0 Dołączył: 2018-04-22 Wpisów: 803
Wysłane:
4 marca 2019 08:18:55
bukos4 napisał(a):przychodzilismy do banku, nie do jednoosobowej DG; jednak znaczaca bedzie tu zapewne umowa miedzy osoba prowadzaca DG a bankiem No właśnie niezupełnie chyba. Poniżej link z ostrzeżenim KNF: www.knf.gov.pl/o_nas/komunikat...Zawarta jest tam lista 31 podmiotów których nazwa wskazuje że jest to jednoosobowa DG. Ale fizycznie tą działalność mogli wykonywać w siedzibie jakiegoś banku. Ja też prowadzę jednoosobową i fizycznie wykonuję ją w siedzibie klienta. W moim przypadku jest to obsługa informatyczna ale pytanie - na które cały czas nie mamy odpowiedzi - to czy coś takiego jest możliwe w przypadku działalności bankowej.
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
4 marca 2019 09:23:58
Wiem, że to inna sprawa i wiem, że nie można tego łączyć, ale jak widzę, że Polska (my podatnicy) mamy wypłacić Abrisow ponad 700 mln zł odszkodowania to szlag mnie trafia. :/
|
|
Wysłane:
4 marca 2019 09:46:54
Jeszcze fragment z komunikatu KNF: Cytat:W związku z wykonywaniem w latach 2016-2018 działalności maklerskiej bez zezwolenia przez podmioty pośredniczące w oferowaniu obligacji GetBack SA (21 osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą oraz osób działających w imieniu 10 podmiotów) Urząd Komisji Nadzoru Finansowego, działając na podstawie art. 304 § 2 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks postępowania karnego złożył do Prokuratury Regionalnej w Warszawie zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 178 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi, polegającego na prowadzeniu przez te podmioty działalności maklerskiej bez zezwolenia w zakresie przyjmowania i przekazywania zleceń nabycia lub zbycia instrumentów finansowych oraz oferowania instrumentów finansowych (art. 69 ust. 2 pkt 1 i 6 tejże ustawy)" - czytamy w komunikacie. Zwróćmy uwagę na sformułowanie "21 osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą oraz osób działających w imieniu 10 podmiotów" Czyli ci co "...tylko informowali..." to były najprawdopodobniej "osoby działające w imieniu 10 podmiotów". Trochę grzebania w Internecie, firma "Heritage Real Estate" zajmująca się nieruchomościami też miała pracowników którzy "...informowali o innych możliwościach inwestowania". I choć sprzedali niewiele to relacje tych którzy zetknęli się z tą firmą wskazują że narracje "sprzedawców" były identyczne z tymi znanymi z IB. No a że większość Zarządu tej firmy ma w swoim CV jakieś instytucje LC, to oczywiście czysty przypadek.
Edytowany: 4 marca 2019 09:49
|
|
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
4 marca 2019 09:51:38
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
4 marca 2019 10:07:02
@Maciej_61 Te 31 nowych pozycji na liście ostrzeżeń KNF to przypadki 'mieszane' - nie wszyscy mieli w ogóle cokolwiek wspólengo z Idea Bankiem/Lions Bankiem. Zidentyfikowałam 2 osoby które sprzedawały papiery GBK (i innych spółek KK) jako tzw sprzedaż bezpośrednia przez emitenta czyli mając zarejestrowaną działanośc gospodarczą mieli jakąś umowę z GBK i innymi spółkami Kondzia na naganianie. Zapewne też mogą być na tej liście osoby/podmioty współpracujące z Idea Bank jako agenci lub wykonujące na rzecz Idea Bank jakieś konkretne czynności na podstawie jakichs umów.
|
|
Wysłane:
4 marca 2019 10:07:27
Joker napisał(a):Wiem, że to inna sprawa i wiem, że nie można tego łączyć, ale jak widzę, że Polska (my podatnicy) mamy wypłacić Abrisow ponad 700 mln zł odszkodowania to szlag mnie trafia. :/ Nie do końca się zgadzam że to inna sprawa. Te - będąc dokładnym - chodzi o 720 mln PLN + 16 mln Euro + 90 mln PLN gdyż - tu cytat: Cytat:Odwołania nie wyklucza również Abris, wskazując, że są silne przesłanki świadczące, iż Polska jest winna funduszowi jeszcze 90 mln zł odsetek. Możemy zrezygnować z odwołania i dodatkowych odsetek, gdybyśmy mieli przekonanie, że Polska wypłaci nam odszkodowanie - mówi menedżer Abrisu "Dziennikowi Gazecie Prawnej". To ostatnie to ewidentny szantaż. W ramach prawa. Czyli pozwolą Abrisowi robić co chce w GBK albo płacić. Forsa jest akurat na to. To znaczy konkretnie nasza forsa. I to nie wydaje się być teorią spiskową. Stąd ta dziwna opieszałość tzw "organów Państwa". Pokłapią ozorami, KNF da jakiś komunikat i tak można latami.
|
|
Wysłane:
4 marca 2019 10:13:02
Maupa_w_niebieskim napisał(a):@Maciej_61 Te 31 nowych pozycji na liście ostrzeżeń KNF to przypadki 'mieszane' - nie wszyscy mieli w ogóle cokolwiek wspólengo z Idea Bankiem/Lions Bankiem. Zidentyfikowałam 2 osoby które sprzedawały papiery GBK (i innych spółek KK) jako tzw sprzedaż bezpośrednia przez emitenta czyli mając zarejestrowaną działanośc gospodarczą mieli jakąś umowę z GBK i innymi spółkami Kondzia na naganianie. Zapewne też mogą być na tej liście osoby/podmioty współpracujące z Idea Bank jako agenci lub wykonujące na rzecz Idea Bank jakieś konkretne czynności na podstawie jakichs umów. Teraz usiłuję dociec czy ten który sprzedawał mi był etetowym pracownikiem IB czy nie. Pieczątka wskazywała by że tak. Tyle że facet rozpłynął się w powietrzu. Jeszcze kiedyś był na Linkedin, FB i innych miejscach. Ślad po nim zaginął. Do jednego co doszedłem to to że miał zarejestrowaną działalność gospodarczą i cały czas jest w KRS. No ale jak pisałem, miał pieczątkę "Dyrektor Oddziału w...". IB na pismo skierowane przez RF nie odpowiedział na to pytanie, choć musi udostępnić RF wszystkie interesujące go dokumenty.
|
|
Wysłane:
4 marca 2019 10:24:27
@Maupa_w_niebieskim
Tak wyrywkowo sprawdziłem 3 osoby z listy 31 z ostrzeżenia KNF i przykładowo zgłoszony PKD w KRS to np: "Działalność obiektów służących poprawie kondycji fizycznej" (???!!!). PKD - 93.13.Z. NIP się zgadza, adres itp. No i taki "podmiot" oferował obligi GBK. A może "...tylko informował..."?
|
|
4 Dołączył: 2018-04-24 Wpisów: 102
Wysłane:
4 marca 2019 11:04:54
Dziś niezły artykuł o Getback na Bankierze - www.bankier.pl/wiadomosc/Dlacz...zgadzam się, że sprawa ( przynajmniej w mediach) bardzo ucichła a nie jest to nam absolutnie na rękę. Dlatego każdy artykuł jest ważny. Tutaj mamy też w końcu trochę o różnicach w stosunku do afery AG, bo nadal wielu niezorientowanych czytelników wrzuca te afery do jednego worka.
|
|
Wysłane:
4 marca 2019 11:12:57
@Maciej_61 Co do HRE to akurat co najmniej 1 osoba z listy na własną działalność gospodarczą sprzedawała (umowa zlecenie z emitentami?) obligacje Kondziowych spółek Co do IB to oni mieli różne umowy z różnymi podmiotami w ttym na wykonywanie czynności z zakresu art 5 i prawa bankowego www.lexlege.pl/prawo-bankowe/a...www.arslege.pl/inne-kompetencj...
Edytowany: 3 lipca 2019 13:32
|
|
|
|
Wysłane:
4 marca 2019 11:14:19
maciej_61 napisał(a):@Maupa_w_niebieskim
Tak wyrywkowo sprawdziłem 3 osoby z listy 31 z ostrzeżenia KNF i przykładowo zgłoszony PKD w KRS to np: "Działalność obiektów służących poprawie kondycji fizycznej" (???!!!). PKD - 93.13.Z. NIP się zgadza, adres itp. No i taki "podmiot" oferował obligi GBK. A może "...tylko informował..."? No bo widzisz, łatwiej odpowiedzieć na pytanie kto NIE sprzedawał obligacji GetBack niż kto je sprzedawał.
|
|
Wysłane:
4 marca 2019 11:19:00
@Maupa_w_niebieskim
Z pośród wielu "kwiatków" na liście ostrzeżeń KNFmamy też:
Lion's House Investments Banking sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (obecnie Easy Invest sp. z o.o.) NIP 5252694022
Przedmiot działalności - 58 29 Z DZIAŁALNOŚĆ WYDAWNICZA W ZAKRESIE POZOSTAŁEGO OPROGRAMOWANIA
Albo inna :
Wynajem i zarządzanie nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi 68.20.Z
Jeżeli ktoś jeszcze nie wierzy że to spisek, to lekko się zdziwię.
|
|
Wysłane:
4 marca 2019 11:20:56
Maupa_w_niebieskim napisał(a):maciej_61 napisał(a):@Maupa_w_niebieskim
Tak wyrywkowo sprawdziłem 3 osoby z listy 31 z ostrzeżenia KNF i przykładowo zgłoszony PKD w KRS to np: "Działalność obiektów służących poprawie kondycji fizycznej" (???!!!). PKD - 93.13.Z. NIP się zgadza, adres itp. No i taki "podmiot" oferował obligi GBK. A może "...tylko informował..."? No bo widzisz, łatwiej odpowiedzieć na pytanie kto NIE sprzedawał obligacji GetBack niż kto je sprzedawał. No czyli kto powinien "wisieć" ? Na razie wygląda na to że my.....
|
|
Wysłane:
4 marca 2019 11:24:37
I interesujący raport p. Nartowskiego (zrobiony na zlecenie Abrisu!)- ale to na dłuższe poczytanie http://www.andrzejnartowski.pl/
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
4 marca 2019 12:25:40
Tylko chyba ten raport opiera się głównie na informacjach prasowych, np: Cytat:Po drugie, według doniesień medialnych, po zatrzymaniu prezesa Altus TFI S.A. Piotra Osieckiego, spółka wystąpiła do kontrahenta z roszczeniem o 120 milionów zł tytułem zwrotu nadpłaty, ostatecznie ustaleniem wysokości płatności miałby się zająć międzynarodowy arbitraż; gdyby uznano, iż zwrot nadpłaty nastąpił w kwocie wygórowanej, Altus TFI otrzyma różnicę w postaci akcji GetBack S.A. Później rada wierzycieli GetBack S.A. miała przygotować nową, poprawioną wersję ugody i dokonać korekty roszczenia do 100 mln zł. i Cytat:CZARNA LISTA. W sumie spółka wyemitowała obligacje za ok. 3,4 mld zł. Były one dystrybuowane głównie przez domy maklerskie (sprzedały one papiery za blisko 2,3 mld zł). Największą sprzedażą wykazał się nieistniejący już Polski Dom Maklerski (ok. 750 mln zł). Sprzedaż Noble Securities to 624 mln zł. Spółka sprzedawała swoje obligacje także samodzielnie. Na sporządzonej przez obligatariuszy na podstawie ich ankiet liście sprzedawców są: Idea/Lion’s Bank, GetBack, Getin Noble Bank, Polski Dom Maklerski, Citibank, Alior, DM Michael Ström, Getin Bank, CDM Pekao, Heritage Real Estate, Open Finance, Altreo
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
4 marca 2019 12:48:39
Artykuł demaskujący ABRIS www.gazetaprawna.pl/artykuly/1...Gdyby nasze wykastrowane Państwo miało jaja, zamiast płacić ABRIS odszkodowania, "dojechaliby ich" zabezpieczając dowody, i prowadząc rzetelne śledztwo w sprawie GETBACK.
Edytowany: 4 marca 2019 12:52
|
|
0 Dołączył: 2018-05-16 Wpisów: 69
Wysłane:
4 marca 2019 12:57:18
Cytat: Pamiętaj też, że twój "doradca" zazwyczaj ma plan sprzedażowy i zgarnia prowizję od każdej zainwestowanej przez ciebie złotówki. Warto go zapytać, ile taka prowizja wynosi. Zapytałem o prowizję - skłamał. Trzeba niestety brać pod uwagę, że jeżeli bankier ma przed sobą 10% prowizji to własną matkę sprzeda twierdząc, że to śliczna 18stka.
|
|
6 Dołączył: 2018-05-19 Wpisów: 679
Wysłane:
4 marca 2019 17:10:33
maciej_61 napisał(a):Jeszcze fragment z komunikatu KNF: Cytat:W związku z wykonywaniem w latach 2016-2018 działalności maklerskiej bez zezwolenia przez podmioty pośredniczące w oferowaniu obligacji GetBack SA (21 osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą oraz osób działających w imieniu 10 podmiotów) Urząd Komisji Nadzoru Finansowego, działając na podstawie art. 304 § 2 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks postępowania karnego złożył do Prokuratury Regionalnej w Warszawie zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 178 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi, polegającego na prowadzeniu przez te podmioty działalności maklerskiej bez zezwolenia w zakresie przyjmowania i przekazywania zleceń nabycia lub zbycia instrumentów finansowych oraz oferowania instrumentów finansowych (art. 69 ust. 2 pkt 1 i 6 tejże ustawy)" - czytamy w komunikacie. Zwróćmy uwagę na sformułowanie "21 osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą oraz osób działających w imieniu 10 podmiotów" Czyli ci co "...tylko informowali..." to były najprawdopodobniej "osoby działające w imieniu 10 podmiotów". Trochę grzebania w Internecie, firma "Heritage Real Estate" zajmująca się nieruchomościami też miała pracowników którzy "...informowali o innych możliwościach inwestowania". I choć sprzedali niewiele to relacje tych którzy zetknęli się z tą firmą wskazują że narracje "sprzedawców" były identyczne z tymi znanymi z IB. No a że większość Zarządu tej firmy ma w swoim CV jakieś instytucje LC, to oczywiście czysty przypadek. to wg mnie nie sa te przypadki. czy ktos znalazl na tej liscie swojego bankiera? w tych przypadkach chodzi o tzw sprzedaz bezposrednio od gbk, a w praktyce przez naganiaczy powiazanych umowami z gbk
|
|
0 Dołączył: 2018-07-28 Wpisów: 55
Wysłane:
4 marca 2019 17:11:17
Też zwróciłem uwagę na to naiwne pytanie o prowizję doradcy.Może jeszcze go zapytać o plan sprzedazowy?Gdy swojego spytałem skąd oprocentowanie obligacji wynosi 5,6%(nie powinno być podejrzane bo wiele innych które są oferowane na rynku sa nawet pow.10% i nie są to oszustwa)odpowiedział ze mają niskie koszty zarzadzania ,najlepiej gdybym na wizytę zakupu obligów wziąl ekipe filmową ale i to Giertych by podważył, teraz po fakcie to wszyscy są mądrzy!!!!!!!!!!!!
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 marca 2019 20:56:11
OK. Raport Pana Andrzeja rzuca nieco światła na sprawę sygnalisty. Pozostaje mi odszczekać opowieści o forumowiczu bankiera. Cytat: Pewne światło na stosunek pracowników do spółki daje dokument zatytułowany „Zawiadomienie sygnalisty (whistleblowers’s notification)” datowany 30 listopada 2017 r. (dalej powoływany jako „zawiadomienie”). Jest to zapewne opracowanie zbiorowe, przedstawiające GetBack S.A. jako „piramidę finansową” zagrażającą rynkowi. Zwraca uwagę dobre rozeznanie „sygnalisty” w działalności spółki; być może sprawił to udział kilku specjalistów w redagowaniu pisma. Demaskator(zy) przedstawia(ją) mechanizm współpracy z funduszami zewnętrznymi na przykładzie współpracy z Trigon TFI. GetBack zarządza 9 funduszami sekurytyzacyjnymi, posiada w nich 20-30%, ale kontroluje całe portfele wierzytelności, gwarantuje rentowność inwestycji, jednak nie konsoliduje tych aktywów. Fundusz Trigon nabywa portfel od GetBack S.A. lub z rynku, po wysokiej cenie, GetBack go serwisuje i drenuje dla krótkoterminowego zysku, a niezależny wyceniający zawyża wartość portfela. Kolejne fundusze otwierane są przez Trigon, GetBack gwarantuje ich wysoką rentowność, lecz nie ujawnia tych zobowiązań. Ponieważ fundusze „nie performują”, brakuje środków na wykup umarzanych certyfikatów, GetBack odkupuje portfele po wartości z zawyżonej wyceny i wypłaca gwarantowany zysk.
Demaskator(zy) zakłada(ją), że karuzela może się kręcić 2 do 3 lat, po czym inwestor miałby wyjść ze spółki, pozostawiając ryzyko nabywcom oraz współpracującym z nią funduszom Trigon, Altus i Saturn (niemniej nie widzę przesłanek do mieszania w karuzelę inwestora). Whistleblower(s) zwraca(ją) uwagę na krytyczną rolę tzw. niezależnego wyceniającego, małego podmiotu, który nie gwarantuje niezależnej wyceny, może być uzależniony ekonomicznie od GetBack S.A. „Podobny proceder” prowadzony był przez Trigon TFI S.A. na rzecz innej spółki windykacyjnej, Casus Finance S.A., która – nabyta w sierpniu 2015 r. przez Grupę Lindoff wycofała się ze współpracy z Trigonem z dużymi stratami. Krytycznie oceniono także krzywą spłat w spółce, odbiegającą od realiów branży; założenia krzywej powinny być sprawdzone przez niezależnego audytora, co jest wątpliwe. Była to trafna opinia. Zawiadomienie odsłania także mechanizm tzw. pożyczek rehabilitacyjnych, udzielanych przez windykatora osobom zadłużonym na... spłatę zadłużenia. Dzięki temu w bilansie pojawia się świeża pożyczka, problem zostaje podsunięty na później, zadłużony może wpaść w spiralę zadłużenia, a spółka może odsprzedać pożyczkę do funduszy zewnętrznych
Jeśli pismo tak faktycznie wyglądało, jak opisuje Pan Andrzej, to KNF nie miała prawa go zignorować.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.