SKinwallet raport 1kw21r. - moje "analiza"
Na pierwszy rzut oka jak spojrzałem na przychody tylko +10% rdr, pomyślałem sobie [***cenzura***] ubrali mnie
Moderator: Nie potrafisz bez językowego szamba, to nie pisz, bo wychodzi nie "na chłopski rozum" tylko zwyczajnie po chłopsku.
zagłębiając się głębiej w raport i czytając na chłopski rozum stwierdzam, że nie jest zły, a nawet stwierdzam że jest dobry, a dlaczego poniżej....
(ps: nie jestem zawodowym analitykiem fundamentalnym, tylko amatorem pasjonatem który się uczy, także jakbym gdzieś napisał głupotę proszę wyraź swoją opinie i mnie popraw)
....TAKŻE wracając do przychodów;
przychody netto ze sprzedaży i zrównane z nimi, w tym: 2 982 043,56 Z 2 715 614,49 +10%RDR
więc generalnie słabo, ale dlaczego taki mały wzrost?
Czy to nie jest tak że jeżeli przy transakcji B2B (uruchomionej 11.01.21r) miedzy użytkownikami raportuje się jako przychód tylko prowizje dla skinwallet?
Bo jak wyjaśnić informację z marca od spółki gdzie mają 4krotny wzrost obrotu na platformie miesiąc do miesiąca
www.biznesradar.pl/a/98920,ski...chyba inaczej się nie da tego wyjaśnić ja w ten sposób, że znacząco obniżyła się ilość transakcji miedzy skinwallet, a użytkownikiem gdzie wtedy całość skinu jest traktowana jako przychód a różnica jako dochód.
Generalnie trudno mim zdaniem porównywać spółkę w raporcie RDR, gdzie wtedy spółka było poza giełdą, wyniki były "pompowane" covidem + przygotowywane na giełdę
Czy w takim razie nie powinno się porównywać spółki qrq?
... no i właśnie, sobie odpaliłem poszczególne...
popatrzyłem na straty operacyjne
3q20r - 504 909,03 PLN
4q20r - 403 617,91 PLN
1q21r - 239 787,37 PLN
qrq mamy spadek o -40%, ale porównując już z 3q20r różnica jest aż o -52%
Ponadto, w marcu Spółka odnotowała dodatni wynik na poziomie skonsolidowanej wartości EBITDA, która wyniosła 13 017 PLN.
DODATKOWO SPÓŁKA INFORMUJĘ:
"W pierwszym kwartale 2021 roku platforma Skinwallet Market zanotowała 43% wzrostu obrotu na platformie (GMV), który wyniósł 444 923 USD w porównaniu do czwartego kwartału 2021, w którym wskaźnik GMV wynosił 309 313 USD. Wynik ten jest rezultatem uruchomienia pełnej wersji platformy Skinwallet Market oraz rozpoczęcia działań marketingowych w celu zwiększenia liczby użytkowników platformy. W okresie objętym niniejszym sprawozdaniem ilość zarejestrowanych użytkowników na platformie Skinwallet Market wyniosła 27 918 co w porównaniu do poprzedniego kwartału, w którym wartość ta wyniosła 11 465 daje wzrost o 143%."
Więc bilansowo wychodzi , że nie taki diabeł straszny...
zerknijcie na towary (czyli w moim rozumieniu skiny)
na koniec 3q20r 586 038,96
na koniec 1q21r. 380 759,91
to potwierdzało by teza, aby spółka zmniejszyła ilość sprzedaży i zakupu skórek przez siebie dlaczego ?
zerknijmy jeszcze na koszta:
Największa wartość to usługi obce, w które wchodzi, ale nie wiem tego na 100% koszty marketingu"
trzecim kwartale 20r. 313 410 PL
czwartym kwartale 20r. 386 500 PL
pierwszy kwartał 21r. 400 550 PL +27% co do 3kw.21r.
więc mamy wzrosty i dobrze, trzeba budować bazę klientów, gdyby koszty marketnigu były takie jak w 3q21r stara byłaby tylko
.............................
Podsumowując:
Uważam że nie ma co porównywać rdr, bo wtedy nie działa platforma w obecnym stanie , spółka nie była na giełdzie, był one of covidowy i generalnie wszystko się zmieniło.
Dlatego ważniejszym jest porównanie qrq, ja to zrobiłem od 3kw21r. gdzie widać progres, oraz postępy w osiągnięciu BE przez spółke, tak ja zapowiedziała w 3q21r.
Mam parę pytań do zarządu, więc postaram się skleić maila albo zadzwonić, gdzie uzyskam szczegółowe informację na które nie znam odpowiedzi.
Zapraszam do dyskusji w szczególności @LLiOnel