Nie ma to jak pospekulować sobie o wirtualnych faktach które potencjalnie mogą się zdarzyć choć są mało prawdopodobne.
Pomysł o skreśleniu P8 jest dość absurdalny - choć nie można go całkowicie wykluczyć to jest mało realny - choć jak widać po kursie spekuła w to uwierzyła ...
Jak wiemy P8 przechodził różne przeobrażenia i podobnie jak Industrial/FP jest właściwie grą zupełnie inną i napisaną od nowa nie tylko jeśli chodzi i zawartość ale i kod a także silnik.
Zmian było tak dużo, że jeśli wcześniej nie robiono odpisów co jest całkiem możliwe (nie pamiętam takiej informacji) to spora część prac a zatem i kosztów nie przyniesie przychodów a więc trzeba ją kiedyś wykazać i skreślić.
Jednak może niektórzy zapominają, że są to koszty już poniesione i wprost nie mają bezpośredniego przełożenia na aktualne przepływy.
Jakkolwiek każdy projekt może być skasowany na każdym etapie to wydaje mi się, że koncepcja P8 nie powinna się już zmienić a sam projekt raczej ujrzy światło dzienne.
Inna sprawa kiedy to będzie ja konsekwentnie od dłuższego czasu stawiałem na 2025. Choć możliwe także 2026.
Spółka nie musi się na razie martwić opóźnieniami P8 bo nie będą miały wpływu w najbliższej przyszłości. Znaczenie może mieć tylko to czy w 2025-2026 przekroczą 100mln zysku czy też nie. Dlatego skutki mogą być odczuwalne w tamtych latach ca zauważył Santander.
W latach 2023-2024 ważne będą FP2, Vitriol, Niezwyciężony i Alters. O innych planach z wydawnictwa na razie wiemy niewiele.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)