110 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
23 stycznia 2021 13:03:15
Nie chcę tu operować konkretnymi kwotami. Myślę, że dla odbiorcy nie jest to istotne. Dużo/ mało to wartości względne. Powiem subiektywnie - inwestuję już wiele lat, znaczna część środków jest w IKE, gdzie dokładam co roku, a nie wypłacam, więc łącznie uzbierała się duża kwota. Portfel mam mocno zdywersyfikowany z dużym udziałem „bezpiecznych” obligacji korporacyjnych. W akcjach w ostatnich latach, w zależności od perspektyw rynkowych operuję kwotą od 0 do 50% środków z kont maklerskich ( IKE i IKZE w BOŚ i „zwykle” w Aliorze). Nie zakładam z góry poziomu zaangażowania w pojedynczy walor. Im bardziej obiecujące zagranie tym większe zaangażowanie. Jak inwestycja idzie w zakładanym kierunku to ją powiększam. Jak nie to sprzedaję. Pojedyncza transakcja to zazwyczaj około 1% całości zaangażowanych środków. Najwięcej środków mam obecnie w Sanoku, około 12% całości portfela, dawno (lata) nie byłem tak mocno zaangażowany w pojedynczą spółkę. Porfel jest duży, ciężki i przez to bezwładny w swoich ruchach. Myślę, że jeżeli ktoś chciałby obserwować moje ruchy na żywo, bez niedomówień ( choć z ograniczeniami - wspomniane ruchy Wojeteka), na konkretnych kwotach, to założyłem też kronikę „ IKZE Yaromana”. P.S. Nie ma możliwości, by moje ruch wpływały na notowania lub arkusz zleceń. Z reguły inwestuję w płynne spółki.
Edytowany: 23 stycznia 2021 13:06
|
|
Wysłane:
30 stycznia 2021 13:50:24
Sesja czwartkowa 28.01 dawała nadzieję na zakończenie korekty na szerokim rynku. Rozpoczęta spadkami, zakończyła się przyjemnymi wzrostami. Niestety, kolejna nie potwierdziła tej domniemanej zmiany i obecnie trudno przewidzieć w którym kierunku to pójdzie. W ostatnim tygodniu zamknąłem trochę mniejszych, gorzej rokujących tematów. Zmniejszyłem też nieznacznie zaangażowanie w liderów portfela. Pojawiła się też nowa spółka, którą pewnie wkrótce ujawnię, na razie buduję pozycję. Styczeń okazał się miesiącem korekcyjnym. WIG - 1,25. Mój portfel +1. Skład portfela, mniej więcej w równych proporcjach 1 do 1 do 1: obligacje komercyjne ( Kruk, Rokita, Echo) / gotówka / akcje. Akcje - wszystkie - w kolejności, od największego zaangażowania: Sanok Wielton PCC Rokita Kęty Intercars Nowa spółka Kernel Budimex Dębica Chętnie bym zwiększał zaangażowanie, ale, tak jak jeszcze kilka tygodni temu wykresy (szczególnie pojedynczych spółek) wyglądały prowzrostowo, to teraz, jak dla mnie, pokazują możliwość kontynuacji korekty. Więc czekam
Edytowany: 30 stycznia 2021 13:53
|
|
Wysłane:
30 stycznia 2021 14:48:27
Mądrzyłem się tu trochę na temat CDR Ostatni tydzień pokazał, że byki się budzą. Na chwilę obecną uważam, ze prognozowana kilka tygodni temu 1 - ka z przodu na kursie jest bardzo mało prawdopodobna. Średnioterminowy trend zmienia się chyba w trend boczny. Wsparcie 240 - 250 zł obroniło się w ładnym stylu. Gdyby kurs zszedł ponownie do tych poziomów ( choć obecnie strefa 280 - 300 zł wygląda na krótkoterminowe wsparcie) to rozważałbym kupienie CDR
Edytowany: 30 stycznia 2021 15:03
|
|
|
|
9 Dołączył: 2020-04-05 Wpisów: 145
Wysłane:
30 stycznia 2021 16:22:40
Witam, Yaroman czy moglbys napisac jak wybierasz obligacje koorporacyjne tzn inwestujesz w te obligacje ktore sa notowane na rynku Catalyst czy moze inne ? Aktualnie mam czesc portfela w obligacjach COI i jestem swiadomy ze pierwszy rok to bardzo slaby zysk jednak licze na to ze kolejna lata dadza zarobic lepiej Cztery najbardziej niebezpieczne slowa w inwestowaniu to : Tym razem jest inaczej. John Templeton
