PARTNER SERWISU
qxkapnsr
483 484 485 486 487
rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 7 lipca 2022 23:55:05 przy kursie: 103,78 zł
Cytat:
I tak i nie. Jednak tutaj grę musisz kupić a nie za free pobierasz

Nie przesadzajmy. Jeśli producent ustala cenę premierową na poziomie 36 PLN, to już sam ten fakt pokazuje, jak pozycjonują ten produkt.

Cytat:
(...) a dwa to pokazuje że firma tworzy, zaczyna dotrzymywać terminów

Przecież to jest bardzo mała produkcja, naprawdę trzeba być bardzo optymistycznym inwestorem, żeby się cieszyć, że tym razem nie zawalili terminów. Nie ma to nic wspólnego z produkcjami AAA. Ot wzięli Gwinta i obudowali kilkoma dodatkowymi mechanikami, a potem podlali soundtrackiem w wiedźmińskim klimacie. Jak dla mnie to gierka na weekend, taki Thronebreaker, tylko obdarty z jakiejś bogatszej historii.

imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 8 lipca 2022 08:58:55 przy kursie: 103,78 zł
Cytat:
Przecież to jest bardzo mała produkcja, naprawdę trzeba być bardzo optymistycznym inwestorem, żeby się cieszyć, że tym razem nie zawalili terminów. Nie ma to nic wspólnego z produkcjami AAA. Ot wzięli Gwinta i obudowali kilkoma dodatkowymi mechanikami, a potem podlali soundtrackiem w wiedźmińskim klimacie. Jak dla mnie to gierka na weekend, taki Thronebreaker, tylko obdarty z jakiejś bogatszej historii.

Lubie takie gadanie. Spółka robi dobry krok to źle. Mam wrażenie że są tacy ludzie że co by CD nie zrobił to byłoby źle.

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 8 lipca 2022 09:50:02 przy kursie: 103,80 zł
Prosiłbym jednak o nieprzekręcanie moich słów i nie imputowanie mi czegoś, czego tam nie ma.

Nigdzie nie napisałem że spółka robi coś źle, ani że wydanie tej gry jest błędem.Napisałem, że inwestorzy znowu przeszacowują jej wpływ na wyniki czy poprawę ogólnej sytuację w firmie - tak jak to miało miejsce przy W: Monster Slayer. Tyle i tylko tyle z mojej strony. Doskonale pamiętam dyskusję, jaką wtedy panowie toczyliście i wywody, jak to już teraz będzie fantastycznie. Wtedy również ostrzegałem, że to bajki są dla gawiedzi.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 8 lipca 2022 10:24:07 przy kursie: 103,80 zł
imp-p napisał(a):
Cytat:

Lubie takie gadanie. Spółka robi dobry krok to źle. Mam wrażenie że są tacy ludzie że co by CD nie zrobił to byłoby źle.

Przesadzasz na hurraoptymizm za wcześnie jednak nawet drobne krokie w dobrą stronę mogą cieszyć.
Choć nie ma co się zachwycać, że kowal zrobił gwoździa .... to żaden sukces. Z drugieh strony to dobrze, że mu się chciało i że wyszedł mu prosty.
Czekamy jednak na efekty większych prac.Angel
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Rufusinski
119
Wpisów: 512
Wysłane: 9 lipca 2022 01:13:03 przy kursie: 103,80 zł
rybeusz napisał(a):
Bo i jej potencjał monetyzacyjny tej gry jest pewnie zbliżony do Monster Slayera, który najwięcej emocji wzbudził nie tyle u graczy, ile na forach inwestorskich. Oczywiście fantaści wieścili mu popularność na poziomie zbliżonym do Pokemonów, niestety rzeczywistość szybko zweryfikowała te założenia Boo hoo!

To jedna strona medalu, mam tez uczucie, ze druga to proba zbadania jak poradzi sobie produkt bez kampanii marketingowej w czasach po CP2077. Generalnie nie widze w tym wiekszego sensu, bo rezultat bedzie analogiczny z Thronebreakerem - niska sprzedaz. Ale widac tez, ze gra byla tworzona bardziej jako sposob zaangazowania artystow grafikow pracujacych w spolce bez obciazania reszty. Powstala gra, ktora wymagala minimum pracy programistycznej, koncepcyjnej itd, ale w ktorej debiutuje okolo setki nowych grafik kart. Subiektywnie ze wszystkich komputerowych karcianek najladniejszych, co zawsze bylo domena Gwenta i nawet Magic jest poziom nizej. Generalnie to sezonowy wypust, ktory pewnie ladnie poprawi wynik spolki w najgorszym sezonie ogorkowym, ale w szerszej perspektywie niewiele zmienia.

