PARTNER SERWISU
eqhubkfs
295 296 297 298 299

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 22 listopada 2018 09:21:41
Szanowni forumowicze i współtowarzysze niedoli!

Moje działania i rozważania spowodowane były informacjami naszego lidera, jedną z nich była informacja, że płynność bedzie zachowana do 1Q2019 (a to dzięki sprzedaży zagranicznych aktywów).
I tu przywołałem w myślach ostatnie propozycje RW, te zakładające dalszą działalność: ok. 50% zwrotu plus konwersja. Pojawiły się pytania. Jak RW zamierza / zamierzała się wywiązać z tej propozycji w kontekście tej informacji o płynności ? Skąd będą pieniądze na rozkręcenie operacji czy chociażby prawników - na te pozwy wobec banków (na tamtą chwilę przecież nie było nic uzgodnione i chyba nadal nie jest).
Jaka jest wg Was realność takiej propozycji ? Ja oceniłem, że żadna ... skoro brak płyności to raczej upadłość a nie realizacja układu.

Co do konwersji, to po częściowym przeczytanie różnych opinii chciałem przedstawić temat szerzej niż tylko w kontekście przejęcia spółki przez wierzycieli oraz występującej tu na tym forum straty podatkowej w n-wymiarach. Chodziło o rozpoczęcie raczej wyjaśniania i tłumaczenia tych właśnie szerszych spraw, których tu się nie omawia, a które mogą być istotne, np. jak jakoś przejdzie wariant kontynuacji działalności. Nie chodziło mi też o jako tako same wyliczenia. Ale tak jak jak pisał ten gość: potencjale odszkodowania dla akcjonariuszy, czas w jakim bedzie można zrealizować w ogóle tę stratę - to jest chyba ważne szczególnie w wariancie kontynuacji działalności. Jeśli wygra propozycja RW to może być upadłość i wtedy chyba tej straty nie bedzie można zrealizować. Dodatkowo narracja może być taka, że to wierzyciele sami są sobie winni, bo sami chcieli przejąć spółkę.

Być może nie wszystko to należy tak samo stosować w przypadku wariantu sprzedaży aktywów inwestorowi. Ale sami widzicie jaka była jego oferta na początku, a trochę później.

Trochę to wygląda tak, że odkąd jest RW, to propozycje są coraz gorsze... (może nie powinienem tego pisać, bo w sumie nie jest moją intencją wysuwanie tu oskarżeń).

Co do samego ABR.. a nie mam tu dobrego zdania, to jednak ich jakoś nie dotyka ręka śledczych, w przeciwieństwie do innych. Czy w tej sytuacji można z nimi wygrać ?

Czy to wszystko powyżej budzi w Was taki ubaw ?

Osoba odpowiedzialna chce wyjaśnień niejasnych kwestii, wyjaśnienia innych puntów widzenia, tak nawet tych z bankiera (wg mnie nie wszystko tam pisane jest bzdurą i można się też podpytać o różne kwestie i tam).

Na koniec napiszę, ale zaznaczyłem to już trochę poprzez wstępem: nie jestem Księgowym.

meter30
0
Wpisów: 38
Wysłane: 22 listopada 2018 11:37:55
Byłem dziś zeznawać w sprawie mojego doniesienia do prokuratury o doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem przez IB. Obligi nabyłem w Idea Bank w Kielach przy ul. Paderewskiego, jako miejsce przesłuchania wyznaczono komisariat znajdujący się najbliżej miejsca popełnienia przestępstwa czyli komenda również w Kielcach na ul. Paderewskiego. I uwaga- sierżant sztabowy który mnie przesłuchiwał zajmuje się typowo takimi sprawami, do tej pory o aferze Getback wiedział tylko z mediów, u nich na komisariacie byłem pierwszą osobą składającą zeznania w tej sprawie, mimo że pobliski IB (jedyna placówka w Kielcach) szastała obligami GBK niemal hurtowo. Czy ludzie boicie się działac w tej sprawie czy myślicie, że wszystko samo się załatwi?

