0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
4 listopada 2009 15:29:42
przy kursie: 23,00 zł
Panowie, spokojnie. To, że Bioton bawi się w drukarnię marek w Republice Weimarskiej wcale nie wyklucza faktu, że można na nim zarobić. Podkreślam można - a nie można było. Jak? Moim zdaniem patrząc głównie na technikę i bardziej w krótkim, niż długim czasie. Fundamentalnie rynek psuje częste emitowanie akcji i inne dane, o których wszyscy dobrze wiecie...
Teraz np. spółka wydaje się, że znajduje się blisko bardzo istotnego wsparcia na poziomie 22 groszy i może raczej niedługo, czyli jakieś kilka sesji odbić się do góry... Niezbyt wysoko bo w trendzie spadkowym jest od... prawie zawsze (poważniej mówiąc od listopada 2006), a takim którego można ładnie narysować to od 26 września... ubiegłego roku.
I jeszcze jedno... To odbicie zdarzy się, jak cała giełda nie wejdzie w korektę szybciej. Jak wejdzie to kurs Biotonu przebije 22 grosze... Ale chyba za daleko nie spadnie - naprawdę jesteśmy już bardzo nisko.
Edytowany: 4 listopada 2009 15:34
|
|
0 Dołączył: 2009-02-22 Wpisów: 98
Wysłane:
4 listopada 2009 15:33:22
dariuszsmajek napisał(a):poprostu jest mnóstwo lidzi którzy sie przejechali na biotonie a prezes dalej twierdzi że wszystko jest ok i bedzie lepiej Inwestorzy kupili nowe akcje Biotonu za 1,1 mld zł. Obecna kapitalizacja firmy to 500 mln zł i gdyby firma miała wysoką rentowność, wówczas jedną akcję można by wycenić na 5 gr. Ale ta firma nie jest rentowna i aby ją utrzymać przy życiu trzeba kolosalnych pieniędzy. Ludzie się przejechali, bo do analizy technicznej nie dodają analizy fundamentalnej. Dlatego nie należy żałować tych co stracili, bo widocznie oni nie potrzebowali pieniędzy, skoro kupowali Bioton powyżej 1 gr. Solorz kupił po 61 gr i należy mu się dziwić.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
4 listopada 2009 15:40:54
topol2 napisał(a): Ludzie się przejechali, bo do analizy technicznej nie dodają analizy fundamentalnej. Dlatego nie należy żałować tych co stracili, bo widocznie oni nie potrzebowali pieniędzy, skoro kupowali Bioton powyżej 1 gr. Solorz kupił po 61 gr i należy mu się dziwić.
Kolega nigdy się nie pomylił? Przypominam, że w tej branży ryzyko pomyłki to chleb powszedni. A poważniej, to sygnały do kupna Biotonu od pewnego czasu ze strony AT są dość kiepskie. Każdy kto zna się na rysowaniu kresek wie, że rosnące ryzyko na wykresach tej spółki widać od dawna.... Zatem, łatwych podsumowań bym unikał.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-22 Wpisów: 98
Wysłane:
4 listopada 2009 15:49:42
mkk napisał(a):topol2 napisał(a): Ludzie się przejechali, bo do analizy technicznej nie dodają analizy fundamentalnej. Dlatego nie należy żałować tych co stracili, bo widocznie oni nie potrzebowali pieniędzy, skoro kupowali Bioton powyżej 1 gr. Solorz kupił po 61 gr i należy mu się dziwić.
Kolega nigdy się nie pomylił? Przypominam, że w tej branży ryzyko pomyłki to chleb powszedni. A poważniej, to sygnały do kupna Biotonu od pewnego czasu ze strony AT są dość kiepskie. Każdy kto zna się na rysowaniu kresek wie, że rosnące ryzyko na wykresach tej spółki widać od dawna.... Zatem, łatwych podsumowań bym unikał. Nikt nie jest nieomylny, ale w przypadku Biotonu, to kupowanie piekielnie nadętego balona. Nie wiem co jest w tym papierze, że tak dużo ludzi angażuje i tak bardzo drogo płacą.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-18 Wpisów: 166
Wysłane:
4 listopada 2009 16:44:11
dariuszsmajek napisał(a): informacje były dobre ze spólki a ona stała w miejsc jak by komuś nie zależało na tym .
he :) dlatego spolka nie reaguje na informacji bo tyle juz pseudo dobrych informacji z tej spolki bylo ze jedna akcji to z 200 zl powinna kosztowac :) ja tez mam pakeit tego jak kazdy poczatkujacy zainteresowalem sie "zlota mysla polskiej technologii" :) ta spolka jak dla mnie to jakis zart jest. :) oczywiscie mam pakiet trzymam :) hehe :)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-11 Wpisów: 127
Wysłane:
4 listopada 2009 22:22:55
UWAGA, UWAGA !!!
Jutro będzie odpowiedz na moje pytanie. Dzwoniłem dzisiaj do działu prasowego Biotonu i po perypetiach uzyskałem zapewnienie, że uzyskam jutro odpowiedz.