Zdecydowanie bardziej cenotworcze moim zdaniem okaza sie premiery Wiedzmaka 3 RTX i dodatku od Cyberpunka, ze szczegolnym naciskiem na ten drugi. I niestety obawiam sie, ze po takim czasie oczekiwania to co zostanie pokazane, bedzie wypadac blado w porownaniu z jakoscia dodatkow do jakich przyzwyczail Wiedzmin 3.
Edytowany: 9 lipca 2022 01:15

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 9 lipca 2022 11:09:02 przy kursie: 103,80 zł
Sprawiłem sobie tego Gwint: Mag Renegat. I o ile na komputerze ma to niewielki sens, to na komórce w kolejce u fryzjera grało mi się nieźle. Przed wszystkim można przerwać w dowolnym momencie, co w Gwincie Online jest niemożliwe.
Wygląda mi to na kolejna przymiarkę do produkcji mobilnych. Jak dotąd żadna nie przyniosła kokosów, jednak zarabiają na siebie i wypełniają w jakiś tam sposób świat wiedźmiński. Myślę też, że wszystkie te poboczne produkcje powiększają rozpoznawalność marki co zaprocentuje przy okazji premiery Nowej Sagi Wiedźmińskiej.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 9 lipca 2022 13:00:05 przy kursie: 103,80 zł
Gwint to dla nich jest dobre miejsce do eksperymentów. Gra ma już swoje grono graczy i mogą testować czy gry typu Mag Renegat warto produkować w przyszłości.

randomdziad
27
Wpisów: 108
Wysłane: 11 lipca 2022 00:02:45 przy kursie: 103,80 zł
Patrzac na sprzedaz i oceny na steam odpowiedz raczej jednoznaczna - nie warto :)

imp-p
81
Wysłane: 11 lipca 2022 10:11:35 przy kursie: 104,50 zł
Cytat:
Patrzac na sprzedaz i oceny na steam odpowiedz raczej jednoznaczna - nie warto :)

Pomyśl tak ile ta gra kosztowała ich pracy. Prawie nic a zawsze dodatkowy dochód. Na samym google play masz oceny 4,1 na 5 więc chyba nie jest źle. Samych poprań masz ponad 5 tyś.

Ja ubolewam nad tym że tak gra nie ma żadnego marketingu ze strony CD a to duży błąd.
Edytowany: 11 lipca 2022 10:13

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 11 lipca 2022 10:21:18 przy kursie: 104,50 zł
Rogue Mage nie ma marketingu, gdyż jest to eksperymentalny produkt a wydawcy zależy raczej na informacji zwrotnej od graczy. Ta nie jest pochlebna od znacznej części klientów, innym z kolei się podoba. Być może w przyszłości uda się Redom znaleźć formułę Gwinta i produktów okołogwintowych, którą będzie można pokazać szerszej publiczności.
Zwraca uwagę wroga reakcja na Rogue Mage ze strony graczy czekających na aktualizację nextgenową do Wiedźmina 3 oraz tych oczekujących Wiedźmina 4.
Szeroka promocja mogłaby wywołać efekt przeciwny do zamierzonego, w stylu: "zamiast zrobić trzeci dodatek do Wiedźmina 3 'Ci' znowu strzelają sobie w stopę robiąc karciankę, która #nikogo".

bożyczko
14
Wpisów: 104
Wysłane: 11 lipca 2022 14:02:12 przy kursie: 104,50 zł
Firma kalibru CDR ma, a przynajmniej powinna mieć, armię ludzi od rozpoznania rynku, którzy oceniają szanse danego produktu na komercyjny sukces. Eksperymentować to sobie mogą małe spółeczki z NC.

Brak marketingu można zrozumieć, ale wydawanie niedopracowanego produktu już nie, bo to tylko psuje renomę firmie, ile na nią trzeba pracować każdy wie.
Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 11 lipca 2022 15:16:07 przy kursie: 104,50 zł
Myślę, że nie chodzi o to, że produkt jest niedopracowany. Zespół Gwinta szuka po prostu od 5 lat sposobu na monetyzację karcianki. Jak do tej pory się to nie udało. Po prostu nikt w firmie nie wie, jak stworzyć grę karcianą popularną i taką w której ludzie będą chętnie sięgali do portfela. Pierwotny Gwint trzyrzędowy był popularny i szanowany przez graczy jednak w takiej formie nie przynosił i nie mógł przynosić zysków. Dodatkowo trzy rzędy nie nadawały się na wersje mobilne.
Podobnie stało się ostatnio z Monster Slayerem. Gra była w miarę przyjemna do czasu ostatniej aktualizacji. Jednak nie przynosiła oczekiwanych wpływów. Niestety wprowadzenie agresywnej monetyzacji w ostatnim patchu, sprawiło, że gra straciła połowę graczy (patrząc po aktywności moich znajomych w grze).

bożyczko
14
Wysłane: 11 lipca 2022 16:39:29 przy kursie: 104,50 zł
Pisząc, że produkt jest niedopracowany opieram się na opinii największego rodzimego branżowego portalu tutaj, który twierdzi, że w grze brakuje fabuły.

Jest to dla mnie zupełnie niepojęte skoro charakterystyka jednej karty w Gwincie potrafi zawierać kilkadziesiąt wierszy, wiem bo z ciekawości zainstalowałem sobie typowego Gwinta. Dzięki temu wiem również, dlaczego ta gra jest nierentowna. Zbyt mocno rozbudowane opisy kart, to tylko wierzchołek góry lodowej. Konia z rzędem temu kto znajdzie mi nastolatka, albo dwudziestoparolatka, który lubi czytać...a przecież to oni są grupą docelową. Inną kwestią są zaporowe ceny dodatków typu makieta planszy, soundtrack itp. Ile osób zapłaci 36 zł za zmianę avataru, gdzie za tę kwotę można dostać już całą grę??? Aż szlak człowieka trafia jak patrzy na zmarnowany potencjał Gwinta.