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 22 listopada 2018 12:00:37
Spokojnie.mnie przesluchiwali w miejscu zamieszkania.policjant przeniesiony do gospodarczych z drogowki z powodu zlego stanu zdrowia.tez nie wiedzial co to getback

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 22 listopada 2018 12:02:50
Poza RF, gdzie "uruchomiono" moją sprawę, poczekam chwilę na to co będzie działo się w sprawie doniesienia przez KNF do Prokuratury o prowadzenie przez IB "nielegalnej działalności maklerskiej". To zresztą był myśl przewodnia mojej drugiej reklamacji do IB (oczywiście nie uznanej) jak i pism wysłanych do KNF i RF. Jeżeli sprzedano mi obligacje nielegalnie (temat drążyłem już dawno na forum dlaczego tak jest) to sprawy staną się nieco łatwiejsze.

A swoją drogą widzieliście jak wczoraj skoczyły o 20-30% na GPW akcje banków LC po informacji że banki będzie można jednak kupować za 1 PLN? Pytanie - sam nie wiem - czy ewentualna nacjonalizacja tych banków jest dobra czy zła. Akcjonariusze jednoznacznie odpowiedzieli że dobra, co widać po kursie. No a los tych banków jest dla nas istotny w razie procesów odszkodowawczych.
Edytowany: 22 listopada 2018 12:05

Paweł
0
Wpisów: 50
Wysłane: 22 listopada 2018 13:13:23
Cytat:
Pytanie - sam nie wiem - czy ewentualna nacjonalizacja tych banków jest dobra czy zła. Akcjonariusze jednoznacznie odpowiedzieli że dobra, co widać po kursie. No a los tych banków jest dla nas istotny w razie procesów odszkodowawczych.

Moje wnioski są inne - żadnej nacjonalizacji nie będzie. Nacjonalizacja bez odszkodowanie, a o takiej była mowa oznacza stratę dla akcjonariuszy i obligatariuszy (obligacje zabezpieczone). Zatem kurs powinien iść w dół a poszedł w górę

maciej_61
0
Wysłane: 22 listopada 2018 13:24:20
Może nie do końca jasno się wyraziłem. Też nie sądzę aby była nacjonalizacja. Tyle że poszedł sygnał że jeżeli faktycznie jakiś bank będzie "padał na mordę" to przejmie go SP i po kłopocie. I stąd wzrost kursu i to wielki.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 22 listopada 2018 13:26:12
tutaj Morawiecki przyznaje że LC ograł PiS na całej linii...
I będzie ratowania spółek z budżetu :-)
szkoda że GETBEK nie był bankiem

Edytowany: 22 listopada 2018 13:30

maciej_61
0
Wysłane: 22 listopada 2018 13:46:30
Ta wypowiedź jest dla mnie o tyle istotna że - takie odnoszę wrażenie - jest to opinia nie tylko Naczelnika ale i Premiera RP. Oczywiście sami by nie mogli tego powiedzieć. Oczywiście każdy z nas może się z nią zgadzać lub nie - ale to inne zagadnienie.

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 22 listopada 2018 13:56:45
Mam pytanie do p R .Barczyńskiego.Dlaczego zdradził Pan ludzi ,którzy na Pana głosowali ? Dlaczego przeszedł Pan na stronę przeciwną i naszym kosztem walczy o to aby dłużnik dostał 10% z naszych pieniędzy? Czy ma Pan choć odrobinę przyzwoitości (o honorze nie wspomnę) aby powiedzieć oszukanym już po raz drugi ludziom dlaczego tak Pan postąpił?

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 22 listopada 2018 14:56:26
Pesto, a powiedz mi, skoro jesteś współtowarzyszem naszej niedoli, to rozumiem, że posiadasz obligacje ? Napisz nam gdzie kupiłeś i coś więcej, my tu piszemy o tym. Ja np. wiele razy pisałem gdzie kupiłem obligacje i za ile.

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 22 listopada 2018 14:59:50
@leonek7

Pytałem Ciebie niedawno o podanie argumentów, które stoją za tak poważnymi oskarżeniami. Po prostu też chciałbym wiedzieć. Pomimo wielokrotnych próśb takich argumentów nie przedstawiłeś.

Zaczynam podejrzewać, że to jest pewnego rodzaju obsesja.... albo sabotaż.

Wyjaśnij proszę o co Ci chodzi.

