25:25
właśnie miałem o tym napisać :) investorsi.pl/index.php?subact...myślałem że już zapomnieliście o słynnej rekomendacji
|
|
Wysłane:
8 września 2009 19:19:26
jak wskazał mi dyskretnie kol. nocnygracz, prawidłowo łacińskie wyrażenie o którym wspomniałem powinno brzmieć:
do ut des
czuj duch!!!
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.