Poza tym, przejrzałem również opinie graczy na Steam dot. Maga Renegata, w których najczęstszym zarzutem jest okrojenie mechaniki potyczek tj. jedna runda zamiast trzech. Jedni lubią to inni tamto, ale wiadomym powinno być dla CDR, że bez marketingu po grę sięgną wyłącznie ci, którzy wcześniej grali w typowego Gwinta, więc należało pozostawić dotychczasową mechanikę lub dać wybór.

Po pięciu dniach od releaseu gra jest na 302 miejscu na liście bestselerów Steam, ze średnią pozytywnych ocen 61%, a ilość komentarzy w ogóle przemilczę, więc nie można tej "premiery" ocenić inaczej jak bardzo negatywnie.

Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.
Edytowany: 11 lipca 2022 16:41

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 11 lipca 2022 17:10:04 przy kursie: 104,50 zł
Rogue Mage, to gra przede wszystkim mobilna. Rozwój sytuacji warto więc śledzić tutaj i tutaj
Edytowany: 11 lipca 2022 17:12

bożyczko
14
Wysłane: 11 lipca 2022 18:27:09 przy kursie: 104,50 zł
Co to za dziwny argument? Nie ma czegoś takiego jak przede wszystkim na tę albo na tamtą platformę. CDR zdecydował się wydać grę na PC więc kupujący ma prawo oczekiwać dobrego produktu.

Poza tym, biorąc pod pod uwagę liczbę pobrań na GoogleP (5k+) oraz liczbę ocen userów (poniżej 200!), to wersja mobilna wygląda jeszcze gorzej.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 11 lipca 2022 20:58:47 przy kursie: 104,50 zł
No to chyba już sobie odpowiedziałeś, czemu CD Projekt nie promuje Rogue Mage. Jest to produkt niszowy, taki drobny ukłon w stronę części fanów Gwinta (do których sam, z 800 godzinami gry, należę). Promowany jest na ekranie głównym i w sklepie Gwinta, czyli przekaz dociera do kilkuset tysięcy graczy.

P.S.
Co do zaporowych cen bibelotów w Gwincie - ceny ten nie odbiegają poziomem od cen w innych grach free to play, gdzie kilka procent graczy wydaje w grze majątek a reszta skupia się na mozolnym zdobywaniu ozdób za darmo.
Edytowany: 11 lipca 2022 21:05

imp-p
81
Wysłane: 13 lipca 2022 19:55:41 przy kursie: 97,65 zł
Według puls biznesu techland jest więcej wart niż CD. Pacząc na zyski i marki to albo Cd jest niedowartościowany albo PB wycenia za mocno techlanda. Poniżej wklejam artykuł porównujący wartość spółek

Link do porównania

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 13 lipca 2022 20:42:55 przy kursie: 97,65 zł
Wg mojej wiedzy, to Techland ma problem z Dying Light 2. Do tej pory sprzedało się 6-7 mln egz. gry. Dla porównania CDR w podobnym okresie sprzedał 15 mln CP2077. Od dłuższego czasu na STEAM w DL2 gra dwa razy mniej graczy niż w CP2077.

imp-p
81
Wysłane: 13 lipca 2022 21:08:34 przy kursie: 97,65 zł
Cytat:
Wg mojej wiedzy, to Techland ma problem z Dying Light 2. Do tej pory sprzedało się 6-7 mln egz. gry. Dla porównania CDR w podobnym okresie sprzedał 15 mln CP2077. Od dłuższego czasu na STEAM w DL2 gra dwa razy mniej graczy niż w CP2077.

Zgadzam się dlatego napisałem że ktoś przesadza albo z wyceną Cd albo z wyceną techlandu. Chociaż osobiście uważam że techland ostatnio jest lepiej zorganizowaną firmą i już zapowiedział nową grę AAA. Może to ma wpływ na lepszą wycenę. CD ma ten problem że jest na świeczniku i wszyscy mają wobec niego ogromne wymagania.

xseror
9
Wpisów: 57
Wysłane: 13 lipca 2022 21:09:49 przy kursie: 97,65 zł
Cytat:

Nie widzę w czym problem? Zysk z produktu liczymy jako koszt produkcji + koszt marketingu + koszt zysków/ strat wizerunkowych i w mojej ocenie Techland całkiem zasłużenie jest oceniany lepiej niż CD Projekt. Techland zdecydowanie osiągnął swoje założenia wydając DL2, a CD Projekt nie wydając CP77, o czym świadczą plany motywacyjne opublikowane przez CD Projekt .
Edytowany: 13 lipca 2022 21:10

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

483 484 485 486 487

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,246 sek.

xrdjwcjx
uricsjoa
drttzsrn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkyrsstm
erjxkqle
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat