Temat:
Scanway
Spółka poinformowała o wygraniu konkursu organizowanego przez Niemiecką Agencję Kosmiczną - nagrodą jest wyniesienie nowego teleskopu obserwacyjnego operującego w bardzo wysokiej rozdzielczości - poniżej 1 m (ok 0,7 m). Instrument będzie 1,5x większy od EagleEye'a. Cytat:Otrzymanie nagrody od Niemieckiej Agencji Kosmicznej oraz zawarcie umowy o współpracy - odtajnienie opóźnionej informacji poufnej. infostrefa.com/infostrefa/pl/w...Marble Imaging GmbH, niemiecka spółka, która opracowuje usługi obserwacji Ziemi (EO) oparte na danych z istniejących konstelacji satelitów VHR oraz polska firma Scanway S.A., która dostarcza zaawansowane instrumenty optyczne dla kosmosu, ogłosiły dziś strategiczne partnerstwo. Przedmiotem współpracy będzie wspólne opracowanie multispektralnego ładunku do mikrosatelitarnej konstelacji do obserwacji Ziemi rozwijanej przez Marble Imaging. Docelowa konstelacja będzie obejmować do 200 satelitów o jednostkowej wadze około 100 kg każdy. Wszystko opisane w poniższym artykule: Cytat:Scanway i Marble Imaging rozpoczynają współpracę nad pierwszą w Europie konstelacją satelitów multispektralnych strefainwestorow.pl/wiadomosci...Duża niespodzianka, osobiście spodziewałem się tego typu informacji najwcześniej za ok. 2-3 lata. W takim razie skokowe zwiększenie od stycznia 2024 powierzchni R&D ma jak najbardziej sens i uzasadnienie.
|
|
Temat:
STARWARD
rubik napisał(a):krewa napisał(a): Natomiast jeżeli chodzi o poziomy cenowe, to najbliższa kumulacja zniesień wątpliwej jakości występuje w okolicy 20 zł a zewnętrzne zniesienie 161,8% wypada poza widocznym fragmentem osi cenowej. Zewnętrzne 141,4% plasuje się na 9,20 zł. Kurs 9,20 oznacza kapitalizację w okolicy 20kk PLN. Pytanie skąd STA pozyska kapitał konieczny do funkcjonowania studia do czasu kolejnej premiery (2-3 lata). Jeśli będzie finansowanie to kapitalizacja 20-30kk PLN w oczekiwaniu na kolejną grę wydaje się być sensowna. Może PLW ich weźmie pod swoje skrzydła do realizacji jakiegoś symulatora, praktyka już jest, tylko z budżetem trzeba będzie zjechać ponad 10 razy w dół - wszystko według standardów p. Kosteckiego :). Z ciekawostek rynkowych, pisał też o tym chyba puls biznesu więc nie będzie to żaden insider trading, ostatnio Movie Games próbowało sprzedać ponad 200 kilo akcji Brave Lamb Studio. Studio też z "ambitnym" projektem, z NAZWISKAMI w zespole. Dwa lata temu sprzedali akcji przy wycenie spółki 60 mln PLN. Teraz chętni na te akcje byli ale przy wycenie 90% niższej - 6 mln PLN. Daje do myślenia. Wiele osób czeka teraz na coopa w MD od Rendera, widząc przed oczami sukces Green Hella. Creepy Jar poza jakościowym produktem miał bardzo dużo szczęścia, trafił idealnie z wprowadzeniem tego trybu. Sam początek pandemii, wszyscy zamknięci w domach, nie można było sobie wymarzyć lepszego zbiegu okoliczności. Dodatkowo w przypadku Rendera ten nieszczęsny układ z Toplitz, który mnie na początku zniechęcił do spółki. Ciekawe czy wszyscy akcjonariusze mają na uwadze powyższe fakty, sam jestem ciekawy jak coop przełoży się na sprzedaż MD.
|
|
Temat:
STARWARD
yellowshadow napisał(a):
Ani producent ani wydawca przy tej ilosci wlozonej w produkcje kasy, czasu i wysilku, majac jakosciowy choc moze nie do konca dzisiaj modny produkt, nie bedzie czekal bezczynnie. Wg mnie dzisiaj to kumulacja czarnowidztwa jak na JSW po 35 zl. A oni poczekaja do weekendu i w przyszlym tygodniu po zweryfikowaniu sprzedazy w weekend beda podejmowac decyzje co dalej. Moze zrobia przecene i wydawca rozszerzy marketing? Ja bym w zyciu nie odpuscil takiego produktu ktory w ocenach ma 90% i potencial, ale zawalili cena i promocja. Jeszcze wiele rzeczy tutaj moze sie zdarzyc i na tej grze moze uda sie zarobic.
Co znaczy jakościowy produkt w tej branży? Gra ma wciągać, przyciągać, nie pozwolić o sobie zapomnieć, zmuszać do powrotu... Mam wrażenie, że tutaj powstało coś co jest dla masy nudne ale ładnie wygląda, no ale w takim wypadku nie lepiej pójść po prostu do galerii sztuki i tam nakarmić swoją duszę?
|
|
Temat:
STARWARD
Spin napisał(a):Ja najbardziej żaluje, ze przez knf nie moglem sprzedac akcji z IPO po cenie(TKO) 200-300zł, na zachodzie notowania by juz byly dawno puszczone - ale u nas odwrotnie. Dlatego wycofałem 95% kapitału z GPW/NC. Został tylko plakat hełmu z podpisami  - może coś, kiedyś będzie warty. Nie przesadzaj, są pewne mechanizmy, których nie da się przeskoczyć. W tym wypadku nie decyduje KNF a odpowiednio oddelegowane osoby w GPW. Można było sprzedawać po 16x co i tak było kosmicznym zwrotem. Ale wstrzymywanie tydzień czasu pierwszej transakcji to rzeczywiście była przesada i jeden z objawów niedojrzałości naszego rynku ale też niskiej płynności NC. Moja opinia - obecna kapitalizacja jest nadal nieuzasadniona. Na ten moment istnieje realne ryzyko utrzymania całego zespołu. Złożyło się tutaj wiele negatywnych czynników, które będą działać bardzo negatywnie na morale poszczególnych osób.
|
|
Temat:
STARWARD
Vox napisał(a):premiera byla w poniedzialek. w weekend bedzie lepiej. Peak 2000?
czesc graczy z wishlisty wstrzymuje sie z zakupami, bo byly kiepskie recenzje (m.in IGN 5/10). Dobre recenzje na steam (93% Bardzo Pozytywne) moga przelamac impas. Gra jest bardzo dobra i podoba sie graczom ktorzy kupili.
hit to to jednak nie bedzie na steamie, ciekawe jak sprzedaz na konsolach idzie? Rzeczywiście, jeśli wysokie oceny się utrzymają, to jest duża szansa na długi ogon sprzedażowy. Ale z całą pewnością nie będzie to nic w stylu green hella, gdzie produkt jest wyciskany jak cytryna do ostatniej kropli soku :) Na steamie mnóstwo jest gier, posiadających oceny powyżej 90% ale mimo "dawnej" premiery, komentarzy jest kilkaset góra 1000 z kawałkiem. Sprzedażowo musi pomóc 11bit - cross-sell oraz wszelakie reklamy na kartach innych swoich gier.
