Zastanawiam się dlaczego tematu o tej spółce nie ma na tym forum. Tak się przedstawia jej wykres:
//nie wiem jak wstawiać zdjęcia - poźniej zedytuje i doda
- Dlaczego warto się teraz interesować tą firmą? Oto jeden fakt, który niezmiernie mnie ciekawi.
"We wrześniu ubiegłego roku JR Holding zobowiązał się wobec większościowych akcjonariuszy Saule Technologies oraz samej firmy doprowadzić do transakcji nabycia akcji Saule przez podmiot notowany na GPW."
"Takim podmiotem będzie Blumerang, który ma kupić walory, stanowiące 100 proc. kapitału zakładowego Saule."
- A teraz czym jest Saule Technologies. Saule to firma, specjalizująca się w produkcji elastycznych ogniw fotowoltaicznych w technologii perowskitowej. We wrześniu ubiegłego roku Columbus kupił za 10 mln EUR 20 proc. udziałów w tej firmie.
- Columbus Energy(20% udziału w Saule) - po wczorajszym uruchomieniu pierwszej na świecie fabryki ogniw perowskitowych od Saule Technologies Columbus wystrzelił 15% w górę. Wg mnie świadczy to o bardzo pozytywnych nastrojach odnośnie tworzącej się nowej spółki i tworzącej przez nią nowej technologii.
- Owa technologia produkcji jest objęta patentem, który ma Saule Technologies. W skrócie polega to na "nanoszeniu cienkiej warstwy perowskitu (trudną nazwę zawdzięcza rosyjskiemu odkrywcy) przy pomocy drukarki atramentowej na folie aluminiowe czy inne powierzchnie. Po krystalizacji tworzy się sieć ogniw fotowoltaicznych."
- Zarząd Blumerang Investors S.A. z siedzibą w Poznaniu (dalej: Blumerang) informuje, iż w dniu 19 kwietnia 2021 roku zawarł z Saule S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: Saule) oraz JR HOLDING ASI S.A. z siedzibą w Krakowie (dalej: JRH) Term Sheet.
W Term Sheet Strony uzgodniły założenia transakcji, związanej z nabyciem akcji Saule przez Blumerang (dalej: Transakcja). Realizacja Transakcji jest zależna od wyniku badania due diligence Blumerang, które powinno zostać zrealizowane do 18 czerwca 2021 roku.(źródło :
www.bankier.pl/wiadomosc/BLUME...)
Czyli teraz mam do Was pytanie, jestem nowy w tych klockach. W którą spółkę w takim wypadku inwestować? W Blumerang Investing? Czy w Columbus Energy? A może pół na pół? Czy może jest jeszcze jakaś inna możliwość? Dodam, że raczej nastawiam się na długoterminową inwestycję.
I jeszcze jedno pytanie. Gdzie mogę kupić akcję spółki blumerang Investing, bez prowizji, bez miesięcznych opłat? Lub aby te opłaty były dość niskie(IBKR na moje obroty jest zbyt drogie). Na XTB akcje nie są dostępne.