Nie wiem czy zdąże ją opublikować bo jutro wyjeżdżam ale będzie. Ciekawe czy uzyskam jakoś merytoryczną czy jakieś gładkie frazesy z ukrytym przesłaniem "spieprzaj dziadu"
Edytowany: 4 listopada 2009 22:23
|
|
0 Dołączył: 2009-10-25 Wpisów: 46
Wysłane:
6 listopada 2009 21:58:43
przy kursie: 24,00 zł
Gay zrezygnował. I co dalej?
|
|
0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 167
Wysłane:
7 listopada 2009 07:03:05
Ma być przyspieszony proces restrukturyzacji. Spółka nie jest taka zła jak to niektórzy piszą (chyba po to tylko, żeby jeszcze zbić cenę- listopad sprzyja zawsze zakupom po niskich cenach, ale miejcie litość nad innymi i nie robcie im wody z mózgu...). Pozdrawiam
Edytowany: 7 listopada 2009 07:03
|
|
0 Dołączył: 2008-12-29 Wpisów: 211
Wysłane:
7 listopada 2009 10:46:42
dutesxx napisał(a):Gay zrezygnował. I co dalej? no właśnie. spółka od dłuższego czasu szuka sapera i jej nie wychodzi. do ilu razy sztuka??
|
|
0 Dołączył: 2009-03-21 Wpisów: 27
Wysłane:
7 listopada 2009 22:24:25
klipperek napisał(a):Ma być przyspieszony proces restrukturyzacji. Spółka nie jest taka zła jak to niektórzy piszą (chyba po to tylko, żeby jeszcze zbić cenę- listopad sprzyja zawsze zakupom po niskich cenach, ale miejcie litość nad innymi i nie robcie im wody z mózgu...). Pozdrawiam Stwierdzenie mowice ze proces restrukturyzacji zkonczony zostanie do konca roku nie brzmi wiarygodnie. Krolik z kapelusza? Chyba jednak degrengolady cig dalszy...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-25 Wpisów: 46
Wysłane:
8 listopada 2009 10:15:40
Klipperek pisze, że ma być przyspieszony proces restrukturyzacji - czyżby Gay temu się sprzeciwiał? i był hamulcowym?.To chyba to jest nielogiczne rozumowanie patrząc chociażby na jego enuncjacje prasowe. Po drugie ostatnia decyzja o kolejnym dodruku akcji była podpisana przez b. prezesa a nie przez niego i to jest dość zadziwiające posunięcie. Być może Gay temu się sprzeciwiał i dlatego powstał pomiędzy nim a Wilczęgą konflikt i stąd jego rezygnacja. Odeszli także jego ludzie za spółki co wcześniej podano. Mnie martwi jeszcze te zadłużenie spółki. Długoterminowe zobowiązanie głównie wobec banków jest sukcesywnie redukowane, to pozytywny objaw ale krótkoterminowe - wynoszące na koniec 3Q aż 460 milionów jest ogromne i to ono zagraża płynności finansowej spółki. Pozytywne zaś infa jak to o sprzedaży "Wostok" już nie powodują wzrostu wartości notowań akcji. Cóż więc w najbliższym czasie mogłoby wywrzeć pozytywne wrażenie na inwestorach? Sam nie mam pojęcia. Czyżby szykował się nowy dołek na wykresie poniżej 0.17?
|
|
0 Dołączył: 2009-11-08 Wpisów: 1
Wysłane:
8 listopada 2009 18:20:50
Ten nowy prezes Ziegert to doświadczony spec od biotechu i transformacji podmiotów w tej branży. Wyprowadził na prostą kilka firm. Dla mnie niebawem wjazd w górę na wykresie.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
8 listopada 2009 18:22:22
Naganiaczom dziękujemy... The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-28 Wpisów: 12
Wysłane:
9 listopada 2009 07:45:33
to co piszą w gazetach tao nie ważne ważne jest to żeby były rezultaty z pracy nowego prezesa. Mówił on że ma znajomości ale z drugiej strony on pracował w konkurencyjnej firmie i ma znajomości jak to powiedział . Zobaczymy co pokaże bo chce dużo zmienić w BIOTONIE. Czy mu się uda . ZOBACZYMY
|
|
Wysłane:
9 listopada 2009 13:55:09
przy kursie: 25,00 zł
Witam,
Najpierw słowo wyjaśnienia. Obiecywałem Wam odpowiedz spółki na mój mail.Zostałem zapewniony, że taką odpowiedz uzyskam. Cytuje maila:
"Witam!
Tym razem dotarly Pana pytania. Zgodnie z ustawa o obrocie publicznym, przeslemy Panu stanowisko spolki w kwestiach ponizszych w dniu jutrzejszym. Pozostaje do dyspozycji w przypadku pytan. Pozdrawiam serdecznie, Di"
To napisała Pani Danuta Raczkiewicz, która odpowiada za biuro prasowe w Biotonie.Odpowiedzi oczywiście nie dostałem nawet po paru dniach. Najwyrażniej jaka spółka takie i biuro prasowe. Dzisiaj dzwoniłem i tam i bezpośrednio do Pani Raczkiewicz jednak bez powodzenia. Pani Raczkiewicz oddzwoniła do mnie pytając o co chodzi, gdy zacząłem jej tłumaczyć powiedziała, że jest na spotkaniu i nie ma czasu. Poczułem się zwruszony stosunkiem spółki do akcjonariusza (część akcji nie udało mi się sprzedać i jeszcze je posiadam). Kto wie może to są najnowsze trendy w Public Relation?
Rezygnacja Guy'a to juz duża sprawa. Moim zdaniem pieczątka pod tym, że z Biotonem jest żle. Dyrektor finansowy Enronu też rezygnował ze stanowiska na pare miesięcy przez aferą dokładnie "ze względów osobistych". Czym są te względy osobiste?? Czy ktoś z nas jak się rozwodzi albo nie dogaduje z jakimś współpracownikiem to rzuca pracę? Jak to rozumieć?
Guy jest dość młody. Dba o własną twarz. Wilczęga, który ma już na swoim koncie karę 100 tys. zł wymierzoną mu przez KNF za wprowadzanie w błąd akcjonariuszy po prostu może sobie pozwolić na "numery". Jedna kara, dwie czy trzy. Już nie ma znaczenia. Ludzi i tak podchodza do tego co mówi z dystansem. Nie ma w niż strachu przed blamażem.
Panowie i Panie w spółce dzieje sie bardzo żle skoro Guy odszedł. Należy to odczytywać, iż nie chce dawać swojej twarzy do tego co tam się dzieje. A on zna całą prawdę. Trudno o gorszą rekomendancje dla Biotonu.
Edytowany: 9 listopada 2009 13:58
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
9 listopada 2009 14:10:26
Kraul, walczysz z wiatrakami  Żadnej konkretnej odpowiedzi ci nie dadzą, w najlepszym razie, jak już bardzo zirytujesz panią Raczkiewicz (która jest tam pewnie jakąś bogu ducha winną zastępczynią asystentki Menadżera ds. nieważnych), to dziewczyna uśmiechnie się do jakiegoś speca od korporacyjnego bełkotu, który w słowach oględnych zaleci ci, żebyś pocałował się w d.. dłoń!
|
|
0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 20
Wysłane:
9 listopada 2009 14:25:34
i po co te strachy na akcjonariuszy!! Będzie dobrze1111
Guy to był nieudacznik,
|
|
Wysłane:
9 listopada 2009 14:50:54
Walcze w wiatrakami? Być może. Jednak jestem zdeterminowany. Otóż ustawa narzuca pewne obowiązki informacyjne. Napisze skargę na takie zachowanie Pani Rczkiewicz gdzieś tam do Biotonu (wiem, że nic nie da) a następnie zacznę się przeglądać sytuacji prawnej czy takie lekceważenie pytania można skierować do KNF. Ale troche potrzebuje aby sie wgryść w niuanse prawne w tej materii. A niestety w życiu mam ważnniejsze sprawy i obowiązki niż Bioton :). Jednak robię to dla ideii.W sumie to dobrze, że jeszcze wszystkich akcji nie sprzedałem Biotonu bo mogę czuć się akcjonariuszem i z tej pozycji rozmawiać.
"po co te strachy na akcjonariuszy!! Będzie dobrze1111
Guy to był nieudacznik"
Ok twoje zdanie. Masz do takiego prawo. A możesz jakieś argumenty przedstawić za tym, żę będzie dobrze, czy to twoje przeczucie?
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
9 listopada 2009 14:51:11
koto57 - dzieki Ci za ten wpis kraul - tak jak pisalem, ludzie lubia byc oszukiwani co do 'odpowiedzi' Biotonu - kiedys wyslalem email z zapytaniem do spolki Bumech, w odpowiedzi dostalem lapidarny tekst, ze spolka spelnia obowiazek ustawowy i wszystkie objete nim informacje mozna znalezc w raportach dostepnych na stronie spolki  taadaaaam! Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
9 listopada 2009 15:51:29
Moim zdaniem akcjonariusze Biotonu powinni się zjednoczyć. To jedyna szansa. Powinni wspólnie wywrzeć presje na zarządzie aby sie z nimi liczył. Organizacja i zreszenie sie wokół wspólnej sprawy może dać jedyny efekt.
Trzeba zbadać na ile są możliwości aby zrobić jakoś wspólną akcje. Część ludzi by przystąpiła z pewnością, część powie, że .......eeeee i tak to nic nie da, lepiej nic nie robić albo że ufają Ryśkowi i zarządowi, że ci działają w ich interesie, chociaż każdy rozsądny człowiek analizując bez emocji fakty zobaczy coś innego.
Edytowany: 9 listopada 2009 15:52
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.