Edytowany: 22 listopada 2018 15:00

leonek7
0
Wysłane: 22 listopada 2018 17:08:59
Na moje pytanie niech odpowie p. Radosław Barczyński - dlaczego pomimo że Kurator i NS proponują dla Abrisu 1% to pan przewodniczący RW jest za 10%?

djwitek1973
0
Wpisów: 82
Wysłane: 22 listopada 2018 17:16:27
Korzystajac z obecnosci Pana Radka:
1. Czy w naszej sprawie jest wreszcie jakas dobra wiadomosc?
2. Dlaczego banki zabezpieczone nie chca przystapic do ukladu czyzby przez konwersje?
3. Czy RW zna juz propozycje NS jesli tak to jak Pan je ocenia?
4. Czy Hoista zamiar cos dorzuci?
5. Czy gbk cos robi, windykuje czy jedynie zuzywa prad I wode?
6. Jakos nie widac ofensywy medialnej?
7.Kiedy spotkanie RW z premierem, glownym poslem albo przynajmniej zainteresowanymi tematem poslami z komisji finansow?

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 22 listopada 2018 17:35:00
leonek7 napisał(a):
Mam pytanie do p R .Barczyńskiego.Dlaczego zdradził Pan ludzi ,którzy na Pana głosowali ? Dlaczego przeszedł Pan na stronę przeciwną i naszym kosztem walczy o to aby dłużnik dostał 10% z naszych pieniędzy? Czy ma Pan choć odrobinę przyzwoitości (o honorze nie wspomnę) aby powiedzieć oszukanym już po raz drugi ludziom dlaczego tak Pan postąpił?

1/ Rozumiem i częściowo podzielam frustrację związaną z sytuacją poszkodowanego w tej aferze
2/ Formułowane zarzuty przyjmuję z wyrozumiałością jako wyraz bezradności - liczę, że to chociaż w niewielkiej części poprawi samopoczucie
3/ W obecnym stanie prawnym propozycje układowe składa NS, a nie poszczególni członkowie RW

hektorek
0
Wpisów: 69
Wysłane: 22 listopada 2018 17:36:41
maciej_61 napisał(a):
Może nie do końca jasno się wyraziłem. Też nie sądzę aby była nacjonalizacja. Tyle że poszedł sygnał że jeżeli faktycznie jakiś bank będzie "padał na mordę" to przejmie go SP i po kłopocie. I stąd wzrost kursu i to wielki.

Resolution getina I idea bank oznaczałby umorzenie obligacji podporządkowanych. W samym getinie jest ich 1.9 mld zł . Obligacje mają pewnie takie jelenie jak my wiec nakreciloby to aferę getback/knf/id/Getin jeszcze bardziej. Odbicie na gpw to może być zwykła spekula.

Sam mam obligi Idea Bank wiec nie mogę im źle życzyć. Złożyłem tez reklamacje, ale główne clue to oszustwo nt wysokości prowizji za dystrybucje oraz właśnie nielegalny deal z pdm, który powodował ze ib czuł się bezkarny wciskając śmiecia na potęgę.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 22 listopada 2018 17:38:56
leonek7 napisał(a):
Na moje pytanie niech odpowie p. Radosław Barczyński - dlaczego pomimo że Kurator i NS proponują dla Abrisu 1% to pan przewodniczący RW jest za 10%?

1/ Propozycje układowe przedstawi RW Nadzorca Sądowy - najprawdopodobniej jeszcze w dniu dzisiejszym
2/ Zważywszy na ww. fakt RW nie podjęła żadnej nowej uchwały RW w zakresie grup układowych, czy poziomu zaspokojenia
3/ Rozumiem emocje i frustrację - niestety one w pana przypadku, są wyrazem bezsilności, frustracji oraz osobistego charakteru:)
Edytowany: 22 listopada 2018 17:39

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 22 listopada 2018 17:43:44
djwitek1973 napisał(a):
Korzystajac z obecnosci Pana Radka:
1. Czy w naszej sprawie jest wreszcie jakas dobra wiadomosc?
2. Dlaczego banki zabezpieczone nie chca przystapic do ukladu czyzby przez konwersje?
3. Czy RW zna juz propozycje NS jesli tak to jak Pan je ocenia?
4. Czy Hoista zamiar cos dorzuci?
5. Czy gbk cos robi, windykuje czy jedynie zuzywa prad I wode?
6. Jakos nie widac ofensywy medialnej?
7.Kiedy spotkanie RW z premierem, glownym poslem albo przynajmniej zainteresowanymi tematem poslami z komisji finansow?

