A może być ode mnie? Tak w miernym zastępstwie?
Przychody ze sprzedaży charakteryzują się bardzo dużą zmiennością na przestrzeni ostatnich 2 lat. Spadły znaczą co w porównaniu do 2q2009 o 35%. Ale rentowność poprawiła się z 6 do 10%. W porównaniu do 3q2008 przychody spadły o 17% a rentowność poprawiła się z 3%. Zwracam uwagę na wyodrębnienie działalności zaniechanej w rachunku wyników. W tym roku sprzedana/zlikwidowana została jedna ze spółek zależnych, która odpowiadała za prawie połowę wygenerowanych w 2009 roku przychodów.
Wartość aktywów trwałych spadła istotnie w porównaniu do 2q2009. Głównie zmniejszyła się wartość firmy ze względu na sprzedaż udziałów w jednostce podporządkowanej. Za to wartość aktywów obrotowych wzrosła istotnie przede wszystkim przez należności handlowe. To jest dość nieoczekiwany wzrost, ponieważ przychody ze sprzedaży istotnie spadły. Czyli albo terminy płatności zostały istotnie wydłużone albo należności z poprzedniego kwartału nie zostały spłacone ani odpisane.
W kapitałach nie zadziało się nic ciekawego. Wzrosła wartość zobowiązań długoterminowych, bo więcej jest kredytów. Zobowiązania krótkoterminowe są niższe w porównaniu do 2q2009. Spadła wartość zobowiązań handlowych, kredytów i rezerw.
Cash flow netto za kwartał był dodatni. Także ten z operacyjnej mimo iż jest niższy niż zysk netto. Przepływy z inwestycyjnej są ujemne ze względu na zakupy środków trwałych. W bilansie tego co prawda nie widać, bo kwota jest niewielka. Przepływy z finansowej praktycznie nie istnieją. I tu coś mi się nie zgadza, bo przecież mamy więcej kredytów długoterminowych a mniej krótkich.
Jestem ze sprawozdania bardzo niezadowolona, bo jego wartość informacyjna jest znikoma. Noty zawierają tylko tabelki z liczbami. Nie ma prawie żadnych wyjaśnień co do kwot. Wielu zdarzeń w bilansie po prostu nie kumam i nie wiem co się w spółce stało. Takie sprawozdanie nic mi nie dało jako czytelnikowi. Gdybym miała zainwestować w akcje tej spółki, to nawet nie jestem w stanie oszacować jej fundamentów. Masakra Panie.
Muszę się pokusić o jakieś podsumowanie. Nie podoba mi się duża zmienność przychodów. Odbieram to jako niestabilność działalności, dużą wrażliwość na bliżej nieokreślone czynniki zewnętrzne. Rentowność nie jest oszałamiająca. Wskaźniki są też poniżej średnich sektorowych, co mnie akurat w tym przypadku nie dziwi. Mam nadzieję, że nie ostudzę entuzjazmu ani nie namieszam ale chyba nie jestem w stanie tym omówieniem w niczym pomóc.