|
|
Wysłane:
30 stycznia 2021 21:22:10
Obligacje skarbowe i obligacje korporacyjne to dwa światy. To co mam w portfelu na rachunkach maklerskich to obligacje korporacyjne, notowane na Catalyst. Kilka serii, o różnych terminach zapadalności Kruka, PCC Rokity i Echo. Kupuję różnie. Czasami w ofercie publicznej. Np. w najbliższym czasie mają sprzedawać Kruki. Tu prawie zawsze jest redukcja, czasem przewyższająca 50%. Niekiedy kupuję na rynku wtórnym. Np. ostatnio Kruki są do kupienia w okolicach nominału, a Echo widziałem nawet poniżej. Dość drogie są obligacje PCR. W obligacje w/w firm inwestuję już wiele lat, uważam, że są (stosunkowo) bezpieczne. Można liczyć na zysk rzędu 4-5% rocznie. Obligacji innych firm nie ruszam. Generalnie rynek obligacji korporacyjnych jest u nas bardzo ryzykowny, że choćby wspomnę aferę Getback  Jak firma przestaje wypłacać należności, to zostajesz z niczym. Na GPW było wiele takich przypadków. Obligacji korporacyjnych nie notowanych na Catalyście też bym nie ruszał, nadmierne ryzyko.
Edytowany: 30 stycznia 2021 21:33
|
|
91 Dołączył: 2019-11-24 Wpisów: 830
Wysłane:
30 stycznia 2021 23:03:52
Yaroman napisał(a): Skład portfela, mniej więcej w równych proporcjach 1 do 1 do 1: obligacje komercyjne ( Kruk, Rokita, Echo) / gotówka / akcje. Akcje - wszystkie - w kolejności, od największego zaangażowania: Sanok Wielton PCC Rokita Kęty Intercars Nowa spółka Kernel Budimex Dębica
4 spółki z Wig80 i 4 spółki z Wig40 Technicznie nie mam zastrzeżeń do żadnej spółki. Jedynie nie podoba mi się poziom zadłużenia Wieltonu (0,72), ale wykres spółki do zaakceptowania. Łączy nas wspólna cecha, zero akcji gamingowych w portfelu Osobiście preferuje Wig80 i mniejsze spółki.
|
|
Wysłane:
1 lutego 2021 15:45:04
Nieujawniona spółka, o której wspominałem w ostatnich wpisach to Forte  kliknij, aby powiększyćKilka tygodni temu, po przebiciu oporu 38zł spółka konsolidowała na niedużym wolumenie w okolicach 40 zł. Wtedy zwróciłem na nią uwagę i zakupiłem pierwszy pakiecik - obserwacyjny. 28.01 padł dla mnie sygnał kupna - po ogłoszeniu b. dobrych wyników, na zwiększonym wolumenie wybity został poziom konsolidacji. W chwili pisania postu kurs zmaga się z poziomem 45 zł Stop loss poniżej 38zł. TP -liczę na dobicie do szczytu z 2017r -85 zł Obecne zaangażowanie 3,5% portfela, średnia cena zakupu 42,65 zł.
Edytowany: 1 lutego 2021 15:46
|
|
Wysłane:
1 lutego 2021 19:52:12
Yaroman napisał(a):Obligacje skarbowe i obligacje korporacyjne to dwa światy. To co mam w portfelu na rachunkach maklerskich to obligacje korporacyjne, notowane na Catalyst. Kilka serii, o różnych terminach zapadalności Kruka, PCC Rokity i Echo. Czy jest taka mozliwosc aby wyzej wymienione spolki nie wykupily swoich obligacji bez zadnych wiekszych problemow finansowych ? Rozumiem iz takie obligacje nie sa niczym zabezpieczone tzn nieruchomoscia itp ? Tak sie sklada iz mam prawie wszystkie spoli w swoim portfelu dywidendowym ( oporcz Kruka ) i co raz bardziej mnie interesuja ich obligacje ( skoro mam ich akcje to wierze w te spolki ) jednak zla slawa rynku Catalyst robi swoje ... Cztery najbardziej niebezpieczne slowa w inwestowaniu to : Tym razem jest inaczej. John Templeton
|
|
PREMIUM
12 Dołączył: 2019-02-24 Wpisów: 315
Wysłane:
1 lutego 2021 20:31:38
Czy jest taka mozliwosc aby wyzej wymienione spolki nie wykupily swoich obligacji bez zadnych wiekszych problemow finansowych ?
Nie przypominam sobie takiego przypadku może ktoś bardziej doświadczony taki zna.
jednak zla slawa rynku Catalyst robi swoje ... Think
To nie "zła sława" a czasem kupowanie obligacji o najwyższym oprocentowaniu prowadzi do problemów.
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
1 lutego 2021 20:37:11
Zawsze jest ryzyko, że emitent nie wykupi natomiast jeżeli jest to spółka zdrowa, zarząd nie wyprowadza pieniędzy ze spółki i/lub nie fałszuje ksiąg to jest ono minimalne. Oczywiście bywają obligacje zabezpieczone hipoteką na nieruchomości czy zastawem np. na wierzytelnościach ale gdy przychodzi co do czego to przeważnie okazuje się, że nieruchomość jest niesprzedawalna albo po latach udaje się ją sprzedać za przysłowiowy psi grosz. Poczytaj sobie np. o 'przygodach' obligatariuszy Timber One. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej o inwestowaniu w obligacje korporacyjne to polecam http://www.rynekobligacji.com z rodziałem dla poczatkujących o znamiennym tytule 'zacznij tutaj'. Weź też pod uwagę, że interes akcjonariuszy (zwłaszcza oczekujących regularnych dywidend) jest niezbyt zbieżny z interesem obligatariuszy którzy oczekują regularnej i terminowej wypłaty odsetek oraz terminowego wykupu.
|
|
|
|
Wysłane:
1 lutego 2021 21:28:02
benyrac napisał(a):Czy jest taka mozliwosc aby wyzej wymienione spolki nie wykupily swoich obligacji bez zadnych wiekszych problemow finansowych ? Rozumiem iz takie obligacje nie sa niczym zabezpieczone tzn nieruchomoscia itp ? Tak sie sklada iz mam prawie wszystkie spoli w swoim portfelu dywidendowym ( oporcz Kruka ) i co raz bardziej mnie interesuja ich obligacje ( skoro mam ich akcje to wierze w te spolki ) jednak zla slawa rynku Catalyst robi swoje ... Wybrałem na rynku, moim zdaniem, najpewniejszym emitentów, z długą historią. Nigdy nie było żadnych problemów z wypłacaniem kuponów i spłatą emisji. Dla mnie to „ pewniaki”. Ale i tak trzeba trzymać rękę na pulsie i monitorować spółki pod kątem potencjału ich wypłacalności. Historia pokazuje, że zabezpieczenia obligacji na Catalyście, w przypadku problemów, są nic nie warte. Nie należy oczekiwać zbyt wiele. Jeżeli emitent proponuje podejrzanie duże odsetki, to jest prawie pewne, że mogą być problemy. A problemy na Catalyście, to najczęściej utrata całości zainwestowanych środków. Trzeba być nadzwyczaj ostrożnym i przy jakichkolwiek podejrzeniach zakładać, że zły scenariusz NA PEWNO się zmaterializuje. Nie należy wchodzić w taki temat. Ja wolę zadowolić się 4% i spać spokojnie.
|
|
PREMIUM
12 Dołączył: 2019-02-24 Wpisów: 315
Wysłane:
2 lutego 2021 08:47:58
Ja wolę zadowolić się 4% i spać spokojnie
Nie no Rokita trochę więcej daje. Z tych które wcześniej forumowicz wymienił ja bym wybrał tę o największym oprocentowaniu a następnie kupując obligacje w najbliższej przyszłości wyżej oprocentowanych bym nie brał pod uwagę. Nie zlikwiduje to całości ryzyka ale skutecznie je ograniczy.
