22 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
2 listopada 2022 08:48:09
przy kursie: 23,20 zł
Dużo to porównywania poszczególnych platform, ale prawda jest taka że na dzień dzisiejszy Allegro w Polsce nie ma realnej konkurencji. Co najwyżej w zakresie chińskiego badziewia (Shopee i Aliexpress) czasem (ale tylko czasem) markowych produktów - jeśli akurat są w promocji (Amazon). Oczywiście to robi jakąś sprzedaż, ale pod względem częstych, różnorodnych zakupów konkurencja ze strony tych serwisów jest znikoma.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-25 Wpisów: 4
Wysłane:
5 listopada 2022 14:08:05
przy kursie: 23,40 zł
Wysłane: 12 października 2022 18:25:47 przy kursie: 18,70 zł Zgłoś do moderatora ALLEGRO - spojrzenie na wykres
Wykres w interwale dziennym nie napawa optymizmem. Zresztą, w pozostałych interwałach również. Kurs akcji spółki nakreślił dzisiaj historyczne minimum a popyt nie był w stanie wywalczyć nawet symbolicznego dolnego cienia. Wybiciu wsparcia, które od teraz pełnić będzie rolę oporu, towarzyszył wolumen powyżej średniej, co również nie wróży dobrze. W takich okolicznościach jedyne co można zrobić, to spojrzeć w dół w poszukiwaniu docelowego poziomu spadków. Historycznie wybicie dolnego ekstremum skutkowało przeceną sięgającą jak minimum zewnętrznego zniesienia 127,2%. W konkretnym wypadku jest to poziom 16,56 zł. Patrząc na ucieczkę kapitału z waloru i brak symptomów rychłego przesilenia (patrz: linia ADX względem kierunkowych), realizacja tego scenariusza nie powinna stanowić stronie podażowej najmniejszego problemu. W nieco bardziej pesymistycznym, lecz wciąż realnym scenariuszu, przecena może sprowadzić notowania do poziomu kolejnego zewnętrznego zniesienia, w okolice 13 zł.
Szanuje kunszt autora , wiedzę i odwagę za propagowanie swoich poglądów nt wybranej spółki, i nie chodzi o to że neguję analizę techniczną jako taką. Po prostu analizowany przypadek w realu ma się dokładnie odwrotnie do analizy autora. Oczywiście widzimy to po czasie( ok 1 miesiąc później) i teraz oczywiście "każdy jest mądry"y łącznie ze mną, ale nic nie "zadziałało" z tej analizy, kompletnie nic-a jest wręcz o 180 stopni na odwrót. czyli co to oznacza skoro profesjonaliści od kresek zupełnie nie synchronizują z rynkiem i rzeczywistością ? pozdrawiam
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
5 listopada 2022 22:40:37
Jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Nie ma metody która w 100% pozwala przewidzieć zachowanie kursu akcji.
|
|
|
|
110 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
6 listopada 2022 06:38:38
dion napisał(a): ALLEGRO - spojrzenie na wykres czyli co to oznacza skoro profesjonaliści od kresek zupełnie nie synchronizują z rynkiem i rzeczywistością ? pozdrawiam
Analizę techniczną należy traktować jako sztukę interpretacji wykresów. Nie ma pewności czy kurs pójdzie w zakładanym kierunku, można mówić o prawdopodobieństwach. Wydaje mi się, że Krewa sporządził wykres w kiepskim momencie, bo już kilka dni później wyrysowała się świeczka tygodniowa o byczym charakterze: młot na podwyższonym obrocie. Ale Krewa sporządzając wykres tego jeszcze nie wiedział co stanie się w dniach kolejnych. Z perspektywy 30 letnich doświadczeń własnych: AT działa, zachęcam do pogłębienia tematu i własnych analiz
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
6 listopada 2022 11:15:42
Cytat:Analizę techniczną należy traktować jako sztukę interpretacji wykresów. Nie ma pewności czy kurs pójdzie w zakładanym kierunku, można mówić o prawdopodobieństwach. Wydaje mi się, że Krewa sporządził wykres w kiepskim momencie, bo już kilka dni później wyrysowała się świeczka tygodniowa o byczym charakterze: młot na podwyższonym obrocie. Ale Krewa sporządzając wykres tego jeszcze nie wiedział co stanie się w dniach kolejnych. Dla mnie, to fakt, że wykres zachował się tak bardzo inaczej niż miał (zgodnie z analizą uznanego analityka) zasługuje na coś więcej, niż tylko stwierdzenie, że AT to prawdopodobieństwo i przejściem nad tym do porządku dziennego. (robieniem kolejnych analiz). Nasuwa się pytanie, czy dziś mając obecną wiedzę można by sporządzić tamtego dnia taką analizę (zgodnie ze sztuką AT) która by była bardziej trafna?
|
|
PREMIUM
41 Dołączył: 2020-02-26 Wpisów: 172
Wysłane:
6 listopada 2022 13:22:24
Wiecie co, też bym chciał wiedzieć jaki będzie kurs na zamknięciu jutro, pojutrze, za tydzień i jak zachowa się kurs.
To by mi ułatwiło znacznie inwestowanie.
Analiza, bez względu na to, kto ją wykonuje, nie zastąpi starego dobrego wróżenia ze szklanej kuli :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 listopada 2022 13:34:42
Cytat:Nasuwa się pytanie, czy dziś mając obecną wiedzę można by sporządzić tamtego dnia taką analizę (zgodnie ze sztuką AT) która by była bardziej trafna? Mając obecna wiedzę, czy można było w przeszłości sporządzić bardziej trafna analizę. To warunek nie do spełnienia. Dziś masz inną wiedzę niż na moment sporządzenia analizy. Nie jest więc możliwe sporządzenie analizy o jakiej piszesz. Stan wiedzy się zmienił.
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
6 listopada 2022 15:48:28
Cytat:Mając obecna wiedzę, czy można było w przeszłości sporządzić bardziej trafna analizę. To warunek nie do spełnienia. Dziś masz inną wiedzę niż na moment sporządzenia analizy. Nie jest więc możliwe sporządzenie analizy o jakiej piszesz. Stan wiedzy się zmienił.
Właśnie to jest interesujące. Odbiegnę trochę od tematu. W przypadku prognozowania zachowania się kursu metodą DCF bardzo często mamy taką oto sytuację: Różni poważni analitycy (z poważnych DM) posługując się tymi samymi danymi, i tą samą metodą, potrafią w tym samym czasie wydać zupełnie odmienne rekomendacje. Doskonałym przykładem z ostatniego czasu są rekomendacje JSW. I nikt nie zarzuca tym analitykom błędów w sztuce. Zdaję sobie sprawę, że AT i AF to dwa odmienne sposoby na próbę przewidzenie przyszłości na kursie. Ale skoro tam można widzieć te same czynniki inaczej, to czy z wykresem i wskaźnikami nie powinno być podobnie? Czy różni (poważni) analitycy posługując się tą samą metodą AT mogą widzieć przyszły wykres odmiennie? A jeśli tak, to co byłoby uwzględnione, co inaczej zinterpretowane w hipotetycznej kontrastowej analizie?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 listopada 2022 17:00:37
Możesz stosować tę sama metodę wyceny ale mieć inne założenia np. dotyczące przeszłych przychodów, stopy dyskonta itd. Wtedy wyniki wycen będą inne mimo, że metoda wyceny jest ta sama.
Nie uważam za możliwe, aby dwóch niezależnych analityków z dwóch DM sporządziło wycenę spółki według identycznych założeń. Różne założenia mają wpływ na wynik wyceny jak wiesz.
|
|
22 Dołączył: 2021-04-07 Wpisów: 52
Wysłane:
9 listopada 2022 09:34:31
przy kursie: 24,275 zł
Cześć,
moim zdaniem żadna sucha analiza kresek bez analizy kontekstu nie jest w stanie przewidzieć zdecydowanej reakcji popytu bądź podaży, bo to jest przyszłość i konkretna decyzja jakiegoś kapitału. Wydaje mi się, że ma to szczególne zastosowanie na polskiej giełdzie, która ma relatywnie małe obroty, a gdzie amerykańska wielka czwórka, wyciągając swoje drobne, może kręcić tą giełdą na swoją modłę.
Pozdrawiam
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 listopada 2022 09:56:38
przy kursie: 24,405 zł
Kurs rósł nam pięknie pod wyniki, jak tylko wydano komunikat o zmianie terminu ich publikacji, nastąpił odwrót.
Dodatkowy tydzień, można pospekulować gdzie indziej ;)
|
|
45 Dołączył: 2017-09-26 Wpisów: 333
Wysłane:
21 listopada 2022 17:56:02
przy kursie: 23,305 zł
Od dziś już SMART podrożał. Za chwile blackfriday + grudzień. Ciekawe jak wypadnie w porównaniu do r/r.
|
|
34 Dołączył: 2010-01-24 Wpisów: 67
Wysłane:
30 listopada 2022 11:03:14
przy kursie: 22,345 zł
Bida jest. Założyłem 3 warianty na listopad, biorąc pod uwagę znaczny wzrost rok temu. Wynik, który będzie za listopad jest poniżej najniższego wariantu. Sprzedaż mojej kategorii też nie napawa optymizmem. Sprzedaż jest co prawa trochę wyższa niż roku temu, ale w poprzednich miesiącach miałem rok do roku +50%, a teraz będzie ok +10% przy znacznie większych zaangażowanych zasobach.
Niestety mimo rosnącej sprzedaży detalicznej zbliżonej do inflacji, wydatki konsumentów zostały przesunięte w stronę żywności i energii. A więc pozostałe wszystkie segmenty muszą tracić. Jeśli ktoś i tak r/r ma na plus nie może narzekać. Na poziomie samego allegro myślę, że wzrosty dla nich samych będą rozczarowujące.
Sprzedaż trzymała się w miarę jeszcze październiku. Listopad jest słaby i spodziewam się również kiespkiego grudnia. Jeśli ktoś gra pod jakąś grubą poprawę wyników, to faktycznie poprawa będzie bo III kw jest słaby. Ale nie będzie to poprawa, która znajdzie odzwierciedlenie w kursie.
Sprawdźcie sobie co pisałem o zakupie MALL. Widać, że dotarło również do władz Allegro jaki poprzednik zrobił interes. Zapakowali się trupa po same kule i to za rekordowo drogi dług.
Zmiany w Smart są kosmetyczne. Podwyżka z 40 na 45 niewiele zmienia. Trochę więcej zmienia jednak zmiana w kurierze, ale np ja osobiście jeszcze przez prawie rok będę miał stare progi, więc ta poprawa o ile będzie pokaże się za 2-3 kwartały. W międzyczasie podwyżki dla pracowników, wzrost cen przesyłek i trudności ze wzrostem przychodów.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 listopada 2022 14:39:28
daboo napisał(a):Bida jest. Założyłem 3 warianty na listopad, biorąc pod uwagę znaczny wzrost rok temu. Wynik, który będzie za listopad jest poniżej najniższego wariantu. Sprzedaż mojej kategorii też nie napawa optymizmem. Sprzedaż jest co prawa trochę wyższa niż roku temu, ale w poprzednich miesiącach miałem rok do roku +50%, a teraz będzie ok +10% przy znacznie większych zaangażowanych zasobach. A zdradzisz jeszcze co to za segment/kategoria? Z papieru uciekłem w zeszłym tygodniu, za mało ciekawie się tam dzieje. Wrócę, jak sytuacja gospodarcza się za 6M unormuje :)
Edytowany: 30 listopada 2022 14:41
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2022 08:54:58
Uroda, która o tej porze roku zwyczajowo łupie aż miło. Od listopada do końca kwietnia zwykle jest bardzo mocno.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 grudnia 2022 12:17:53
przy kursie: 23,00 zł
daboo napisał(a):Uroda, która o tej porze roku zwyczajowo łupie aż miło. Od listopada do końca kwietnia zwykle jest bardzo mocno. Ach, akurat najmniej z tej kategorii korzystam. Chociaż, gdy poszukiwałem ostatniego dobrej farby dla mężczyzn, to powiem szczerze, wybór był mniejszy niż jeszcze 2-3 miesiące temu, tak jakby wyssało asortyment z rynku. Ale to potraktujmy moją wypowiedź jako off-topic.
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2022 12:51:48
przy kursie: 23,00 zł
juniorAccount napisał(a):daboo napisał(a):Uroda, która o tej porze roku zwyczajowo łupie aż miło. Od listopada do końca kwietnia zwykle jest bardzo mocno. Ach, akurat najmniej z tej kategorii korzystam. Chociaż, gdy poszukiwałem ostatniego dobrej farby dla mężczyzn, to powiem szczerze, wybór był mniejszy niż jeszcze 2-3 miesiące temu, tak jakby wyssało asortyment z rynku. Ale to potraktujmy moją wypowiedź jako off-topic. Bo tego nikt nie chce sprzedawać. W takich produktach nie ma ani przychodów ani marż:) I w tej kategorii to jednak Panie są głównym targetem. Liczyłem na to, że kategoria konsumentów, która oszczędza według badań najmniej, nie zawiedzie i wyniki podtrzyma. Zawiodłem się. Nie spodziewałem się, że w takich miesiącach jak listopad-grudzień może być zjazd. Rozumiem wrzesień-październik, zwyczajowo słabe miesiące, bo dzieci do szkoły idą, sezon się zmienia, trzeba kupić zimowe ubrania itd. Wiele tego rodzaju czynników. Zima zawsze była dobra, praktycznie nic nie trzeba było robić, sprzedaż wbiajała sama. Poniżej wklejam statystyki dla kategorii. Słupki to punkty trendu, nie widać wartości. Góra to rok obecny, dół rok poprzedni. Polecam zwrócić uwagę na początek października vs koniec listopada. Trend w tamtym roku był wyraźnie rosnący, w granicach dla tych okresów +30-40%, a w tym roku wzrost jest na poziomie +20-25% a może nawet nie. Należy dodać do tego to że ostatnie dni listopada to black week. A więc nadmuchany balon jakim jest black week daje nam sprzedaż na poziomie delikatnie powyżej okolic 10 października (peak w miesiącu za wsze w tym miejscu związany z wypłatami pensji). A więc topowy miesiąc + black vs słaby październik i efekt praktycznie żaden.  kliknij, aby powiększyć
|
|
2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
29 grudnia 2022 12:00:45
przy kursie: 25,515 zł
Szykuje się rekordowa sprzedaż Allegro z całego miesiąca. Biorąc pod uwagę jak podnoszone były ceny różnych produktów już w listopadzie, to Allegro będzie miało najlepszy miesiąc o ile sprzedaż była również duża, co potwierdza poniższa informacja. " Allegro odnotowało najwyższy poziom sprzedaży dziennej na platformie w jej historii w poniedziałek, 12 grudnia, podała spółka." / Źródło: StooqOstatnie rekomendacje DM powyżej 30zł -> +20% aktualnej ceny. Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
|
|
14 Dołączył: 2020-08-14 Wpisów: 104
Wysłane:
29 grudnia 2022 15:21:56
To stary news.. Nowy jest taki, że UOKiK nałożył na allegro 4mln kary. Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.
Edytowany: 29 grudnia 2022 15:25
|
|
14 Dołączył: 2020-08-14 Wpisów: 104
Wysłane:
29 grudnia 2022 15:55:31
Jeszcze nowszy jest o 206mln kary za nadużywanie pozycji. Chyba będzie mało tego jednodniowego rekordu żeby to pokryć. Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.