|
|
Temat:
STARWARD
Można już napisać, że przeszliśmy już czasowo przez całą Ziemię jeśli chodzi o premierę (Europa, Ameryka oraz Azja). Zaraz pojawią się głosy, że weekend poprawi statystyki premierowe i być może tak będzie. Ale śmiało można wysnuć wniosek, że nie tak to miało wyglądać. Sam 3-4 lata temu byłem nastawiony bardzo pozytywnie do całego projektu, ale w miarę upływu czasu, biorąc pod uwagę relatywnie małe rozmiary gry, jak wszystko się przedłużało, szybko zdjąłem różowe okulary. Wejście 11bit do akcjonariatu przechyliło szalę goryczy (dla mnie to był negatywny sygnał, jednoznacznie spółka nie raziła sobie z postawionym wyzwaniem). Moim zdaniem 11bit w niedługim czasie będzie chciał odzyskać poniesione koszty, wprowadzając grę do GP, co już kompletnie zabije sprzedaż. Sam nie wiem czemu tak czarno to widzę...Obym się mylił.
|
|
Temat:
STARWARD
Vox napisał(a):indyan napisał(a):Ja się pytam - w jakim celu spółka ma się przenosić na główny parkiet? Na tę chwilę tematu nie powinno być w ogóle. Po premierze gry można do niego wrócić i to też w zależności jak się potoczą wypadki... to po co skladali wniosek do knf? Nie wiem. Może żeby zwiększyć płynność akcji? Pewne jest, że spółka na tym etapie nie powinna pchać się na rynek główny. Nawet zakładając dobrą premierę gry, to przy fakcie, że spółka korzysta z usług wydawcy, kokosów tutaj nie będzie. Moim zdaniem w optymistycznym scenariuszu spółce uda się zarobić na dalszą egzystencję, w pesymistycznym pozostają te zaplanowane pożyczki od "zarządu", w razie potrzeby 11bit pewnie też uruchomi jakąś kroplówkę. Ogólnie widzę, że nastroje wśród akcjonariuszy są dosyć minorowe, więc pewnie w najbliższym czasie na kursie czekają nas wzrosty  :)
|
|
Temat:
STARWARD
Ja się pytam - w jakim celu spółka ma się przenosić na główny parkiet? Na tę chwilę tematu nie powinno być w ogóle. Po premierze gry można do niego wrócić i to też w zależności jak się potoczą wypadki...
|
|
Temat:
STARWARD
Zgadza się, ale z wypowiedzi prezesa można było wywnioskować, że one są "przygotowane" na wszelki wypadek.
|
|
Temat:
STARWARD
Na tę chwilę po kursie widać, że do okupienia po 2x niższym kursie nikt z insiderów się nie kwapi. Być może szykują gotówkę na zapowiadane na przełomie roku pożyczki dla spółki aby nie utraciła płynności? - to na wypadek nieudanej premiery.
|
|
Temat:
STARWARD
Gra powstaje ponad 5 lat, sukces sprzedażowy musi być bardzo duży, co biorąc pod uwagę, że spółka nie jest nawet wydawcą swojej pozycji, jest już odzwierciedlone w kursie/kapitalizacji. Przy słabej/neutralnej premierze jestem więc w stanie sobie wyobrazić kapitalizację spółki na poziomie 20-30 mln, myślę jednak, że do nominału kurs nie zejdzie - to raczej kasandryczna wizja. Na obecną chwilę rynek daje spółce ogromny kredyt zaufania.
|
|
Temat:
Scanway
Petrolinvest? Dzięki za przywrócenie bardzo miłych wspomnień, spółka odbiła się bardzo pozytywnie na moim portfelu Myślę, że najlepszym przykładem piramidy na ten moment to Palikot, tyle w temacie, ale tu nawet pierwsi dawcy nic nie zarobili... Tymczasem dzisiejszy debiut Scanwaya +/- na zero.
|
|
Temat:
Scanway
Krótkie streszczenie nowych i najistotniejszych wiadomości po prezentacjach zarządu z początku tygodnia:
- StarVibe działa na orbicie bez zarzutów, misja przedłużona o kolejne miesiące, niedługo całe zobrazowanie terenu Polski - przed końcem roku zostaną wyniesione dwa kolejne teleskopy spółki - misja OTTER(Europa) i XD(Azja) (instrumenty zostały już dostarczone do klientów) - aktualnie 7 ładunków optycznych w dostawie - najważniejszy w tym momencie projekt spółki w obszarze space, czyli EagleEye(1m rozdzielczości) przeszedł pomyślnie próby środowiskowe i teleskop został przekazany Creotechowi. W przyszłym roku satelita ma znaleźć się na orbicie(SpaceX - Falcon), powodzenie tej misji będzie kolejnym kamieniem milowym nie tylko dla Scanwaya ale i dla CRI - w styczniu 2024 spółka przenosi siedzibę do dwukrotnie większej, co otworzy drogę do rozbudowy mocy produkcyjnych(Space i Industry) - główne cele IPO - po zmianie siedziby spółka będzie intensyfikować prace nad instrumentami typowymi dla zastosowań wojskowych (rozdzielczość obrazowania poniżej jednego metra) - po udanej misji StarVibe, pojawiają się pierwsze zapytania na obsłużenie instrumentów do konstelacje satelitów - spółka przygląda się możliwością zastosowania swoich projektów w analizie powierzchni Księżyca pod kątem "górnictwa kosmicznego" - po zwiększeniu przez Polskę składki do ESA, spółka intensywnie działa (odbyły się już pierwsze konsultacje i spotkania) w kierunku jak największej partycypacji swoich projektów w finansowaniu przez Europejską Agencję - współpraca z australijską spółką AIcraft idzie bardzo sprawnie, już teraz ofertowane są klientom instrumenty będące w stanie wykorzystywać AI w obrazowaniu powierzchni Ziemi - otwarcie spółki zależnej w USA (koszty obsługi, do momentu pierwszych zamówień z tego rynku, marginalne) - cele programu motywacyjnego na ten rok (przychody 8 mln PLN) powinny zostać zrealizowane
|
|
Temat:
Scanway
Nie chcę ciągnąć tego tematu, bo do niczego to nie prowadzi. Przy końcówce cyklu, gdy wajcha przeskakuje na drugą stronę, ponad 90% spółek na rynku leci na mordę, pozostałe 10% nie sposób wytypować, jeśli grasz krótkoterminowo, przeskakujesz po prostu na krótką stronę, jeśli wytrzymujesz psychicznie i wierzysz w spółkę, grzecznie siedzisz i czekasz. Określenie Creotecha piramidą to jednak spore nadużycie. Inwestowanie z definicji jest ryzykowne.
|
|
Temat:
Scanway
Równie dobrze można napisać, że spółki przykładowo XTPL, SDS OPTIC czy Noctiluca - też kilkuletnie - to również startupy bez wizji zarabiania. Czy Scanway określiłbym startupem? Pewnie nie...
Branża space jest bardzo specyficzna, próg wejścia bardzo wysoki, na początku bardzo kapitałochłonna. Polscy inwestorzy dopiero uczą się tej gałęzi. Creotech niejako przetarł szlak. Jest spore ryzyko, toteż nagroda odpowiednia. W przypadku Scanwaya instrumenty są już w kosmosie, więc ryzyko proporcjonalnie maleje, niedługo z CRI polecą kolejne już większego kalibru instrumenty. Dodatkowo ostatnie zwiększenie składki płaconej przez Polskę do ESA to gamechanger dla polskiego space-u.
Zdaję sobie sprawę, że to wszystko trudniej zrozumieć, przykładowo bardzo łatwo sobie wyobrazić gamedev - "kilka osób przed kompem klepie kod", tutaj jest trochę inaczej, stąd pewnie problemy dla niektórych z wyłapaniem wizji spółki, a ta moim zdaniem w Scanwayu jest dosyć wyraźnie określona.
Trochę jałowa dyskusja. Widzę GRAF78, że jesteś na nie i to jest ok. Tak jak napisał soony - akcje wejdą do obrotu, kurs będzie się musiał bronić "sam". Czerwcową emisję objęli praktycznie sami duzi plus fundusze.
|
|
Temat:
Scanway
soonny napisał(a):Debiut spółki 11.10.2023
Wreszcie jakaś ciekawa spółka Rzeczywiście, debiut w najbliższą środę, od zakończenia oferty minęło ok 3 miesiące - bardzo sprawnie jak na standardy Newconnect. Jedynym hamulcowym był KRS, gdyby tam się szybciej uwinęli, wszystko zajęłoby jeszcze mniej czasu. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości lub pytania, widzę że na stockwatchu będzie w poniedziałek czat ze spółką - godzina 13:00: www.stockwatch.pl/czat-inwesto...
|
|
Temat:
STARWARD
Jestem bardzo ciekawy premiery. Kibicuję spółce, chodź zraziła mnie na początku niesłownością jeśli chodzi o pierwotnie prezentowany harmonogram wydania swojej gry. No ale to już za nami. 6.11 zbliża się wielkimi krokami.
|
|
Temat:
CREOTECH
Gdyby dyskonto wynosiło ponad 50% od 234 wtedy cena emisyjna serii J wyniosłaby ok 115 zł. Coś z matematyką nie tak...Pewnie próbowałeś liczyć od 150 , a to błąd. Mniejsza z tym. W momencie podpisania umowy zwiększenia kilkukrotnie (o ile pamiętam x6) składki Polski do ESA (Europejska Agencja Kosmiczna) zmieniły się kompletnie reguły oraz perspektywy naszego sektora kosmicznego. To ogromna szansa. Cytat:Zwiększenie o 295 mln euro polskiej składki do Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) w latach 2023-2025 przyniesie konkretne korzyści dla naszego kraju. To nie tylko udział polskiego astronauty w misji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, ale też programy i działania, dzięki którym nasza gospodarka wskoczy na wyższy poziom rozwoju. polsa.gov.pl/wydarzenia/polska...W związku z tym wydarzeniem spółka nie miała wyboru, chcąc wykorzystać tę szansę musiała pozyskać "sprawnie" (szybko i efektywnie) kapitał. To podwyższenie kapitału zwiększa kapitalizację spółki o niemal 20%. Papiery objęli wyłącznie duzi i w większości dotychczasowi akcjonariusze. Nie wiem czy wszyscy sobie zdają sprawę ale w praktyce składka, która wpada do ESA, wraca potem do polskich spółek z sektora (Creotech, Scanway i wielu innych).
|
|
Temat:
Scanway
Update na temat postępu wprowadzania spółki do obrotu na GPW:
- pod koniec sierpnia KRS zarejestrował podwyższenia kapitału (akcje serii C) - wszystkie akcje spółki zostały już warunkowo zarejestrowane w KDPW - w ciągu najbliższych dni można spodziewać się zatwierdzenia DI spółki/decyzji o wprowadzeniu akcji do obrotu na NC - debiut powinien nastąpić w najbliższym czasie (początek października?)
|
|
Podsumowując: Pan Palikot zrobił wszystkim Wyjebongo! Też w swojej historii wchodziłem w różne dziwne tematy, więc wiem jak to jest, współczuję wszystkim.
Rada: nie czekać żadnych dwóch miesięcy na jakieś dziwne działania pseudo restrukturyzacyjne, p. Maślanki i spółki - od razu próbować odzyskać co się da i robić zadymę gdzie się da!
|
|
Temat:
Scanway
Oferta sprzedaży akcji została oficjalnie zakończona przydziałem akcji. Według informacji przekazanych przez spółkę popyt kilkukrotnie przewyższył pulę dostępnych akcji. Cytat:Scanway kończy IPO i szykuje się do debiutu na Newconnect. Popyt przekroczył kilkukrotnie wartość oferty strefainwestorow.pl/artykuly/d...Według informacji uzyskanych od obsługującego ofertę w ofercie udział wzięło kilka funduszy, którym przyznano większość puli, indywidualni podobno bardzo niezadowoleni z ilości przydzielonych papierów...Teraz KRS, KDPW i debiut. Z mniej znaczących nowinek 28.06.2023 Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. przyznała spółce Scanway tytuł kosmicznej firmy roku 2023. Cytat:Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. po raz kolejny nagradza największe talenty w polskiej branży kosmicznej arp.pl/pl/o-arp/dla-mediow/akt...
|
|
Temat:
Scanway
Spółka planowała pozyskać z oferty akcji 8,5 mln PLN netto, po book-buildingu ustalono cenę jednej akcji na 45 PLN, co implikuje wartość całej oferty na 9 mln brutto. Wygląda na to, że spółce uda się uplasować akcje po cenie jaką sobie założyli, przez co uda się pozyskać środki na realizację wszystkich celów IPO. Chyba jest duże zainteresowanie ofertą... Cytat:Firma z branży technologii obserwacyjnej z kosmosu i wizyjnej kontroli jakości w przemyśle sprzeda akcje w ofercie publicznej po 45 zł za szt. Wartość oferty wyniesie 9 mln zł. www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...Orientuje się ktoś czy przy tej ofercie jest podział na inwestorów indywidualnych i instytucjonalnych?
|
|
Temat:
Scanway
Specyfika branży...
Na dzień dzisiejszy komercjalizacja systemów wizyjny w przemyśle przyspiesza, podpisywane są coraz większe kontrakty, jest ich coraz więcej.
Jeśli chodzi o space w najbliższej przyszłości: -STARVIBE jest już na orbicie i z sukcesem realizuje wszystkie założone kamienie milowe - w tym roku zostanie wyniesiona kolejna misja OTTER z Niemiecką Agencją Kosmiczną. Instrumenty Scanwaya są już od dawna gotowe i zintegrowane z satelitą (teleskop dokładniejszy niż STARVIBE) - EagleEYE - misja wspólnie z Creotechem - tutaj mamy już dokładność metr na piksel, teleskop również jest już zintegowany z satelitą, start za kilka miesięcy. - LUWEX - Scanway w tym europejskim projekcie tworzy spektrometr do analizy wody do zastosowań księżycowych - według planu ma być gotowy w październiku bieżącego roku
Scanway ma już flight heritage a wciągu kilku najbliższych miesięcy na orbicie znajdą się kolejne ładunki optyczne. Już w tym momencie spółka znajduje się na kompletnie innym poziomie niż jeszcze pół roku temu...
|
|
Temat:
Scanway
marter napisał(a):Tylko Creotech ma w branży bardzo dobrą opinię. Scanway jakby... nie całkiem. Ale Prezesa mają złotoustego, który potrafi prezentować wspaniałe wizje.
Akurat z pierwszą jaki i drugą częścią opinii się kompletnie nie zgadzam. Prezes jest raczej zachowawczy w swoich opiniach i z przesadną rezerwą przedstawia plany spółki na przyszłość. Jak na razie zespół dowozi wszystkie milestony zarówno w swoich projektach jak i w tych z konsorcjantami. Zresztą łatwo to zweryfikować - proponuję kontrakt z prezesem Creotechu - p. Broną aby uzyskać informację odnośnie współpracy spółek z pierwszej ręki.
|
|
Temat:
Scanway
Kolejna spółka (po Creotechu) z sektora kosmicznego, wybiera się na rynek. Dzisiaj rusza IPO, oferujący DM Navigator. Cytat:Scanway polska firma działająca w branży technologii obserwacyjnej z kosmosu i wizyjnej kontroli jakości w przemyśle, której teleskop oraz system do autodiagnostyki satelitów znajduje się już na orbicie w ramach misji STAR VIBE, rusza z ofertą publiczną akcji. infostrefa.com/infostrefa/pl/w...Dzisiaj (05.06.2023) będzie można posłuchać prezesa podczas prezentacji spółki oraz panelu dyskusyjnego: Space Day Conference - www.youtube.com/watch?v=GSrlLe...
|
|
sasky napisał(a):Jak wrażenia po debiucie? Kurs dosłownie tylko przez chwilę na plusie i obecnie -2 proc. Powiedziałbym, że na tle ostatnich debiutów na GPW/NC ten wybija się wręcz bardzo pozytywnie :).
|
|
Rzeczywiście, tym bardziej, że w środku korekty to właśnie popyt z zagranicy był kilkukrotnie większy niż pula oferowanych akcji. Jutro zobaczymy.
|
|
Jutro rano, godzina zależy od biura maklerskiego, ale najpóźniej powinna to być 8:30 rano.
|
|
Czyli poziom redukcji podobny jak w przypadku IPO Grupy Pracuj. Debiuty odbędą się dzień po dniu, będzie można łatwo porównać przebieg pierwszych sesji.
|
|
Jeśli rzeczywiście doradcy ze sprzedającym dobrali cenę (74PLN) aby kupujący pozostali w niedosycie, debiut powinien być udany. Natomiast wielkość transzy dla małych to jakiś żart :) chyba, że amatorzy IPO wystraszeni ostatnimi spadkami na debiutach nie dopisali i stąd tak mała pula.
|
|
Zarząd CJ w ogóle się tego nie spodziewał. Ponadto trochę więcej niż przysłowiowe "trzy grosze" dorzuciła sytuacja z Zarazą, w momencie premiery coopa wszyscy siedzieli w strachu i niepewności w domach, co przełożyło się na ogromny boost dla rynku gier.
|
|
Temat:
PEPCO
Nawis podażowy jest tutaj ogromny, i jest on niemal pewny, choć teoretycznie odwleczony w czasie. Wierzyciele na pewno będą chcieli odzyskać swoje pieniądze na skutek oszustw właściciela. Ja bym na pewno chciał.
Jeszcze jeden aspekt nie został tutaj poruszony. Jeśli na GPW jest notowana spółka zagraniczna, zazwyczaj jest ona wyceniana niżej reszta sektora. Stąd porównywanie Pepco przykładowo do LPP lub Dino jest raczej nietrafione.
|
|
Temat:
PEPCO
Po pierwsze Allegro nie przeprowadzało IPO na podstawie prospektu zatwierdzonego przez KNF. Po drugie czy Allegro jest polską firmą, też mógłbym się spierać...
|
|
Temat:
Vercom
Na strefieinwestorów piszą o bardzo dużym zainteresowaniu inwestorów :) Czyli stare frazesy a na debiucie, jak to ostatnio bywało, nie ma nagle kupujących :)
|
|
Temat:
Vercom
Cena ostateczna sprzedaży ustalona na 45 PLN.
Podział na transze: - indywidualni: 600 000 akcji - instytucjonalni: 4 400 000 akcji
Złożono zapisy na wszystkie akcje nowej emisji plus 1 mln akcji już istniejących.
|
|
Temat:
STILO
Oficjalna informacja o lock-upach na 97% akcji. Dosyć długa ta blokada - kwiecień 2023 roku. W najbliższym czasie dwóch lat nie będzie więc podaży od dotychczasowych akcjonariuszy. Cytat:STILO ENERGY SA (3/2021) Zawarcie umów lock-up na akcjach Emitenta spolka.stiloenergy.pl/raport-b...
|
|
Temat:
STILO
Bardzo szybko, bo w niecały miesiąc, GPW zatwierdziła Dokument Informacyjny. Dosyć sprawnie to poszło. Debiut rzeczywiście powinien być w kwietniu.
Branża na fali, w tym roku w spółce dzięki pozyskanym środkom, a przez co zwiększeniu dźwigni finansowej, powinien nastąpić kolejny skokowy wzrost wykonanych instalacji/wyników. W 2020 roku było to przeszło 4000 projektów.
Założycielami spółki są twórcy portalu wakacje.pl, który swego czasu został kupiony przez Wirtualną Polskę za bodajże 84 mln PLN. W Stilo Energy podejście do pozyskania klientów jest dosyć innowacyjne jeśli chodzi o ten typ spółki, bo odbywa się praktycznie całkowicie online.
Wg. DI na wszystkie akcje wprowadzone do obrotu jest lock-up. Wyjątkiem są oczywiście akcje serii L z grudniowej emisji.
|
|
Dziwny wniosek...Jeśli chodzi o samo IPO to udało się w pełni.
|
|
Johnny Bravo napisał(a):wg ceny emisyjnej 20,50 zł emisja warta jest 7,38 mln zł. poniżej rozpiska procentowej redukcji w zależności od wielkości zapisów 50% - 14,76 mln 60% - 18,45 mln 70% - 24,60 mln 80% - 36,90 mln 85% - 49,20 mln 90% - 73,80 mln 91% - 82,00 mln 92% - 92,25 mln 93% - 105,40 mln 94% - 123,00 mln 95% - 147,60 mln 96% - 184,50 mln 97% - 246,00 mln 98% - 369,00 mln 99% - 738,00 mln osobiście, biorąc pod uwagę, że zapisy poza DM Navigator są też w DM BOŚ, szacuję redukcję na co najmniej 90%, prawdopodobnie nawet ponad 95% Przy szacunkach nie wziąłeś pod uwagę faktu iż cała oferta będzie podzielona na małych i dużych inwestorów. Dla małych cięcie zapisów będzie bardzo ostre, obstawiam okolice 99%, nie zdziwię się bardzo jak będzie powyżej. Przewidywana wielkość alokacji oraz około półroczne oczekiwanie na debiut, nie brzmi zbyt atrakcyjnie...
|
|
kolarz888 napisał(a):Zastanawia mnie ten kurs odniesienia. Kool2Play oferowało akcje w emisji publicznej po 14 zł za sztukę. Ale później odbyła sie jeszcze emisja prywatna, gdzie walory sprzedawano z tego co wiem po 30 zł lub 35 zł. Czy kurs ustalony przez giełdę nie powinien odnosić się do ostatniej przeprowadzonej emisji? (no chyba, że ta emisja nie jest jeszcze zarejestrowana). Tak czy siak, sporo inwestorów jest dziś na minusie. Możesz wskazać źródło informacji sprzedaży akcji po 30/35 zł lub stronę z dokumentu informacyjnego, gdzie opisano tę transakcję?
|
|
|
|
Na dzień dzisiejszy akcji jest 1 224 000, co przy cenie emisyjnej w ostatniej emisji 25,70 PLN implikuje wycenę spółki na poziomie ok 31,5 mln PLN. Pod koniec roku ma wejść program motywacyjny, przez co ilość akcji zwiększy się o136 tys.. Podczas wczorajszego czatu prezes ujawnił, że poniżej 10% ostatniej oferty poszło dla indywidualnych. Cytat:Marcin Jaśkiewicz: Dla inwestorów indywidualnych przeznaczyliśmy poniżej 10 proc. łącznej liczby akcji. Wśród instytucjonalnych również mieliśmy kilkukrotne pokrycie książki popytu. www.stockwatch.pl/czat-inwesto...
|
|
Odbiegając od tego czy weście na rynek główny przysłuży się kursowi czy nie, trwa to zdecydowanie zbyt długo. Nie wiem z kim CJ ma podpisaną umowę na doradztwo przy przeniesieniu notowań ale zdecydowanie odbiega to od średniej zatwierdzania prospektu.
|
|
Temat:
HUUUGE
Na Strefie_Inwestorów_pl opublikowano artykuł, umieszczając w nim listę banków i domów maklerskich, które moją podpisane stosowane umowy umożliwiające handel w tym wypadku papierami Huuuge. Nie wiem czy ta lista jest w pełni kompletna. Cytat:1) Credit Suisse Securities Sociedad de Valores
2) Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska
3) Dom Maklerski BDM
4) Erste Securities Polska
5) Haitong Bank
6) IP Intercapital Markets
7) IPOPEMA Securities
8) J.P. Morgan
9) mBank
10) Noble Securities
11) Opera Dom Maklerski
12) Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski
13) Q Securities
14) Trigon Dom Maklerski
15) Wood & Company Financial Services strefainwestorow.pl/wiadomosci...
|
|
Debiut w najbliższy czwartek 18. lutego, dzień przed pierwszymi notowaniami Huuuge. Cytat:Akcje krakowskiego dewelopera gier na PC i konsole nowej generacji, zadebiutują na małym parkiecie już 18 lutego. Spółka pracuje obecnie nad dwoma projektami - produkcją pod roboczym tytułem “Projekt #1” oraz symulatorem kierowcy firmy transportowej “Carpool Simulator”. www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...Niemały wpływ na pierwszy dzień notowań może mieć fakt, że w październikowej ofercie sprzedaży akcji (seria F) tylko 10% całości przeznaczono dla inwestorów indywidualnych. Są to akcje o wartości ok 450 tys. PLN. Zapisy te natomiast zredukowano o 88,5%. To powinno ograniczać ryzyko podaży w średnioterminowym terminowym po debiucie. Do obrotu wprowadzone zostaną tylko akcje serii A, B oraz F. Na WSZYSTKIE akcje serii A i B jest nałożony roczny lock-up od momentu debiutu. Ze strony 17. dokumentu informacyjnego możemy wyczytać, że akcje te są zdeponowane i zablokowane na rachunku Trigona. Nie ma więc tutaj ryzyka podaży ze strony dotychczasowych akcjonariuszy. Nie jest to jakaś fikcyjna umowa lock-upu, jak było to przykładowo w przypadku Pyramid Games, gdzie pan prezes zaraz po debiucie wysypywał akcje w rynek.
|
|
Oferta odbyła się kilka miesięcy temu przez co redukcja już "była", a imię jej 88,5%. Cytat:Producent gier z gatunku premium indie simulation gładko uplasował prywatną ofertę akcji. Złożone zapisy opiewały na kilkakrotność tego co oferowała spółka. W efekcie redukcja w gronie inwestorów indywidualnych wyniosła 88,5 proc. Simteract planuje wprowadzić swoje akcje do obrotu na NewConnect jeszcze w tym roku. www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...
|
|
Temat:
HUUUGE
robertkk napisał(a):A nie masz na myśli Playtika?
W prospekcie Huuuge porównywał się także do nich.
Przy okazji, to wykres PLTK wygląda praktycznie tak samo jak w Answear. +20% na początku, potem szukanie dna około +5/10 % Nie, miałem na myśli Neogames. Ale masz rację, Playtika znacznie bardziej przypomina model działania Huuuge. Debiut Playtika był ok 35% na plus, wycena całej spółki na dzień dzisiejszy ok. 46 mld PLN.
|
|
Temat:
HUUUGE
Bardzo mało akcji, sam liczyłem na redukcję ok 90-92%. Ale każdy widzi, że branie udział w ostatnich IPO to raczej działalność hobbystyczna :) Teraz i tak nie jest tak tragicznie dzięki brakowi ogólnodostępnych lewarów x10-x100 (lata 2004-2008).
|
|
Temat:
HUUUGE
|
|
Temat:
HUUUGE
Szczerze zapomniałem jaką nazwę miała ta firma, może któryś z kolegów na forum śledzi baczniej rynek za oceanem i przypomni? Debiut był po wakacjach a zwróciłem uwagę na tę spółkę bo miała lekko podobny profil jak wybierająca się na naszą giełdę Huuuge.
|
|
Temat:
HUUUGE
Kris59 napisał(a): [...]Dziwi mnie tylko umowa stabilizacyjna.[...]
Umowa stabilizacyjna to normalna rzecz praktykowana przy większych ofertach i nie ma się co doszukiwać drugiego dna. Była ona stosowana przykładowo w ipo Tauronu, PZU, PLAY czy ostatnio Allegro. Nie ma znaczenia czy był duży/mały popyt na akcje sprzedawane u IPO. Dokładny popyt ze strony inwestorów indywidualnych poznamy 9-10 lutego. Z wypowiedzi prezesa Huuuge o popycie ze strony inwestorów instytucjonalnych można wnioskować, że znacznie przekraczał wartość oferowanych akcji. Nie zapominajmy że Huuuge jest znaną, globalną marką. Jeśli miałbym zgadywać to stawiałbym, że ogromna część popytu na akcje przyszła z USA. Przed kilkoma miesiącami w US miał miejsce debiut bardzo "podobnej" spółki, pierwsza sesja była bardzo imponująca.
|
|
Temat:
HUUUGE
Więc się nie zgadzamy, dla mnie jest to pozytywna informacja, ale to chyba można jedynie zrozumieć będąc właścicielem firmy. Przykładowo mam określony plan na KONKRETNĄ kwotę, wtedy priorytetem dla mnie jest pozyskanie TEJ kwoty oddając jak najmniej ze swojej firmy, aby niepotrzebnie nie rozwadniać akcjonariatu.
Można wnioskować, że jeśli ostateczna cena byłaby niższa niż 50 zł, wtedy ostateczna liczba NOWYCH akcji byłaby większa, aby pozyskać planowane 150 mln$.
|
|
Temat:
HUUUGE
Wg. zapisów w prospekcie intencją spółki było pozyskanie 150 mln dolarów z emisji DO 15 mln akcji. Ten cel udało się uzyskać przez mniejsze rozwodnienie akcjonariatu, co ma wydźwięk jedynie pozytywny. Wycena spółka staje się przez to jeszcze bardziej atrakcyjna.
Liczyłem, że dla indywidualnych zostanie przeznaczonych bliżej 10% całości oferty. Praktycznie cała oferty poszła do funduszy i raczej nie do polskich.
|
|
Temat:
HUUUGE
Ostateczna liczba akcji dla indywidualnych - 1.665.834 Akcji (5% całości).
Dodatkowo spółka zawarła umowę o stabilizację kursu w okresie po debiucie, podobna sytuacja była w przypadku Allegro.
|
|
Temat:
HUUUGE
Dokładnie Kris59, jest tak jak piszesz. Jutro do 9tej poznamy finalną wielkość oferty, dokładny podział na transze oraz cenę akcji.
|
|
Temat:
HUUUGE
Zapisy od małych na 2 mld?
|
|
Temat:
HUUUGE
Kolas napisał(a):Thrak napisał(a):Jak Waszym zdaniem zwiekszenie puli akcji wplynie na redukcje? Czy przez to inwestorzy indywidualni dostana wiecej niz szacowane wczesniej na forum 5%? pulę zwiększyli tylko dla instytucji, dla indywidualnych nic się nie zmienia Nie do końca jest to takie jasne. Według prospektu dla małych ma iść 5-10% całości oferty, więc wczorajsze zwiększenie sprzedawanych akcji, powinno się przełożyć na proporcjonalny wzrost wielkości transzy dla indywidualnych. Czy tak będzie? Przekonamy się za tydzień.
|
|
Spółka obrała taką drogę rozwoju gry i najwidoczniej dobrze się z nią czuje. CJ konsekwentnie, skutecznie i z siłą jadącego walca buduje wokół siebie społeczność graczy, która po prostu rzuci się na kolejny projekt stworzony przez spółkę. Wszystko tutaj jest bardzo dobrze przemyślane i wskazuje na to, że przyniesie oczekiwane efekty w ciągu najbliższych paru lat.
|
|
Temat:
MERCATOR
Może też tak być, że te przytoczone przez Ciebie 80% firm ze stratami zacznie rosnąć a MRC z rekordowymi wynikami będzie nadal spadał. Często tak bywa...
|
|
Temat:
DETGAMES
Spółka zostanie wprowadzona do obrotu przy wycenie 20.8 mln zł co daje kurs odniesienia na pierwszą sesję 10,40 zł. Cytat:Zapowiedź debiutu DETALION GAMES S.A. 29 grudnia 2020 r. na parkiecie rynku NewConnect zadebiutuje spółka DETALION GAMES SA. newconnect.pl/zapowiedzi-debiu...Co ciekawe w dokumencie informacyjnym na stronie 36., można znaleźć informację, że w dniach 23.09-13.10 doszło do transakcji na ponad 2 mln zł, gdzie właściciela zmieniły akcje po 17 zł. Daje to prawie 70% różnicy wobec kursu na debiucie...Z tego co pamiętam, ostatnio przy Pyramid Games była podobna sytuacja, z tym że tam ktoś kupował chyba po 90-100 zł przy kurs odniesienia na debiucie 20 zł.
|
|
Temat:
DETGAMES
Spółce rzutem na taśmę uda się zadebiutować na NC jeszcze w tym roku, termin debiutu został wyznaczony przez GPW na najbliższy wtorek tj. 29.21.2020 r. Cytat:Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie wyznaczyła pierwszy dzień notowań akcji Detalion Games - producent gier z Grupy PlayWay zadebiutuje na rynku NewConnect 29 grudnia. www.stockwatch.pl/wiadomosci/d...
|
|
Na stronie KNF-u można wyczytać, że ostatnimi dniami przyspieszyła wymiana informacji między emitentem a urzędem w sprawie przenosin na główny rynek. Myślę, że początkiem pierwszego kwartału 2021 roku CJ wyląduje na rynku regulowanym.
|
|
Temat:
ANSWEAR
A mnie dziwi jedno, że ktoś (w tym wypadku Dino JR) zakłada nagle konto i zaczyna wypowiadać się w wątku tylko jednej spółki, z czego wydźwięk tych wypowiedzi jest jednoznacznie negatywny.
|
|
Temat:
DETGAMES
GPW wprowadziła do obrotu akcje spółki Detalion Games S.A.. Debiut na NC powinien nastąpić przed końcem roku. Cytat:(...)Zarząd Giełdy postanawia wprowadzić do alternatywnego systemu obrotu na rynku NewConnect następujące akcje zwykłe na okaziciela spółki DETALION GAMES S.A(...) newconnect.pl/uchwaly-zarzadu?...(Uchwa%C5%82a+Nr+1000/2020) Liderem oraz jednym z głównych akcjonariuszy studia jest p. Roland Pantoła. Osobom, które siedzą dłużej w branży gamingowej, nie trzeba go przedstawiać. Jeden z pionierów i prekursorów gamingu w Polsce na początku lat 90-tych. Odpowiedzialny za szereg gier logiczno-przygodowych (Reah, Schizm, Sentinel), które w swojej niszy odniosły spory sukces komercyjny i nadal mają rzeszę oddanych fanów. W tym momencie Detalion Games przygotowuje się do wydanie swojego najnowszego projektu - Nemezis: Mysterious Journey III - planowana premiera to początek przyszłego roku. Odpowiedzialnym za cały projekt jest oczywiście p. Pantoła, który jest m.in. autorem umieszczonych w grze zagadek. Obecnie jest duże zapotrzebowanie na tego typu projekty. W zalewie produkcji wymagającej od gracza poświęcenia kilkudziesięciogodzinnej uwagi, brakuje gier zapewniających do ukończenia kilkugodzinnej rozgrywki na wysokim poziomie. Najświeższym przykładem niech będzie przygodówka logiczna Call of the Sea.
|
|
Nie wydaje Wam się, że to co się tutaj wydarzyło, oraz biorąc po uwagę, że CDR to spółka publiczna, nosi znamiona sprawy kryminalnej? Ktoś mógłby potraktować premierę CP2077 jako jawne i zamierzone oszustwo. Zaraz się okaże, że gra zostanie usunięta również ze sklepu Microsoftu...To wszystko jest niewiarygodne.
|
|
Temat:
ANSWEAR
A może powód zbicia ceny przez fundusze jest dosyć prozaiczny i tkwi w postaci p. Czechowicza? Mogło tak być, że instytucjonalni się uparli i postanowili nie płacić MCI maksymalnej ceny? Jak myślicie :)
Już po debiucie o podaż z tego kierunku przez rok nie trzeba się martwić, gdyż akcje są objęte lock-upem.
|
|
Temat:
ANSWEAR
Vox napisał(a):Cytat:transza dla instytucji jest zapełniona ale została ograniczona, częściowo na rzecz indywidualnych - powiększenie ich transzy obniży redukcję Tylko że transza dla drobnych tez jest zmniejszona - licząc w sztukach akcji, o jakim powiększeniu mówisz? Otóż to, dobrze prawisz. Akcji dla małych przydzielono mniej, niż pierwotnie maksymalnie zakładano.
|
|
Temat:
ANSWEAR
W prospekcie nie ma nigdzie informacji ze sztywnym podziałem na transze, jest jedynie wzmianka o poziomie OKOŁO 10-15% dla indywidualnych. Więc ustalenie jej na poziomie 20 procent nie jest wbrew prospektowi, a tym bardziej niezgodne z prawem :). Po co pisać na forum takie dziwne rzeczy?
Ogólnie ujmując poziom 10-20% dla małych jest czymś naturalnym i najczęściej stosowanym przy IPO na naszym rynku...
|
|
Temat:
PCFGROUP
Uwierzcie mi, u Nas to wszystko odbywa się w ślimaczym tempie. Przykładowo w Stanach nieraz akcje sprzedawane są w dany dzień lub nawet noc, jednocześnie trwa ustalanie ceny a kolejnego dnia są pierwsze notowania. Rozumiem, że gdyby w Polsce taka sytuacja miała miejsce to wyszlibyście protestować na ulicę ? :)
|
|
Temat:
PCFGROUP
Normalna sytuacja, wielokrotnie termin debiutu był ustalany z dnia na dzień.
|
|
Temat:
PCFGROUP
Obstawiam najbliższy piątek, ewentualnie poniedziałek.
|
|
Dla mnie cała ta sytuacja to jeden wielki koszmar, mimo, że stoję z boku to z całego serca współczuję drobnym akcjonariuszom CDR. Nie mieści mi się w głowie jak ta gra w takim stanie trafiła na rynek, po co na siłę ps4 i xone? Cała powyższa dyskusja na forum choć wnosi dużo ciekawych i nowych informacji jest praktycznie bezproduktywna.
W tym momencie wszystko sprowadza się do jednego - pamiętacie dotychczasową retorykę i główną maksymę m.in. p. Kicińskiego? - "Jeśli gracze będą zadowoleni to akcjonariusze również". Otóż, gracze nie są zadowoleni, są bardzo NIEZADOWOLENI.
Podejrzewam, że presja i zmęczenie psychiczne były tak wielkie, że po prostu postanowiono zamknąć oczy i skoczyć w przepaść licząc, że na dnie będzie oczekiwać ratująca życie rozciągnięta siatka.
Nie można tutaj rozróżniać różnych platform. Należy CP2077 traktować jako produkt wieloplatformowy. Marketing tutaj to istne mistrzostwo, czy może oszustwo? Dobremu sprzedawcy uda się sprzedać nawet g**no. Tutaj się to udało idealnie. Oby całą tę sytuację udało się jeszcze wyprowadzić na prostą i lekcja choć sroga przyniosła jakieś pozytywy. Choć spółka postąpiła bardzo nieetycznie wobec graczy, nadal trzymam za nią kciuki.
|
|
Utnapisztim napisał(a):Peak kosmiczny, ale noty od graczy jakoś nie powalają, póki co 71% na steam. Niezadowoleni, którzy nie są w stanie uruchomić gry lub mają słaby pc w innym wypadku zachwyty.
|
|
resor napisał(a):pozytyw taki ze sporo nowego kapitału z tego moze na te gierki na gpw napłynąć. ewentualnie to taki lc corp gamedevu Kompletnie nietrafiona analogia w postaci PCF - LCC. Już wtedy (2007) imperium pana L.C. zaczynała się powoli chwiać w posadach, a samo ipo gdzie układ getin-idmsa zaproponował lewar 99x (tak...99 razy własne środki :)) było szczytem bezczelności pana L.C. oraz głupoty nadzoru w postaci KNF.
|
|
W niektórych domach maklerskich zlecenia zostały już zrealizowane, stąd wyliczania redukcji na poziomie niecałych 98,5%. Najwidoczniej mbank wolniej tutaj reaguje.
|
|
Nie chcę nikogo urazić, ale kolega baks zaszalał niesamowicie w kilku swoich ostatnich postach, które są praktycznie pozbawione sensu a już z matematyką nie mają na pewno nic wspólnego. Tytułem dygresji - na Pyramid w zapisach nie było żadnej redukcji.
|
|
Wiem, że to takie wróżenie z fusów ale moim zdaniem o redukcji w pobliżu 90%+ nie ma co marzyć. Tutaj będziemy mieli 98,5% wzwyż, każdy wynik poniżej bardzo mnie zdziwi ale i również zadowoli :) Ilość gotówki jaka zaczęła krążyć po rynku od pewnego czasu jest bez precedensu, ostatnie debiuty też rozpalają wyobraźnię inwestorów, szczególnie tych nowych.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Skala wzrostu też jest niemal szokująca, przynajmniej dla mnie.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Ktoś powiedział w Amazonie, żeby PKC na kupnie nie składali w takiej ilości od razu na początku :)
|
|
Temat:
ALLEGRO
Włodarze przesunęli debiut o 15 min na 9:15 aby system się nie wysypał. Na to wygląda, że to niewiele pomoże...
|
|
Temat:
ALLEGRO
Myślę, że to tylko zabawy aby wywołać większą ilość zleceń sprzedaży,
|
|
Temat:
ALLEGRO
To takie trochę ksenofobiczno-nacjonalistyczne podejście. Jesteśmy w UE i spółki ubiegające się o wprowadzenie do obiegu na GPW nie muszą być "zatwierdzane przez KNF".
Wracając do meritum, proces wprowadzania spółek do obrotu na naszym rynku jest bardzo toporny i anachroniczny, bardzo nieprzyjazny emitentom. Powinien on zajmować "dni" a nie długie miesiące.
|
|
Temat:
ALLEGRO
DonG napisał(a): Co do "szczekania" - waż słowa, to nie podwórko. Ja w tym wątku głównie dostrzegam merytoryczną krytykę wyceny spółki i sposobu jej wprowadzenia na giełdę (prospekt zatwierdzany w Luksemburgu, śmiechu warte).
Proszę wytłumacz, co jest śmiesznego dla Ciebie w przepuszczeniu prospektu przez Luksemburg. Jeśli nie ważyłyby aspekty finansowe, rekomendowałbym każdej spółce taki właśnie kierunek. Procesowanie prospektu poprzez KNF to jak długa droga przez mękę. Chcesz zostać spółką publiczną? Proszę, składasz papiery i lądujesz w notowaniach, a nie pół roku ciągłych wymian uwag co 10-15 dni roboczych i oczekiwania na decyzje państwowych łaskawców z KNFu.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Może porównanie nie wprost, ale ciekawe jakie głosy byłyby na forach gdyby, ipo przeprowadzała spółka typu snowflake - potężna kapitalizacja, ciągłe spalanie gotówki i zero zysków...Dodatkowo tam w procesie ustalania ceny dosłownie z piątku na poniedziałek cena sprzedaży wzrosła z 75 na 120 $. A debiut jaki był, zainteresowani mogą sprawdzić.
Zamiast się cieszyć, że firma pokroju allegro chce w ogóle wejść na GPW, to samo szczekanie i narzekanie.
|
|
Należy jeszcze dodać, że gra na PS/XBOX będzie wydana w self-publishingu z pominięciem zewnętrznego wydawcy. Ekipie ewidentnie zależy na zdobyciu doświadczenia w tym temacie przed premierą Chimery.
|
|
Temat:
STARWARD
Również jestem zaskoczony prezentacją od razu na Steam, ten fakt natomiast oznacza, że akcja marketingowa produkcji rusza od dzisiaj na poważnie.
|
|
Sytuacja z tą spółką to jedna wielka farsa i komedia. Spółka wzbudziła moje zainteresowanie przed wakacjami z racji wzrostu kursu odbiegającego "znacznie" od średniej. Z ciekawości zerknąłem wtedy na oficjalne kanały fb/twittera spółki i nie mogłem uwierzyć, co tam zobaczyłem - codzienne relacje prezesa(?!) z rekordów kursu na gpw, gratulacje dla siebie i akcjonariuszy, strzelające szampany...To było dla mnie za dużo.
Artykuł na polskigamedev bardzo dobry.
|
|
Temat:
STARWARD
Zgadza się, przytoczone zasady obowiązują od czerwca tego roku. Jako, że wprowadzono je już po złożeniu wniosku o wprowadzenie STA do obrotu, to na drodze negocjacji GPW poszła niejako spółce na rękę, czego mamy teraz rezultaty. Większa płynność pojawi się za niecałe 6 miesięcy, kiedy zwolnione zostaną lock-upy dwóch serii akcji. Jestem pewien, że do tego czasu zostaną upublicznione kolejne grafiki z gry, co powinno usprawiedliwić obecną lub przyszłą kapitalizację spółki :).
|
|
Temat:
SWALLET
2. września (jutro) spółka zadebiutuje na NC. Poniżej trochę informacji o spółce i prezentacja dla inwestorów: newconnect.pl/zapowiedzi-debiu...Skinwallet lada dzień powoła do życia swój Marketplace do handlu przedmiotami cyfrowymi z obsługiwanych gier, co według spółki ma w sposób znaczący jeszcze bardziej zwiększyć dynamikę wyników. Przyrosty przychodów już w tej chwili robią wrażenie, z jednej strony może to być zasługa efektu bazy, z drugiej spółka bardzo efektywnie wykorzystuje fakt dużego rozdrobnienia rynku i braku dominującego gracza w tym rodzaju handlu, celując w jego lidera.
|
|
Temat:
STARWARD
Vox napisał(a):Nie róbmy offtopu, to watek Starwarda.
Myslę że najpóźniej 12 wrzesnia, w dzień urodzin Lema, kurs zawróci na północ. do tego czasu uklepywanie dna.
A czemu? Bo to będzie świetna okazja by pokazać np. trailer z gry. Prezes, bodajże podczas prezentacji w trakcie debiutu spółki na NC, konkretnie wymienił rzeczy, które spółka przedstawi z okazji urodzin Lema, będą to: nowa grafika, tytuł książki będącej inspiracją dla projektu oraz nazwa kodowa gry. Na trailer jeszcze musimy trochę poczekać. offtop - dzisiaj People Can Fly złożyła prospekt do KNF, celują z ipo jeszcze w tym roku.
|
|
Temat:
STARWARD
12 września - 99. rocznica urodzin Lema. Mają pokazać drugi plakat, więc należy spodziewać się wzrostu kapitalizacji x2 :)
|
|
Temat:
PCCEXOL
ramirez1 napisał(a):martin207 napisał(a):24 mln zysku netto po 1 półroczu, popyt na środki od kwietnia ? Moim zdaniem 2 półrocze będzie kluczowe, wszystko ruszyło, gdzie nie spojrzysz płyn. Sam sobie odpowiedziales - gdzie spojrzysz tam plyn - wiec juz na tym nic nie zarobia w 2 polroczu, rynek jest przesycony Rynek jest zdecydowanie przesycony, producenci a przez to dystrybutorzy są przeładowani towarem, a to automatycznie prowadzi do erozji marż. Jeden z naszych skarbów narodowych - Orlen - cieszy się niezmiernie, że będzie mógł swoje kanistry z płynem wepchnąć od 1. września do szkół w całej Polsce...Na to wygląda, że jedynym wygranym pandemii PÓKI CO są "rękawiczki". Ale to też pewnie do czasu.
|
|
Temat:
PCCEXOL
Spółką "interesowałem się" na fali covidowej hossy. Teraz zerknąłem z ciekawości na wyniki, no cóż, na pewno nie tego oczekiwał rynek. Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak wielki problem był z pozyskaniem surowców, z mocami wytwórczymi, itp w rodzimej branży chemicznej w początkowym stadium paniki covidovej, a przynajmniej w gałęzi zajmującej się środkami dezynfekującymi i odkażającymi. Marże były ogromne, brano wszystko nieważne po ile, ale towaru nie było. Tak naprawdę niewielu skorzystało na tym nagłym popycie. Niestety notowania spółki zostały poniesione na fali nierealnych oczekiwań. Ciekawy jestem jutrzejszego odbioru wyników przez rynek.
|
|
Temat:
STARWARD
Czy mógłbyś przytoczyć te analizy wycen na poziomie 0,5-1 mld. Sam jestem ich ciekawy a chyba je przeoczyłem.
|
|
Temat:
PYRAMID
W którymś z wywiadów prezes wspomniał, iż projekt "Opracowanie innowacyjnego systemu OpenCoOp do tworzenia i dodawania trybu kooperacyjnego online do symulatorowych gier singleplayer", na który dostali dofinansowanie w ramach konkursu GameINN, ma potrwać dwa lata. Wspomniano również, że na tych pracach będą się opierać wprowadzając co-op do OM. Podejrzewam, że rozliczając się z przyznanych pieniędzy wiążą ich jakieś ramy czasowe, ale nie jestem pewien.
|
|
Temat:
STARWARD
Notowanie ruszyły i od razu znaleźli się chętni do sprzedaży akcji. Jeszcze przez pewien czas będzie na pewno rzucało w obie strony ze względu na względnie niską płynność. Czekamy teraz na konkretniejsze informacje o grze, pierwsze info 12-13 września.
|
|
Temat:
PYRAMID
Należy się tu pewne sprostowanie odnośnie co-opa w Occupy Mars. Kooperacji na pewno nie będzie przy full realese, chyba, że gra będzie w early accesie ponad 2 lata. Podstawą co-opa mają być prace nad programem, które dopiero rozpoczęto lub dopiero będą rozpoczęte - biznes.pap.pl/espi/pl/reports/... - to potrwa minimum dwa lata i dopiero wtedy należy spodziewać się implementacji CO-OPa. Wbrew pozorom jest to bardzo trudne i nie przekłada się automatycznie na sukces finansowy. Spółce trzeba kibicować, aby wszystko się udało. Powracając do sprzedaży akcji przez p. prezesa. Moim zdaniem, powinien był albo sprzedać większy pakiet przed wprowadzeniem akcji do obiegu albo poczekać na mniejszy lub większy sukces którejś ze swoich gier. Pozostał mimo wszystko pewien niesmak, mimo malutkiego pakietu, trochę zabolało, ale jedziemy dalej :)
|
|
Dzisiaj debiut. Giełda musi w najbliższej przyszłości pomyśleć nad wprowadzeniem nowego indeksu WIG-PLAYWAY :)
|
|
Temat:
STARWARD
Przeskanowałem na szybko ostatnich kilka stron wątku i zawiść jaka płynie z wypowiedzi niektórych ludzi jest zadziwiająca. Oczywiście pojawiły się już teorie spiskowe ze służbami na czele, a jak...
Wystarczy mieć dostęp do pełnego karnetu aby zrozumieć jak wygląda struktura zleceń kupna i sprzedaży. Tutaj ok. 95% akcji jest objętych lock-upem. Na takie warunki godzono się gdy składano zapis w pre-IPO (nie ma obawy przed podażą wcześniejszych inwestorów, zarządu, rady, itp.), a przede wszystkim taki Dokument Informacyjny zatwierdziła GPW. GPW mogła postawić spółce warunek aby zdjąć część lock-upów w celu zwiększenia płynność i przed debiutem na pewno znaleziono by jakieś rozwiązanie wśród inwestorów, ale tego nie zrobiono. Pierwsze lock-upy wg DI będą zwolnione za 6 miesięcy.
Osoby, które objęły ostatnią emisję (a przypominam, że było to w listopadzie, prawie rok temu, przed całą hossą gamingową, przed covidem..) też nie kwapią się do sprzedaży, bo najwidoczniej wg. nich jeszcze nie na to czas. Niemniej zlecenia sprzedaży są, kupna też, TKO jest ustalone a handlu nie ma. Ewidentnie potrzebne jest kompleksowe rozwiązanie tej sytuacji, ostatnio co debiut, spotykamy się z tym samym problemem. GPW raz otwiera notowania po jednym dniu, raz po 3 czy 4. Raz pozwalają na otwarcie blisko 400% a raz 200%. Taka uznaniowość jest niebezpieczna i realnie wpływa na relację popytu i podaży, powodując zniechęcenie inwestorów.
|
|
Temat:
SWALLET
GPW wprowadziła do obrotu akcje spółki: newconnect.pl/uchwaly-zarzadu?...(Uchwa%C5%82a+Nr+635/2020) W przyszłym tygodniu można spodziewać się debiutu. Będziemy mieli być może do czynienia z tak kuriozalną sytuacją, że 4 spółki ostatnio debiutujące (starward, genxone, polyslash i skinwallet) będą w obrocie tylko wirtualnie - w fazie równoważenia kursu... W Chinach w tym tygodniu wprowadzono zasadę, że pierwsze 5 dni notowań po debiucie nie ograniczają widełki. Muszą być bardzo źle nastawieni do swoich obywateli skoro nie troszczą się o ich dobro i nie doszukują manipulacji kursami...
|
|