0 Dołączył: 2018-06-03 Wpisów: 69
Wysłane:
22 listopada 2018 18:18:14
Saam napisał(a):Pesto napisał(a):Panie Radku, konkretnie: 1/ czy prawdą jest, że banki przystąpią do układu jak zniknie konwersja ?
Dołączam się do pytania.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
22 listopada 2018 18:24:28
djwitek1973 napisał(a):Panie Radku 1. Nie wiem co Pan ma na mysli piszac ze dzialania medialne beda podejmowane "zgodnie z przyjeta logika". Gdyby Pan mial w tym temacie dluga perspektywe to moglby Pan opowiadac o "przyjetych logikach" (swoja droga kto te logike przyjal? Jesli ta logika ma dlugi staz to gratuluje autorowi poniewaz aby wymyslec ze trzeba cicho siedziec w takiej sytuacji to trzeba byc rzeczywiscie orlem logiki). 2. Rozumiem ze Pana obecna sytacja nie frustruje, ze obserwuje Pan rozwoj wypadkow ze spokojem a to co lezy na stole Pana satysfakcjonuje. Od przedstawiciela drobnych obligow w RW w swietle Pana deklaracji sprzed kilku miesiecy spodziewalismy sie zdecydowanie wiecej w kazdym aspekcie. Prosze zrozumiec nie jest Pan tam po to aby zalatwiac wlasne tematy ale po to aby reprezentowac interesy tych, ktorzy na Pana postawili. 1/ Samodzielnie podejmuję decyzję o kontakcie z mediami - zawsze może pan mi w tym pomóc - pomogę w spotkaniu z Komisją Finansów Publicznych 2/ Nie jestem w RW, aby wykazywać swoją frustrację; od tego nie przybędzie środków, więc żal na to czasu 3/ Proszę rozwinąć tezę o załatwianiu w RW "własnych interesów" 4/ Zwrócę uwagę, że RW reprezentuje interesy wszystkich wierzycieli
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
22 listopada 2018 18:25:30
Saam napisał(a):Saam napisał(a):Pesto napisał(a):Panie Radku, konkretnie: 1/ czy prawdą jest, że banki przystąpią do układu jak zniknie konwersja ?
Dołączam się do pytania. Banki nie chcą akcji GBK, powoli godzą się na umorzenie części wierzytelności
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
22 listopada 2018 18:43:08
A czy to prawda, że jak obligatariusze dostaną akcje, to będą płacić odszkodowania dla akcjonariuszy ? Od dawna na forum bankiera się o tym pisze, zasadniczo to w kółko o tym i o niczym innym.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
22 listopada 2018 18:49:53
Cytat:A czy to prawda, że jak obligatariusze dostaną akcje, to będą płacić odszkodowania dla akcjonariuszy ? Od dawna na forum bankiera się o tym pisze, zasadniczo to w kółko o tym i o niczym innym. błagam, przeczytaj to jeszcze raz... przeciez to głupie co piszesz. bankier jest źródłem głupoty...
|
|
Wysłane:
22 listopada 2018 18:52:57
Oni uważają, że to my tutaj jesteśmy głupi, co chwilę wywlekają jakiś post stąd i się nabijają jacy to my tu głupi jesteśmy, a oni są mądrzy i wiedzą lepiej.
|
|
Wysłane:
22 listopada 2018 18:57:37
powiedz, jak kupisz akcje IBM to jestes odpowiedzialny za II wojne swiatowa?
to mniej wiecej ten poziom glupoty. nie zasmiecajmy watku
Edytowany: 22 listopada 2018 18:58
|
|
Wysłane:
22 listopada 2018 19:00:08
Vox, ja nie wiem, nie znam się, jestem tylko idiotą z forum SW, już też mnie tam cytowali i się nabijali, więc wiesz... Jestem tylko idiotą, którego LB nabrał na swoje super produkty.
|
|
Wysłane:
22 listopada 2018 19:01:08
a jak kupisz akcje volkswagena to jestes odpowiedzialny za afere emisyjna? inni akcjonariusze volkswagena beda cie mogli za to pozwać?
Edytowany: 22 listopada 2018 19:01
|
|
Wysłane:
22 listopada 2018 19:06:35
Oj coś czuję, że zaraz będą Cie tam cytować :)
|
|
|
|
Wysłane:
22 listopada 2018 19:32:10
he he, już cytują, skąd wiedziałem.
|
|
1 Dołączył: 2012-08-12 Wpisów: 357
Wysłane:
22 listopada 2018 19:58:05
Niestety, ale na tamtym forum i częściowo na tym, jest mnóstwo wszechwiedzących posiadaczy akcji, którzy zapominają, że zgodnie z prawem istnieje coś takiego jak kolejność zaspokajania grup skupiających m.in. wierzycieli, instytucje państwowe typu zus, us i nie da się tego przeskoczyć twierdząc że obligatariusze coś chcą zabrać akcjonariuszom lub że będą płacić odszkodowania. Prawo jest oczywiste - jeśli wierzyciele tacy jak obligatariusze odzyskają 100% to wtedy z mocy układu może coś zostanie akcjonariuszom Jeśli jest strzyżenie wierzycieli akcjonariusze muszą z mocy prawa obejść się smakiem. Mogą skarżyć instytucje lub osoby, które są odpowiedzalne za ten burdel w spółce. Ale nie mają prawa niczego żądać od wierzycieli .
|
|
0 Dołączył: 2018-05-25 Wpisów: 224
Wysłane:
22 listopada 2018 20:07:36
To nawet nie tylko o to chodzi, osoby co tak piszą nie zdają chyba sobie sprawy że ich akcje już są nic nie warte... Nie ma znaczenia czy układ będzie z konwersją czy bez, gdyby notowania nie były zawieszone to pewnie już dziś byśmy obserwowali wartość groszową...
|
|
Wysłane:
22 listopada 2018 20:28:03
Ja mam obligacje, akcji nie mam i nie wchodzę na forum dl akcjonariuszy, żeby ich przekonywać do swoich racji.
|
|
1 Dołączył: 2012-08-12 Wpisów: 357
Wysłane:
22 listopada 2018 20:29:22
No właśnie o to chodzi, że nie rozumieją zasady tego typu postępowań i samego układu. Myślą, że w spółce powinno zostać dla nich jak najwięcej, jak te 1,3 mld w głupotach które wypisuje księgowy, a pesto wtóruje. Jeśli jest strzyżenie wierzycieli to w spółce powinno zostać tyle co umożliwi przyszłe zaspokojenie wierzycieli. Jeśli potem nastąpi dokapitalizowanie, lub spółka potrafi działać i dostanie na to kredyty, to jest szansa że w przyszłości akcje może coś będą warte bo pojawi się zysk i kasa. Ale z założenia akcje, które aktualnie mają wartość ujemną, zostaną przez układ sprowadzone w okolice zera. I taki układ musi przyklepać sąd.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
22 listopada 2018 20:35:44
maciej_61 14.11.2018 na biznes.interia.pl znalazłem coś takiego: Cytat: W DGP opisywaliśmy już 31 października część ustaleń KNF w sprawie Idea Banku. Wczoraj zakończyły się one zawiadomieniem do prokuratury i wpisem na listę ostrzeżeń publicznych. O tym, że w banku jest prowadzona inspekcja w związku ze sprzedażą obligacji GetBacku, poinformował w zawiadomieniu do prokuratury z lipca tego roku pełnomocnik prawny Idea Banku. Zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa dotyczy byłego prezesa Jarosława Augustyniaka i członka zarządu odpowiedzialnego za sprzedaż Dariusza Makosza.
To oni - zgodnie z dokumentami, które opisał "DGP" - mieli odpowiadać za nieprawidłowości przy oferowaniu instrumentów GetBacku, czym narazili bank na szkodę majątkową. Dzisiaj wielu klientów czuje się oszukanych i chce odzyskać od banku pieniądze. Zawiadomienie zostało złożone miesiąc od wejścia do Idea Banku urzędników nadzoru, a byli menedżerowie nie dostali od rady nadzorczej absolutorium. Doniesienia złożono na co najmniej siedmiu pracowników, którzy wciskali obligacje windykatora klientom i namawiali ich do zrywania lokat w Idea Banku, by uwolnić pieniądze na zakup papierów.
Muszę przyznać, że ten zapis nie do końca jest dla mnie jasny. Czy ze strony IB nie występuje tu przymiarka do tego, by poprzez doniesienie do prokuratury zdjąć odpowiedzialność z IB, a przerzucić na siedmiu pracowników?
Edytowany: 22 listopada 2018 20:42
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
22 listopada 2018 21:24:34
Czyli jednak to prawda, że banki nie chcą akcji GBK i teraz już powoli decydują się na umorzenia ? Radku, odpowiedziałeś komu innemu, ale informacja potwierdzona jest. Wspomnę tylko, że informację zamieścił już jakiś czas temu na forum bankiera ... uwaga Księgowy. Tak wiem to forum to śmieci ...
@orekki - daruj sobie te uwagi o głupotach, mnie tym nie zrazisz chyba, że do Twojej osoby a raczej nick'a , forum jest po to by zadawać pytania, wyjaśniać i dzielić się opiniami. A z uwagi, że ludzi sporo w obligacjach, i różni to ludzie, więc mają różny poziom wiedzy i zadają różne pytania.
Na prośbę Księgowego (co prawda skierowaną do voyagera, ale ponieważ podoba mi się jego wytrwałość) przekazuję poniższe pytanie skierowane do Radka (ja dołączam się do pytania i proszę o odpowiedź):
"Czy to prawda, że jak akcjonariusze mniejszościowi stracą na akcjach po konwersji i odwieszeniu notowań (sprzedadzą akcje na groszach), to będą mogli pozywać spółkę, której będziemy udziałowcami, o pokrycie ich strat, ze względu na wprowadzanie ich w błąd poprzez publikowanie przez spółkę nieprawdziwych informacji w oficjalnych sprawozdaniach finansowych ?"
|
|
6 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 679
Wysłane:
22 listopada 2018 21:53:16
Tak samo moga pozywac teraz jak i po konwersji.ona nie ma zadnego znaczenia.zycze im powodzenia w pozywaniu bankruta. Jeszcze raz podkreslam ze wlasciciel nie odpowiada majatkiem wiec po konwersji nic nam w tym zakresie nie grozi. Podobnie jak teraz nie mozemy niczego wyegzekwowac od abrisu
|
|
0 Dołączył: 2015-02-27 Wpisów: 62
Wysłane:
22 listopada 2018 22:10:48
Mogą pozywać teraz jak i po konwersji jest to bez znaczenia. Tylko że po zawarciu układu i umorzeniu np 70 % zobowiązań spółka przestaje być bankrutem. Nasze okrojone należności spółka będzie spłacać przez 8 lat, a ich powstałe po zawarciu układu (nakaz sądu) będą wymagalne natychmiast.
|
|
0 Dołączył: 2018-08-01 Wpisów: 119
Wysłane:
22 listopada 2018 22:46:51
Dokładnie - konwersja nie ma tu żadnego znaczenia. Pozwy mogą być niezależnie od tego, czy konwersja będzie, czy też nie. Co więcej, to argument, aby konwersja była jak najwyższa - będzie przynajmniej możliwość rozliczenia części strat.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.