Witam,
Wpadłem na pomysł założenia topicu gdzie będziemy opisywać swoje techniki, sposoby na podstawie których dokonujemy segregacji spośród wszystkich akcji aby wybrać te które ostatecznie kupimy.
Proszę, opiszcie jak wygląda wasza "procedura" wyboru akcji.
Obserwujecie forum, gazety, następnie analizujecie spółki o których jest głośno. może polegacie tylko na analizie fundamentalne, a może tylko na technicznej.
Będe wdzięczny za opis na zasadzie punkt po punkcie co robicie aż do kupna - myślę że takie informację mogą wielu osobą pomóc w stworzeniu bądź ulepszeniu swojej strategi.
Z góry dzięki za wpisy.
Na dobry początek ja zaczne
1) Przeglądam wykresy w poszukiwaniu spółek z zarysem wyraźnych formacji, lub ostatnio bardziej spółek które wg mojej oceny osiągneły dno.
2) Sprawdzam wskaźniki księgowe spółki
3) Szukam informacji na temat spółki czy czasem nie jest w upadłości itp...
4) Z kilku takich spółek bawię się godzinami na wykresach rysuje jakieś cuda aż wkońcu wybieram jedna i kupuje.Technika ostatnio zawodzi ponieważ mam szczęście kupować spółki które wyznaczyły swój ostateczny dołek tylko zamniast rosnąć poruszają się w trendzie bocznych co jest niby normalne i zdrowe bo muszą zbudować bazę pod ewentualne odbicie czy zmiane trendu. Ale trwa to zbyt długo i sprzedaję z zyskiem rzedu 1-2%. Zauważyłem że mam tendencję czy raczej szczęście albo pecha ładować się w spółki w trendzie bocznym. Dlatego muszę usprawnic swoją technike wyboru akcji, jak pewnie wiele osób na forum.
Watchdog, ty jako nasz guru i przywódca duchowy daj dobry przykład, a całą bandą stworzymu tu taki majstersztyk że na GPW powstanie nowe powiedzenie "ci z stockwatch'a rozbili bank"