|
|
Wysłane:
13 lutego 2021 10:01:13
Sporo kupowałem w ostatnich dniach. Zarówno powiększałem posiadane walory jak też pojawiły się nowe pozycje (choćby Pozbud czy Neuca). Wolne środki to już tylko 10% portfela. Praktycznie jestem zapakowany na maxa, bo trochę wolnych środków zawsze trzeba trzymać na okazje rynkowe i powiększanie najbardziej obiecujących pozycji. Pomimo korekty/ konsolidacji na szerokim rynku mój portfel zmierza w kierunku północnym
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
13 lutego 2021 11:47:13
Fajne spółki dobierasz do portfela. Też miałem swego czasu Neucę kupioną coś koło 500zł i sprzedaną potem z zyskiem a trzeba było trzymać bo w zasadzie SLa mi nie wybiło :) Walor w trendzie wzrostowym już trzeci rok z rzędu i ma się dobrze zresztą jak widać po wykresie na pewno dał zarobić nie jednemu inwestorowi :) podobną spółeczką tyle że może z większymi korektami jest Budimex. Tutaj już nie popełniłem błędu z Neuki i trzymam walor dopóki mi go nie wybije na SLu :)
|
|
Wysłane:
13 lutego 2021 15:22:38
Niestety, też sprzedawałem Neucę, już kilka razy. A wystarczyło trzymać Obecnie co dzień to nowy szczyt, powoli - do przodu, takie trendy najbardziej lubię  Grzech nie posiadać takiej spółki w portfelu.
|
|
PREMIUM
3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
13 lutego 2021 18:15:07
Każdy inwestor ma taki przykład w swoim dossier. Ja trzymałem spory pakiet Livechat od 35 do 103 zł. „Wystraszyłem” się korekty na okrągłym poziomie 100 PLN, a dziś mamy 128. No i pociąg odjechał. Nic tylko się uczyć, uczyć i uczyć.
Przyglądałeś się ostatnio Selvicie?
|
|
Wysłane:
13 lutego 2021 18:33:00
Livechat obserwowałem i też mi odjechał  Może się skorekci. Jak nie, to trudno, jest obecnie na rynku z czego wybierać. Co do Selvity, to niekiedy zerkam na wykres. Ale jakoś biotech mi nie leży. Bardzo ciężko się to gra. Wolę Neucę z pokrewnej branży
Edytowany: 13 lutego 2021 18:36
|
|
PREMIUM
3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
13 lutego 2021 19:24:21
Ja też nie mam „czucia” takich spółek jak OAT itp. W przypadku Selvity widzę podstawową różnicę - są tam już konkretne przychody, zyski i, co najważniejsze, przepływy pieniężne z operacji. A to jest konkret, który mogę ocenić. Alternatywne opcje z sektora tylko „przepalają” gotówkę zebraną od inwestorów/obligatariuszy. I dają nadzieję na świetlną przyszłość.
Życzę powodzenia w dalszych inwestycjach.
|
|
Wysłane:
18 lutego 2021 13:23:17
W ostatnim czasie moje nastawienie do rynku jest mocno bycze. Nadal dopakowuję portfel akcjami. Dopłaciłem nawet jakieś 10% gotówki do konta „opodatkowanego”. Z nowych nabytków (zaangażowanie małe): Skarbiec (po b. dobrych wynikach; technicznie - nowe szczyty) KGH (pod rosnące ceny miedzi i srebra, technicznie jakby koniec korekty) Pekabex (mocny sektor, ładny trend) Wartość portfela jako całości powolutku pnie się do góry
|
|
Wysłane:
19 lutego 2021 09:39:12
Witam, Yaroman redukcja na obligacjach Kruka ponad 80% Liczylem na redukcje ok 50% wiec zapialem sie na 2 razy wiecej niz chcialem a tu 82% redukcji Mam nadzieje ze ECHO zaoferuje rowniez ciekawe % Psss Tez jestem zapakowany mocno w akcje jedynie 20% portfela przeznaczonego na GPW to gotowka . Niektore spolki maja juz ponad +20 % zysku ale raczej wtrzymam i ich nie sprzedam Cztery najbardziej niebezpieczne slowa w inwestowaniu to : Tym razem jest inaczej. John Templeton
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.