0 Dołączył: 2009-08-07 Wpisów: 26
Wysłane:
17 września 2009 21:02:15
przy kursie: 15,30 zł
mrz napisał(a):P.S. Dlatego napisałem na początku, że kolegi wnioski raz mogą być prawdziwe, a raz nie. Gdyby cena rynkowa była równa dokładnie Wk/1 akcję to teza byłaby zawsze prawdziwa. Ale tak nie jest i resztę wniosków mozna sobie wyciagnąć.
Celowo podawałem przykład idealnej wyceny, żeby system działania takich konwersji był bardziej oczywisty i przejrzysty. Oczywiście taka idealna wycena tak jak gospodarka doskonale konkurencyjna i inne terminy z "doskonale" w nazwie nie jest możliwa, dlatego wszystko zależy od ceny konwersji (to takie moje uproszczone określenie zależności ceny emisji i ceny wykupowanej wierzytelności). JAG napisał(a):No super nic tylko spółki powinny zajmować się emitowaniem akcji skoro to taki super biznes, po co prowadzić normalny biznes skoro można zająć się produkcją akcji.... Nastąpi olbrzymie rozwodnienie, rzadko spotykane na giełdzie, innymi słowy nadrukują śmieci. Nie wiem czy nie doczytałeś całej mojej wypowiedzi, czy specjalnie część pomijasz, ale według mnie bardzo duże znaczenie będzie miał brak możliwości sprzedaży akcji w określonym czasie oraz określony czas na odkupienie. Myślę więc, że dojdzie do tego, iż żadnego rozwodnienia nie powinniśmy doczekać, a przynajmniej nie popartego wzrostem free floatu. Zakładam oczywiście, że planem Maćka i spółki jest wyemitowanie akcji, które zostaną skupione i umorzone przed dniem kiedy wierzyciele będą mogli wprowadzić je do obrotu. Takie rozwodnienie jest moim zdaniem raczej wirtualne niż realne i bez zmiany ilości akcji na rynku nie powinno mieć w dłuższym okresie większego znaczenia. WatchDog napisał(a):Mam jeszcze piąte dno: moim zdaniem dokapitalizowanie nie tworzy wartości dodanej, nie zwiększa wartości dochodowej spółki. Ja mam podobne. Może to dlatego, że traktuję akcje jako swego rodzaju, bardzo płynny (pod względem wierzycieli, nie kwoty) kredyt konsumpcyjno-inwestycyjny, który tak czy inaczej kiedyś będzie trzeba spłacić. Oby to "kiedyś" nie zdarzyło się za naszej tutaj obecności, bo prawdopodobnie oznaczałoby to likwidację i martwilibyśmy się o zgoła inny wskaźnik :).
Edytowany: 17 września 2009 21:08
|
|
0 Dołączył: 2008-10-12 Wpisów: 533
Wysłane:
17 września 2009 21:08:01
Obok WK istnieje coś takiego jak EPS czyli zysk na akcję. Obecnie jest 96 mln akcji i chcą wyemitować drugie tyle. Zeby EPS nie zmienił się zysk musi wzrosnąć o 100%. I jak na razie są małe szanse na to. Dla mnie to jest coś normalnego ze akcje muszą mieć pokrycie w wynikach finansowych spółki a w przypadku DUDY obecnie jest na odwrót. Dużo akcji = słabe wyniki
Sytuacja jest bardzo prosta DUDA walczy o przetrwanie, banki nie mają wyjścia i muszą skonwertować długi na smieciowe akcje. Słabo widzę wzrosty o charakterze fundamentalnym na Dudzie. Oczywiście pod wływem fantastycznych wystąpień grubego Prezia, Wiara będzie kupować smieci....
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 17
Wysłane:
17 września 2009 21:12:10
WatchDog napisał(a):Takie dyskusje niezmiernie cieszą moje oczy! Sprawa na pozór banalna okazuje się mieć drugie i trzecie dno. Ja dodam jeszcze czwarte: oprócz wyceny rynkowej kapitałów własnych (tzw. kapitalizacja, wyrażona ceną 1 akcji), jest jeszcze wartość wewnętrzna spółki. Tak samo niepewna i dyskusyjna jak wycena rynkowa, więc nie wiemy jaka to liczba, ale mamy na jej temat jakąś opinię na gruncie rozmaitych danych fundamentalnych. Jeżeli emisja akcji i konwersja długu na kapitał dojdzie do skutku, to wycena rozliczeniowa bardzo dużo nam powie o tym, jakie zdanie o wartości wewnętrznej mają banki - instytucje o dużej awersji do ryzyka.
Mam jeszcze piąte dno: moim zdaniem dokapitalizowanie nie tworzy wartości dodanej, nie zwiększa wartości dochodowej spółki. Tak ogólnie rzecz biorąc. W natłoku spamu i większości durnych niesty tekstów (na wszystkich forach) czasami komuś zechce się napisać coś niegłupiego, co może przydać się innym. Dlatego czytuję wybrane fora z nadzieją, że może coś takiego sam wyłapię i uzupełnię swoją wiedzę. Może akurat tutaj przyda sie komuś moja. Poruszyłes temat rzeka, na który na forach nie ma miejsca (niestety byłby przeplatany durnymi tekstami o niczym). Ale jednak zaczepnie odpiszę w kwestii wartości dodanej, że jeśli kolega miał na myśli EVA (to moje skojarzenie, choć pojęcie wartości dodanej jest szeroko interpretowane) to prezyjniej rzecz ujmując dokapitalizowanie bez wzrostu działalności operacyjnej de facto zmniejsza wartość dodaną, bo przecież rośnie koszt kapitału. pozdr,
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
17 września 2009 21:12:47
adamz napisał(a):mrz napisał(a):P.S. Dlatego napisałem na początku, że kolegi wnioski raz mogą być prawdziwe, a raz nie. Gdyby cena rynkowa była równa dokładnie Wk/1 akcję to teza byłaby zawsze prawdziwa. Ale tak nie jest i resztę wniosków mozna sobie wyciagnąć.
Celowo podawałem przykład idealnej wyceny, żeby system działania takich konwersji był bardziej oczywisty i przejrzysty. Oczywiście taka idealna wycena tak jak gospodarka doskonale konkurencyjna i inne terminy z "doskonale" w nazwie nie jest możliwa, dlatego wszystko zależy od ceny konwersji (to takie moje uproszczone określenie zależności ceny emisji i ceny wykupowanej wierzytelności). JAG napisał(a):No super nic tylko spółki powinny zajmować się emitowaniem akcji skoro to taki super biznes, po co prowadzić normalny biznes skoro można zająć się produkcją akcji.... Nastąpi olbrzymie rozwodnienie, rzadko spotykane na giełdzie, innymi słowy nadrukują śmieci. Nie wiem czy nie doczytałeś całej mojej wypowiedzi, czy specjalnie część pomijasz, ale według mnie bardzo duże znaczenie będzie miał brak możliwości sprzedaży akcji w określonym czasie oraz określony czas na odkupienie. Myślę więc, że dojdzie do tego, iż żadnego rozwodnienia nie powinniśmy doczekać, a przynajmniej nie popartego wzrostem free floatu. Zakładam oczywiście, że planem Maćka i spółki jest wyemitowanie akcji, które zostaną skupione i umorzone przed dniem kiedy wierzyciele będą mogli wprowadzić je do obrotu. Takie rozwodnienie jest moim zdaniem raczej wirtualne niż realne i bez zmiany ilości akcji na rynku nie powinno mieć w dłuższym okresie większego znaczenia. WatchDog napisał(a):Mam jeszcze piąte dno: moim zdaniem dokapitalizowanie nie tworzy wartości dodanej, nie zwiększa wartości dochodowej spółki. Ja mam podobne. Może to dlatego, że traktuję akcje jako swego rodzaju, bardzo płynny (pod względem wierzycieli, nie kwoty) kredyt konsumpcyjno-inwestycyjny, który tak czy inaczej kiedyś będzie trzeba spłacić. Oby to "kiedyś" nie zdarzyło się za naszej tutaj obecności, bo prawdopodobnie oznaczałoby to likwidację i martwilibyśmy się o zgoła inny wskaźnik :). He he he ... następny bijący pianę!!! Zaden poważny inwestor nie włoży grosza w spłatę długów spółki!!!! Spółka ma robić wynik i wypłacać dywidendę!!!
Edytowany: 17 września 2009 21:13
|
|
Wysłane:
17 września 2009 21:13:11
Weź pod uwagę, że emisja pod długi nie będzie w obrocie. Jeśli uda się to odkupić przed wpuszczeniem na rynek wrócimy do punktu wyjścia. Tymczasem radzę patrzeć z czym wyskoczy Prezes i pod te informacje dobierać decyzje. Tutaj nazwisko Duda jak nigdzie gra pierwsze (jeśli nie jedyne) skrzypce, a jedno odpowiednie słowo warte jest więcej niż wszystkie wyniki i wskaźniki razem wzięte.
|
|
Wysłane:
17 września 2009 21:16:19
addi napisał(a):He he he ... następny bijący pianę!!! Zaden poważny inwestor nie włoży grosza w spłatę długów spółki!!!! Spółka ma robić wynik i wypłacać dywidendę!!! Chyba nie wierzysz, że ci wszyscy "poważni inwestorzy" zbijają kasę na dywidendach, a jeśli nawet to spójrz na strukturę naszej bananowej jeśli chodzi o akcjonariat i średnie transakcje i pomyśl, że jak duży nie włoży to duży wyjmie... od małych, których u nas dostatek.
Edytowany: 17 września 2009 21:17
|
|
Wysłane:
17 września 2009 21:17:49
adamz napisał(a):Tymczasem radzę patrzeć z czym wyskoczy Prezes i pod te informacje dobierać decyzje. Pewnie wyskoczy z kolejnym kłamstwem! I pod to radzę podejmować decyzje!
|
|
Wysłane:
17 września 2009 21:25:34
adamz napisał(a):addi napisał(a):He he he ... następny bijący pianę!!! Zaden poważny inwestor nie włoży grosza w spłatę długów spółki!!!! Spółka ma robić wynik i wypłacać dywidendę!!! Chyba nie wierzysz, że ci wszyscy "poważni inwestorzy" zbijają kasę na dywidendach, a jeśli nawet to spójrz na strukturę naszej bananowej jeśli chodzi o akcjonariat i średnie transakcje i pomyśl, że jak duży nie włoży to duży wyjmie... od małych, których u nas dostatek. Napisałem kolego wyraźnie, że: " Spółka ma robić wynik i wypłacać dywidendę". Jasne?
Edytowany: 17 września 2009 21:27
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 września 2009 21:30:32
Hej wszyscy: to co teraz robimy, to różne punkty widzenia na tę samą rzecz. Niezgoda tworzy rynek.(Nie chodziło mi o Grubą Kaśkę  ) I każdy ma swoją rację, toteż please keep smiling.Duda jeszcze długo nie ma szansy robić wyniku i wypłacać dywidendy, ale ma szansę odbudować kapitalizację, jeśli ucieknie spod noża. Historycznie rzecz ujmując szansa jest jakieś 30% (tyle mniej więcej spółek wychodzi pomyślnie z układu, źródło: Altman, rynek: USA oczywiście niestety).
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
17 września 2009 21:34:45
Przeliczyłem C/WK po nowych emisjach i wychodzi mniej więcej tyle samo co mrz czyli ok. 0,72.
Panie Addi nie zauważyłem żeby gdziekolwiek w moim poście było cokolwiek na temat jakości akcji Dudy, ale jeżeli pytasz to moim zdaniem spółka ma duży potencjał wzrostu przy bardzo dużym ryzyku i to jest chyba oczywiste dla większości. Jak ktoś lubi adrenalinę to sobie kupuje i tyle w temacie.
|
|
|
|
Wysłane:
17 września 2009 21:39:54
Co do tego czy spółka ma robić zysk i dywidendę nie zaprzeczam.
Co innego, że nie tylko na zysku i dywidendzie trzeba umieć zarabiać. Pamiętajcie, że kto nie jest przegranym ten wygrał.
|
|
Wysłane:
17 września 2009 21:47:16
007 napisał(a):Przeliczyłem C/WK po nowych emisjach i wychodzi mniej więcej tyle samo co mrz czyli ok. 0,72. Panie Addi nie zauważyłem żeby gdziekolwiek w moim poście było cokolwiek na temat jakości akcji Dudy, ale jeżeli pytasz to moim zdaniem spółka ma duży potencjał wzrostu przy bardzo dużym ryzyku i to jest chyba oczywiste dla większości. Jak ktoś lubi adrenalinę to sobie kupuje i tyle w temacie. Szanowny Panie 007! To forum czytają nie tylko starzy wymiatacze ale i początkujący inwestorzy! (których jest większość!!!). Mam świadomość, że spekuła może wszystko! Rzucam okiem na spółkę od iluś tam lat i mam bardzo wyrobione zdanie. Dlatego też przestrzegam wszystkich tych, którzy mają mniejsze doświadczenie niż kilka lat (i nie są wybitnymi analitykami technicznymi!) od inwestycji w tą spółkę ... i tyle. Pozdro.
Edytowany: 17 września 2009 21:48
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 31
Wysłane:
18 września 2009 21:45:30
przy kursie: 15,00 zł
Oczywiście że ilośc akcji spowoduje zmiane c/wk Moim zdaniem, po wykupie akcje powinny zostać umorzone. W innym wypadku cała operacja nie ma sensu
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
19 września 2009 03:11:21
Ciekawa wymiana zdań na tej kontrowersyjnej spółce. No i fajnie, przeciwstawne opinie, poparte argumentacją, każdy sobie sam podejmie decyzję, i to właśnie chodzi!:) Jak się jeszcze potem nie pojawią za szybko kuszące stwierdzenia "a nie mówiłem" po pierwszych zjazdach/odpałach to będzie "miut"...:D Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
0 Dołączył: 2009-06-27 Wpisów: 34
Wysłane:
19 września 2009 10:10:50
Puls Biznesu, pb.pl,18.09.2009 15:19 Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych (SII) złożyło w prokuraturze zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez prezesa PKM Duda Macieja Dudę i trzech członków zarządu. - SII stoi na stanowisku, iż prowadzona przez PKM Duda S.A. polityka zabezpieczania przed ryzykiem walutowym miała charakter spekulacji i nie może być uznawana za standardową politykę służącą zabezpieczeniu - głosi komunikat SII. Stowarzyszenie uważa, że można postawić tezę, iż decydując się na zawarcie struktur opcyjnych, charakteryzujących się ryzykiem nieograniczonej straty, osoby wchodzące w skład zarządu mogły narazić spółkę na powstanie zobowiązań mogących w znacznym stopniu osłabić zarówno jej płynność jak i wiarygodność. W jego ocenie to zagrożenie zmaterializowało się w okresie silnego osłabienia polskiej waluty. - W związku z powyższym, podejmując decyzję o zawarciu struktur opcyjnych członkowie zarządu PKM Duda S.A., mogli popełnić przestępstwo wskazane w art. 585 § 1 ustawy z dnia 15 września 2000 r. kodeksu spółek handlowych (Dz. U. z 2000 r., Nr 94, poz. 1037, ze zm.) zgodnie, z którym kto będąc członkiem zarządu spółki handlowej działa na jej szkodę podlega karze pozbawienia wolności do lat 5 oraz grzywnie - głosi komunikat. "Sprawa Dudy" wynikła w grudniu ubiegłego roku, kiedy Puls Biznesu zapytał prezesów spółek giełdowych, czy są one zaangażowane na rynku opcji walutowych. Maciej Duda zapewnił nas wówczas, że jego spółka nie ma opcji. Prawda okazała się inna, za co KNF ukarał w środę prezesa PKM Duda najwyższą możliwą karą finansową, wynoszącą 200 tys. zł. Panowie! Abordaż! Jestem wzorem skróconego mnożenia...
|
|
0 Dołączył: 2009-05-19 Wpisów: 25
Wysłane:
19 września 2009 22:06:09
Ciekawe, że w momencie gdy wielu osobom się wydawało, że spółka wreszcie wyjdzie na prostą nagle taki komunikat. Jaki efekt może mieć ta wiadomość?
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 września 2009 22:19:43
Duda to nie Madoff, ale wspaniale, że dostał karę i że być może będzie prokuratorskie śledztwo. Wszyscy powinni być równi wobec prawa, a jeśli zostanie uznany winnym, to też ukarany. Dla jego reputacji jest to katastrofa, bo nawet jeśli jest świetnym menedżerem, to właśnie przykleiła mu się do tyłka brzydka etykietka i stracił markę. W najgorszym razie po prostu zapłaci za te opcje z własnej kieszeni, na czym spółka powiedzmy zyska. Sprawa może też pójść dalej: spółka ma przewietrzoną radę nadzorczą, w której w tej chwili prym wiodą przedstawiciele wierzycieli. Stara rada w większości została odwołana. Nie zdziwiłbym się, gdyby nowa uznała, że spółka z różnych powodów potrzebuje nowego prezesa. Mimo że nie jest przyjemnie i boli, proces idzie w dobrą stronę: oddzielenia władzy od własności i zaprowadzenia w spółce rządów merytorycznych.
Edytowany: 19 września 2009 22:20
|
|
Wysłane:
19 września 2009 22:40:00
filedil napisał(a):Ciekawe, że w momencie gdy wielu osobom się wydawało, że spółka wreszcie wyjdzie na prostą nagle taki komunikat. Jaki efekt może mieć ta wiadomość? Jak to jaki? Zwała i tyle! Oczy wychodziły mi z orbit gdy widziałem wzrosty tego shita od marca. Gott sei Dank od lipca ukształtował się trend spadkowy, którego dolne ograniczenie zostanie pewnie po takich info zdmuchnięte.
Edytowany: 19 września 2009 22:41
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 31
Wysłane:
19 września 2009 23:08:21
addi napisał(a):filedil napisał(a):Ciekawe, że w momencie gdy wielu osobom się wydawało, że spółka wreszcie wyjdzie na prostą nagle taki komunikat. Jaki efekt może mieć ta wiadomość? Jak to jaki? Zwała i tyle! Oczy wychodziły mi z orbit gdy widziałem wzrosty tego shita od marca. Gott sei Dank od lipca ukształtował się trend spadkowy, którego dolne ograniczenie zostanie pewnie po takich info zdmuchnięte. Technicznie, to wyspa odwrotu z krótkoterminowego trendu spadkowego jest nadal aktualna. Kilkudniowa konsolidacja może świadczyć o jej potwierdzeniu o ile luka nie zostanie w najbliższych dniach domknięta- a wygląda na to, że nie. Moim zdaniem technicznie - ostatnie szanse na tanie zakupy. Nie intersuje mnie ten cały shit dookoła spółki. Mnie interesują sygnały AT. Chcecie - sprzedajcie, chcecie - kupujcie, chcecie to nic nie róbcie Okolice 1,2x czyli 61,8% zniesienia fibo po poprzednnim wzroście do szczytu 1,8x były na początku wrzesnia i tam nie ma już powrotu Poza tym na wykresie tygodniowym można dopartywać się formacji objęcia hossy, a niektóre wyprzedzające wskaźniki zbliżają sie do strefy wyprzedania Co do wykresu dziennego to interpretacja sesji z 10, 11, 12 września jako zasłona ciemnej chmury jest wg mnie mylna.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-28 Wpisów: 24
Wysłane:
20 września 2009 22:12:15
|
|