1/ GBK do tej pory nie upadł - to wbrew pozorom podstawowa, dobra informacja
2/ Są coraz większe sukcesy na tym polu - spółka działa
3/ Nie - czekamy na nie; wczoraj były wspólnie dyskutowane
4/ Trwają negocjacje dot. części zmiennej ceny transakcji
5/ Windykuje; niestety, efekty windykacji są wprost pochodną środków wydanych na działania windykacyjne; a z płynnością krucho
6/ Czekam na autoryzację kolejnego tekstu prasowego; wybaczy pan, ale działania medialne będziemy ustalać zgodnie z przyjętą logiką
7/ Zostało skierowane pierwsze pismo w tej sprawie; kolejne jest na ukończeniu; czekamy na odpowiedź

leonek7
0
Wysłane: 22 listopada 2018 17:48:10
Obligatariusz kontakt napisał(a):
leonek7 napisał(a):

1/ Rozumiem i częściowo podzielam frustrację związaną z sytuacją poszkodowanego w tej aferze
2/ Formułowane zarzuty przyjmuję z wyrozumiałością jako wyraz bezradności - liczę, że to chociaż w niewielkiej części poprawi samopoczucie
3/ W obecnym stanie prawnym propozycje układowe składa NS, a nie poszczególni członkowie RW
Drogi p Radosławie ,moja jak Pan to ujął ,,frustracja'' nie wynika z faktu ,że jestem poszkodowanym w aferze Gb bo do tego stanu rzeczy zdążyłem się już przez 8 miesięcy przyzwyczaić.To Pana postawa sprawiła ,że straciłem wiarę w ludzi do końca.Wiemy, że propozycje złoży NS .Ale wiemy też że Sędzia zobowiązał NS do złożenia propozycji układowych w porozumieniu i konsultacji z RW i kuratorem .Pytanie brzmi - dlaczego przewodniczący RW forsuje 10 % dla Abrisu?

djwitek1973
0
Wpisów: 82
Wysłane: 22 listopada 2018 18:07:14
Panie Radku
1. Nie wiem co Pan ma na mysli piszac ze dzialania medialne beda podejmowane "zgodnie z przyjeta logika". Gdyby Pan mial w tym temacie dluga perspektywe to moglby Pan opowiadac o "przyjetych logikach" (swoja droga kto te logike przyjal? Jesli ta logika ma dlugi staz to gratuluje autorowi poniewaz aby wymyslec ze trzeba cicho siedziec w takiej sytuacji to trzeba byc rzeczywiscie orlem logiki).
2. Rozumiem ze Pana obecna sytacja nie frustruje, ze obserwuje Pan rozwoj wypadkow ze spokojem a to co lezy na stole Pana satysfakcjonuje. Od przedstawiciela drobnych obligow w RW w swietle Pana deklaracji sprzed kilku miesiecy spodziewalismy sie zdecydowanie wiecej w kazdym aspekcie. Prosze zrozumiec nie jest Pan tam po to aby zalatwiac wlasne tematy ale po to aby reprezentowac interesy tych, ktorzy na Pana postawili.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 22 listopada 2018 18:12:54
1/ W sprawie grup układowych przedstawiłem swoją opinię wraz z argumentacją - pozostaję jej wierny
2/ Mogę tylko ubolewać nad wyrażoną oceną sytuacji ad persona - przyjmuję ją do wiadomości jako brak płaszczyzny do dyskusji ad rem - dlatego będziemy się w tym pięknie różnić
3/ Propozycje układowe składa NS oraz Dłużnik; RW nie musi się z nimi zgadzać
4/ RW to ciało kolegialne - każdy ma 1 głos, który oddaje wg własnego oglądu sytuacji; należy się pogodzić z tym, że nie wszyscy mają takie same poglądy jak my

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

295 296 297 298 299

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,291 sek.

vebtzjnz
cbebaadp
zpuovtio
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ppszqwxn
wstaiivp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat