PARTNER SERWISU
irhshzeu
113 114 115
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 20 czerwca 2022 22:20:37 przy kursie: 0,1909 zł
@daboo

Zerknij na to co działo się z Idea Bankiem - > było resolution, czyli przeniesienie zdrowych aktywów i zobowiązań w postaci depozytów do PEKAO SA. Idea Bank został kikutem z problematycznymi aktywami i bez działalności bankowej. Tutaj wszystko wskazuje na to, że będzie tak samo. To nie jest tak, że KNF cały czas akceptuje plany naprawy, bo do spółki wprowadziła zarząd komisaryczny. Kolejny krok to już resolution, czyli sprzedaż zobowiązań (depozytów) i zdrowych aktywów (kredytów), a to co nie wystarczy na ich pokrycie będzie odbierane kosztem akcjonariuszy i długu podporządkowanego w pierwszej kolejności.

PS: Bank przestał już spełniać normy z rozporządzenia CRR, czyli minimalne normy europejskie. Ponadto w kontekście problemów jakie czekają branże w związku z lawiną orzeczniczą wymogi dodatkowych buforów są jak najbardziej zrozumiałe - minimalizowanie obciążeń całego systemu bankowego wobec potencjalnej wywrotki.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 20 czerwca 2022 22:36:33 przy kursie: 0,1909 zł
O ile dobrze pamiętam to tutaj jest filmik opisujący sytuację i ew konsekwencje resolution. Film jest sprzed 3 lat więc wtedy jeszcze Idea Bank funkcjonował.

www.youtube.com/watch?v=xZK8La...

nie przeglądałem teraz w pełni tego filmu, jest długi. Opieram się na pamięci i tak jak kojarzę to było dobrze wytłumaczone jakie są konsekwencje resolution i to, że poziom BFG wcale nie musi w pełni pokrywać depozytów wsadzonych do banku.

To co daboo pisze jest bardzo dalekie od prawdy i dobrze, żeby każdy kto czyta ten wątek zdawał sobie z tego sprawę angry3
Edytowany: 20 czerwca 2022 22:37

daboo
34
Wpisów: 67
Wysłane: 1 sierpnia 2022 11:28:57 przy kursie: 0,183 zł
Niech zatem racjonalnie ktoś to wytłumaczy. Robię to tak z doskoku, bo niestety na codzienne obcowanie z giełdą nie mam czasu. Czy wskaźniki u nas nie są dużo wyższe niż wymagane w Unii i czy nie zostały wprowadzone celowo po to żeby bank Czarneckiego przestał je spełniać? Udowodnienie tego w sądzie nie będzie trudne, Czarnecki dysponuje nagraniami.

Jeżeli nie spełnia już żadnych wymagań, na co zatem czekają z "ostatecznym rozwiązaniem"? Niestety sporo tu jest polityki. A jeśli w PL jest w czymś dużo polityki, to logiki nie ma tam wcale. Coś ich blokuje w tym żeby Getin zjeść. Bo nie chodzi o to, że bank jeden czy drugi go nie chce. Jakby władze banku z udziałem SP miały cokolwiek w jakiejkolwiek sprawie do gadania. Prędzej bym powiedział, że prezesowi nikt nie chce tym d*py zawracać, bo jest chłop zajęty tym, że wszystko się wali.

A to że jakoś zipie pozwala im dalej się tym nie zajmować. Można też gniota podrzucić następcom. W zasadzie doszedłem do wniosku, że jakakolwiek analiza tutaj nie ma sensu. Już kiedyś tak rozkminiałem bankrutów, magistra z upadłości napisałem. Niestety to co się wydarzy, można sobie ustalić rzucając kostką. Bo co Ci z tego, że przeczytasz ustawy, znasz wskaźniki i procedury. Jak na koniec przychodzi syndyk, a po jakimś czasie dowiadujesz się o tym, że sprawozdanie nie pokrywa się z rzeczywistością, bo wyprowadzano majątek, bo dochodziło do przestępstw i różnego rodzaju przekrętów. Jak jesteś załadowany, to oczywiście niczemu nie dajesz wiary.. A potem wiadomo jak jest. Jak dla mnie można albo brać w ciemno albo stać z boku. Ja jeszcze chcę zobaczyć 1-2 raporty, żeby zobaczyć ile kosztowały ich wakacje i kolejne serie wyroków.

Jedyne co działa na korzyść Getinu to wysokie stopy procentowe, co jak widać bez problemu można wywalić jakimiś wakacjami albo innym "+".

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 29 września 2022 18:57:29 przy kursie: 0,1477 zł
Kasa potrzebna nie tylko getinowi:

Cytat:
Komisja Nadzoru Finansowego wydała decyzję nakładającą na Leszka Czarneckiego karę pieniężną w wysokości 20 mln zł za niewykonanie zobowiązania inwestorskiego i brak działań, które doprowadziłyby do wypełnienia przez Getin Noble Bank kapitałowych wymogów regulacyjnych - poinformowała KNF w komunikacie.

https://stooq.pl/n/?f=1512515

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 30 września 2022 08:50:05 przy kursie: 0,1477 zł
No i nie ma Getiningu. Cud, że tak długo działa ta mafia w białych rękawiczkach.
ujeżdżam byki ===>>

Nikaja
45
Wpisów: 142
Wysłane: 30 września 2022 09:48:23
Też mnie to trochę dziwi :D, widocznie dłużej trwało przygotowanie restrukturyzacji, bo mimo wszystko podmiot większy niż Idea.

daro_1975
1
Wpisów: 187
Wysłane: 30 września 2022 09:57:11
powiedzcie czy można coś jeszcze zrobić z tymi akcjami? np.sprzedać je poza rynkiem po to aby wykazać stratę do pitu?

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 30 września 2022 11:49:38
Najlepiej zadzwoń do swojego DM powinni Ci podpowiedzieć jakie masz możliwości.

Do głowy przychodzi mi sprzedaż na podstawie umowy osobie z kontem w tym samym DM.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 30 września 2022 12:12:45
Tam już nie ma czego sprzedawać.

Teraz pytanie kto dostanie za free tych dobrych klientów, gdzie BFG dopłaci jeszcze jakby się portfel pogorszył. Pekao z tego co słyszałem było bardzo zadowolone z przejęcia aktywów Idea, przejęli bez ryzyka bazę i klientów.

Piszą o kosztach 10 mld. Jeżeli to byłby koszt tylko kredytów frankowych to pewnie byłoby to rozłożone w czasie licząc cashowo. Rozumiem, że pilnowaniem tego zająlby się jakiś zły bank i straty w czasie zasypywałby BFG/BGK/NBP.

Odłączając CHF to jest grupa klientów z aktywami i grupa z kredytami. Zakładając, że bank wszytko po bożemu rezerwował to taki portfel kosztuje. Do tego nagle ucinamy 680 mln zobowiązań z tytułu obligacji, nie jest to dużo bo raptem 1.5% całości zobowiązań. Pytanie kluczowe ile tych aktywów od klientów poza frankowymi jest realnie wycenionych. Kto to weźmie bo biorący nie bierze na siebie ryzyka.

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 30 września 2022 13:26:36
Idea Bank był prostszy bo bez kredytów w Frankach.

DB np jak sprzedawali to wydzielili Bank Hipoteczny, resztę wziął Santander Bank.
ujeżdżam byki ===>>

addison
190
Wysłane: 30 września 2022 13:48:42
Tutaj też jak napisałem wyżej. jak ma to ktoś wziąć z komercyjnych to poza frankami, te zostaną na garnuszku państwa. Nie widzę tego inaczej.

mamy bardzo ciekawy komunikat na banku pocztowym. Wygląda, że BGK ratuje 4 litery pocztowemu. Problem kredytu, nieruchomości się rozlewa. Idzie spore załamanie, krach, coś na wzór 2008 roku. Tak ja to widzę niestety.

rochodzki
8
Wpisów: 44
Wysłane: 3 października 2022 11:45:21
Daboo, where are you?

addison
190
Wysłane: 14 lipca 2025 15:10:02
addison napisał(a):
Tam już nie ma czego sprzedawać.

Teraz pytanie kto dostanie za free tych dobrych klientów, gdzie BFG dopłaci jeszcze jakby się portfel pogorszył. Pekao z tego co słyszałem było bardzo zadowolone z przejęcia aktywów Idea, przejęli bez ryzyka bazę i klientów.

Piszą o kosztach 10 mld. Jeżeli to byłby koszt tylko kredytów frankowych to pewnie byłoby to rozłożone w czasie licząc cashowo. Rozumiem, że pilnowaniem tego zająlby się jakiś zły bank i straty w czasie zasypywałby BFG/BGK/NBP.

Odłączając CHF to jest grupa klientów z aktywami i grupa z kredytami. Zakładając, że bank wszytko po bożemu rezerwował to taki portfel kosztuje. Do tego nagle ucinamy 680 mln zobowiązań z tytułu obligacji, nie jest to dużo bo raptem 1.5% całości zobowiązań. Pytanie kluczowe ile tych aktywów od klientów poza frankowymi jest realnie wycenionych. Kto to weźmie bo biorący nie bierze na siebie ryzyka.

I syndyk rozdrapuje: wyborcza.pl/7,75398,32100586,z...

cyt: Setki milionów złotych z majątku Getin Banku oraz Idea Banku zamiast trafiać do klientów, zasilają konta kancelarii adwokackich związanych z syndykiem masy upadłościowej obu banków Marcinem Kubiczkiem. Cel: obsługa procesów m.in. z frankowiczami.

Jak wtedy, bank padł ale nagle po stronie pasywów zgasło 600mln, jest czy też było z czego ciągnąć.

Do teraz zachodzę w głowę jak inne banki pozwoliły na to aby nowy na rynku kupił velo bank za 300 mln, przecież to są 3 tyg zyski takiego PKO. Tym sposobem pozwolili za grosze wejść na rynek nowemu podmiotowi, który teraz generuje dobre wyniki i wyprzedaje zbędny majątek jaki dostał(nieruchy), tylko ze sprzedaży odzyska 1/3 włożonej kasy. Już mówi się, że za chwilę odkupi detal z citibanku, potem połączy i zrobi się bank na pierwszą 10. Nie pojmuję dlaczego nikt z naszych tego za free nie wziął. Sami sobie na własne życzenie wpuścili konkurenta.
Edytowany: 14 lipca 2025 15:14

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE GETINOBLE
  • WSA: Decyzja o przymusowej restrukturyzacji Getin Noble Banku z naruszeniem prawa
    WSA: Decyzja o przymusowej restrukturyzacji Getin Noble Banku z naruszeniem prawa

Wojewódzki Sąd Administracyjny (WSA) orzekł, że decyzja o wszczęciu przymusowej restrukturyzacji wobec Getin Noble Banku została wydana z naruszeniem prawa, podał Getin Holding. Chodzi również o decyzje dotyczące umorzenia instrumentów kapitałowych banku, zastosowaniu instrumentu przymusowej restrukturyzacji w formie instytucji pomostowej oraz powołaniu administratora banku.

• Syndyk Getin Noble Banku przedstawił program ugód dla kredytobiorców banku
    Syndyk Getin Noble Banku przedstawił program ugód dla kredytobiorców banku

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, syndyk masy upadłości Getin Noble Bank Marcin Kubiczek przedstawił nadzorującemu to postępowanie upadłościowe sędziemu-komisarzowi propozycje ugód dla pierwszej grupy klientów Getinu, którzy wzięli kredyt na cele mieszkaniowe. Sędzia-komisarz musi zatwierdzić warunki programu ugód.

113 114 115

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,238 sek.

zlecuggo
feomqiaz
ktxqohjo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dhsaltxv
vgpvyhrh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat