PARTNER SERWISU
rzzhdtld
198 199 200 201 202
win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 22 grudnia 2018 13:30:53 przy kursie: 151,00 zł
Jedyna nadziej a w odbiciu. Osobiści obstawiam scenariusz odbicia w USA, teraz lub na początku stycznia. I będzie to prawdopodobnie ostatnia szansa żeby wyjść z akcji w miarę niepodturbowanym. Odpływy w funduszach w USA są gigantyczne, podobnie jak u nas, ale jednocześnie sentyment jest na tak niskim poziomie (put/call ratio), że odbicie powinno przyjść, po czym powinien nastąpić już prawdziwy zjazd w dół (piszę o usa).

CDR z jednej strony jest traktowany jako polski FAANG czyli spółka wzrostowa, z drugiej jest składową indeksu wig20 czyli indeksu EM, a sentyment do EM (niezwiązanych z surowcami) może się poprawiać - co widać na przykładzie złotówki, która jest dziwnie stabilna przy dołujących amerykańskich indeksach. U nas jednak też są odpływy w funduszach i jeżeli zagranica nie zdecyduje, że np gra EM przy spadającym USA, tu też będą spadki.

Z samej spółki, poza przegranym procesem praktycznie nic nowego nie usłyszymy, więc informacje fundamentalne będą miały najmniejszy wpływ na kurs o ile nie wyskoczy coś na prawdę wystrzałowego (zarówno pozytywnego jak i negatywnego).

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 22 grudnia 2018 13:34:00 przy kursie: 151,00 zł
Podaj tych kluczowych pracowników, których "utraciły zespoły".
"nie sądzę, żeby osiągnięto zasięg 170 pln na dłużej niż moment (może do celów knock out na certyfikatach turbo?)" - instrumenty do grania dla drobnicy mają mieć wpływ na kurs ? d'oh!

abcabc
7
Wpisów: 298
Wysłane: 22 grudnia 2018 14:43:49 przy kursie: 151,00 zł
Ostatnie głośne odejście to Kyle Rowley.

Czy drobnica ma wpływ na kurs? Oczywiście, uważam że tutaj nawet największy, bo przecież to nie durne fundusze żenią sobie nawzajem akcje, tylko kręcą kółka, żeby naiwniacy z IT zostali ubrani. Przecież każdy kto coś tam robił obok komputera, albo zagrał w gierkę ma się teraz za eksperta od branży i jednocześnie giełdy. Kto wymyślił, że spółka z Polski ma mieć amerykańską wycenę, przy zerowych szansach na przejęcie?

Uważam, że na koniec to tacy ludzie finansują rajdy na CDP.

Czy opłaca się wybijać certyfikaty - nie wiem, to zależy ilu się tam uwiesiło grając w dół. Może się opłacać, wbrew pozorom, bo tam jest dźwignia.

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 22 grudnia 2018 16:01:34 przy kursie: 151,00 zł
Te certyfikaty to przedpotopowy instrument z wysoką prowizją, dla tych co nie posiadają rachunku do normalnego handlu kontraktami na rożnice kursowe. Na pewno nie mają żadnego znaczenia dla kursu i nikt pod to nie kursu nie ustawia.

surfmen
3
Wpisów: 110
Wysłane: 22 grudnia 2018 16:02:10 przy kursie: 151,00 zł
Do abc,jak czytam twoje wywody to mam wrażenie ze czytam właśnie takiego pseudo eksperta który tak perspektywy jak i zachowanie uczestników na papierze ocenia jednoznacznie negatywnie.Ja bym prosił żebyś pisał ,ten raport mówi to i tamto ,te dane są takie i takie.Proszę o sprecyzowanie pojęcia ulica jaki kapitał czy pakiet ten twór określa.

abcabc
7
Wysłane: 22 grudnia 2018 16:28:01 przy kursie: 151,00 zł
Ulica czyli tzw. inwestorzy indywidualni, wydaje mi się że to potoczne stwierdzenie, nie wymagające specjalnej definicji. W odróżnieniu od funduszy, pojedynczy inwestor ulicy nie jest w stanie zatrząść kursem np. w dzień rozliczenia kontraktów. Zakładam, że większość takich ludzi operuje kapitałem poniżej 1 mln PLN.

Co do certyfikatów, rzeczywiście mają ogromne prowizje i spready, ale jest to narzędzie do grania z dźwignią na IKE/IKZE, gdzie kontrakty nie są dostępne. Są też znacznie prostsze niż kontrakty, bo nie wymagają przeliczania depozytu i nie posiadają tak uciążliwego terminu wygasania. Ilu ma na nich pozycje - nie wiem, są dość mocno promowane na blogach finansowych, więc zakładam, że jacyś inwestorzy na tym siedzą. Pewnie niewielu.

Osobiście skłaniam się do teorii, że nastąpiła gra pod odbicie na zachodnich rynkach (news z rynku chińskiego), czyli bardziej techniczne zagranie lub przeciwko siedzącym na krótkich, niż jakieś super perspektywy spółki. Nikomu nie każę się zgadzać, nawet zachęcam do dyskusji i podania tych pozytywnych czynników, pod które inni grają.

surfmen
3
Wysłane: 22 grudnia 2018 16:38:05 przy kursie: 151,00 zł
Dzięki,wydaje mi się jednak ze kapitał 1mnpln to nie jest kapitał kojarzony z ulicą a tym bardziej nie nadający się do robienia kółek,nie wspomnę że takowych zleceń nie widać na sesji w skali masowej.

abcabc
7
Wysłane: 22 grudnia 2018 16:45:55 przy kursie: 151,00 zł
To było w znaczeniu: kapitał do dyspozycji, maksymalnie. Wielu taki posiada, po kilkaset tysięcy na głowę w CDP - osobiście poznałem takich ludzi. Nie zakładam, że to ulica kręci kursem, wręcz przeciwnie. Zakładam, ze to fundusze kręcą tak, żeby naiwniacy z ulicy myśleli, że ktoś duży kupuje itd. Ostatecznie ulica kończy bez pieniędzy, lub z pomniejszonym kapitałem, a fundusze zostają bez akcji lub z tanimi akcjami (jeśli potrzebują akcji konkretnej spółki).

W przypadku CDP wycena jest w tak oczywisty sposób wysoka, że nie ma mowy o wchodzeniu dużych graczy na tym poziomie. Zresztą to wiadomo na podstawie publicznych informacji: ubytku udziału instytucjonalnych akcjonariuszy, grze na spadki przez MW. Jeśli ktoś wchodzi, to do celów tradingu, bo jest dość wysoka zmienność na walorze.

ozzy2107
0
Wpisów: 7
Wysłane: 23 grudnia 2018 19:14:24 przy kursie: 151,00 zł
Tzw "ulica" czyli również ja:) czeka na spadek chociaż do okolic 120 a najlepiej do 100 zł. Cały czas wisi krótka pozycja Marshall Wace. Tak jak pisałem, czas dla tych akcji w cyklu wydawniczym, w przypadku CD ma kluczowe znaczenie.

zbig10101
0
Wpisów: 12
Wysłane: 23 grudnia 2018 19:28:58 przy kursie: 151,00 zł
Mamy swieta i promocje gier, konczy sie rok, wkrotce nowy. Fundusze i traderzy optymalizuja pozycje. Zaczynanie roku od spadkow raczej nie wchodzi w rachube. Zarysowana jest raczej tendencja na kurs do 170.

abcabc
7
Wysłane: 23 grudnia 2018 19:40:26 przy kursie: 151,00 zł
Historycznie nie ma chyba żadnej zależności, że rok się zaczyna od wzrostów.

Promocje: ok, tylko nie było naprawdę mocnej promocji Wiedźmina 3 (jedynego produktu, który zarabia w znaczący sposób w tej spółce), a więc można szacować, że w te święta zarobią mniej niż w poprzednie, zgodnie z zasadą ciągłych spadków -20/30% rocznie dla każdej sprzedawanej gry. Jeśli dobrze pamiętam, w zeszłym roku zaskoczyli wynikami sprzedaży, ale wtedy był to W2 po prawie zerowej stawce.

Thronebreakera raczej nie mogą puścić po 1$, bo by naprawdę zdenerwowali kupujących po 99 PLN. W3 też jeszcze nie, bo promocja z Black Friday to było 50%.

Ja zakładam, że do 170 nie dojdzie, bo spadki z 220 uważam za uzasadnione fundamentalnie. Czyli ci, którzy wchodzili wyżej, nie mają prawa wyjść na zero przez kilka lat, inaczej fundusz by nie grał w dół. Zakładam, że fundusz gra w dół tylko jak widzi minimum 50% potencjału do spadków, bo przy 10% to ryzyko jest po prostu zbyt duże. Skoro powiększali pozycję nawet przy 160, to droga do 100 powinna być otwarta, nawet jeśli pójdzie zygzakiem.

zbig10101
0
Wysłane: 23 grudnia 2018 19:47:28 przy kursie: 151,00 zł

surfmen
3
Wysłane: 23 grudnia 2018 23:02:57 przy kursie: 151,00 zł
Kol abc To forum różni się od innych nie tylko poziomem ale przede wszystkim narracją merytoryczną a nie życzeniową,jakie na przykład przesłanki mówią o ponownych dużych spadkach na papierze.To że jakiś fundusz obrał taki kierunek to chyba za mało.

abcabc
7
Wysłane: 24 grudnia 2018 10:59:33
Bardzo fajnie, a teraz przelicz sobie ile merytorycznych argumentów jest w moich wpisach, a ile w twoim i zastanów się, kto kieruje się chciejstwem.

Samo obstawienie kierunku przez fundusz jest argumentem, bo to generuje realną podaż policzalnego rzędu. Gdy będzie wychodził np. akcjonariusz posiadający 1% papieru, to przy miliardowej kapitalizacji jest według ciebie niemerytoryczne? Tak samo niemerytoryczne dla niektórych było wyjście insiderów, a jednak kto zrozumiał, że ocenili potencjał do wzrostu kursu jako wygasający, dobrze na tym wyszedł.

Popatrz na to z drugiej strony - jak wchodziły fundusze, jak kupują insiderzy, to jest merytorycznym argumentem za kupnem. W tym momencie jest to w szczególności merytorycznym argumentem dlatego, że raporty tego typu są wyłącznie w jedną stronę od wielu miesięcy, tak samo jak wcześniej były niemal wyłącznie w drugą stronę.

Pozwalasz sobie pomijać pozostałe argumenty jakie podnosiłem, czyli brak czynników wzrostowych właśnie poza myśleniem życzeniowym - ogłoszą coś, bo akcjonariusz tak sobie wymarzył. Ano właśnie nie muszą, a może nawet nie mają za bardzo czego ogłosić w najbliższym czasie. Jeśli chcesz dyskutować merytorycznie, to sam powinieneś przedstawić merytoryczny argument.

michal-j
22
Wpisów: 89
Wysłane: 24 grudnia 2018 13:41:18
@abcabc dlaczego tak łatwo przekreślasz TB? Tak na prawdę nie zobaczyliśmy jeszcze żadnych danych, które uzasadniałyby takie podejście... Jedyne co, to te nieszczęsne zdanie w raporcie, które później Adam Kiciński z resztą starał się naprostować podczas telekonferencji, mówiąc że mieli ambitne oczekiwania.

Fakty natomiast są takie, że TB jest w tej chwili #28 na gog pod względem liczby sprzedanych kopii ever, gdzie np. premierowa edycja W3 jest #20 a wersja GOTY jest #12. Biorąc pod uwagę, że te tytuły dzielą od siebie 2 lata sprzedaży i tylko 8 oraz 16 oczek, to wg mnie nie przepowiada tragedii.

Poza tym, do rozpoczęcia świątecznych wyprzedaży w sklepie xboxa, TB był w pełnej cenie w okolicy TOP50-TOP60 i to też chyba nie jest zły wynik.

Podsumowując, chyba przedwcześnie spisujesz ten tytuł na straty. Wg mnie to może być druga noga dla W3 i trochę pomóc w przyszłym roku,.

abcabc
7
Wysłane: 24 grudnia 2018 14:04:18
Wyniki na Steam to 50 tys. kopii do teraz. Zakładam, że na GoG poszło nie więcej niż 200 tys. Dlaczego uznaję tytuł za porażkę pisałem wcześniej: brak dalszej promocji wskazuje na to, że firma sama oceniła, że droższa promocja się nie opłaca.

Żeby być drugą nogą, to TB musi się sprzedać w milionie kopii, bo to daje dopiero porównywalne przychody do tych, które będą w naturalny sposób utracone wraz ze starzeniem się Wiedźmina.

Jeśli porównujemy wyniki na GoG, to trzeba brać pod uwagę, że całkowita sprzedaż na GoG nie jest znana. Te tytuły były również sprzedawane w kanale tradycyjnym i trudno powiedzieć, jak to było zliczane na liście (kopie cyfrowe plus fizyczne?). Nie wiadomo również, ile z nich było jednocześnie na steam i gog. Osobiście zakładam, że na GoG sprzedaje się bardzo mało, a szacunki jakimi kierowali się inwestorzy indywidualni są zawyżone tzn. nie ma 10% sprzedaży Steam, ani 10% rynku itd. Tego typu statystyki były wzięte z wywiadów pochwalnych platformy i nie zakładam ich reprezentatywności. Również z tego powodu zakładam, że szczytowe pozycje na GoG stanowią dużą ilość sprzedaży, prawie całą, więc odległość mierzona przez liczbę pozycji jest złudna, bo nie są nawet w pobliżu.

Zobaczyliśmy dane ze SteamSpy. Zobaczyliśmy komentarz zarządu i reakcję spółki (zawód i małe dalsze nakłady na promocję tytułu, sugerujące niski zwrot z zainwestowanego kapitału). Zobaczyliśmy również statystyki Gwinta, który przy dużym zainteresowaniu TB powinien zyskać popularność - nie zyskał, wręcz przeciwnie, wygląda na to, że opada dalej i nie zareagował. Tutaj dodatkowo zobaczyliśmy komentarz zarządu, że nie porzucą projektu, bo jest ich poligonem doświadczalnym dla multiplayera (brak sugestii, że projekt ma jakiekolwiek inne zalety w tym momencie). Zakładam, że Gwint obecnie przynosi straty. Również nie dowiadujemy się, jaka jest kontrybucja do wyniku, spółka nie ujawnia po ilu latach? - to znaczy, że sukcesu nie ma.

Widać również, że na metacritic do dziś wiszą w większości negatywne komentarze dla jednej z konsol (gra zbyt zabugowana raczej nie będzie pierwszym pomysłem do zakupu na święta). Trudno mi oceniać pozycje w rankingach konsolowych, bo nie interesowałem się tym, ale zakładam, że w obecnym momencie dobre gry powinny być w top10, a nie top60, bo teraz jest lekko martwy okres i łatwiej się przebić. Na święta raczej jest wysyp promocji i dopiero wtedy pozycje stają się bardziej znaczące, pozwalają na lepsze wnioskowanie o globalnej popularności.

Najważniejsze: do dziś nie podali przybliżonej sprzedaży. Gdy mieli sukcesy, natychmiast informowali, że sprzedało się X kopii w pierwszym tygodniu, dniu itd. Nie chcą podać, bo boją się dobić dołujący kurs.

zbig10101
0
Wysłane: 24 grudnia 2018 18:30:43
To dla przypomnienia jeszcze jeden wczesniejszy wykres.
stooq.pl/chart.html?id=8089&am...

Co do slabszego popytu na gry, to warto odnotowac zblizajacy sie czas na PPK.
Oznacza to zwiekszone inwestowanie nowego kapitalu systematycznie co miesiac.
Ale zanim to nastapi kurs tak czy innaczej pojdzie w gore.

Okres ferii zimowych to nowi uzytkownicy gier, a i teraz prezentem sa komputery.
A w konsekwencji gry.

abcabc
7
Wysłane: 24 grudnia 2018 20:22:55
Niby tak, ale to nie są faktycznie nowi użytkownicy, ludzie posiadają komputery od wczesnej młodości. Większość dostanie co najwyżej upgrade.

Prawidłowe szacowanie przychodów CDP musi się opierać prawie w 100% na W3, bo to jest ich główny komponent sprzedaży. I tu można szacować, że sprzedaż musi spaść r/r o 20-30%, bo taki jest po prostu los każdej gry. Możesz co najwyżej liczyć na Thronebreakera, ale raczej nie sprzeda się już więcej na GoG niż na steam (ze względu na zasięg platform), czyli też nie więcej, niż sprzedało się w poprzednim okresie (50 tys. sztuk). Sam wysyp promocji może spowodować, że słabsze gry (a TB taki jest) będzie gdzieś bardzo daleko w rankingach sprzedaży.

PPK doleje pierwszego kapitału dopiero za pół roku, a przez ten czas kurs spokojnie może się jeszcze 2x zawrócić w górę i dół. Jeśli liczysz na PPK, to warto też uwzględnić ewentualny rabunek OFE, który może cały pozytywny wpływ po prostu znieść.

michal-j
22
Wpisów: 89
Wysłane: 25 grudnia 2018 21:07:33
@abcabc dzięki za odpowiedź. Masz sporo racji, ale nie ze wszystkim się zgodzę.

Przykładowo te dwa zdania:
"na GoG poszło nie więcej niż 200 tys" i "jak to było zliczane na liście (kopie cyfrowe plus fizyczne?)"
stoją ze sobą chyba w sprzeczności, bo skoro na pozycję W3 wpływ mają kopie cyfrowe z goga oraz fizyki a może i kopie zmigrowane ze steama, to niedaleka odległość TB od W3 przemawia raczej na korzyść TB, prawda? Bo zakładam, że pozycja w historycznych bestsellerach jest budowana wg liczby kopii a nie wartości sprzedaży, skoro ranking zawiera też gry darmowe i to niekoniecznie na samym jego końcu.

Dlatego sądzę, że to 200 tys. to niedoszacowane, osobiście po cichu liczę że oba sklepy sumarycznie zbliżają się do 500 tys.

Z ciekawości, stosujesz liczbę komentarzy do szacowania wielkości sprzedaży? Wiele osób robi tak na steamie, ale na gogu się z tym nie spotkałem, jeśli tak, to może zaciekawi cię tygodniowy rozkład ocen z goga:

n.tyg.: liczba
43: 153
44: 94
45: 66
46: 55
47: 46
48: 14
49: 11
50: 23
51: 19
52: 6

Oczywiście tydzień 43 zawiera też preordery, więc nie ma co na niego patrzeć, z kolei 52 dopiero się zaczął, więc też można go pominąć. Widać reanimację sprzedaży po obcięciu ceny o 20%.

Co do samych ocen, to metacritic nie jest dobrym źródłem, bo tam można ocenić cokolwiek, niekoniecznie to posiadając, ten serwis jest niestety używany do białego i czarnego PR, lepiej patrzeć na oceny w sklepach, czyli gog, steam, xbox i ps a tam oceny są zupełnie inne. Choć fakt, premiera na PS wypadła bardzo źle, powodem tego była oczywiście niemożność przesunięcia terminu, który obiecał sam wlaściciel studia. To pierwszy i mam nadzieję ostatni taki przypadek redów.

Jeśli chodzi o Gwinta i straty, to nie chce mi się szukać, ale zarząd kilka razy mówił, że są zadowoleni z przychodów i gra nie jest na minusie. Myślę, że są obecnie w okolicy zera, a niedługo (Q1?) skończy się rozliczanie zaliczki od GAEA i powinno znowu coś wpłynąć.

i na koniec: "Gdy mieli sukcesy, natychmiast informowali, że sprzedało się X kopii w pierwszym tygodniu, dniu itd." - pamiętaj, że studio toczy spór z Mistrzem Andrzejem, który rości sobie prawo do 6% od każdej złotówki, którą przyniosło uniwersum wiedźmina, trudno sobie wyobrazić, że panowie z jednej strony próbują coś wynegocjować a z drugiej chwalą się, że zarobili kolejne X milionów.

abcabc
7
Wysłane: 26 grudnia 2018 13:20:46
Staram się szacować sprzedaż sąsiednich tytułów na GoG i z tego wnioskuję ile może być TB.

Czy sprzedaż pudełkowa Wiedźminów wpływa pozytywnie na ewentualny wynik TB? Według mnie nie, bo to znaczy, że liczba kopii Wiedźminów uwzględniona na GoG pochodzi tylko z dystrybucji cyfrowej. Większość szła przez dystrybucję pudełkową i inne platformy. Jeśli kopie są uwzględnione, to dystans pomiędzy sąsiednimi tytułami może iść w setki tysięcy, więc to też nie przemawia jakoś specjalnie na plus za TB, przynajmniej dopóki nie przeskoczy tytułu o określonej sprzedaży (na GoG, a nie całkowitej).

Pięć miejsc do W3 może oznaczać prawie zerową sprzedaż. Weź pod uwagę, że wyniki finansowe GoG są znane, a jednak nadal to Wiedźmin stanowi większość przychodów spółki CDProjekt, czyli też sprzedaż tych tytułów jest prawie całością przychodów GoG. Gdy przełożymy to na liczbę kopii (jak sam wspominasz, są na liście nawet darmowe tytuły), to również Wiedźmin stoi na podium, bo jest na szczycie listy. Stąd można szacować absolutne maksimum tytułów ponad TB i stąd wiemy, że na pewno nie sprzedali 1 mln kopii.

Teraz można wnioskować, jaka będzie maksymalna kontrybucja do wyników CDP i to nie jest dość, żeby zastąpić obecny przychód z W3 (nawet po tylu latach od premiery), bo wiedźminowy przychód i zysk jest znany, większy niż wartość 1 mln kopii TB.

Jeśli chodzi o spór z Sapkowskim, to przychód i tak będzie znany i już można szacować (j.w.), ze nie zmieni wyniku na tyle, żeby przekroczyć sam W3 lata po premierze. Ewentualne negocjacje mogą również być na zasadzie procentu od przyszłych zysków, więc faktycznie teraz powinno im bardziej zależeć na kursie, inwestorach i swoich własnych pieniądzach (ulokowanych w akcjach), bo wiadomo, że Sapkowski chce tylko 60 mln :)
Edytowany: 26 grudnia 2018 13:24

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

198 199 200 201 202

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,229 sek.

iuwlcacl
vvgzkzwy
mqxabngr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hyjuswak
sofxlpum
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat